Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszną i prostą pastę do chleba z twarogu, ogórka i rzodkiewki. Pasta jest pożywna, zawiera dużo białka i mikroelementów
Uwaga Babcia GotujeMoże dzisiaj nie jest piątek, ale j eśli zrobicie w ten sposób rybkę dzisiaj to jutro będzie idealna do jedzenia. Kupując rybę mrożoną zwracajcie uwagę aby
Smaki EwyWitam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę śledziową z śledzi marynowanych i selera . Będziemy potrzebować : 500 g marynowanych płatów śledziowych 4 jajka ugotowane na twardo 1 słoik
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszną sałatkę z kaszki kuskus, jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu a do tego bardzo pożywna. Idealnie nadaje się
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszny chłodnik z ogórków, idealnie nadaje się na obiad w upalne dni, chociaż w tym roku jak do tej pory to upalnych
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszny i zdrowy koktajl z jagodami, malinami i nasionami chia. Koktajl idealnie nadaje się na lekkie śniadanie w upalne dni i nie
Uwaga Babcia GotujeSkładniki: 2 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 buraki 1/4 kapusty liście laurowe ziele angielskie 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1
Pychotkaaaoddzielnej misie łączymy jaja, cukier, śmietanę, roztopione masło i budyń, dokładnie mieszamy i gotujemy w kąpieli wodnej przez ok. 10 min, aż masa nieco zgęstnieje. (radzę, aby gotować w jakimś naczyniu żelaznym lub plastikowym żaroodpornym, bo moja szklana misa w czasie nagrzewania zaczęła pękać. Szkoda, a fajna misa była) Następnie w dużej misie łączymy ser (jeżeli używacie sera(...)ustawiamy w większej formie i zalewamy wrzącą wodą do 3/4 wysokości tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 80-90 min. Smacznego! Zainspirowałem się przepisem Ewy z bloga , ,Z Cukrem Pudrem
Kuchnia Łukaszaoddzielnej misie łączymy jaja, cukier, śmietanę, roztopione masło i budyń, dokładnie mieszamy i gotujemy w kąpieli wodnej przez ok. 10 min, aż masa nieco zgęstnieje. (radzę, aby gotować w jakimś naczyniu żelaznym lub plastikowym żaroodpornym, bo moja szklana misa w czasie nagrzewania zaczęła pękać. Szkoda, a fajna misa była) Następnie w dużej misie łączymy ser (jeżeli używacie sera(...)ustawiamy w większej formie i zalewamy wrzącą wodą do 3/4 wysokości tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 80-90 min. Smacznego! Zainspirowałem się przepisem Ewy z bloga ,,Z Cukrem Pudrem
Kuchnia Łukaszapodsmażona kiełbasa. Ja dodaję również cukinię :) Składniki: 400 g kiełbasy 2 cebule 4 pomidory 6 papryk (różne kolory) cukinia 500 g passaty pomidorowej łyżka słodkiej papryki suszonej sól, pieprz, ew. chilli Paprykę, cebulę, pomidory i cukinię pokroić w większą kostkę. Kiełbasę pokroić na talarki, a te na połówki. W dużym szerokim garnku podsmażyć kiełbasę, aż się zrumieni a tłuszcz wytopi(...)samym garnku podsmażyć cebulę, dodać suszoną paprykę. Następnie wrzucić pokrojone papryki i cukinię, smażyć kilka minut. Dodać pomidory i całość poddusić na średnim ogniu. Wlać passatę, doprawić i nadal gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać podsmażoną wcześniej kiełbasę, wymieszać. Przelać na talerze i podawać z ulubionym pieczywem
wyzwania kuchenneSzarlotka, która najlepiej smakuje w upalne dni :) Ciasto biszkoptowe, orzeźwiający mus jabłkowy i bita śmietana. Jest tak pyszna, że w ostatnim czasie robiłam ją już kilka
Domowa cukiernia EwyWitam serdecznie Propozycja na pyszną pastę na kanapki z tuńczykiem. Pasta jest prosta w przygotowaniu, smaczna i powinna każdemu smakować kto lubi tuńczyka. Do przygotowania pasty
Uwaga Babcia Gotujeprzykrywać całej kapusty) i gotuję około 10 minut od czasu do czasu obracając kapustę. Następnie kapustę wyjmuję z wody, osączam na durszlaku i gdy przestygnie dzielę na liście. Gdy gotuję kapustę na patelni na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę razem z czosnkiem przez kilka minut tak żeby cebula się zeszkliła i lekko zrumieniła. Końcowe przygotowanie zapiekanki: Do wystudzonego ryżu dodaję podsmażoną(...)nagrzanego piekarnika do 180stopni na środkową półkę i zapiekam około 60 minut – zapiekanka jest gotowa. Zapiekanka z młodej kapusty i ryżu jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia GotujeProsty przepis na bakłażana i cukinie w sosie. Całość robi się prosto, choć najpierw trzeba warzywa podpiec w piekarniku. Przepis na to danie znalazłam tu
Ewusiowe SmakiWitajcie z samego rana. Dziś przedstawiam przepis na pyszne leczo które pakuję do słoika na zimę. Przepis odkryłam na blogu Kuchenny bałagan już w
Ewusiowe Smaki