perspektywy czasu ma się niejednokrotnie wrażenie, że jest się na swój sposób silniejszym. Lecz czy aby nie jest to przez nas świadomie kreowana iluzja aby podbudować własne ego, że dało się radę? Czy również nie jest tak, że nie czujemy się wcale silniejsi lecz bardziej zagubieni? Bardziej bezsilni, strachliwi? Dochodzę nie raz do wniosku, że wiele rzeczy (aczkolwiek nie wszystkie(...)jogurtowej. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami masy a następnie wlać do kremu jogurtowego. Połowę masy wyłożyć na biszkopt i włożyć do lodówki aż do stężenia (około 30 minut). Drugą połowę pozostawić w temperaturze pokojowej. Masa kawowa: Żelatynę namoczyć. Jogurt, cukier i kawę wymieszać ze sobą. Ubić 100 g śmietany i dodać do masy kawowej. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać
My simple kitchenOstatnio spędziłam 2 tygodnie we Frankfurcie jedząc typowe niemieckie dania i pijąc lokalne wino i wino jabłkowe. Jeśli chcesz zobaczyć co dobrego można zjeść we Frankfurcie, to przeczytaj tutaj . Za to, gdy tylko wyjeżdża się z miasta w kierunku rzeki Ren, wszędzie dookoła rosną winogrona. Znajdujemy się w zagłębiu winiarskim Rheingau, gdzie produkuje się głównie rieslingi. Podobno jest(...)napić się wina, a potem pojechać do Rüdesheim wyciągiem (z miłym leśnym spacerem na górze) lub promem. Przy okazji rejsu można zwiedzić przepiękny zamek Rheinstein (niem. Burg Rheinstein) po drugiej stronie Renu. Gdzie zjeść: Breuer’südesheimer Schloss Adres: Steingasse 10, Rüdesheim am Rhein Restauracja z letnim ogródkiem, gdzie można pić wino siedząc pod lipą i patrząc
Ugotowane pozamiatanecukinia, puściła mnóstwo wody. Odlałam, żeby warzywa choć trochę się przypiekły. Był to aromatyczny sos pełen przypraw, więc żeby się nie zmarnował, dodałam do zupy. Śmiało można dać zwykłej wody lub delikatnego rosołu. Jeśli chodzi o przyprawy, zawsze pod koniec można jeszcze doprawić wedle uznania. Zupa jest prosta w wykonaniu. Najwięcej pracy jest przy pomidorach, ja rozłożyłam więc sobie przygotowanie(...)jeszcze chwilkę. Od razu podawaj z natką pietruszki. Moja rada: Zupa zgęstnieje od soczewicy i makaronu. Jeśli jest dla Ciebie za gęsta, zawsze możesz dolać nieco rosołu. Szczególnie na drugi dzień, gdy zupa jeszcze bardziej zgęstnieje
Anioszek w kuchnikońcu ucieka i... Koniecznie musicie obejrzeć! Jeśli widzieliście, nic nie szkodzi - my co roku oglądamy Nightmare before Christmas , i za każdym razem bawimy się tak samo dobrze. Dajcie Jackowi szansę skradnięcia i Waszych serc. W tym roku jakoś mi nie szło przygotowywanie halloweenowych słodkości. Zbyt dużo pracy, za mało czasu wolnego. Poza tym setki muffinek patrzących przekrwionymi oczami przygotowanych(...)puszystą, jasną masę. Po łyżce dodawać serek, nie przerywając miksowania. Orzechy posiekać. Ciasto przeciąć w poziomie na pół. Na paterze ułożyć spód ciasta, posmarować połową kremu, przykryć drugim blatem. Wierzch i brzegi posmarować resztą kremu, zostawiając 1-2 łyżki. Pozostały krem przełożyć do woreczka cukierniczego, odciąć końcówkę, formując niewielki otwór. Wycisnąć na ciasto łuki ponad
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić pyszne danie, wystarczy zawartość słoika przełożyć do garnka, dodać odrobinę wody, podsmażoną kiełbasę (jeżeli lubimy), doprawić, zagotować i podawać. Do przygotowania lecza na zimę będziemy potrzebować : Z podanych proporcji wyjdzie około(...)dokładnie wycieram ręcznikiem papierowym lub ściereczką i zakręcam mocno wieczko (wcześniej wyparzone) – tak przygotowane słoiki będę pasteryzować. Pasteryzacja : Dno garnka wyścielam ściereczką, wstawiam słoiki i oddzielam je między sobą drugą ściereczką aby się nie stykały (oddzielanie słoików ściereczką jest nie konieczne) . Słoiki zalewam ciepłą wodą do ¾ ich wysokości, garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania pasteryzuję na małym
Uwaga Babcia GotujeJako, że w sklepach roi się od fig, które są w dodatku w bardzo dobrych cenach, to aż szkoda ich nie wykorzystać. Ostatnio przygotowałam sałatkę z
PatiGotujeNaleśniki bez jajek z twarogiem i wiśniami to przepis napisany na prośbę czytelniczki. Ostatnio zostałam poproszona o przepis na naleśniki bez jajek, gdyż dzieci czytelniczki ze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚledzia mogę jeść zawsze i w każdej postaci. Robię je sama, bo wiadomo wtedy co dodałam i jak zrobiłam. Śledzie opiekane w zalewie octowej do
potrawyregionalneNiezwykłość tych pasztecików polega na tym, że są one smażone w głębokim tłuszczu jak pączki. Dzięki temu smakują wyjątkowo, zupełnie inaczej, niż tradycyjne paszteciki pieczone. Pasztecik szczeciński to danie typowe dla Szczecina, nadziany najczęściej mięsem, kapustą z grzybami lub pieczarkami z serem. Serwowany w towarzystwie czystego, czerwonego barszczyku. Najstarszy lokal serwujący paszteciki został założony(...)czasie w większym i szerszym garnku rozgrzewam olej. Paszteciki wrzucam na rozgrzany olej, chwilę smażę ( ok. 2-3 minuty ) na złoty kolor. Podczas smażenia delikatnie odwracam paszteciki na drugą stronę aby były z dwóch stron rumiane. Gotowe paszteciki wyjmuję na talerz wyłożony papierowymi ręczniczkami, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Paszteciki najlepiej smakują na ciepło, choć na zimno też
Kuchnia z widokiem na ogródPrzy okazji muszę napisać, że i mnie dosięgnął łańcuszek wyróżnień; dostałam je od Doroty , Magdy , Oli , Evity , Agny i Dominiki (od Domi to już drugie, gdyż na samym początku mojego blogowania zostałam obdarowana przez nią pierwszym wyróżnieniem "One Lovely Blog Award") Bardzo(...)mojej butelce ze smoczkiem herbatę :) szczerą nienawiścią darzę szczególnie kaszę mannę, - potrafiłabym wspaniałomyślnie wybaczyć zdradę, natomiast rzuciłabym natychmiast faceta, który przy jedzeniu sapie, mlaska, siorbie (choćby minimalnie!), nie daj Boże smarka i rzuca się na jedzenie jak zwierzę, i takiego, który nie rozmawia ze mną podczas posiłku, tylko wsuwa, całkowicie pochłonięty zawartością michy, - a propos mężczyzn - mój zapytany (półżartem
Kuchnia PrezydentowejMakaron i krewetki. To nigdy nie może się znudzić. Szczególnie, jeżeli jest to chiński makaron. Azjatyckich makaronów wypróbowałam wiele: Chow Mein, Glass Noodles (ryżowy), Udon itp
Cook&LoveMaliny i gin – delikatnie letnie owoce i charakterystyczny aromat jałowca. W połączeniu – bomba smaku. Jak każda roślina, tak i maliny składają się z matrycy komórek – wyobraźcie
Karo in the Kitchensałatki, bo te które przygotuje bardzo już Jej się znudziły, i są po prostu "oklepane". Ten pomysł bardzo przypadł mi do gustu, ponieważ sama praktycznie codziennie, bądź co drugi dzień spożywam sałatkę- zresztą chyba jak prawie każda kobieta, lubimy to co zdrowe, chrupiące i w dodatku mało kaloryczne ;-). Ale rzadko mam okazję przygotowywać posty i sesję fotograficzną z jej udziałem(...)gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Całość porcjujemy i układamy w miseczce. Podajemy z dwoma sosami do wyboru. Dodatkowo sałatkę możesz posypać czarnym sezamem. Gotowe! Życzę Wam smacznego i dajcie znać co sądzicie o pomyśle na sałatki ;-)) Buziaczki
SMYKWKUCHNIMięso na kiełbasy doprawiliśmy i daliśmy mu 2 dni by przeszło smakiem. Szynki przeleżały w doprawionej solance 5 dni. Wszystko jest już przygotowane do wędzenia. Jelita wypełniliśmy farszem mięsnym, a szynkę i karkówkę wcisnęliśmy w siatkę wędzarniczą. Teraz wiszą w garażu i czekają na Wielkie Wędzenie. JAK PRZYGOTOWALIŚMY KIEŁBASY? Mięso: 3 kg łopatki 1,5 kg karkówki(...)zalewamy solanką, tak by całkowicie je przykryła. Naczynie należy zakryć i odstawić w chłodne miejsce. My trzymaliśmy mięso w solance 5 dni. Co 2 dni przewracaliśmy je na drugą stronę. Czwartego dnia, przy pomocy nastrzykiwarki, wstrzyknęliśmy solankę do środka wędlin. Dobę przed wędzeniem, włożyliśmy wędliny w siatki i powiesiliśmy w chłodnym miejscu. PRZYGOTOWANIA DO WĘDZENIA – ZDJĘCIA W kolejności
OstryKęsPomysł na smaczną, sycącą i mocno warzywną zupę wraz z dodatkiem kalarepy. Przygotowując poniższą zupę miałam pewne wątpliwości, czy kalarepa po ugotowaniu będzie nadal smaczna :) Nie
Ugotować