Karkówka dobrze przyrządzona jest smaczna i rozpływa się w ustach. Nie jest to danie pracochłonne.Taką karkówkę proponuję na danie obiadowe. SKŁADNIKI 1,5 kg
W kuchennym oknie EwyTorty to poezja naszej kuchni, cieszą oko, dostarczają przyjemności dla naszych kubków smakowych.Goszczą na naszych stołach z powodów dla nas wyżach.Przepis z książki
W kuchennym oknie EwyBardzo lubimy pierogi więc często je robię z różnymi farszami. Te pierogi zobaczyłam w programie Ewy Wachowicz,spodobało mi się nadzienie i je zrobiłam. Muszę przyznać,że smakują rewelacyjnie. ciasto: 3 szkl.mąki pszennej 1 szkl. ciepłej wody 3 łyżki stopionego masła sól Z mąki,wody masła i soli zagnieść ciasto,przykryć i odstawić na 30 minut. farsz: 1 szkl(...)Osobno roztrzepać jajko i dodać do farszu. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać. Na samym końcu dodać pokrojoną miętę. Ciasto rozwałkować cienko,wykrawać kółka,nałożyć farsz,posklejać. Pierogi gotować w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podawać na ciepło polane roztopionym masłem i przyrumienioną cebulką
Kolorowa kuchnia Elkiliść laurowy dorzucić do garnka. Zupę gotować do miękkości warzyw na palniku o małej mocy. Do zupy wsypać suszony majeranek i łyżeczkę soli na jakieś 5 minut przed końcem gotowania. Tuż przed wyłączeniem palnika, dorzucić fasolę z puszki. Po wyłączeniu palnika do zupy dodać starty czosnek i śmietanę (chyba że wolicie tak jak ja dodawać śmietanę w postaci kleksa bezpośrednio(...)mnie głównym bohaterem jest DOM, co wydaje mi się atutem Ulatowskiej (4 tomy o Sosnówce, "Domek nad morzem", "Kamienica przy Kruczej" itp.). W książce wyraźne są dwa wątki - historia Ewy mieszkającej samotnie w dużym domu w Zalesiu oraz Marty i Jaszy, którzy sprzedają swoje kawalerki i kupują w Nałęczowie stary dom, który zamieniają na rodzaj pensjonatu dla artystów. Znerwicowana
Weekendy w domu i ogrodziespróbowania ! Mleczna pianka kardamonowa z galaretką z mango 2 szklanki mleka 2 żółtka 2 białka + szczypta soli 2 nasiona kardamonu 2 łyżki ksylitolu ( ew. cukru ) 1 duże mango + 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wody Mleko przelewamy do garnka. Kardamonowe nasiona otwieramy i miażdżymy w moździerzu, dodajemy(...)pieczemy w kąpieli wodnej przez 20 minut w 180 C. Mango obieramy i miąższ miksujemy, dodajemy dwie łyżki wody i zagotowujemy, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, nie gotujemy. Lekko studzimy. Przekładamy masę mango delikatnie na naszą piankę, odstawiamy do stężenia. Smacznego ! ( z tej porcji wyszło 11 małych słoiczków ;) Mleczna pianka kardamonowa
Kuchnia na wzgórzuDziś Światowy Dzień Jabłka więc polecam szarlotkę z polewą czekoladową. Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 10 dag mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 13 dag cukru 30
Ewusiowe SmakiW moim ogródku sezon na rabarbar w pełni, najbardziej widoczny na grządce ( może większy jest tylko lubczyk ). Oczywiście wykorzystuję rabarbar w pełni jego sezonu. Pamiętacie jak
Smaki EwyTrzeci tydzień jestem chora i nie mogę się doleczyć. Trzeci tydzień. Trafia mnie szlag, bo plany miałam trochę inne, a tu nic z tego... Gdyby nie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Kolorowa, aromatyczna i lekko pikantna zupa rybna ze świeżymi warzywami przygotowana na „prawdziwym” bulionie rybnym. Wyjątkowy smak z niewyszukanych składników. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 500g dorsza (ew. innej ulubionej ryby o małej liczbie ości) 2l bulionu rybnego 1 mała czerwona papryka (200g) 1 mała marchewka (100g) 200g brokuła 200g kalafiora 1 średni pomidor (150g) 1/4 łyżeczki chili(...)usuwamy łyko. Rybę nieco solimy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na bok. Do garnka wlewamy bulion i podgrzewamy, aż będzie gorący. Wkładamy paprykę, marchewkę i pomidor, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy niezbyt gwałtownie pod przykryciem przez 12-15 minut. Dodajemy brokuła i kalafior, dosypujemy chili i ewentualnie nieco soli do smaku. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy dalej powoli przez
Kulinarna PokusaPascal kontra Okrasa taką książkę można było kiedyś otrzymać z zakupy w Lidl-u. Leżała sobie u mnie, aż w końcu się doczekała. Przepis Okrasy
W kuchennym oknie EwyKaczka ma swój niepowtarzalny smak. Nie wszystkim odpowiada, dlatego warto spróbować rożnych połączeń i dodatków. SKŁADNIKI 5-6 piersi z kaczki grzyby leśne np podgrzybki
W kuchennym oknie EwyCzarna od kuchni Dziś szybki i prost przepis na ciasteczka. Najdłużej się schodzi z pieczeniem i czekaniem, aż ostygną. Wystarczy kilka składników i gotowe. Przepis dodaję
Ewusiowe SmakiWitam serdecznie Podzielę się przepisem na chłodnik z truskawkami, chłodnik jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Sezon truskawkowy w
Uwaga Babcia GotujeDzisiaj słuszny kawałek mięsa – udziec z indyka. Nie tak dawno wykorzystałam serek almette do przygotowania potrawy. Sprawdza się bardzo dobrze. Koniecznie wypróbujcie to połączenie. Indyk, słodycz
Smaki Ewywinnego, 1 i 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, 800 g wydrylowanych czereśni, 1/4 szklanki wody, 5 łyżek cukru, 2 łyżki wody różanej*, 450 ml śmietany kremówki**, 4 łyżki cukru pudru, ew. skórka starta z cytryny, garstka pistacji Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Białka należy ubić z dodatkiem szczypty soli, następnie dodawać po łyżce cukru cały czas miksując do uzyskania sztywnej(...)jest chrupka z zewnątrz, a w środku delikatna i piankowa. Po upieczeniu bezę należy całkowicie wysuszyć. Oczyszczone i wydrylowane czereśnie wrzucamy do rondelka i podlewamy wodą, dodajemy cukru i gotujemy do wyparowania większości powstałego syropu. Zajmie to ok. 10 minut. Ściągamy z ognia i dodajemy wodę różaną. Odstawiamy do ostygnięcia, próbując nie wyjeść większości czereśni ;) Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem
Plate of Joy