ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:58/108)

Zupa krem ze szparagów 164

Mówią ,że dobra gospodyni nic nie wyrzuca. Nie wiem na ile jestem dobrą gospodynią, ale końcówek ze szparagów nie wyrzuciłam. Wykorzystałam do zrobienia zupy krem. Wyszła

W kuchennym oknie Ewy
Makaron z sosem serowym 333

Ha! Kolejny przepis na szybko, na już, na "mam 15 minut i prawie pustą lodówkę"! Makaron z sosem serowym. Nie wierzę, że w Waszych lodówkach nie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Piernik z herbatą 194

Dzisiaj powstało również ciasto. Bardzo intensywny dzień w kuchni. Piernik przekładany masą z kaszy manny. Stare przepisy zawsze mają w sobie to coś! SKŁADNIKINa ciasto 3

W kuchennym oknie Ewy
Domowy budyń bez mąki i cukru wg koleżanki Ewy 191

Jakiś czas temu koleżanka z pracy - Ewa, w przerwie śniadaniowej, uraczyła nasz łakomy dział budyniem własnej produkcji - przyniesionym w słoiku, zawiniętym w kocyku. Bardziej domowo być nie może. I dla takich chwil warto pracować nawet i więcej niż osiem godzin. Bielutki, pachnący wanilią i aksamitny. Kiedy dowiedziałyśmy się z czego jest zrobiony, po prostu nas zatkało... Składniki (dla 4 łakomczuchów(...)szklanki wody ok. 0,5 l. mleka 2% laska wanilii 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie) Przygotowanie:  Kaszę płuczemy i przelewamy wrzątkiem. Zalewamy wodą w proporcji nawet 3:1. Gotujemy do miękkości, żeby nie powiedzieć, ze rozgotowujemy. Kiedy kasza pochłonie całą wodę, a pochłonie na pewno - dolewamy mleko. Najpierw szklankę, potem drugą i pewnie trzecią. Gotujemy na niemalże gładką masę

Kuchnia po mojemu
Wyśmienity obiad, czyli klopsiki i inne zjawiska 223

łopatki wieprzowej 2-3 kajzerki namoczone w mleku 2 jajka 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy, majeranek odrobina mąki 600g passaty pomidorowej zioła: bazylia, kurkuma, papryka słodka i ostra ew. koncentrat 2 łyżki śmietany 18% pieprz, ziele angielskie i listek laurowy koperek ryż basmati Mięso zmielić razem z bułkami odsączonych dobrze z mąki. Dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz ziołowy(...)garnka z passatą, doprawić według gustu, jeśli sos wydaje się zbyt delikatny, można dodać jeszcze koncentrat, wrzucić też kilka ziaren pieprzu, dwa ziarnka ziela angielskiego i dwa listki laurowe. Gotować około godziny, pod koniec wlać śmietanę do miski, dodać do niej łyżkę sosu pomidorowego i zamieszać, dodać dwie łyżki i znów zamieszać, następnie dodać jeszcze trzy łyżki, a potem cztery

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pstrąg w galarecie 170

Kolejna ryba w galarecie   w moim wykonaniu. Pstrąg w takiej postaci pojawia się u nas bardzo często na Święta. Osobiście uważam, że jest  bardzo

Smaki Ewy
Otręby owsiane dlaczego warto wprowadzić do naszej diety? 171

Moc otrąb owsianych doświadczyłam na własnym organizmie już bardzo dawno, dlatego od czasu do czasu pojawiają się w mojej kuchni. Mówię oczywiście o otrębach owsianych, a

W kuchennym oknie Ewy
Fasolka po bretońsku 193

garnek potrzebne będą: fasola 800g (ja miałam "piękny jaś") boczek wędzony ok. 500g 1 kiełbasa toruńska długa 2 cebule 2 duże ząbki czosnku dużo majeranku liście, bobki sól pieprz ew. kostka rosołowa skórki z boczku lub wędzone żeberko Fasolę płuczemy i zalewamy wodą na noc. Następnego dnia przerzucamy fasolę wraz z wodą w której się moczyła (o ile coś zostało(...)cebulę pokrojoną w pióra. Boczek i kiełbasę kroimy w większą kostkę i przesmażamy na patelni, następnie dodajemy do garnka. Możemy dać więcej mięsa, mi się już nie zmieściło. Gotujemy aż do miękkości fasoli. Jak fasola jest już dobra, wyjmujemy skórki i dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Zagotowujemy i gotowe! Zajadamy z pieczywkiem. Proporcje są przykładowe. Można zrobić równie dobrze mniej

Pelusiowa Kuchnia
Gęsie szyjki faszerowane 200

Smaczne! Farsz jest wynikiem porad znajomych, przepisów w internecie i mojej miłości do czosnku. Podobno, tak mówi moja koleżanka Ewa, bardzo dobry jest farsz z dodatkiem rodzynek, ale to następnym razem. składniki (6 porcji)6 skór z  gęsich szyjek (kupiłam na rynku)500 g mielonej wieprzowiny80 g tartej bułki namoczonej w mleku ( może być oczywiście czerstwa bułka(...)farsz jest dobrze doprawiony, najlepiej zrobić mały placuszek i usmażyć na patelni. Farszem napełnić szyje, zaszyć z dwóch stron, włożyć do dużego rondla i zalać posoloną, wrzącą, wodą, gotować na małym ogniu ok 50 minut. Można też nafaszerowane szyje gotować przez ok 20 min, a następnie wstawić na blaszce posmarowanej gęsim smalcem do piekarnika (180 st C) i piec

Stare Gary
Tydzień w moim telefonie XXXXXIX 163

drugie nie masz wścibskich sąsiadów zaglądających w okna :)  7 Kto prowadzi domowy budżet ? Ja opłacam rachunki przez internet, robię spożywcze zakupy - razem ustalamy co zjemy i co gotujemy. Większe zakupy czy odzieżowe planujemy we dwoje.  8 Pedantka czy bałaganiara ? Troszkę tego i troszkę tego, ale bardziej lubię posprzątane, czyste i pachnące mieszkanie :) 9 Jak wyglądałby mój wymarzony(...)tradycje na pewno praktykuję i w swoim domu.  Dziękuję Ci Kasiu za nominację! To była świetna zabawa.  Ja zapraszam do zabawy Paulinę, Gosię, Justynę, Magdę, Monikę, Iwonkę, Ewę oraz Sabinę i Dorotę czyli dziewczynki z mojej wspaniałej GRUPY BABECZEK KULINARNYCH. Weekend był wyjątkowo piękny. Pogoda dopisała, odpoczywałam ile się dało. Dzisiaj podsumowanie w zdjęciach. * jedzenie z budki

Magiczne Życie Marty
Domowa tortilla (placki pszenne) 191

 Mi osobiście tortilla jest obojętna, choć uwielbiam wszelkie placki i naleśniki. Jednak w moim domu pojawia się... dość często, szczególnie gdy zostaje nam pieczony kurczak

Di gotuje
Duszone mostki wieprzowe 120

Spotkała mnie miła niespodzianka i dostałam do przetestowania garnek Fissler z kolekcji FISSLER - Original-Profi Collection . Garnki tej firmy charakteryzują się tym, że są wykonane z

Ewa w kuchni
Sok pomidorowy 170

Po suszeniu pomidorów została mi miska miąższu pomidorowego i gniazd nasiennych. Wyrzucić szkoda, na szybko wykorzystać taką ilość nie bardzo jest na co - co można więc

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ogórki korniszony / konserwowe 191

Jak u Was sezon ogórkowy? Wczoraj zakończyłam ogórki kiszone ( zaplanowane i wykonane ). Rozpoczęłam robi enie korniszonów. Będą powstawały sukcesywnie, tak jak będą dojrzewa ły w ogródku

Smaki Ewy
Pulpety w sosie szpinakowo – śmietanowym 136

Zawsze warto wrócić do szpinaku. Mam wrażenie, że co z nim zrobię jest pyszne. Może nie zawsze oddają to zdjęcia ( no cóż nie jestem fotografem ) musicie

Smaki Ewy