zawsze znajdę jakieś tam "ale" dotyczące przeważnie ciasta. Może dlatego, że robię je bardzo rzadko i za każdym razem korzystam z innego przepisu? :) Tym razem skorzystałam z przepisu Ewy Wachowicz zarówno na ciasto jak i na farsz. I chyba już przy tym przepisie zostanę bo ciasto wyszło delikatne, a farsz bardzo smaczny. Składniki na ciasto: 400g mąki(...)ugotowaniu będzie miękkie.Wyrobione ciasto rozwałkować dość cienko na ok. 5 milimetrów. Szklanką lub specjalnym przyrządem do pierogów wykrawać kółka. Nakładać do na środek farsz i dokładnie sklejać. Gotować w osolonym wrzątku, po wypłynięciu jeszcze 2-3 minuty a następnie odcedzić na sicie. Po odcedzeniu polewać śmietaną, zrumienioną na maśle bułką tartą lub zrumienionym chudym boczkiem. Pyszne
Walijskie PichcenieCzy tęsknicie za latem tak samo jak ja? Lubię maj i wiosenne słoneczko, pierwsze burze, budzącą się do życia przyrodę, ale najbardziej przeze
Rozpustne gotowanieWitam serdecznie Propozycja na smaczne śledzie w oleju lnianym z kaparami . Będziemy potrzebować : 500 g filetów śledziowych matias około 50 g kaparów (mały słoiczek) 2 średnie
Uwaga Babcia GotujeDzisiaj zapraszam na ciasto Milki Way. W zasadzie proste i w miarę szybkie. Ten pyszny deser robimy z masy mlecznej, doskonałej plewy czekoladowej biszkoptów. Polecam. SKŁADNIKI
W kuchennym oknie EwyDodać obraną i przekrojoną na pół cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, goździki oraz sól i pieprz. Wywar gotować około 15 minut. Następnie zmniejszyć ogień i włożyć filety z ryby. Gotować na małym ogniu (około 10-15 minut). Ugotowaną rybę ostudzić w wywarze. Następnie wyjąć ją oraz pozbawić ości. Wywar przecedzić przez durszlak wyłożony gazą. Do garnka wlać 2 szklanki wywaru(...)można ozdobić plasterkami cytryny i świeżą pietruszką. Rybę w galarecie przygotowałam w małych kokilkach, aby jedno naczynko było porcją dla jednej osoby Pomysł na przepis z "Książki Kucharskiej" Ewy Aszkiewicz
Ugotowaćsię, że naprawdę są bardzo smaczne i napewno będę robić je częściej. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł takich pierogów, to zachęcam do zrobienia. Moje pierogi są z przepisu pani Ewy Wachowicz. Składniki: 400g mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko Farsz: 200g ugotowanej kaszy gryczanej 250g sera białego 1 jajko 1 cebula 1 łyżka świeżej mięty masło do smażenia sól(...)zrobić dołeczek i wybić weń jajko. Delikatnie połączyć wszystko nożem i wyrobić ciasto. Podsypując mąką rozwałkować na grubość 3-4mm. Szklanką wykrawać krążki, nałożyć farsz i lepić pierożki. Gotować w osolonym wrzątku. Gdy pierogi wypłyną, gotować jeszcze minutę. Podawać z kwaśną śmietaną lub z cebulką podsmażoną na maśle
kuchnia doskiJakiś czas temu natknęłam się na ten przepis u Ewy z Domowej Cukierni Ewy i w końcu postanowiłam go przygotować. Widywałam go wielokrotnie w różnych przepisach ale jakoś nie było nam po drodze. I teraz bardzo tego żałuję bo krem jest wspaniały! Ma konsystencję bardzo gęstego budyniu, nie jest mocno słodki, no i do tego ten mocno cytrynowy smak! Cudo(...)łyżeczki oliwy Wszystkie składniki, oprócz oliwy, umieszczamy w garnuszku i wstawiamy na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Jeśli zrobią się grudki krem można zblendować. Dodajemy oliwę, gotujemy około 2 minut i zdejmujemy z gazu. Krem gotowy! :) Życzę smacznego
Czerwona PorzeczkaTorcik kawowy, to ciasto doskonałe nie tylko do kawy. Dlaczego kawowy? Otóż zarówno do ciasta, jak i do masy dodajemy kawę rozpuszczalną. Esencja smaku
W kuchennym oknie Ewywielkości podwójna pierś kurczaka 1 kartonik/ butelka passaty pomidorowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 4 ząbki czosnku mała puszka ananasa ew. 2 gałązki selera naciowego, opcjonalnie słoiczek sosu słodko-kwaśnego sól, pieprz sok z cytryny natka pietruszki Mięso płuczemy i osuszamy, a następnie kroimy w cieniutkie, krótkie plastry. Cebulę siekamy(...)ananasem, dorzucamy do garnka i zalewamy passatą. Dusimy na niedużym ogniu przez kilkanaście minut, aż mięso i warzywa będą miękkie, a sos pomidorowy lekko się zredukuje. Przed końcem gotowania dorzucamy fasolkę z puszki. Całość doprawiamy na koniec sokiem z cytryny, syropem z ananasa z puszki, solą oraz pieprzem, można ewentualnie w razie potrzeby dodać także odrobinę wody. Jak już wspominałam
Kuchenna KontrrewolucyaCiasto brzoskwiniowe zrobione specjalnie na życzenie mojej ukochanej Mamci!Jakiś czas temu będąc w pracy dostałam sms o treści : „ Córuśka , ale Pani Ewa Wachowicz robiła super ciasto! Zrobisz mi takie! „Jak widać zostałam postawione przed faktem dokonanym i wyjścia nie miałam – musiałam zrobić … i nie ukrywam zrobiłam z wielką przyjemnością!Trochę pozmieniałam … trochę dodałam od siebie ….Soczyste brzoskwinie(...)żółtek , a zaraz potem mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Mieszamy łyżką.Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy.Pieczemy 30 minut / 180CWIERZCH:Brzoskwinie kroimy w kostkę.Kisiele gotujemy wg. przepisu na opakowaniu ale ilość wody zmniejszamy o połowę !!!Do ugotowanego dodajemy owoce.Mieszamy i gorący wylewamy na upieczone ciasto.Wiórki kokosowe prażymy na patelni i posypujemy ciasto.Wkładamy do piekarnika
Ostra na SłodkoWitam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę colesław w wersji nie klasycznej a z żółtym serem . Jest wiele sposobów przygotowania tej sałatki ostre , łagodne ja wybrałam taką
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszne placki z cukinii, są bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze takich nie robił to polecam wypróbować przepis. Będziemy
Uwaga Babcia GotujeMoimi ulubionymi słodkimi wypiekami bezsprzecznie są cista z owocami, a wśród nich pierwsze miejsce zajmuje szarlotka, której poświęcę dzisiejszy wpis :D Składniki:Ciasto: 3 szklanki mąki
Taste Of My DayWitam serdecznie Propozycja na pyszne jajka faszerowane na Wielkanoc i nie tylko. Są bardzo dobre i ładnie prezentują się na stole. Będziemy potrzebować : 6 jajek ugotowanych
Uwaga Babcia Gotujeśmiałyśmy się bez końca... jest idealna na poprawę humoru. Więcej nie będę zdradzać a jedynie zachęcać Was do przeczytania tej pozycji. Pan Mamutko i zwierzęta. Autor - Paweł Beręsewicz Ilustracje - Ewa Podleś Oprawa - miękka Objętość - 96 stron Książka zawiera piękne ilustracje które dodatkowo zachęcają do jej przeczytania... Odpowiedni wiek to 6+ Nam najbardziej spodobało się opowiadanie o Pierwszym Światowym(...)szkl mąki pszennej 2 łyżki zimnego masła ok 100 ml mleka 1 łyżeczka suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 łyżeczka cukru Składniki na farsz; mięso z 1 gotowanego udka kurzego 20 dag pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła 1 jajko do posmarowania bułeczek kulki pieprzu na oczy świnek Przygotowanie; Pieczarki obieramy i kroimy
Radość kipiąca uśmiechem.stole pojawiają się zupy "kremowe" z różnymi dodatkami- grzankami, chipsami z boczku czy warzyw. Te, mogę jeść codziennie 😍 Taką z białych warzyw robiłam po raz pierwszy, zainspirowana przepisem P. Ewy Wachowicz. Wyszła gęsta, ale jakoś wolę takie niż lejące, więc niczym nie rozcieńczałam. Dodatek chipsów boczkowych i ziemniaczanego chruściku dopełniły calości, a dodatkowego smaku nadala posiekana natka pietruszki. Na zimowe(...)najpierw seler i pietruszkę, następnie cebulę, czosnek, 3 ziemniaki, rzodkiew, posiekanego pora i drobne różyczki kalafiora. Podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Zalewamy koncentratem warzywnym (możemy użyć domowego wywaru) oraz mlekiem. Gotujemy ok 20 minut pod przykryciem, na bardzo wolnym ogniu. W tym czasie boczek kroimy na małe plasterki i rumienimy na patelni. Pozostałe 2 ziemniaki kroimy w bardzo cieniutkie paseczki "słupki
Kuchnia w czekoladzienaturalnego typu greckiego lub śmietany 1 łyżeczka musztardy stołowej 2 łyżki soku z cytryny do smaku sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka ziemniaczana Przygotowanie: Dokładnie umyte ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości, następnie odcedzam i dostawiam do wystudzenia. Ziemne ziemniaki obieram i kroję w kostkę, pokrojone przekładam do miski. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję(...)sałatki dodaję sos, natkę pietruszki i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną sałatkę odstawiam na około 30 minut aby przeszła smakiem. Sałatka ziemniaczana jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujesól, pieprz papryka ostra olej do smażenia około 150 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka makaronowa z mięsem Przygotowanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam. Teraz pokroję składniki na sos do zapiekanki: Cebulę kroję w drobna kostkę. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Przygotowanie sosu: Na rozgrzanym oleju(...)serem. Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 20 minut. Zapiekanka makaronowa z mięsem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotuje