Propozycja na weekend przy ognisku. Oczywiście to samo można zrobić w garnku na kuchence. Niedawno zakupiliśmy ogniskowy kociołek, trzeba go było wypróbować - no i trafiło na
Smaki EwyNa dzisiaj proponuję tartę porową ze szparagami. Sezon na szparagi nie jest zbyt długi, więc korzystajmy dopóki jeszcze można. Tarta jest pyszna. Gorąco polecam. Składniki: Ciasto
Smaki Ewyorganizm) napoju owocowego, a najchętniej dwie szklanki domowego kompotu. Kojarzy mi się on zawsze z niedzielami w dzieciństwie (podawany do niedzielnego obiadu), a obecnie z urlopem, w czasie którego kompot gotowany jest niemal codziennie z owoców, które opadły lub zrywanych prosto z drzewa czy krzaka. Składniki : 1,5-2 litry wody ok. 30 truskawek 4 łodygi rabarbaru cukier (według uznania) Wodę(...)smaczne :) Owoce można zjeść albo wykorzystać inaczej. Od wielu lat kompot podawany na świeżym powietrzu kojarzy mi się - poza tym, o czym pisałam wcześniej - z książką p. Teresy Ewy Opoki pt. " Wyspa kobiet ". Gdy patrzę na okładkę tej książki, wciąż odczuwam pewien brak - karafki z domową nalewką lub dzbanka z kompotem (pojawia się w książce). Ten kapelusz i wazon
Weekendy w domu i ogrodzieOj długo mnie nie było, fakt ten zawdzięczam mojemu łączu internetowemu. Tak mi chodził, że nawet nie miałam ochoty podchodzić do komputera i nawet na chwile
Moje pyszne gotowaniestwierdzenie, że nie zdążyłam się nawet wystarczająco najeść karnawałowych smakołyków. :) Na Tłusty Czwartek mam jednak przepis dla tych, którzy też nie zdążają z różnym rzeczami, a w szczególności z gotowaniem i pieczeniem. Gdy na innych blogach aż roi się od tajemnych i skomplikowanych receptur na pączki lub faworki "bez" - bez glutenu/bez jajek/bez mleka/bez cukru/bez tłuszczu (czy to w ogóle możliwe(...)waniliowej - opcjonalnie 2 łyżki masła klarowanego Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika blendera i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji masy (można całkiem na gładko, można pozostawić grudki kaszy). Próbujemy, ew. dosładzamy. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni
Smakuje zdrowoosób, forma o wymiarach 36 13 cm Składniki Kruche ciasto: 125 g maki pszennej szczypta soli 1 żółtko 75 g zimnego masła 30 g cukru pudru ew. 1 łyżka gęstej śmietany lub zimnej wody Krem waniliowy: 6 żółtek 125 g cukru pudru 40 g mąki pszennej 500 ml mleka 1 laska wanilii Dodatkowo: truskawki Wykonanie: Masło kroimy(...)masę razem z pozostałym cukrem. Wrzące mleko przelewamy delikatnie do ubitych żółtek cały czas dokładnie mieszając. Potem całą masę przelewamy znowu do garnka, stawiamy na małym ogniu i gotujemy na malutkim ogniu, aż masa będzie odpowiednio gęsta. Trwa to około 10 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, raz na jakiś czas mieszając. Formę do tarty (36 x 13 cm) natłuszczamy
Kulinarne przygody GatityChleb orkiszowy, pełnoziarnisty upieczony na drożdżach to najszybszy chleb do samodzielnego przygotowania w domu. Idealny dla początkujących piekarzy. Chleb jest pyszny, z lekko orzechową nutą i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Witam serdecznie Propozycja na smaczną i zdrową surówkę z białej rzodkwi i jabłka. Możemy ją podawać do obiadu lub wędlin. Będziemy potrzebować: 1 biała rzodkiew (około
Uwaga Babcia Gotujeświetnie się sprawdziła, a sporo tańsza ;) ) 4 pomidory 2 strąki czerwonej papryki 4 średnie ziemniaki 4 cebule 3 ząbki czosnku papryka ostra i słodka w proszku warzywna przyprawa uniwersalna, ew. kostki rosołowe pieprz, sól suszona bazylia tłuszcz do smażenia 5 listków laurowych, ok. 10 ziaren ziela angielskiego Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę i podsmażamy przez kilka chwil na tłuszczu(...)garnka i zalewamy wodą tak by przykryła mięso i jeszcze drugie tyle; dorzucamy ziele i listki laurowe. Zagotowujemy. Doprawiamy przyprawą warzywną lub kostkami rosołowymi i pieprzem do smaku. Wszystko gotujemy do miękkości mięsa, powinno być delikatne i rozpływać się w ustach, najlepiej więc, by zyskać na czasie, wykorzystać do tego szybkowar. Pod koniec gotowania dorzucamy pokrojone w małą kostkę ziemniaki
Kuchenna KontrrewolucyaSezon na śliwkowe przetwory w sam raz, w takim razie zróbmy coś extra, nie tylko na słodko. Proponuję pobawić się trochę w kuchni i zrobić sos
W kuchennym oknie Ewyhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Znacie olej rydzowy (tzw. olej z lnicznika siewnego, olej z lnianki, olej kamelinowy)? Kiedyś był dość popularny
Di gotujeZ skorzonerą spotkałam się dawno, dawno temu. Sami ją wyhodowaliśmy. Były to pierwsze lata gdy zakładaliśmy ogródek warzywny. Próbowaliśmy wówczas wysiewać różne warzywa. I tak padło
Smaki EwyJakiś czas temu dostałam propozycję wzięcia udziału w akcji Rama smaż jak szef kuchni . Czekałam na paczkę z niecierpliwością bo każdy z zaproszonych blogerów miał inne
Ewa w kuchniMyślałam o jakimś wyrazistym smaku i do tego przepisu wykorzystałam dwa rodzaje musztard. Obie idealnie się uzupełniają. Smak i te cudowne kuleczki ( oczywiście wiadomo - gorczyca ). Wyszło
Smaki Ewymannę (nie błyskawiczną) ugotować na mleku z cukrem waniliowym. By nie zrobiły się grudki, przed dodaniem grysiku do mleka można kaszę wymieszać w małym garnuszku z odrobiną mleka. Podczas gotowania uważać by masa się nie przypaliła. Należy ją bardzo często mieszać. Masa jest gotowa, gdy po spróbowaniu nie ma "surowego" smaku. Gotową masę odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć(...)powidła 6. masa grysikowa 7. placek miodowy 8. cienka warstwa masy grysikowej 9. polewa czekoladowa 10. płatki migdałowe Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Słodki świat Ewy Wachowicz
Mania Wypiekania