Jakiś czas temu dostałam propozycję wzięcia udziału w akcji Rama smaż jak szef kuchni . Czekałam na paczkę z niecierpliwością bo każdy z zaproszonych blogerów miał inne
Ewa w kuchniMyślałam o jakimś wyrazistym smaku i do tego przepisu wykorzystałam dwa rodzaje musztard. Obie idealnie się uzupełniają. Smak i te cudowne kuleczki ( oczywiście wiadomo - gorczyca ). Wyszło
Smaki Ewymannę (nie błyskawiczną) ugotować na mleku z cukrem waniliowym. By nie zrobiły się grudki, przed dodaniem grysiku do mleka można kaszę wymieszać w małym garnuszku z odrobiną mleka. Podczas gotowania uważać by masa się nie przypaliła. Należy ją bardzo często mieszać. Masa jest gotowa, gdy po spróbowaniu nie ma "surowego" smaku. Gotową masę odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć(...)powidła 6. masa grysikowa 7. placek miodowy 8. cienka warstwa masy grysikowej 9. polewa czekoladowa 10. płatki migdałowe Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Słodki świat Ewy Wachowicz
Mania WypiekaniaKarkówka dobrze przyrządzona jest smaczna i rozpływa się w ustach. Nie jest to danie pracochłonne.Taką karkówkę proponuję na danie obiadowe. SKŁADNIKI 1,5 kg
W kuchennym oknie EwyTorty to poezja naszej kuchni, cieszą oko, dostarczają przyjemności dla naszych kubków smakowych.Goszczą na naszych stołach z powodów dla nas wyżach.Przepis z książki
W kuchennym oknie EwyBardzo lubimy pierogi więc często je robię z różnymi farszami. Te pierogi zobaczyłam w programie Ewy Wachowicz,spodobało mi się nadzienie i je zrobiłam. Muszę przyznać,że smakują rewelacyjnie. ciasto: 3 szkl.mąki pszennej 1 szkl. ciepłej wody 3 łyżki stopionego masła sól Z mąki,wody masła i soli zagnieść ciasto,przykryć i odstawić na 30 minut. farsz: 1 szkl(...)Osobno roztrzepać jajko i dodać do farszu. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać. Na samym końcu dodać pokrojoną miętę. Ciasto rozwałkować cienko,wykrawać kółka,nałożyć farsz,posklejać. Pierogi gotować w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podawać na ciepło polane roztopionym masłem i przyrumienioną cebulką
Kolorowa kuchnia Elkiliść laurowy dorzucić do garnka. Zupę gotować do miękkości warzyw na palniku o małej mocy. Do zupy wsypać suszony majeranek i łyżeczkę soli na jakieś 5 minut przed końcem gotowania. Tuż przed wyłączeniem palnika, dorzucić fasolę z puszki. Po wyłączeniu palnika do zupy dodać starty czosnek i śmietanę (chyba że wolicie tak jak ja dodawać śmietanę w postaci kleksa bezpośrednio(...)mnie głównym bohaterem jest DOM, co wydaje mi się atutem Ulatowskiej (4 tomy o Sosnówce, "Domek nad morzem", "Kamienica przy Kruczej" itp.). W książce wyraźne są dwa wątki - historia Ewy mieszkającej samotnie w dużym domu w Zalesiu oraz Marty i Jaszy, którzy sprzedają swoje kawalerki i kupują w Nałęczowie stary dom, który zamieniają na rodzaj pensjonatu dla artystów. Znerwicowana
Weekendy w domu i ogrodziespróbowania ! Mleczna pianka kardamonowa z galaretką z mango 2 szklanki mleka 2 żółtka 2 białka + szczypta soli 2 nasiona kardamonu 2 łyżki ksylitolu ( ew. cukru ) 1 duże mango + 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wody Mleko przelewamy do garnka. Kardamonowe nasiona otwieramy i miażdżymy w moździerzu, dodajemy(...)pieczemy w kąpieli wodnej przez 20 minut w 180 C. Mango obieramy i miąższ miksujemy, dodajemy dwie łyżki wody i zagotowujemy, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, nie gotujemy. Lekko studzimy. Przekładamy masę mango delikatnie na naszą piankę, odstawiamy do stężenia. Smacznego ! ( z tej porcji wyszło 11 małych słoiczków ;) Mleczna pianka kardamonowa
Kuchnia na wzgórzuDziś Światowy Dzień Jabłka więc polecam szarlotkę z polewą czekoladową. Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 10 dag mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 13 dag cukru 30
Ewusiowe SmakiW moim ogródku sezon na rabarbar w pełni, najbardziej widoczny na grządce ( może większy jest tylko lubczyk ). Oczywiście wykorzystuję rabarbar w pełni jego sezonu. Pamiętacie jak
Smaki EwyTrzeci tydzień jestem chora i nie mogę się doleczyć. Trzeci tydzień. Trafia mnie szlag, bo plany miałam trochę inne, a tu nic z tego... Gdyby nie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Kolorowa, aromatyczna i lekko pikantna zupa rybna ze świeżymi warzywami przygotowana na „prawdziwym” bulionie rybnym. Wyjątkowy smak z niewyszukanych składników. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 500g dorsza (ew. innej ulubionej ryby o małej liczbie ości) 2l bulionu rybnego 1 mała czerwona papryka (200g) 1 mała marchewka (100g) 200g brokuła 200g kalafiora 1 średni pomidor (150g) 1/4 łyżeczki chili(...)usuwamy łyko. Rybę nieco solimy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na bok. Do garnka wlewamy bulion i podgrzewamy, aż będzie gorący. Wkładamy paprykę, marchewkę i pomidor, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy niezbyt gwałtownie pod przykryciem przez 12-15 minut. Dodajemy brokuła i kalafior, dosypujemy chili i ewentualnie nieco soli do smaku. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy dalej powoli przez
Kulinarna PokusaPascal kontra Okrasa taką książkę można było kiedyś otrzymać z zakupy w Lidl-u. Leżała sobie u mnie, aż w końcu się doczekała. Przepis Okrasy
W kuchennym oknie EwyKaczka ma swój niepowtarzalny smak. Nie wszystkim odpowiada, dlatego warto spróbować rożnych połączeń i dodatków. SKŁADNIKI 5-6 piersi z kaczki grzyby leśne np podgrzybki
W kuchennym oknie EwyCzarna od kuchni Dziś szybki i prost przepis na ciasteczka. Najdłużej się schodzi z pieczeniem i czekaniem, aż ostygną. Wystarczy kilka składników i gotowe. Przepis dodaję
Ewusiowe SmakiWitam serdecznie Podzielę się przepisem na chłodnik z truskawkami, chłodnik jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Sezon truskawkowy w
Uwaga Babcia GotujeDzisiaj słuszny kawałek mięsa – udziec z indyka. Nie tak dawno wykorzystałam serek almette do przygotowania potrawy. Sprawdza się bardzo dobrze. Koniecznie wypróbujcie to połączenie. Indyk, słodycz
Smaki Ewywinnego, 1 i 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, 800 g wydrylowanych czereśni, 1/4 szklanki wody, 5 łyżek cukru, 2 łyżki wody różanej*, 450 ml śmietany kremówki**, 4 łyżki cukru pudru, ew. skórka starta z cytryny, garstka pistacji Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Białka należy ubić z dodatkiem szczypty soli, następnie dodawać po łyżce cukru cały czas miksując do uzyskania sztywnej(...)jest chrupka z zewnątrz, a w środku delikatna i piankowa. Po upieczeniu bezę należy całkowicie wysuszyć. Oczyszczone i wydrylowane czereśnie wrzucamy do rondelka i podlewamy wodą, dodajemy cukru i gotujemy do wyparowania większości powstałego syropu. Zajmie to ok. 10 minut. Ściągamy z ognia i dodajemy wodę różaną. Odstawiamy do ostygnięcia, próbując nie wyjeść większości czereśni ;) Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem
Plate of Joy