Culinary Heritage - Czym jest Sieć Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsze - relacja z wyjazdu studyjnego, cz. I 235m.in. Złotego Lauru Marszałka i Najciekawszego Produktu Regionalnego (klik) Bożena Polak-Stojanova - właścicielka Zaścianku Polskiego oraz sklepu ze zdrową żywnością, która ugościła nas na uroczystej kolacji serwując mnóstwo pysznych dań, w tym wpisane na listę produktów tradycyjnych pierogi szlachcice (klik) Jak poznać, że mamy do czynienia z produktem tradycyjnym i jak trafić do jego producenta(...)historii piekarni. Pierwszy dzień wyjazdu zakończyliśmy w Zaścianku Polskim , prowadzonym przez Bożenę Polak-Stojanovą , jedną ze współzałożycielek szlaku kulinarnego Mazowiecka Micha Szlachecka , o którym napiszę w drugiej części relacji. W gościnnych progach Zaścianku piekliśmy pachnące zbliżającymi się świętami pierniczki, a później oddawaliśmy się kulinarnym rozkoszom, a jakie zadbała właścicielka Zaścianka. Na szczęście i "dla zdrowotności" :) mogliśmy podczas
KUCHARNIA
SERNIK CREME BRULEE 435puszka (400g) mleka słodzonego zagęszczonego - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 4 jajka - 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Ja zamiast tych dwóch mąk dałam 2 łyżki skrobi kukurydzianej ( maizena) W misie malaksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować do połączenia składników. Nie miksować zbyt długo by nie napowietrzać zbytnio masy serowej. Formę wyłożyć papierem(...)sprawdzić czy krem jest już gotowy. Środkowa część powinna być lekko galaretowata. Sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić w temperaturze pokojowej. Wstawić do lodówki na co najmniej 12h. Na drugi dzień wyjąć sernik z lodówki , usunąć obręcz tortownicy i delikatnie przełożyć na paterę. Powierzchnię kremu delikatnie posypać cukrem trzcinowym lub zwykłym i skarmelizować przy pomocy palnika. N drugi dzień
Smaczne Zdrowe
Pierś z kaczki w winie i pomarańczach 190Tak tylko na smak mi się dostało, bo jak zawsze kaczki w pomarańczach jest za mało. Pierś z kaczki będzie idealną przekąską do czerwonego wina
Apetyczna babeczka
Pałki z kurczaka z serkiem Apetina 213półkach sklepowych możemy znaleźć kremowe serki Apetina do dań przygotowywanych na ciepło. Wybór smaków jest ogromny, ja zdecydowałam się na grillowaną paprykę z oliwkami. Kiedy przeczytałam na opakowaniu, że są idealne dla osób zabieganych, w głowie pojawił mi się pomysł w jaki sposób chcę go wykorzystać:) Bardzo prosty pomysł, dla zabieganych właśnie. Serek delikatnie doprawiłam jeszcze solą(...)solą oraz pieprzem. Nabieramy serek na małą łyżeczkę i wsuwamy pod skórkę podudzia (możemy pomóc sobie kciukiem, zsuwając serek z łyżeczki). Rozprowadzamy delikatnie serek pod skórką. Odwracamy mięso na drugą stronę i ponownie wsuwamy 1 łyżeczkę serka. Podobnie postępujemy z resztą mięsa. Na 1 pałkę powinniśmy zużyć około 2 łyżeczki masy. Mięso układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym
Smaki Na Talerzu
Pieczony, prasowany boczek 233Pieczony , prasowany boczek Pieczony boczek , to uczta jakich mało , niestety też mega kaloryczna i niezdrowa..cóż , od czasu do czasu , nikogo nie zabije , a ja po
Ogrodnik w podróży
Burgery z ryżu i pieczonej marchewki 208Znowu to zrobiłam tj. burgery a że lubię ryż to tym razem właśnie ryżowe. Rekomendacją dla Was powinno być to, że nawet moje Dziewczyny jadły totalnie
greenscarf
Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu 275Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu. A mimo to wyjątkowo mięciutkie, puszyste (pomimo opadnięcia) a na dodatek PYSZNE. Każdy kto spróbował
Moja Delicja
Pstrąg pieczony z piekarnika. Smaczna ryba w pietruszokowo-czosnkowej marynacie. 248Jestem szczęściarą :) Zostałam obdarowana młodymi, świeżo złowionymi pstrągami... uwielbiam... Mój osobisty mąż wypatroszył rybki, umył, poodcinał łebki, mi zostało tylko... albo.. aż.. rozdysponowanie, poporcjowanie
Kuchnia z widokiem na ogród
Quesadilla z grillowanym kurczakiem i sosem BBQ 875Dzisiaj przenosimy się smakiem do Meksyku! Co prawda nigdy tam nie byłam, ale będąc w Los Angeles, które jest w większości zamieszkiwane właśnie przez ten naród
Zgrabne Gotowanie
Dacquoise 282Kiedy spróbowałam tego tortu po raz pierwszy od razu trafił on na listę moich top. Niebiańsko lekki, piekielnie słodki, jednym słowem pyszny. Jako osoba, która sama
Emskie Smaki
Tort makowy z pomarańczą 192taka elegancka wersja makowca;) Składniki: ciasto: 200g maku mielonego 150g cukru 3 łyżki kaszy manny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 1 łyżka kakao 2 łyżki oleju (dałam Olej Wielkopolski) 0,5 łyżeczki esencji migdałowej skórka starta z pomarańczy Zagotować 180ml wody i zalać mak, wymieszać, przykryć i odstawić do napęcznienia na ok godzinę. Żółtka utrzeć(...)ciągle mieszając kilka minut, aż polewa stanie się gęsta. Dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Składanie tortu: Pierwszy blat posmarować połową dżemu pomarańczowego, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć drugim blatem. Drugi blat posmarować pozostałym dżemem i 1/3 kremu, przykryć trzecim blatem. Z wierzchu blat posmarować pozostałym kremem. Gdy polewa będzie lekko letnia, polać tort i udekorować kandyzowana skórką
Obiad gotowy
Ośmiornica cytrusowa i fiesta z Kubą Korczakiem 220dzieła: Ośmiornicę rozbieramy na części. Macki odkrawamy od głowy i dzielimy na dwie części, mniej więcej w połowie macek. I tak - grubsze macki wrzucamy do jednego garnka, cieńsze do drugiego. Głowę pozbawiamy chitynowych ścieraczy, które bestia chowa w pysku. W mrożonej ośmiornicy nie powinno być już ani wnętrzności, ani oczu - jeśli jest inaczej, trzeba ją wypatroszyć ;) Po oczyszczeniu głowy, kroimy(...)zapoznać ;) W między czasie możecie przygotować grecką kawę - jeśli chcecie, podam przepis! Po około 30 min. rozgrzewamy solidnie patelnię i smażymy ośmiornicę, aż się przyjemnie zarumieni. Gotowe! :) Smacznego. Koniecznie dajcie znać jakie macie doświadczenia z ośmiornicami
Spektrum Smaku
Wyjątkowy sernik z rabarbarem i truskawkami 265się oprzeć, i nawet ci, którzy za rabarbarem nie przepadają, w takim duecie zjadają go z ochotą. Tym razem tę magiczną parę zamknęłam w serniku - tego, co wyszło, nie da się opisać słowami... Ale spróbuję, żeby jeszcze bardziej Was zachęcić: chrupiący, ciasteczkowy spód, rozpływająca się w buzi, delikatna masa rabarbarowa, obłędnie kremowa warstwa sernikowa z tonką, a całość pod puszystym(...)blenderem na gładką masę, ewentualnie przetrzeć przez sitko. Serek kremowy, mascarpone, pozostały cukier i jajka zmiksować na gładką masę. Podzielić ją na pół. Do połowy dodać mus rabarbarowy, do drugiej części - startą tonkę. Wymieszać. Na spód wyłożyć masę rabarbarową, na wierzch tą z tonką. Piec w 180 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krampety 313Krampety Krampety, czyli pulchne placuszki z ciasta drożdżowego i sody, to danie kuchni angielskiej. Podaje się je na śniadanie lub podwieczorek, najczęściej z masłem lub dżemem. Choć trzeba trochę odczekać, aż ciasto drożdżowe wyrośnie, są tego warte! Najlepiej smakują na ciepło, ja swoje kosztowałam z konfiturą malinową, którą na co dzień dodaję do herbaty. Wyborne! Przepis(...)wgłębieniami do jajek sadzonych. W obręcze wlewaj około 80 ml ciasta i smaż krampety kilka minut, aż urosną i zarumienią się od spodu. Zdejmij obręcze i podpiecz placuszki z drugiej strony. By usmażone wcześniej krampety nie wystygały, możesz je włożyć do nagrzanego piekarnika i przykryć folią aluminiową, do czasu usmażenia wszystkich. Krampety podawaj na ciepło z dżemem
Moje Qulinaria