drugie danie - 14640 przepisów (strona:687/976)

Swojska wędlina - pieczony peklowany boczek 278

smaku i zrobisz go dla swojej rodziny. Do paru plasterków nikt nie przytyje. Za to wiesz, że poza azotynem sodu nie zawiera dodatkowej chemii. Co do konserwantu: nie da się go uniknąć. Sól peklująca zabezpiecza przed psuciem, a przy tym nadaje różowy kolor i smak wędlinie. Dlatego jest powszechnie używana. Po co nam jednak zagęszczacze, wzmacniacze smaku i wstrzykiwana woda(...)piec na dwa sposoby. Pierwszy to ten, który wykorzystałam ostatnio: po ok 1,5 godzinie pieczenia odwróć mięso, polej je opcjonalnie tłuszczem i piecz jeszcze ok 30-40 minut. Drugi sposób to pieczenie 160-170 minut tłuszczem do góry. Mięso się wtedy nie wysuszy, ale nie będzie przypieczone, za to tłuszcz bardziej wytopiony. Upiecz tak, jak będziesz woleć. Świeżo upieczony

Anioszek w kuchni
Ciasto daktylowe z kremem arachidowym i granatem 158

najbardziej stresujące ciasto w dziejach! Przygotowane specjalnie na urodziny zaprzyjaźnionej Pani Matki. A jak wiadomo wszystkie panie matki to kwintesencja stylu i dobrego smaku, znawczynie sztuki pięknej i kulinarnej, damy o spojrzeniu pełnym niekiedy dobrotliwego niezrozumienia lub rozczarowania. I tego spojrzenia boimy się najbardziej. Gdyby to była któraś z naszych Pań Matek, ewentualną porażkę zmyłaby matczyna miłość(...)pudrem, dodajecie łyżka po łyżce serek mascarpone, a potem znowu łyżka po łyżce – masło orzechowe, cały czas mieszając. Ciasto kroicie wzdłuż na pół, smarujecie jedną połówkę kremem, nakładacie drugą połówkę, znowu smarujecie kremem. Smarujecie nim również boki. Staracie się to robić równo, ale bez przesady. Posypujecie pestkami granatu i kakao. Zróbcie je kiedyś dla siebie. Albo dla kogoś

GRUBY WAŁEK
Culinary Heritage - Czym jest Sieć Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsze - relacja z wyjazdu studyjnego, cz. I 205

m.in. Złotego Lauru Marszałka i Najciekawszego Produktu Regionalnego (klik) Bożena Polak-Stojanova - właścicielka Zaścianku Polskiego oraz sklepu ze zdrową żywnością, która ugościła nas na uroczystej kolacji serwując mnóstwo pysznych dań, w tym wpisane na listę produktów tradycyjnych pierogi szlachcice (klik)    Jak poznać, że mamy do czynienia z produktem tradycyjnym i jak trafić do jego producenta(...)historii piekarni.  Pierwszy dzień wyjazdu zakończyliśmy w Zaścianku Polskim , prowadzonym przez  Bożenę Polak-Stojanovą , jedną ze współzałożycielek szlaku kulinarnego Mazowiecka Micha Szlachecka , o którym napiszę w drugiej części relacji. W gościnnych progach Zaścianku piekliśmy pachnące zbliżającymi się świętami pierniczki, a później oddawaliśmy się kulinarnym rozkoszom, a jakie zadbała właścicielka Zaścianka. Na szczęście i "dla zdrowotności" :) mogliśmy podczas

KUCHARNIA
SERNIK CREME BRULEE 400

puszka  (400g) mleka słodzonego zagęszczonego - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 4 jajka - 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Ja zamiast tych dwóch mąk dałam 2 łyżki skrobi kukurydzianej ( maizena) W misie malaksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować do połączenia składników. Nie miksować zbyt długo by nie napowietrzać zbytnio masy serowej. Formę wyłożyć papierem(...)sprawdzić czy krem jest już gotowy. Środkowa część powinna być lekko galaretowata. Sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić w temperaturze pokojowej. Wstawić do lodówki na co najmniej 12h. Na drugi dzień wyjąć sernik z lodówki , usunąć obręcz tortownicy i delikatnie przełożyć na paterę. Powierzchnię kremu delikatnie posypać cukrem trzcinowym lub zwykłym i skarmelizować przy pomocy palnika. N drugi dzień

Smaczne Zdrowe
Pierś z kaczki w winie i pomarańczach 160

Tak tylko na smak mi się dostało, bo  jak zawsze kaczki w pomarańczach jest za mało. Pierś z kaczki będzie idealną przekąską do czerwonego wina

Apetyczna babeczka
Pałki z kurczaka z serkiem Apetina 175

półkach sklepowych możemy znaleźć kremowe serki Apetina do dań przygotowywanych na ciepło. Wybór smaków jest ogromny, ja zdecydowałam się na grillowaną paprykę z oliwkami. Kiedy przeczytałam na opakowaniu, że są idealne dla osób zabieganych, w głowie pojawił mi się pomysł w jaki sposób chcę go wykorzystać:) Bardzo prosty pomysł, dla zabieganych właśnie. Serek delikatnie doprawiłam jeszcze solą(...)solą oraz pieprzem. Nabieramy serek na małą łyżeczkę i wsuwamy pod skórkę podudzia (możemy pomóc sobie kciukiem, zsuwając serek z łyżeczki). Rozprowadzamy delikatnie serek pod skórką. Odwracamy mięso na drugą stronę i ponownie wsuwamy 1 łyżeczkę serka. Podobnie postępujemy z resztą mięsa. Na 1 pałkę powinniśmy zużyć około 2 łyżeczki masy. Mięso układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym

Smaki Na Talerzu
Pieczony, prasowany boczek 193

Pieczony , prasowany boczek Pieczony boczek , to uczta jakich mało , niestety też mega kaloryczna i niezdrowa..cóż , od czasu do czasu , nikogo nie zabije , a ja po

Ogrodnik w podróży
Burgery z ryżu i pieczonej marchewki 167

Znowu to zrobiłam tj. burgery a że lubię ryż to tym razem właśnie ryżowe. Rekomendacją dla Was powinno być to, że nawet moje Dziewczyny jadły totalnie

greenscarf
Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu 242

Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu. A mimo to wyjątkowo mięciutkie, puszyste (pomimo opadnięcia) a na dodatek PYSZNE. Każdy kto spróbował

Moja Delicja
Pstrąg pieczony z piekarnika. Smaczna ryba w pietruszokowo-czosnkowej marynacie. 218

Jestem szczęściarą :) Zostałam obdarowana młodymi, świeżo złowionymi pstrągami... uwielbiam... Mój osobisty mąż wypatroszył rybki, umył, poodcinał łebki, mi zostało tylko... albo.. aż.. rozdysponowanie, poporcjowanie

Kuchnia z widokiem na ogród
Quesadilla z grillowanym kurczakiem i sosem BBQ 835

Dzisiaj przenosimy się smakiem do Meksyku! Co prawda nigdy tam nie byłam, ale będąc w Los Angeles, które jest w większości zamieszkiwane właśnie przez ten naród

Zgrabne Gotowanie
Dacquoise 241

Kiedy spróbowałam tego tortu po raz pierwszy od razu trafił on na listę moich top. Niebiańsko lekki, piekielnie słodki, jednym słowem pyszny. Jako osoba, która sama

Emskie Smaki
Tort makowy z pomarańczą 154

taka elegancka wersja makowca;) Składniki: ciasto: 200g maku mielonego 150g cukru 3 łyżki kaszy manny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 1 łyżka kakao 2 łyżki oleju (dałam Olej Wielkopolski) 0,5 łyżeczki esencji migdałowej  skórka starta z pomarańczy   Zagotować 180ml wody i zalać mak, wymieszać, przykryć i odstawić do napęcznienia na ok godzinę. Żółtka utrzeć(...)ciągle mieszając kilka minut, aż polewa stanie się gęsta. Dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Składanie tortu: Pierwszy blat posmarować połową dżemu pomarańczowego, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć drugim blatem. Drugi blat posmarować pozostałym dżemem i 1/3 kremu, przykryć trzecim blatem. Z wierzchu blat posmarować pozostałym kremem. Gdy polewa będzie lekko letnia, polać tort i udekorować kandyzowana skórką

Obiad gotowy
Ośmiornica cytrusowa i fiesta z Kubą Korczakiem 171

dzieła: Ośmiornicę rozbieramy na części. Macki odkrawamy od głowy i dzielimy na dwie części, mniej więcej w połowie macek. I tak - grubsze macki wrzucamy do jednego garnka, cieńsze do drugiego. Głowę pozbawiamy chitynowych ścieraczy, które bestia chowa w pysku. W mrożonej ośmiornicy nie powinno być już ani wnętrzności, ani oczu - jeśli jest inaczej, trzeba ją wypatroszyć ;) Po oczyszczeniu głowy, kroimy(...)zapoznać ;) W między czasie możecie przygotować grecką kawę - jeśli chcecie, podam przepis! Po około 30 min. rozgrzewamy solidnie patelnię i smażymy ośmiornicę, aż się przyjemnie zarumieni. Gotowe! :) Smacznego. Koniecznie dajcie znać jakie macie doświadczenia z ośmiornicami

Spektrum Smaku