ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:68/108)

Pieczona karkówka w sosie własnym 182

Karkówka dobrze przyrządzona jest smaczna i rozpływa się w ustach. Nie jest to danie  pracochłonne.Taką karkówkę proponuję na danie obiadowe. SKŁADNIKI 1,5 kg

W kuchennym oknie Ewy
Torcik tiramisu z wiśniami 181

Torty to poezja naszej kuchni, cieszą oko, dostarczają przyjemności dla naszych kubków smakowych.Goszczą na naszych stołach z powodów  dla nas wyżach.Przepis z książki

W kuchennym oknie Ewy
Pierogi z twarogiem,kaszą gryczaną i miętą 197

Bardzo lubimy pierogi więc często je robię z różnymi farszami. Te pierogi zobaczyłam w programie Ewy Wachowicz,spodobało mi się nadzienie i je zrobiłam. Muszę przyznać,że smakują rewelacyjnie. ciasto: 3 szkl.mąki pszennej 1 szkl. ciepłej wody 3 łyżki stopionego masła sól Z mąki,wody masła i soli zagnieść ciasto,przykryć i odstawić na 30 minut. farsz: 1 szkl(...)Osobno roztrzepać jajko i dodać do farszu. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać. Na samym końcu dodać pokrojoną miętę. Ciasto rozwałkować cienko,wykrawać kółka,nałożyć farsz,posklejać. Pierogi gotować w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podawać na ciepło polane roztopionym masłem i przyrumienioną cebulką

Kolorowa kuchnia Elki
Barszcz ukraiński w polskiej wersji i "Pokój dla artysty" 208

liść laurowy dorzucić do garnka. Zupę gotować do miękkości warzyw na palniku o małej mocy. Do zupy wsypać suszony majeranek i łyżeczkę soli na jakieś 5 minut przed końcem gotowania. Tuż przed wyłączeniem palnika, dorzucić fasolę z puszki. Po wyłączeniu palnika do zupy dodać starty czosnek i śmietanę (chyba że wolicie tak jak ja dodawać śmietanę w postaci kleksa bezpośrednio(...)mnie głównym bohaterem jest DOM, co wydaje mi się atutem Ulatowskiej (4 tomy o Sosnówce, "Domek nad morzem", "Kamienica przy Kruczej" itp.). W książce wyraźne są dwa wątki - historia Ewy mieszkającej samotnie w dużym domu w Zalesiu oraz Marty i Jaszy, którzy sprzedają swoje kawalerki i kupują w Nałęczowie stary dom, który zamieniają na rodzaj pensjonatu dla artystów. Znerwicowana

Weekendy w domu i ogrodzie
Mleczna pianka kardamonowa z galaretką z mango 179

spróbowania !  Mleczna pianka kardamonowa z galaretką z mango  2 szklanki mleka  2 żółtka 2 białka + szczypta soli  2 nasiona kardamonu  2 łyżki ksylitolu ( ew. cukru )  1 duże mango + 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wody   Mleko przelewamy do garnka.  Kardamonowe nasiona otwieramy i miażdżymy w moździerzu, dodajemy(...)pieczemy w kąpieli wodnej przez 20 minut w 180 C.    Mango obieramy i miąższ miksujemy, dodajemy dwie łyżki wody i zagotowujemy, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, nie gotujemy. Lekko studzimy.    Przekładamy masę mango delikatnie na naszą piankę, odstawiamy do stężenia.      Smacznego !  ( z tej porcji wyszło 11 małych słoiczków ;)  Mleczna pianka kardamonowa

Kuchnia na wzgórzu
Szarlotka z polewą na Światowy Dzień Jabłka 401

Dziś Światowy Dzień Jabłka więc polecam szarlotkę z polewą czekoladową. Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 10 dag mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 13 dag cukru 30

Ewusiowe Smaki
Tarta z rabarbarem 153

W moim ogródku sezon na rabarbar w pełni, najbardziej widoczny na grządce ( może większy jest tylko lubczyk ). Oczywiście wykorzystuję rabarbar w pełni jego sezonu. Pamiętacie jak

Smaki Ewy
Spaghetti z dynią, kiełbasą, suszonymi pomidorami i rozmarynem 157

Trzeci tydzień jestem chora i nie mogę się doleczyć. Trzeci tydzień. Trafia mnie szlag, bo plany miałam trochę inne, a tu nic z tego... Gdyby nie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Zupa rybno-warzywna 223

Kolorowa, aromatyczna i lekko pikantna zupa rybna ze świeżymi warzywami przygotowana na „prawdziwym” bulionie rybnym. Wyjątkowy smak z niewyszukanych składników. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 500g dorsza (ew. innej ulubionej ryby o małej liczbie ości) 2l bulionu rybnego 1 mała czerwona papryka (200g) 1 mała marchewka (100g) 200g brokuła 200g kalafiora 1 średni pomidor (150g) 1/4 łyżeczki chili(...)usuwamy łyko. Rybę nieco solimy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na bok. Do garnka wlewamy bulion i podgrzewamy, aż będzie gorący. Wkładamy paprykę, marchewkę i pomidor, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy niezbyt gwałtownie pod przykryciem przez 12-15 minut. Dodajemy brokuła i kalafior, dosypujemy chili i ewentualnie nieco soli do smaku. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy dalej powoli przez

Kulinarna Pokusa
Makaron farfalle w kremowym sosie z łososiem według Okrasy 214

Pascal kontra Okrasa taką książkę można było kiedyś otrzymać z zakupy w Lidl-u. Leżała sobie u mnie, aż   w końcu się doczekała. Przepis Okrasy

W kuchennym oknie Ewy
Pierś z kaczki faszerowana grzybami leśnymi 207

Kaczka ma swój niepowtarzalny smak. Nie wszystkim odpowiada, dlatego warto spróbować rożnych połączeń i dodatków. SKŁADNIKI 5-6  piersi z kaczki grzyby leśne np podgrzybki

W kuchennym oknie Ewy
Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzechami 210

Czarna od kuchni Dziś szybki i prost przepis na ciasteczka. Najdłużej się schodzi z pieczeniem i czekaniem, aż ostygną. Wystarczy kilka składników i gotowe. Przepis dodaję

Ewusiowe Smaki
Przepis na Chłodnik Truskawkowy 158

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na chłodnik z truskawkami, chłodnik jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Sezon truskawkowy w

Uwaga Babcia Gotuje
Udziec z indyka z marchewką i groszkiem z nutą chrzanowego almette 178

Dzisiaj słuszny kawałek mięsa – udziec z indyka. Nie tak dawno wykorzystałam serek almette do przygotowania potrawy. Sprawdza się bardzo dobrze. Koniecznie wypróbujcie to połączenie. Indyk, słodycz

Smaki Ewy
Pavlova z czereśniami, wodą różaną i pistacjami! 176

winnego, 1 i 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, 800 g wydrylowanych czereśni, 1/4 szklanki wody, 5 łyżek cukru, 2 łyżki wody różanej*, 450 ml śmietany kremówki**, 4 łyżki cukru pudru, ew. skórka starta z cytryny, garstka pistacji Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Białka należy ubić z dodatkiem szczypty soli, następnie dodawać po łyżce cukru cały czas miksując do uzyskania sztywnej(...)jest chrupka z zewnątrz, a w środku delikatna i piankowa. Po upieczeniu bezę należy całkowicie wysuszyć. Oczyszczone i wydrylowane czereśnie wrzucamy do rondelka i podlewamy wodą, dodajemy cukru i gotujemy do wyparowania większości powstałego syropu. Zajmie to ok. 10 minut. Ściągamy z ognia i dodajemy wodę różaną. Odstawiamy do ostygnięcia, próbując nie wyjeść większości czereśni ;) Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem

Plate of Joy

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję