W tym roku szybko pojawiły się szparagi w sklepach. Sezon na ten przysmak na ogół rozpoczyna się z początkiem maja a w tym roku wyszło jakoś
Smaki Ewybardzo lubię i polecam :) Składniki (porcja dla jednej osoby):125 g piersi z kurczaka200 g mrożonych warzyw chińskich50 g ryżu trzy kolorowego 3 łyżeczki sosu sojowego łyżeczka oleju sól (ew. w międzyczasie można dodać szczyptę - mniej niż pół łyżeczki - cukru) Przygotowanie:1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego zamrożone warzywa, trzymamy na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas(...)trzymamy pod przykryciem aż pierś będzie dobra do jedzenia. 3. W międzyczasie przygotowujemy ryż, według przepisu na opakowaniu albo jak ja w parowarze (zalewając ciut ponad poziom ryżu gotującą wodą, gotując ok. 25-30 min)4. Do warzyw i kurczaka dodajemy ugotowany ryż (chyba, że zrobiło nam się dużo wody na patelni to najpierw odkrywamy patelnię
Malowane smakiemKlasyczny jabłecznik na biszkopcie z lekką nutą poziomek i aksamitnym kremem budyniowym skąpany w czekoladowej polewie, czyż może być coś bardziej smacznego ? Problem jest tylko w
Smaki EwyTradycyjne mielone można urozmaicić na rożne sposoby. Bardzo lubię kalafior, więc jego dodatek jest wszędzie mile widziany. Dzisiaj proponuję połączenia kalafiora z mięsem mielonym, co zaowocuje
W kuchennym oknie EwyFasola rzadko wykorzystywana w mojej kuchni. Jeżeli już to fasolka po bretońsku lub zupa fasolowa. Dlatego postanowiłam wypróbować inne danie z fasoli. Przepis odgrzebany ze starej
W kuchennym oknie EwyObiecałam, więc zamieszczam: drugi krem z marchwi. Słodkawy, aromatyczny... Ciekawe czy bardziej zasmakuje Wam ten, czy ten z miodem, imbirem i pieczonym czosnkiem ? Składniki: 1 duża
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!mieszam i odstawiam do napęcznienia. Jagody przekładam do rondelka i rozdrabniam blenderem, do rozdrobnionych jagód dodaję sok z cytryny, cukier, mieszam i rondelek stawiam na gazie. Od momentu zagotowania gotuję około 3 minut i zdejmuję z gazu. Do gorących jagód dodaję żelatynę i dokładnie mieszam, następnie odstawiam do wystudzenia – gdy mus będzie zimy wyleję go na masę serową. Końcowe przygotowanie(...)minut tak żeby mus zastygł. Gdy wszystko ładnie zastygnie sernik wyjmuję z tortownicy - sernik jest gotowy. Sernik na zimno z jagodami jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujeszklanka ciepłej wody (nie wrzątku!) Farsz: 1/2 kg ziemniaków 1/2 kg białego sera - najlepiej tłustego bądź półtłustego 1 duża cebula 2 łyżki masła przyprawy do smaku - sól, pieprz, ew. ostra papryka Ciasto: Mąkę łączymy z solą i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy po trochu ciepłej wody z olejem i zagniatamy ciasto - ma być miękkie i plastyczne. W razie gdyby ciasto się(...)żeby nie wysychało. Ciasto, z którym pracujemy, wałkujemy cienko i wykrawamy z nich kółka (u mnie najlepiej do tego nadaje się... zakrętka z dużej puszki kakao Puchatek ;)) Farsz: Ziemniaki gotujemy do miękkości. Tłuczemy i studzimy - ziemniaki nie powinny mieć grubek, dlatego dodatkowo można go przepuścić przez praskę. Przez praskę przepuszczamy też biały ser i dokładnie oba składniki mieszamy. Cebulę kroimy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Deser z kaszy manny. Składniki: 1 l. mleka; 1 szkl. cukru; 3 łyżki kakao; 1 szkl. kaszy manny; 200 g masła; duże opakowanie herbatników; garść orzechów
MiksturownikCzęsto po świętach pozostają nam rożne kawałki mięs z którymi nie wiadomo co zrobić i wtedy jest najlepszy moment aby zrobić bigos. Więc do dzieła, robimy
Smaki EwySos z boczników idealnie pasuje do wielu dań. U mnie pojawił się ostatnio przy okazji kotletów z kaszy gryczanej tzw. Hreczniaków. Przepis TU Boczniaki to
W kuchennym oknie Ewylepiej rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia jeśli zacznie się ono przyklejać do stolnicy/wałka -pierogi nie powinny zbyt długo leżeć, ponieważ szybko wysychają i pękają - trzeba gotować je na bierząco -nie ma co przesadzać z nadzieniem, bo ciasto może łatwo pęknąć jeśli będzie go za dużo. Jak widać nie takie pierogi bez glutenu straszne jak je malują(...)ryżowej ~100g mąki z tapioki BIO Fresano (lub skrobi ziemniaczanej) ~ok. szklanka wrzątku (u mnie to było ok. 200ml) ~1/2 łyzeczki soli ~łyżka oleju roślinnego ~250-300g jagód + ew. cukier jeśli są kwaśne Obie mąki przesiewamy na stolnice, dodajemy sól, robimy wgłębienie i powoli ciagle siekając nożem dolewamy wodę. Gdy wlejemy już całą wodę zagniatamy ciasto za pomocą rąk
chili & sugarsterylnych butelek. Słoiczki/butelki ustaw do góry dnem do ostygnięcia, na koniec opisz je etykietami. Gotowe! Postaram się wkrótce dodać kolejny przepis, w którym syrop z mniszka powstaje bez gotowania kwiatów. Jak szybko i tanio zyskać zdrowy uśmiech? Poznaj Mój Sekret. Klik. Dieta Odchudzajaca: Pobierz Darmowy Jadłospis w PDF. Jeszcze zdążysz do lata! Klik. Ochota na coś słodkiego(...)widzenia martwa, gdyż brak aktywności mózgowej oznacza koniec życia... Chesz być na bieżąco? Zasubskrybuj newsy, wystarczy, że wpiszesz swojego emaila na stronie głównej: Za konsultacje dziekuję uprzejmie Ewie J.-S. Dzieki Ewuniu! Zdjęcia przedstawiające opis mlecza i mniszka pochodzą ze strony wikipedii
IzaGotujePrzepyszne ciasto, jeden ze słodkich smaków mojego dzieciństwa. Biszkopty, cudowne, dwie warstwy kremu i galaretka z mnóstwem owoców. Rewelacja! Łatwe do zrobienia, bez pieczenia! Na pyszne
Domowa cukiernia EwySezon pomidorowy zbliża się wielkimi krokami do mety. W wielu miejscach można kupić przejrzałe owoce ( II gatunek ). Te są najlepsze do sosu. Przetworzone pomidory trafiają do
Smaki Ewy