drugie danie - 14640 przepisów (strona:765/976)

Czekoladowa granola gryczana (bez płatków owsianych) 280

Nie ma lepszej granoli niż domowa granola! :) Ta czekoladowa granola gryczana jest świetną alternatywą dla wszystkich, którzy oprócz zbóż glutenowych nie tolerują także owsa, który jest

Book of spells
Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona 396

Domowa wędlina z szynki wieprzowej łączy w sobie dwa podstawowe sposoby peklowania – na sucho (w przyprawach nadających smak) i na mokro (w solance z solą peklującą

Karo in the Kitchen
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48179

zapach, między innymi w produkcji ciast, piwa, prażonej kukurydzy, chleba i właśnie mięsa. Białka i cukry z mięsa wejdą w reakcję z białkami i cukrami z mleka, co da nam tutaj smak ‘do kwadratu’. I głęboki, złoty kolor rosołu. Mięso wkładamy do nagrzanego na 180⁰C piekarnika z włączonym termoobiegiem i pieczemy, co jakiś czas obracając, aż będzie równo skarmelizowane(...)jako element nadzienia do pierogów, naleśników, pasztecików. Jeśli nie chcecie go używać od razu, można je zamrozić po wcześniejszym wyrzuceniu skórek i kości. Rosół przez gęste sito przecedzamy do drugiego garnka, żeby pozbyć się resztek szumowin, przypraw, wszelkich drobinek . Solimy do smaku całość i dodajemy odrobinę – dosłownie na koniec noża – kurkumy, jeśli stwierdzimy że kolor jest jeszcze za mało nasycony

Karo in the Kitchen
Potrawka z piersi indyka, cukinii, kukurydzy i pomidorów 190

Zima zbliża się wielkimi krokami. Na zewnątrz coraz chłodniej, za oknem coraz ciemniej. Rozpoczyna się również czas zakupów i gromadzenia zapasów na zimę. Podróże do pracy

Moja Mama Gotuje
Ciasto z musem jabłkowym i budyniem 599

Chcąc kontynuować akcję "jedz jabłka" następne ciasto postanowiłyśmy przygotować z tym właśnie owocem. Jest to delikatny biszkopt przełożony masą z prażonych jabłek i  budyniem. Niestety

Kolizje Smaków
Litery markizowe – marquee letters. Recycling kartonu na domowe ozdoby, cz.I 223

Niewiele jest pozakuchennych dekoracji które podobają mi do ozdoby mieszkania. Z kolei te, które z rzadka zwabią oko, nie są w żaden sposób przyjazne dla portfela

Karo in the Kitchen
Niedziela: Stek z pure i surówką z brukselki 150

orzechy włoskie (przed dodaniem do brukselki można je podprażyć na suchej patelni). Słodycz przełamuje sok z cytryny. Surowka z brukselki jest niepozornym, lecz przepysznym daniem. Polecamy!. Jaki stek jest najlepszy Chyba w żadnym innym daniu jakość składników nie ma tak decydującego znaczenia dla ostatecznego efektu jak w przypadku steków. Owszem, można robić steki z antrykotu, rostbefu, krzyżowej(...)swoją cenę, to prawda, bo za dwa w sumie niewielkie steki trzeba zapłacić 30 zł, no ale czasami człowiek musi… ;-). Jak usmażyć steki Pierwsze skrzypce w tym daniu grają oczywiście steki, które usmażyliśmy wzorując się na Gordonie Ramsay’u. Na pewno znacie patent z mierzeniem stopnia wysmażenia mięsa poprzez naciskanie odpowiednich partii dłoni i porównywaniu oporu jaki napotyka palec

Niedzielny kucharz
Tarta 3B- Brokuł, Boczek i Boryj (po polsku nie będzie 3B ;) ) 171

Tarty robia łod 1 jakegojś czasu. Niy biere 2 to kans 3 czasu, na wiyrch 4 idzie powciepować 5 roztomajte 6 rzeczy i do tego wcale

Chop w kuchni
TORT CAPPUCCINO Z FRUŻELINĄ JEŻYNOWĄ 286

połączenie kremu cappuccino i frużeliny jeżynowej było wspaniałym pomysłem! Czekoladowy biszkopt natomiast rozpływał się w ustach. Jedyne co bym zmieniła to kakaowy krem z wierzchu - powinnam była zamiast kakao dać cappuccino, ponieważ w zamierzeniu torcik miał być cappuccino a wyszedł tylko z lekkim posmakiem kawy:) Także w przepisie zmieniłam już te składniki. Tort pięknie się prezentował, bardzo dobrze kroił(...)cappuccino.SKŁADANIE TORTU:Ostudzony biszkopt przekrój wzdłuż na 3 części.Pierwszy blat nasącz 1/3 ilości ponczu. Posmaruj połową kremu cappuccino. Na krem zaś wyłóż połowę frużeliny jeżynowej.Przykryj drugim blatem. Nasącz go ponownie 1/3 ilości ponczu. Posmaruj drugą połową kremu i drugą porcją frużeliny.Przykryj trzecim blatem. Naponczuj resztą płynu. Posmaruj wierzch i boki tortu kremem

Słodko-Słony Świat Ilony
Polvorones de chocolate 200

tradycyjnych hiszpańskich wypieków w bożonarodzeniowym okresie.Pyszne, delikatne, kruchutkie (po wyjęciu z piekarnika nie można ich ruszać, nim nie ostygną całkowicie na blasze, bo w przeciwnym razie się rozpadną). Z drugiej strony, tyle cukru i smalcu - istna bomba kaloryczna,. Cóż z tego, skoro polworony są takie smaczne, a połączenie aromatu kakao i cynamonu...po prostu super.Zaczynamy od uprażenia mąki(...)włóż ją do piekarnika, nawet jeśli ci jeszcze zostało trochę ciasta. Najwyżej upieczesz polworonki w dwóch turach albo na dwóch blachach. Polworony piecz 12 minut. Wyjmij z pieca i daj im całkowicie ostygnąć, ale pozostaw na blasze, gdyż ciepłe są bardzo delikatne i mogą się rozpaść podczas przenoszenia. Zanim całkowicie ostygną, posyp je cukrem pudrem.Uprażona mąka i migdały.Polworony

Grahamka, weka i kajzerka
Wady Edukacji Domowej 94

Pisałam ostatnio o Zaletach Edukacji Domowej , których widzę naprawdę ogrom. Dzisiaj druga część wpisu czyli wady tego rodzaju nauki. Jest ich kilka, nie oszukujmy się, nie jest idealnie jak to w życiu. Moim osobistym jednak zdaniem zalety zdecydowanie przewyższają wady, choć i tych trzeba być świadomym decydując się na ED WADY EDUKACJI DOMOWEJ: odpowiedzialność za nauczanie i wychowanie dziecka(...)jakieś) stypendium dla ucznia na zajęcia dodatkowe bo nie korzystamy z tych zapewnianych przez szkołę z powodu odległości do niej. egzaminy zdawane raz w roku z całego rocznego materiału danego przedmiotu. Brzmi niefajnie i trudno i pewnie takie jest w niektórych szkołach. Na szczęście dla nas nie jest to wada. Jesteśmy w szkole przyjaznej edukacji domowej. Dostajemy od szkoły podręczniki

Dorota Smakuje
Pierogi ruskie 288

U mnie przygotowania świąteczne pełną parą. Praktycznie całe dni spędzam w kuchni, ahh uwielbiam to :) Prezenty już kupione i spakowane, zakupy zrobione, dom posprzątany, mogę w

Zgrabne Gotowanie
WEDEL - wyniki konkursu z psiukusem w roli głównej :) 135

tatą. Tata był po nocce więc po prostu zasnął podczas zabawy na podłodze. Musiało mi się nudzić bo wyciągnęłam z szafki watę i porozciągałam ją po całej wykładzinie. Nie dało się tego odkurzyć i tata do dziś mi wypomina, że musiał rolować palcami tą watę żeby ją sprzątnąć z podłogi. Gdy byłam nieco starsza (miałam jakieś 5 lat) zabrałam mamie(...)Tydzień przed komunia mama nie pozwalala mi wychodzic z domu zebym miala cale kolana kiedy po uroczystosci przebiore sie w krotsza sukienke.Miałam i na to sposob... probowlam z drugiego pietra zejsc na dol przy pomocy drzewa ktore roslo bardzo blisko..straż pozarna mnie z niego sciagala:) Byłam też zapaloną kucharka,smażyłam makaron na suchej patelni przy czym podpaliłam sciane

bistro mama
Mus - nie mus... ? Chocolate Chantilly, Hervé This. 149

niej decyzje, pomysły i obowiązki. Trąbią na siebie, wyprzedzają, zajeżdżają drogę. To skrzyżowanie bez świateł. Ruchem kieruje policja-intuicja.  I czasami "chcieć" ustępuje pierwszeństwa "musieć". Bo czasami pragnienie da się zaspokoić jedynie pokaźną dawką spełnionych obowiązków. Bywają jednak momenty, kiedy moje CHCĘ i MUSZĘ  łączą się w parę, trzymają za ręce i dobrze im razem. Ba! Świata poza sobą(...)jest zbyteczny) 240 ml wody opcjonalnie 2-4 łyżki cukru  (nie dodałam)  Przygotować dwie miski. Jedną napełnić bardzo zimną wodą i włożyć do niej kostki lodu. Do drugiej miski przełożyć połamane kawałki czekolady (użyłam gorzkiej i mlecznej w proporcji 3:1) oraz wlać wodę. Umieścić w kąpieli wodnej i trzymając na średnim ogniu mieszać aż do całkowitego

KUCHARNIA
Tort Sachera (Sachertorte) 186

znana receptura tego Tortu, ponieważ oryginalny przepis jest bardzo dobrze chroniony przez właścicieli hotelu. Przepisu można się jedynie domyślać z corocznej listy podawanej przez hotel z wszystkimi zużytymi w danej ilości produktami. Tort jest bardzo delikatny, bardzo czekoladowy i wbrew pozorom nie jest trudny. Jest świetny na poczęstunek w zbliżający się okres świąteczny i noworoczny. Jego ''świetność'' polega na prostocie(...)góry nogami, ponieważ góra była lekko wypukła, a warto aby jednak był płaski). Trochę ponad 3/4 dżemu wykładamy na dolny blat i dokładnie rozsmarowujemy. Przykrywamy to drugim blatem i na górę wykładamy resztę dżemu. Rozprowadzamy po całej górnej powierzchni. Teraz musimy polać ciasto polewą. Najlepiej wziąć tackę, która jest większa niż nasze ciasto, na niej położyć do góry

Jedzeniomania