wrzenia i gotowałam (bez przykrywki!) przez 5 minut. Po tym czasie wyłączyłam gaz, garnek nakryłam pokrywką i zostawiłam na całą noc. Rano zdjęłam pokrywkę, doprowadziłam znów do wrzenia i gotowałam następne 5 minut. Wyłączyłam ogień, przykryłam pokrywką i zostawiłam aż wszystko całkowicie wystygnie - trwało to dobrych kilka godzin. Jak mięso całkowicie wystygło, wyjęłam je z zalewy i przystąpiłam do sprawdzenia(...)ogóle niewiele się myśli" Heiner Geissler Komentarze Gość: monami, 213.134.163.* 2011/10/31 15:07:39 domowa wędlina kojarzyła mi się zawsze z czymś niewykonalnym. A tu proszę! Gość: Ewa smaczniutkie.pl, 77-254-115-100.adsl.inetia.pl 2011/10/31 16:27:02 Ja też zdecydowanie preferuję wędliny własnego wyrobu. Robię różne, ale takiej wersji jeszcze nie próbowałam, chociaż przepis mam zapisany. Zastanawiałam się
Zdrowa Kuchnia SowyWitam serdecznie Propozycja na zdrowe i pełne energii batoniki z płatkami owsianymi. Idealnie nadają się do przegryzania między posiłkami lub gdy dopadnie nas mały głodek:). Będziemy
Uwaga Babcia GotujeMisja Listopadowa: Dania Rozgrzewające No to do dzieła: Zupa z mięsem, warzywami, ziemniakami i rzucanymi kluskami, doprawiona na ostro. Ciepło? Cieplutko! Uwielbiam zupę gulaszową. Wszyscy znajomi
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pierwszy ogień ze zbioru moich przepisów, wykorzystywanych podczas mojego postu oczyszczającego dr Ewy Dąbrowskiej, idzie doskonała zupa - baza. Wykorzystuję ją na różne sposoby, Do gotowej zupy daję ulubione dodatki, jak chrzan, grillowaną cukinię, paprykę, pomidory czy brokuła. ZUPA WARZYWNA - BAZA Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki 2 pory (w całości) Selery naciowy i korzeń 10 brukselek (nie miałam białej kapusty(...)obieramy i szatkujemy. Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy i partiami smażymy potarte warzywa. Chodzi o to, aby zupa nabrała niepowtarzalnego smaku pieczonych warzyw i była bardzo esencjonalna. Bez tego smak gotowanych warzyw będzie mdły. Do dużego rozgrzanego garnka wrzucamy przyprawy i chwilę je prażymy, aż do uzyskania pięknego zapachu. Do garnka z prażonymi przyprawami wlewamy niewielką ilość wody i wrzucamy kolejno
Naturalna Kuchniamasło, sok z cytryny, cząber, szczyptę cukru, szczyptę soli. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję. Do gotującej się wody dodaję pokrojoną fasolkę szparagową i od momentu ponownego zagotowania wody gotuję około 15 minut do miękkości fasolki. Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Przygotowanie pozostałych składników: Czosnek kroję w drobniutką kostkę. Cebulę kroję w kostkę i dodaję do czosnku. Umytego selera(...)minut. Zakręcam gaz dodaję śmietanę i dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą, pieprzem. Fasolka szparagowa w śmietanie jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia GotujeCo jakiś czas wymyślam nową roladę. Dzisiaj przyszedł czas na roladę z morelami i boczkiem wędzonym. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Składniki: 1
Smaki EwyDzisiaj podaję przepis na knedle. Przepis od dawna pojawił się w moim domu, dzięki mojej teściowej. Ciasto jest super, a farsz możemy robić przeróżny. Tutaj
W kuchennym oknie EwyKetchup domowy samo zdrowie bez dodatków i konserwantów. Taki też powstał dzisiaj w mojej kuchni. Trochę pokombinowany, ale chyba właśnie najlepszy. Można po swojemu zrobić smakowo
W kuchennym oknie Ewypstrąga (kupuję filet i podgrzewam w 1/2 pęczka zielonych szparagów prażone pestki dyni i sezam do posypania 2 łyżki oliwy sól 2 jajka (przepis poniżej) ew. sos winegret ale żółtko jajka zastępuje w tej sałatce najlepszy sos :) Przygotowanie: Szparagi myjemy, przycinamy łodygi i obieramy dolne części. Rozkładamy ja na desce do krojeni, skrapiamy dość obficie oliwą(...)ostrożnie, trzymając miseczkę tuż nad powierzchnią, przelewamy jajko do wody. W razie potrzeby brzegi białka delikatnie ogarniamy łyżką, tak aby ładnie się ułożyło wokół żółtka. Powtarzamy czynność, jeśli gotujemy więcej jajek. Smacznego
bistro mamazalewam w misce zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny , w międzyczasie odlewam wodę i zalewam świeżą , robię tak 2-3 razy . Ziemniaka płuczę pod bieżącą wodą i gotuję w mundurku do miękkości , ugotowanego odkładam do wystudzenia . Zimnego obieram ze skórki . Przygotowanie składników na sałatkę śledziową : Umyty i osuszony szczypiorek drobno siekam . Umytą i osuszoną rzodkiewkę przekrawam na pół(...)całość dokładnie mieszam . 10. Tak przygotowaną sałatkę odstawiam na około 60 minut do lodówki aby przeszła smakiem – sałatka jest gotowa . Sałatka śledziowa jest gotowa . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujetrzcinowego, szczypta soli, 1 szklanka mleka, 1 szklanka maślanki, 75 g roztopionego masła, 2 jajka - białka i żółtka osobno dodatkowo: 1 kg brzoskwiń, sok z cytryny, 1 łyżeczka masła, ew. cukier trzcinowy 330 g śmietany kremówki, 250 g mascarpone, cukier puder gorzka czekolada Brzoskwinie umyj i pokrój na ćwiartki, przełóż do niewielkiego garnuszka. Jeśli brzoskwinie nie są zbyt słodkie możesz(...)cukrem pudrem - całość ubijaj do momentu, aż powstanie lekka i kremowa konsystencja. Na lekko przestudzone gofry nałóż krem, lekko podgotowane kawałki brzoskwiń i całość skrop syropem z ich gotowania. Wierzch gofrów posyp wiórkami gorzkiej czekolady! Smacznego
Plate of Joymiseczki): 1 spora (485 g) cukinia 250 ml bulionu 5 g masła (płaska łyżeczka) 1 ząbek czosnku 1 mała (40 g) cebula 1 łyżka (20g) śmietany 18% 1/3, ew. 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz dodatkowo: chleb razowy (3 kromki - 100g) lub zwykły czosnek granulowany (pokrojony w kostkę chleb razowy piec w piekarniku lub na patelni, posypany czosnkiem granulowanym, aż będzie(...)cebulę. Pod koniec smażenia cebuli dodać czosnek. 3. Zalać cebulę i czosnek bulionem, dodać startą cukinię i curry (według uznania, dla mnie 1/3 łyżeczki jest akurat) 4. Gotować na wolnym ogniu przynajmniej 30-40 min. 5. Wyłączyć palnik, odczekać aż zupa przestygnie, a następnie zmiksować ją blenderem. 6. Podgrzać, dodać sól i pieprz według uznania oraz śmietanę. Polecam podawać
Malowane smakiemPrimo Gusto) 1/2 łyżeczki cukru kawałek (60 g) kiełbasy podwawelskiej (ok. 7 cm) sól, pieprz, oregano, bazylia, chili (ok. 1/2 łyżeczki, zależy jak ostro lubicie) lub ostra papryka ew. w przypadku świeżej papryki 0,5 szklanki bulionu Przygotowanie: 1. Kiełbasę pokroić w plasterki i upiec w piekarniku (mocno przypiec), następnie pokroić w mniejsze cząstki według uznania. (Jak komuś(...)papryki (ja używałam mrożonych więc puściły wodę), cukinię (również pokrojoną w kostkę). W tym miejscu ewentualnie można dolać pół szklanki bulionu. 3. Zalewamy wszystko sokiem pomidorowym. Dodajemy przyprawy, cukier. Gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie. 4. Dodajemy upieczone kawałki kiełbasy. Gotujemy na minimalnym ogniu, mieszając. Kalorie (porcja - zdjęcie): Kalorie: ok. 410 kcal (wersja bez kiełbasy ok. 255 kcal) Smacznego
Malowane smakiemwystarczy drobno pokroić lub zmiksować wszystkie składniki i gotowe! Roboty dosłownie na 5 min. Taki obiad możecie zrobić sobie w tygodniu, gdy jesteście zmęczeni i nie chce Wam się gotować. Chyba warto spróbować? Młode ziemniaczki z salsą verde i jajkiem sadzonym przepis własny na 2 porcje (salsy jest więcej, ale na pewno znajdziecie dla niej zastosowanie;) ) czas przygotowania(...)łyżka musztardy 2 łyżki czerwonego octu winnego 6-8 łyżek oliwy (do uzyskania pożądanej konsystencji) sól, pieprz do smaku poza tym: 500 - 600 g małych, młodych ziemniaczków, większe można ew. pokroić na połówki 2 jajka masełko do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaczki dokładnie wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (w mundurkach). W tym czasie przygotuj sos. Składniki salsy
Chilli Czosnek i Oliwaoczywiście apple crumble. Czy możesz mi przybliżyć, co to jest ta fruktoza, to znaczy, jak się ją kupuje, jaką ma nazwę, w torebkach, w pudełkach? bo ja zaczynam dopiero gotować bez cukru i trochę się nie mogę w tym odnaleźć sowa_nie_sowa 2010/05/04 16:44:08 dagmara_65 - witam i pozdrawiam również:) kasia.eire - fruktozę kupuję w sklepach ze zdrową(...)myślę, ze u Ciebie podobnie będzie. Jeśli chodzi o nazwę, to jest to po prostu "fruktoza" (cukier owocowy). Ja używam generalnie do wypieków, napoje piję bez dosładzania. Pozdrawiam:) Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, aenz188.neoplus.adsl.tpnet.pl 2010/05/05 09:16:18 Masz rację należy spróbować. Twój Crumble wygląda świetnie! Pozdrawiam
Zdrowa Kuchnia Sowy