drugie danie - 14640 przepisów (strona:750/976)

Surówka z kapusty kiszonej z porem, marchewką i papryką 153

żebym była lepsza, bo ja też często robię kapustę kiszoną na jeden sposób- tak zupełnie tradycyjnie, z marchewką, szczyptą cukru i oliwą. No dobra, na dwa sposoby, bo drugi jest na blogu i jest wielce szalony, poza marchewką zawiera cebulkę i kminek I pamiętam, jak taką surówkę robiłam na zajęciach z ZPT w czwartej klasie. Dumna wracałam z nią(...)skrajamy. Całość solimy i wyciskamy. Dodajemy cukier i oliwę. 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-kapusty-kiszonej-porem-marchewka-papryka/ MieszamWGarnku Artykuł Surówka z kapusty kiszonej z porem, marchewką i papryką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Ciasto jogurtowe z truskawkami w aromacie wanilii 449

obecnych czasach mamy dostęp do pełnej gamy owoców z całego świata. Dzięki postępowi techniki i nauki mamy możliwość odkrywania nowych smaków. Tworzymy kolorowe i zaskakująco smaczne pomysły na dania, koktajle i desery.   Ale czy potrafimy korzystać z tego co mamy na co dzień? Byłbym nieszczery, gdybym Wam teraz powiedział, że nie znam smaku smoczego owcu czy pomelo(...)laska wanilii dodatkowo: bułka tarta PRZYGOTOWANIE ciasta jogurtowego ze świeżymi truskawkami Na początku łączymy suche składniki . Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia sodę i szczyptę soli. W drugim naczyniu ucieramy mikserem jajka z cukrem . Dodajemy rozpuszczone masło (nie gorące), jogurt, nasiona z laski wanilii, sok z cytryny i mieszamy.  Do masy dodajemy wcześniej przygotowane suche składniki

kulinarnyJa
bąbelki na Nowy Rok 119

dodaniu mieszanki cukru i drożdży do wina bazowego otrzymanego w wyniku kupażowania następuje druga fermentacja. Odbywa się ona już w butelce ale zamkniętej „tymczasowym” korkiem. W wyniku drugiej fermentacji w butelce powstaje dwutlenek węgla czyli tak pożądane bąbelki. Ubocznym efektem tej fermentacji jest powstanie osadu z martwych drożdży. W czasie jaki wino spędza na własnym osadzie butelki(...)Republice Południowej Afryki. Jednak nie są one powszechnie dostępne w Polsce. Wina musujące pijemy zawsze mocno schłodzone. Można je pić od rana do wieczora i do każdego rodzaju dań, nie tylko od święta

królestwo garów
DOMOWA SZYNKA PARZONA, IDEALNA NA WIELKANOC 2166

   Choć w moim rodzinnym domu jest zwyczaj pieczenia na Wielkanoc szynki w chlebie, to bywa również parzona domowa szynka. Zawsze przygotowywałam ją z tego

Smaczne Zdrowe
Moja ulubiona Pizza dwa smaki 236

Zapraszam do wypróbowania przepisu na moją ulubioną pizzę. Ciasto według tego przepisu robię już od jakiegoś czasu i zawsze się udaję. W zależności od tego jak

Mania Gotowania
Włoska zapiekanka z bakłażana z sosem pomidorowym – wegetariańska lazania 258

bakłażana z sosem pomidorowym , czyli taka wegetariańska lazania. Jest to danie bardzo popularne we Włoszech i po jej spróbowaniu – nie dziwię się, że jest daniem tak lubianym. Swój smak oraz teksturę zapiekanka z bakłażana zawdzięcza panierowanym i smażonym wcześniej plastrom bakłażana. Do tego domowy, klasyczny sos pomidorowy, bazylia, mozzarella i odrobina parmezanu. Zapiekanka(...)listków świeżej bazylii Oprószyć kolejną 1/4 sera tartego. Poukładać 1/3 części plastrów mozzarelli (ja pierwszą warstwę mozzarelli ułożyłam w plastrach a kolejne już rwałam, aby lepiej zapełnić warstwę) . Ułożyć drugą warstwę bakłażana. Posypać porwanymi 5 listkami bazylii. Polać 3/4 szklanki sosu. 1 szklanka startego Parmezanu lub Grana Padano 375 g mozzarelli w kulkach bez zalewy (3 opakowania po 125g

Moja Delicja
MÓJ MIESIĄC: trening. Pasja, praca, potrzeba? 219

zaznaczyć, że to nie jest typowy miesiąc. Dlaczego? Każdy jest inny. Wszystko zależy od mojego czasu, możliwości, zdrowia. Nareszcie mogę powoli wracać do biegania, wiec czerwiec będzie zupełnie inny. Drugą sprawą jest powrót do domu i brak siłowni- będę ćwiczyła hantelkami, ale to już nie to samo. Lipiec będzie już w ogóle szalony, bo jadę do pracy jako opiekunka(...)tego, jak wspaniale potrafi ukształtować sylwetkę trening siłowy. Nikt nigdy temu  nie zaprzeczy! Ja jeszcze (chociaż uwielbiam to bardzo!) chyba nie potrafię na tyle sobie zaufać, żeby dać z siebie 1000% Dla mnie 100% to za mało! :D Moja przyszłość wiąże się całkowicie ze sportem, aktywnością fizyczną i boje się każdego urazu. Wiem, niestety jak szybko można stracić zdrowie

fitolarun.blogspot.com
Spaghetti ladacznicy, czyli o tym jak prostytutki nauczyły mnie paru rzeczy w kuchni. 338

sezon jej ubrania były w rozmiarze, jak na prawdziwą kobietę przystało - 40, natomiast końcówka każdej serii, to już rozmiary 44-46. I potem parapampam kolejna seria i znowu 40! Drugą niesamowitą rzeczą w tej kobiecie jest to jak gotuje. To wręcz styl życia. Tutaj z uśmiechem i lekkością coś obiorę, tam wrzucę na patelnię, w międzyczasie się umaluję(...)mocno redukować sos). Nigella radzi aby zachować trochę wody z makaronu, gdyby sos był zbyt gęsty - u mnie nie było takiej potrzeby. I teraz mój ulubiony fragment o wykończeniu dania: "Posyp posiekaną natką, jeśli masz pod ręką i podaj jak na ladacznicę przystało, najlepiej z papierosem bez filtra przyklejonym do szkarłatnie umalowanych warg". Dziękuję. :) A czego nauczyłam się

Brzuszki Łakomczuszki
Bliny gryczane – pełnoziarniste drożdżowe placki z patelni 118

Przepis na bliny gryczane, które doskonale zastąpią chleb na śniadanie albo będą stanowić świetną bazę pod smakowite przekąski nie tylko dla osób z cukrzycą. Można je

Dietolog
DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA - NAJLEPSZA, SPRAWDZONA RECEPTURA 235

   Na wielkanocnym stole obok jajek i szynki króluje biała kiełbasa. U nas bywa domowa, bez zbędnych dodatków, tylko mięso i naturalne przyprawy, taka jest

Smaczne Zdrowe
Big Mac, czyli kulinarne grzeszki 255

Poniżej przedstawiam przepis, który idealnie odzwierciedla wszystko, co niezdrowe i tuczące. Każdy lubi czasem pogrzeszyć ... Oczywiście w granicach rozsądku ;) Składniki (na 1-go Big Maca): 1

My Culinary Art
Seromakowiec z jabłkami 367

macie więc komu, a na pewno macie, to może właśnie tam poszukacie wymarzonego i naprawdę wyjątkowego prezentu, który nie tylko będzie stał i zbierał kurz, ale też posłuży i da radość jego użytkownikowi? Zapraszam na stronę https:// www.wrceramika.com/index.html oraz na firmowy FP . Kochani, mam nadzieję, że przepis zapiszecie w swoich notesach lub zakładkach, by Wam nigdzie nie "uciekł(...)przygotowaną polewą: Masło topimy w kąpieli wodnej, do gorącego przekładamy połamaną czekoladę i zostawiamy. Po ok dwóch minutach mieszamy i polewamy ciasto.  Gotowe ciasto najlepiej kroi się na drugi dzień po upieczeniu

Kuchnia w czekoladzie
Papryki i pomidory faszerowane ryżem, czyli gemista 275

czyniły mój obiad.  Jedynym dostępnym w każdej tawernie daniem głównym w wersji wege była gemista , czyli warzywa faszerowane ryżem . Znana również jako " jemista " (gr. γεμιστά) to tradycyjne danie greckiej kuchni domowej. Każda grecka rodzina ma swój niezawodny przepis, patent, czy sposób.  "Gemista" oznacza po grecku "wypełnione, faszerowane". Najczęściej są to pomidory i papryka(...)pomidorów dodaj 4-5 łyżek oliwy, przecier pomidorowy, cukier, sól i pieprz i zmiksuj przy pomocy blendera. W naczyniu do zapiekania (ja użyłam naczynia widocznego na zdjęciu oraz drugiego, mniejszego) ułóż wydrążone pomidory i papryki. Warzywa napełnij przygotowanym farszem prawie do pełna. Polej sosem, resztę sosu wlej na dno naczynia. Pomidory przykryj wieczkami. Do naczynia wlej jeszcze 2-3 szklanki

Chilli Czosnek i Oliwa
Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami – pieczemy biszkopt kakaowy 281

Ten tort powstał zupełnie bez okazji, za to ze szczególnej potrzeby zjedzenia czegoś czekoladowego, z alkoholem i z owocami. Ciemny czekoladowy biszkopt, borówki, ajerkoniak i rum

Karo in the Kitchen
Sernik marmurkowy bez pieczenia 278

Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} masa: 500 g waniliowego serka śmietankowego • 120 g cukru (dałam 100 g) • 390 g jogurtu naturalnego • 250 g śmietanki kremowej • 20 g żelatyny • 50 ml wrzątku • 100 g stopionej białej czekolady • 100 g stopionej gorzkiej czekolady Normal 0 21 false(...)family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Powstałą mieszaninę dodać do sera i dokładnie wymieszać. 5.Podzielić masę na pół. Do jednej części dodać stopioną białą czekoladę, do drugiej – gorzką. Starannie, ale szybko wymieszać.  6. Nakładać łyżką obie masy na przemian (kupkami) na schłodzony spód. Czubkiem noża delikatnie przemieszać, by uzyskać efekt marmuru. Wstawić do lodówki

ciemna strona patelni