słońcem. Wędrując w ostatni weekend z Ptt Beskid Nowy Sącz na Polanę Sosny miałam okazję go skosztować, przyznam się, że upomniałam się o drugi kawałek, bo smak był niesamowity. Ewa słynie z wypieku kultowego sernika i jeśli tylko zgodzi się dać mi na niego przepis to również pokuszę się o jego wykonanie. Jedynym odstępstwem od przepisu jest wykonany przez mnie(...)miodownik na dwóch poziomach.Składniki: 12 dag cukru kryształu 250 ml śmietany 30-36 % 10 dag czekolady 1 łyżka masła 1. Na patelni rozpuszczamy cukier, karmelizujemy go. Do gotującego się karmelu dojemy łyżkę masła i wlewamy słodką śmietankę małymi porcjami. Mieszamy i rozpuszczamy bardzo dokładnie. 2. Patelnie odstawiamy na bok i dokładamy czekoladę, rozpuszczamy ją z resztą składników. Kajmak
Apetyczna babeczkaWitam serdecznie Propozycja na pyszny torcik z racuszków z truskawkami i bitą śmietaną. Jest smaczny, ładnie wygląda i idealnie nadaje się do podania na śniadanie lub
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na smaczne i proste w przygotowaniu ciasto z malinami. Ciasto z malinami jest puszyste i szybkie w przygotowaniu więc idealnie nadaje się do
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszną przekąskę z łososiem i białym serem na chlebie tostowym. Tak przygotowane tosty są bardzo smaczne i idealnie nadają się do podania
Uwaga Babcia GotujeSok z buraków zawiera m.in. cenny dla zdrowia kwas foliowy (200 g buraka pokrywa połowę jego dziennego zapotrzebowania, przez co jest polecany kobietom w ciąży), błonnik
Ciasna Kuchniadodaję żółtka, cukier, cukier waniliowy i dokładnie mieszam. Garnek z pozostałym mlekiem stawiam na gazie i zagotowuję, do gotującego mleka wlewam wymieszane składniki i mieszając rózgą zagotowuję. Przez chwilę gotuję żeby budyń zgęstniał – należy cały czas mieszać bo łatwo się przypala. Gotowy budyń przekładam do miseczki i nakrywam szczelnie folią spożywczą, dzięki temu nie zrobi się twarda skórka na wierzchu(...)tężejącą galaretkę. Tak przygotowane ciasto wstawiam do lodówki, gdy galaretka zastygnie możemy podawać. Ciasto truskawkowe z kremem budyniowym jest gotowe, można podawać. Życzę udanych wypieków i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia GotujePierogi ruskie, nazwa nieco myląca, bo tak naprawdę, jest to tradycyjna polska potrawa. Czy na pewno? Wszyscy je uwielbiamy, ale warto wyjaśnić ich pochodzenie. Poszperałam
W kuchennym oknie EwyWitam serdecznie Chciałabym zaproponować pyszną i kolorową sałatkę pełną witamin. Sos do sałatki jest zrobiony z awokado dzięki czemu jest jeszcze zdrowsza i smaczniejsza. Polecam wypróbować
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne mini pączki o smaku pomarańczowym. Pączki są szybkie w przygotowaniu i pachną pomarańczą. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania pączków
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszną rybę z pieczarkami i papryką w sosie ketchupowym, ryba jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, można ją podawać na ciepło
Uwaga Babcia GotujePrzepis podpatrzyłam w książce Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska " Oczywiście trochę go zmodyfikowałam :) Składniki : mała główka czerwonej kapusty - około 50 dag 1/2 szklanki wina czerwonego , wytrawnego sól , gałka muszkatołowa , cukier ocet jabłkowy lub winny - około 2 łyżeczek 1 kwaskowe jabłko pól szklanki rodzynek wymoczonych w wodzie łyżka smalcu Przygotowanie : Kapustę obrać ze starych liści - odrzucić, poszatkować główkę dość drobno Przepłukać(...)wsypać wymoczone rodzynki ( bez wody ) przykryć i pogotować na słabym ogniu około 30 min. - często mieszać , wlać około 3 - 5 łyżek wody Doprawić szczyptą gałki , cukrem , dodać smalec - wymieszać Gotować do momentu , aż kapusta będzie miękka , ale nie rozgotowana . Można na koniec gotowania zrobić jeszcze zasmażkę ze smalcu i mąki , ale ja wolę
Proste Potrawyłyżki rodzynek sułtanek- można mniej pół filiżanki suszonych moreli - można mniej kopiasta łyżka cukru żółtko Przygotowanie: Morele moczymy około 1 godziny w wodzie, a potem w tej wodzie gotujemy je do momentu , aż będą miękkie, ale nie rozgotowane Rodzynki moczymy chwilę i odsączamy W mleku zagotowujemy pokruszoną czekoladą, a żółtko ucieramy z cukrem na kogel -mogel Po rozpuszczeniu czekolady(...)kieliszka winiaku lub rumu :) A podana z ryżem na sypko lub małymi biszkopcikami jeszcze ją uatrakcyjni, a wtedy dodajemy zdecydowanie mniej rodzynek i moreli. Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej" Ewy Aszkiewicz
Proste Potrawy2010/05/24 10:12:28 Dla mnie połączenie kaszy z słodkim jest dużym zaskoczeniem, ale cóż człowiek całe życie uczy się różnych smaków. sowa_nie_sowa 2010/05/24 13:26:54 Ewa, dla mnie też było zaskoczeniem, że tak dobrze smakuje;) wiosna55 2010/05/24 22:27:37 Ciekawe, słyszałam o kaszy gryczanej na słodko z białym serem, ale z owocami jeszcze nie. Można(...)sowa 2011/03/27 19:26:29 Zapiekane na pewno smakuje o niebo jeszcze lepiej:) Gość: arbuzowedaiquiri, nat.netcity.pl 2011/06/25 23:04:00 Ja uwielbiam kaszę gryczaną jeść właśnie na śniadanie. Przeważnie gotuję ją na mleku i dodaję płatków owsianych które związują całość i nadają bombowej konsystencji. Do tego jakakolwiek konfitura, świeże owoce, serek, nutella, pestki, ziarna, orzechy, cokolwiek i jestem w siódmym
Zdrowa Kuchnia SowyWitam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszne ciastka Amerykanki, który otrzymałam od jednego z moich widzów na Youtube o nazwie „Merkawa 22”, jestem bardzo wdzięczna za
Uwaga Babcia Gotujekwaśnej śmietany 1 żółtko Składniki nadzienia gruszkowo-pomarańczowego: 6 średnio dojrzałych gruszek (dojrzałe, ale lekko twarde) – ok. 1,1-1,2 kg 350 ml świeżego soku pomarańczowego (ew. soku 100% z kartonu) 50 g gorzkiej czekolady 1/2 laski wanilii z ziarenkami skórka starta z pomarańczy (dobrze sparzonej i wyszorowanej) 1 łyżeczka likieru Cointrou (opcjonalnie) 4 duże jaja (rozm(...)Gruszki umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój na kawałki i przełóż do szerokiego rondla. Zalej sokiem pomarańczowym, dodaj wydrążoną połówkę laski wanilii bez ziarenek (ziarenka zużyłeś do ciasta) i gotuj na średnim ogniu, aż gruszka się rozpadnie a całość zdredukuje się o połowę (około 30-40 minut). Wyciągnij laskę wanilii i zmiksuj wszystko blenderem. Przetrzyj przez sito (powinna zostać
Moja Delicja