Azjatyckie produkty znów w Biedronce!! Jak nie skorzystać? :) Tym razem do sosu rybnego, który na stałe zagościł w mojej lodówce (o sojowym nie wspominając), dołączył sos
Cook&LoveJak w ciekawy i niecodzienny sposób wykorzystać kalafiora? Na przykład tworząc z niego pyszną przekąskę na ciepło lub zimno - nuggetsy kalafiorowe. Trzeba korzystać z sezonu na
Bananowe PoleMuffiny z różą – czyli pączki inaczej ;) Muffiny z różą to przepis, który ostatnio wypróbowałam i bardzo nam smakowało, więc się nim z Wami szybko dzielę
Kuchnia na wzgórzuPoniżej przedstawiam przepis na klasyczne amerykańskie pancakes na maślance. Pyszna propozycja na śniadanie lub bezmięsny obiad. Dodatki można dodawać wedle uznania - typowo amerykańska wersja to ta
My Culinary ArtRozdrobniony kalafior w formie sałatki na ciepło jest fantastyczną alternatywą dla białego ryżu. Przygotowany w ten sposób może stanowić samodzielne danie lub być świetnym dodatkiem do mięs i ryb. Dzięki rozdrobnieniu uzyskuje ciekawą ziarnista strukturę przypominającą ryż właśnie. Usmażyłam go na patelni z dodatkiem startego czosnku i posiekanej cebulki. W wersji sezonowej także(...)minut, co jakiś czas mieszając. Od czasu do czasu możemy skrapiać składniki łyżką wody. W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Dodajemy posiekany szczypiorek. Mieszamy Na drugiej patelni na 2 łyżkach oleju, na umiarkowanym ogniu smażymy 2 jajka sadzone (lub gotujemy je w koszulkach). Gotowe posypujemy posiekaną papryczką chili i układamy na "ryżu" z kalafiora. Podajemy na talerzach
cool and mintyjako dalszy dodatek polecamy czerwony meksykański ryż , na który ostatnio opublikowaliśmy osobny przepis. To jednak nasz subiektywny wybór i jak wspomnieliśmy wyżej, istnieje dużo więcej opcji. To nieskomplikowane danie z mało wyszukanych składników, ale o całkiem oryginalnym smaku oraz niczego sobie wyglądające na talerzu – kolorowe warzywa i ryż robią tu swoje. Dlatego polecamy każdemu wypróbowanie naszego(...)często mieszając. Zmniejszamy nieco ogień i smażymy warzywa jeszcze przez ok. 8 minut, od czasu do czasu mieszając i dodając nieco soli do smaku. W międzyczasie rozgrzewamy na sucho drugą patelnię – na dość silnym (ale bez przesady) ogniu. Na gorącą patelnię kładziemy paski zamarynowanej wołowiny. Obsmażamy najpierw dość intensywnie z obu stron, potem nieco zmniejszamy ogień. Mięso smażymy łącznie
Kulinarna PokusaUfff... Jak dobrze, że już poniedziałek. Tak, tak, wiem - brzmi to co najmniej dziwnie. Ale w weekend po pierwsze pracowałam, po drugie miałam Julefrokost, czyli duńskie Christmas party. Idea jest świetna. I muszę przyznać, że bardzo mi się podobało. Jako kierownica nie piłam - poza malutkim łykiem wina od mojej Szefowej, która z wrodzonym sobie wdziękiem przekonywała mnie(...)smakowały tak samo, jak nam. A muszę przyznać, że moje nastawienie do kokosu po spróbowaniu tych drobiazgów zdecydowanie się poprawiło. Słodziutkie, ale nie mdłe za sprawą alkoholu - następnym razem dałabym nieco więcej. Nie miałam likieru kokosowego, ale biały rum sprawdził się znakomicie. Jakoś tak pasuje mi do kokosu... Smak mleka w proszku jest dość mocno wyczuwalny - nam to odpowiada
Pożeraczka, czyli raz adobrzekropki - pieczarkami, mozzarellą i atramentem z kałamarnicy. Wszystkie farsze robi się bardzo szybko, wystarczy tylko zblendować lub wymieszać skladniki, a krewetki i pieczarki podsmażyć, i pyszne, oryginalne danie gotowe! To jak, macie ochotę "olać konwenanse" i zaskoczyć bliskich?! 🙈👌😋 SKŁADNIKI NA CIASTO: 500 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 1 łyżeczka soli(...)podziel go na 6 części . Do jednej części dodaj zaparzoną wodę po kwiatach (kwiaty odłóż na bok). Dosyp mąkę, ponieważ ciasto będzie rzadkie. Zagnieć elastyczne ciasto. Do drugiej części dodaj zblendowaną rukolę. Dosyp odpowiednio mąki, aby ciasto było elastyczne. Do trzeciej części dodaj kurkumę i zagnieć elastyczne ciasto. Do czwartej dodaj atrament z kałamarnicy i odpowiednio dosyp mąkę
Słodko-Słony Świat IlonyCzęsto się u nas tak zdarza, że niektóre potrawy są dziełem przypadku. Tak jest i tym razem. Dyniowe, wytrawne muffiny powstały tylko dlatego, że została mi
Przysmaki Karolkipodanych proporji wyszło mi 40 pączków. Składniki: 3,5 szklanki mąki 4 łyżki kakao 50 g drożdży 1 szklanka mleka 0,5 szklanki cukru (jeśli lubicie słodsze wypieki dajcie 3/4 szklanki) 100 g masła 2 jajka + 1 opakowanie Oreo 16 sztuk, 1 opakowanie serka homogenizowanego (140 g), 50 g masła, 1 litr oleju do smażenia W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę(...)wkładamy na niego pączki odklejając je bezpośrednio z papierka. Smażymy ok, 30-40 sekund, obracamy, kiedy pączki wydają się prawie gotowe – „dojdą” jeszcze smażąc się na drugiej stronie. Wyciągamy za pomocą długiego patyczka do szaszłyków i odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Jeśli nie mamy pewności czy pączek jest upieczony, można ukłuć go drewnianym patyczkiem
CiastkozercyZauważyłem, że gdy próbuję napisać kolejny post moje pierwsze skojarzenie „musiecie wiedzieć jak uwielbiam xyz”. Wychodzi na to, że łatwo mi dogodzić bo lubię
Gar ZdrowiaMiniony weekend dał mi się we znaki. Dwa tygodnie dobrego, i człowiek łatwo odzwyczaja się od wstawania krótko po północy. Mimo zmęczenia, wieczorami nie mogłam zasnąć, co sprawiało, że budziłam się cała dzika . Dni zaczynające się w ten sposób z góry skazane są na klęskę. A przynajmniej nie zapowiadają niczego dobrego. Gdy więc wczoraj po południu wybraliśmy się do brata(...)temu u niej zawsze smakuje najlepiej... Oczywiście, oburzona, wyrzuciłam C., że moja Babcia nigdy by tak nie zrobiła! A tu proszę... Po konsultacjach przystąpiłam do pieczenia po raz drugi. I tym razem wszystko poszło jak należy. Pierniczki wyszły dokładnie takie, jak pamiętam: twarde jak kamienie . Dopiero po leżakowaniu nabierają wilgoci i miękną, żeby rozpływać się w ustach. Proszę
Pożeraczka, czyli raz adobrzedaniem, bo jest naprawdę smaczne i starcza na dwa/ trzy dni, jeśli przygotowujesz ją dla dwóch osób :) Można je jeść na ciepło i na zimno, jako danie główne, kolacja lub po prostu lunch, przekąska do pracy lub szkoły. Tu głównym warzywem jest cukinia. W sezonie smakuje zdecydowanie najlepiej, dlatego warto wykorzystać jej smakowe walory. Quiche(...)ponownie wymieszaj. Dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę lub żółty ser. Na podpieczonym cieście rozłóż usmażonego kurczaka, następnie posyp posiekaną czerwoną cebulę i ułóż cukinię zakładając jeden krążek na drugi. Całość zalej masą jajeczną z serem. Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez kolejne 30 minut, aż farsz wyroście, a wierzch się zarumieni. 5 min. przed końcem
Calzonella.comcoś słodkiego. Tofucznik to kolejna propozycja z tofu, która z powodzeniem może zagościć na wigilijnym stole w każdym domu. Tofu ma tę niekłamaną zaletę, że pasuje do większości dań, zarówno słodkich jak i wytrawnych, tym razem serwujemy go na słodko z dodatkiem maku. Bardzo nietypowo i smakowicie! Sernik na bazie tofu z makiem (tortownica(...)masy serowej inne składniki, na końcu mleko. Wlewamy połowę masy z tofu do tortownicy. Następnie układamy warstwę z masy makowej i delikatnie rozprowadzamy łyżką. Na koniec wlewamy na wierzch drugą połowę masy z tofu. Pieczemy 1h w 200 stopniach. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoWitam serdecznie Propozycja na pyszną zapiekankę ze szpinakiem i makaronem. Jest bardzo smaczna, polecam na obiad lub kolację. Będziemy potrzebować: 250 g świeżego szpinaku 500 g
Uwaga Babcia Gotuje