drugie danie - 14640 przepisów (strona:756/976)

Faworki z mascarpone 210

Tłusty czwartek jeszcze nie nadszedł, a faworki zdążyłam w tym roku zrobić już dwa razy. Klasyczne, bardzo kruche – według najbardziej ulubionego przepisu . Dzisiaj kolejny przepis na

Karo in the Kitchen
Mocno czekoladowy tort z bezą 210

skończyła lat 9. A ponieważ jest miłośniczką czekolady i bezy, postanowiłam zrobić specjalnie dla niej, z myślą o niej, dla jej kubków smakowych, tort bardziej czekoladowy od czekolady (tak, dała mi do zrozumienia, że logiki tu nie ma za grosz), przekładany pokruszoną bezą i borówkami Tort sam w sobie nie jest za słodki, a wręcz panuje idealna równowaga(...)niego zimny budyń. Dodać kakao, dokładnie zmiksować całość na gładką masę. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać borówki i 50 g połamanych bez.  Przykryć drugim krążkiem i drugą połową masy posmarować górę i boki tortu. Wstawić do lodówki aż masa stwardnieje (ja wystawiłam na taras i w ciągu godziny przy mroźnej aurze, masa była

gutfut
Jak nie poddawać się w odchudzaniu 195

przepełnione obawami dotyczącymi zmiany. Boją się, że nie potrafią się zmienić. Obawiają się trudności, takich jak rezygnacja z ulubionych przekąsek, konieczność podejmowania regularnego wysiłku fizycznego. Boją się, że nie dadzą rady, nie wierzą w możliwość osiągnięcia sukcesu. Czasem walczą w nich różne przekonania na temat odchudzania, myślą uproszczeniami takimi jak to, że odchudzanie to pasmo wyrzeczeń i cierpienia. Wreszcie może(...)pierwsze chcę zmiany , dostrzegam jej ważność i widzę korzyści. Ta chęć wypływa ze mnie samej/samego, a nie z przekonania innych, że zmiana jest dla mnie dobra. Po drugie wierzę , że mogę, że mi się uda, że mam wpływ na swoje życie i że potrafię skutecznie osiągać założone cele. Po trzecie mam możliwości przeprowadzenia tej zmiany tu i teraz

Szybko Tanio Smacznie
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 315

chorych na celiakię, czyli nietolerancję glutenu. GLUTEN Gluten to mieszanka białek roślinnych – gluteniny i gliadyny. Występuje w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia. Będzie obecny w każdej z mąk z danego gatunku zboża. W mniejszej ilości gluten znajduje się również w owsie. To on nadaje sprężystość, lepkość i plastyczność każdemu ciastu . Jest nośnikiem smaku i aromatu.   Nietolerancja glutenu – celiakia(...)MĄKI PSZENNEJ I ŻYTNIEJ—   SEMOLINA – mąka z twardej pszenicy durum występująca w dwóch postaciach – gładkiej i podobnej do krupczatki, z wyczuwalną fakturą. Pierwsza używana do włoskich makaronów, druga jako podsypka pod pizzę lub dodatek do mąk chlebowych. Przemysłowo używana do produkcji makaronów i kaszy kuskus.   TYP 00 pszenna – mąka włoska, bardzo drobno mielona, na pył. Najbardziej

Karo in the Kitchen
Szybka pizza z patelni 8262

Pizza z patelni to bardzo prosta w wykonaniu, szybka wersja klasycznej pizzy pieczonej. Przepis na pizzę z patelni powinien zainteresować wszystkich, którzy szukają pomysłu na pyszną

Kuchnia Na Wypasie
Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington 186

Polędwica Wellington – potrawa kuchni brytyjskiej w postaci polędwicy wołowej, otoczonej warstwą pasztetu (np. foie gras) lub farszu grzybowego (często obiema), zapiekanej w cieście francuskim. W obiegowej

mojewypiekiinietylko
Michael Vey: więzień celi nr 25, Richard Paul Evans 157

dziwna, lecz moja. Mam 14 lat i jestem zwyczajnym nastolatkiem, jakich wielu. Jak ty i twoi rówieśnicy. Czasem zwracam na siebie uwagę przez moją chorobę – zespół Tourette'a – spokojnie, da się z tym żyć! Mam w sobie coś jeszcze – prąd elektryczny. Nie wszyscy o tym wiedzą. To czyni mnie wyjątkowym. Z tego właśnie powodu ktoś stara się mnie złapać. Tytuł(...)świetnie buduje napięcie sprzyjające wartkiej akcji, a ta swoją najwyższą formę osiąga podczas ostatecznej rozgrywki w powieści. Zakończenie to istny szał - dzieje się tu naprawdę wiele. Jedna sytuacja goni drugą i kolejną i jeszcze inną. Jedyny minus, jak dla mnie, to przewidywalność. Koniec aż nadto przypominał mi inne, co dziwne, filmowe zakończenia podobnych historii. Na szczęście nie umniejsza

Tetiisheri
Domowy chrzan – jak zrobić chrzan w domu 182

porze roku nie powinniście mieć problemu. W domowym chrzanie nie unikniemy dodatku cukru, ale jest go naprawdę niewielka ilość, w tym sklepowym chrzanie, cukier zwykle występuje na miejscu drugim. Ile go jest w środku? Zwykle producenci nie podają bezpośrednio konkretnych ilości, ale robiąc samemu chrzan, możemy o tym decydować. Ja lubię kupować chrzan domowy, na Kleparzu. Nie jest(...)przechowujemy w wyparzonym słoiczku w lodówce ok 3-4 tygodni. 4.26 http://mieszamwgarnku.pl/sosy/domowy-chrzan-jak-zrobic-chrzan-w-domu/ MieszamWGarnku Artykuł Domowy chrzan – jak zrobić chrzan w domu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Niedziela: Skrzydełka i warzywa a la grill 183

wybornie, skórka jest chrupka i aromatyczna. Pieczone rzodkiewki są słodkie i pikantne. Czas: 1 godzina Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla 2 osób: ok. 32 zł Pomysł na to danie podsunęła nam Martha Stewart, z pochodzenia Polka, znana Wam pewnie amerykańska celebrytka, która wykreowała się na gwiazdę w erze przedyoutubowej, kiedy nas jeszcze na świecie(...)jest zsynchronizować z pieczeniem skrzydełek. Skrzydełka po pierwszych 15 minutach od wsadzenia do pieca wyciągamy i smarujemy marynatą. Po kolejnych 15 minutach znowu nakładamy bejcę i przewracamy skrzydełka na drugą stronę, tym razem skórką do dołu. Po pół godzinie od wstawienia skrzydełek wkładamy do piekarnika warzywa, które będziemy piec przez 15-20 minut. Krok 3 Wracamy do skrzydełek

Niedzielny kucharz
Grzanki piknikowe 904

Grzanki to zawsze dobry pomysł na przekąskę, a składniki mogą być naprawdę dowolne. Ja w tych z przepisu poniżej użyłam... zupełnie nie tego co planowałam :D

Kolorowy Przepisownik
Burgery z buraka 224

Zawsze na wiosnę mamy ogromną ochotę na warzywa w każdej postaci. Zachodzimy do naszego ulubionego straganu i przepadamy… oprócz obowiązkowych truskawek, które pięknie czerwienią się ze

Kolizje Smaków
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 197

Poczynając od XVI stulecia w kuchni polskiej istnieją dwa nurty, dwa stoły, dwa sposoby goszczenia (...). Pierwszy z nich wywodzi się z kuc hni rustykalnej, tradycyjnej, rzecz można piastowskiej, drugi natomiast powstał w wyniku przyjmowania dworskiego obyczaju, z ciekawości no wego smaku i - zapewne - z chęci zaimponowania gościom zarówno bogactwem, jak i rozmaitymi „sekretami” kucharskimi." Krystyna Bockenheim, „Przy polskim stole(...)dobrej smażenia różnych konfektów...", rękopiśmiennej książce kucharskiej z dworu Radziwiłłów z ok. 1686 r. Monika Świerczyńska-Krawczyk opisuje w artykule "Barok: wielkie żarcie" jedno z okropniejszych i bestialskich dań, o jakim kiedykolwiek czytałam. K ucharze upijali kapłona , a następnie żywego podpiekali na ruszcie. Celem kucharzy było zaszokowanie biesiadujących, kiedy podane na tacach zwierzę, nagle ocknie się i sfrunie

Przepisy Aleksandry
Tortilla jak ją zrobić, prosty przepis 223

Tortilla jak ją zrobić, prosty przepis Tortilla jak ją zrobić ? Ten wpis wyjaśni Ci to dokładnie, a na dodatek okaże się, że tortilla jest

Kuchnia na wzgórzu
Czerwony barszcz z pieczonych buraków 243

warzywnego (ale bywa i mięsnego!) bulionu. Istnieje też wiele opcji jeśli chodzi o przyprawy i dodatki. W praktyce skutkuje to dość mocno zróżnicowanymi wersjami smakowymi tej zupy. Z drugiej strony jest to trochę jak z rosołem – każdy ma „swój” przepis, nieraz przekazywany jako rodzinna tradycja. Różne są też stopnie skomplikowania receptur z ich technicznego punktu widzenia. Przepis poniżej poparty(...)temperaturze. Czerwony barszcz z pieczonych buraków 2015-11-22 14:06:23 Uniwersalny i powszechnie lubiany czerwony barszcz w wersji z pieczonych buraków. Doskonały dodatek do wielu dań przez cały rok oraz tradycyjny „gość wigilijny”. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 1,5 litra barszczu) 2,5 kg średniej wielkości buraków 2 średnie cebule (po 150g) 2 małe

Kulinarna Pokusa
"Kuskus" z kalafiora z ciecierzycą i granatem 235

Dzień dobry, Moda na niejedzenie węglowodanów zaowocowała ciekawymi wynalazkami w sferze kulinarnej. O spaghetti z cukinii zapewne już słyszeliście, ale co powiecie na metamorfozę kalafiora? Ktoś

Chilli Czosnek i Oliwa