wypadku Paweł jest ode mnie o wiele bardziej nowatorski. Ma po prostu znacznie lepszą wyobraźnię smakową, czego bardzo mu zazdroszczę. Intuicyjnie wie, jaki dodatek podkręci smak poszczególnych dań i podobnie jak ja lubi przełamywać stereotypy. Może właśnie dlatego w naszej kuchni jest tak wiele przypraw ? Dzisiejszy przepis także nie jest moim autorskim pomysłem. Jest połączeniem najlepszego jaki znam(...)przypadku wywar gotował się ponad 2,5 godziny i był wyjątkowo esencjonalny, w związku z tym do żurku wykorzystałam nieco mniej niż połowę czyli około 1,5 litra wywaru (drugą część zamroziłam - będziemy na niej gotować grochówkę). Wywar przecedzić, wlać zakwas na żur, zagotować i zmniejszyć ogień. Dodać pokrojoną wędzonkę i kiełbasę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapojemnika, garnka czy innego naczynia i zalewamy nasza zalewą. Zostawiamy naszą szynkę w zalewie na około 6-7 dni pamiętając o tym aby codzienne przekręcić szynkę na drugą stronę by równomiernie się zapeklowała. Resztę zalewy zlewamy do słoika i jeśli w trakcie peklowania woda zacznie nam mętnieć wtedy wymieniamy zalewę na ta która zostawiliśmy sobie wcześniej - starą(...)Konkurs trwać będzie od 2 - 8 kwietnia 2016 roku. Wyniki ogłoszę w przeciągu 3 dni w osobnym poście na blogu. Osoba która wygra będzie miała 5 dni na podanie danych do wysyłki, po tym czasie jeśli wybrana osoba się nie odezwie wybiorę następną osobę. Wpisy proszę dodawać pod tym postem. Anonimów proszę o podpisywanie się oraz zostawienie swojego maila. Jedna
Gotowanie...to proste !mąka wysokiej jakości. Ale do rzeczy: najpierw farsz. Nie podam wam konkretnych proporcji, to nie ma większego znaczenia, to już od was i waszego indywidualnego smaku zależy czego chcecie dać więcej, a czego mniej. W każdym razie składniki, których ja użyłem: kiszona kapusta (nieco ponad pół kilo), suszone grzyby, pieczarki (około 300 g), natka pietruszki, sól, pieprz, czosnek suszony, suszona(...)okrągłe było :) No i jak już kółka mamy wycięte, a farsz ostygnięty to nakładamy i lepimy :) To znaczy na połówkę każdego wyciętego kółka nakładamy niewielką ilość farszu, przykrywamy drugą połówką i zaciskamy brzegi żeby się skleiły. Niezbyt skomplikowane, ale trochę pracy z tym jest. Jak już wszystkie pierogi ulepimy to w dużym garnku gotujemy wodę (osoloną). I na wrzątek
Marder&Marder ManufactureO losie! Pomysł był spoko, ogólny smak bigosu - genialny. Tylko ta gorycz... Nie musiałam długo myśleć nad tym skąd się wzięła (mimo, że na początku oskarżałam
Kardamonovypoprawnie, nie jest to wcale takie trudne. Wylanie czekolady do formy, chwila na zastygnięcie, wypełnienie nadzieniem i zamknięcie. Ot, cała filozofia! Mieliśmy jednak sporo czasu i kilka fantazyjnych foremek, dałam się więc ponieść fantazji, i przygotowałam takie kwiatki: Usłyszałam, że wyglądają jak małe dzieła sztuki. Dusza fruwała mi z radości pod sufitem. Oczywiście zaczęłam od prostszych modeli, jak na przykład(...)wyzwania; praktyki idą świetnie ( odpukać! ), a do szkoły znów idę już we wrześniu. Z jednej strony nie mogę się doczekać, bo jestem pewna, że to będzie świetna zabawa; z drugiej, jestem przerażona perspektywą mieszkania w akademiku (czy jak to się tam w Danii zwie), nowym miejscem daleko od domu, nowymi ludźmi i... Nowym wszystkim . Ale będzie dobrze, prawda
Pożeraczka, czyli raz adobrzezupełności wystarczyć. Mięso, w końcu przecież zamarynowane przez dłuższy czas, zdąży zrobić się miękkie, ale pozostanie nadal soczyste. Poniższy przepis wykorzystuje kolorową paprykę również po to, aby nadać daniu atrakcyjnej formy wizualnej. Jest ono również niezwykle proste w przygotowaniu, a gdyby nie potrzeba kilkugodzinnego marynowania filetu z kurczaka, byłby to idealny „przepis na szybki obiad”. Dlatego warto go spróbować(...)dość silnym (ale bez przesady) ogniu. Wyjęte z marynaty mięso kładziemy na gorącą patelnię. Grillujemy przez 3-4 minuty po jednej stronie, odwracamy i grillujemy tak samo długo po drugiej. Kurczaka podajemy od razu z warzywami. Kulinarna Pokusa #gallery-174 {margin: auto;} #gallery-174 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery
Kulinarna Pokusaprawdziwe skarby zamknięte w swych bagażnikach. Wiodąc na pokuszenie Wrocławianom głodnym, przygotowali ucztę w stylu dogodnym. Każda furgonetka wyposażona obficie prezentowała się znakomicie. W jednym wozie same burgery, w drugim inne, wegańskie bajery. Kusząc zapachami, spędzały mieszczuchów, gotując dary godne ich wygłodniałych brzuchów. Wśród sutego jadła, lało się piwo, od rzemieślników warzone leniwo. Każdy łakomczuch wyszedł najedzony, łapiąc(...)mówi za siebie: kiełbasa eksportowa, schabczak w bułce, kaszanka z przydziału, czy babciny kompot spod lady, to tylko niektóre towary luksusowe z ich posiłków pierwszego sortu. I, mimo że dania kompletnie w nie moim guście to chłopakom, naprawdę należą się gratulacje za pomysł. Podczas niedzielnych Ulicożerców nie mogło oczywiście zabraknąć cotygodniowego Bazaru Smakoszy . Tym razem w wersji dość mocno
Food Squarezrobię?! Na szczęście czasem pojawia się głos rozsądku- w tym wypadku to był głos tulipanowcowej Marty. Krótko mówiąc- nawrzucała nam, przywołała do porządku i okazało się, że się dało się. I oto spotkały się dzidy marnotrawne, i nad różnymi mrożonymi specjałami, pitami i innymi orzeszkami nadrobiły zaległości. I nawet ta część mnie, która broniła się rękami i nogami przed zaburzeniem(...)Masy wychodzi dość dużo, można jej użyć jako warstwa do przełożenia biszkoptu. Ostudzone ciasteczka łączymy w pary:) Jedno smarujemy konfiturą różaną, dajemy około pół łyżeczki nugatu i przykrywamy drugim. Układamy na papierze śniadaniowym, albo do pieczenia i zostawiamy na jakiś czas, żeby nugat trochę zgęstniał. Przepis podany przez Stodołę jest genialny- ciastka są delikatne, lekko
les mirabellesrecepcji. Okazało się, że nie jestem aż tak roztrzepana, jak myślałam - egzamin miałam rozpocząć w sali konferencyjnej, w której normalnie nie ma zajęć, a znajduje się ona w tajemniczej, drugiej części korytarza, gdzie swoje pokoje mają nauczyciele. Usiadłam więc, wyjęłam ołówek i gumkę (nauczyciel poradził mi nie pisać długopisem ze względu na mój piękny, aczkolwiek zupełnie nieczytelny charakter pisma(...)uwielbiam za jej cudownie kwaśny smak, który idealnie komponuje się ze słodkimi, mięciutkimi ciastami... To wyglądało idealnie, więc szybko zakupiłam, czego brakowało, i zabrałam się do pracy. Zamiast mleka dałam kwaśnej śmietany, bo akurat trochę mi zostało (dzięki temu wyszło chyba jeszcze bardziej wilgotne), a ekstrakt z pomarańczy zastąpiłam likierem. Jest miękkie i pyszne, pięknie pachnie pomarańczą. Słodki, pomarańczowy lukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzetkowe i przyciągały wzrok? Mam dla Ciebie kilka sprawdzonych tricków. Zapoznaj się z nimi i daj znać, który przyda Ci się najbardziej. Jak szybko przygotować grafikę w Canvie? 1. Dodaj linijki i prowadnice Jeśli potrzebujesz pomocy w rozmieszczaniu elementów na swojej grafice, dodaj(...)mediów społecznościowych, a następnie wybierzesz swoje konto. Możesz w ten sposób opublikować lub zaplanować wpis. Drugi sposób to użycie ,,Planera treści”, który znajdziesz w menu po lewej stronie (widok ze strony głównej Camvy
365 dni dookoła kuchniciasto drożdżowe nie brałam się przez wiele lat. Podobnie było z makaronem, którego samodzielne przygotowanie wydawało mi się wyższym stopniem wtajemniczenia. Z jednym i drugim zmierzyłam się w końcu, a moje zdziwienie było ogromne: tak naprawdę jest to bardzo proste. Ciasto drożdżowe często gości w mojej kuchni, bo wbrew pozorom jest wdzięcznym obiektem modyfikacji. Nie musi wcale(...)zbyt rzadki, można dosypać cukru. To ciasto jest dość wilgotne i niczym nie przypomina typowego suchego ciasta drożdżowego. Świeżość utrzymuje nawet przez 2-3 dni. Przed rozkrojeniem dobrze jest dać ciastu ostygnąć
Codzienna kuchnia niecodziennaKto nie lubi domowego schabowego? Nie zawsze jednak mamy pod ręką wieprzowinę albo zwyczajnie nie mamy na nią ochoty. W takich sytuacjach robię drobiową wersję popularnego
nietylkopasta.plPo olbrzymim sukcesie jakim cieszyły się u nas suszone schaby, przyszła kolej na suszoną karkówkę. Przygotowałam ją na bazie mojej ostatniej wersji suszonego schabu
Smaczne Zdrowejuż! I tak miałam ochotą na szalonego walczyka z moim Synkiem podczas jego balu karnawałowego. Ale która panna odmówiłaby tańca z szefem kuchni, za którego był przebrany?! Nie dam się jednak namówić na tegoroczny wielki szkolny bal rodziców. Wybrałam bowiem konkurencyjną imprezę w szkolnej kuchni - razem z kilkoma innymi rodzicami, pod bacznym okiem wprawnego szefa kuchni, przygotujemy wszystkie potraw(...)plastry o średnicy ok. 1 cm. Ułożyć je płasko na blasze do pieczenia i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 15 minut, aż lekko zbrązowieją. Wyjąć, odwrócić na drugą stroną i trzymać jeszcze w piekarniku przez kolejne 10-15 minut. CZOSNKOWE CONFIT Z TYMIANKIEM 30 obranych ze skórki ząbków czosnku 5 plastrów cytryny 2 liście laurowe 2 łyżki
KUCHARNIAByć może wiele pań ma swoje wypróbowane ciasto do pizzy, bo przecież to jest podstawa tego dania. Jeśli jednak dalej eksperymentujecie, to zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. Warunek jednak podstawowy, to wyrabianie ciasta. Dłuuuugo. To podstawa i bez niego nawet dobry przepis nie wyjdzie. Ja swoje wyrabiam ok. 15 min. I widzę, czy ciasto odchodzi od ręki(...)blaszkę posmarowaną dobrze oliwą ( inna opcja blaszka wysypana mąką). Rozciągamy ciasto do brzegów, wylepiamy grubiej i wyżej brzegi blaszki. Smarujemy sosem pomidorowym. Układamy na części ciasta kiełbaskę, a na drugiej salami. Całość posypujemy pieczarkami. Można posypać jeszcze oregano jak ktoś lubi wyraźny smak tej przyprawy. Pamiętajmy jednak ,że jest w sosie. Wstawiamy do piekarnika
W kuchennym oknie Ewy