drugie danie - 14640 przepisów (strona:691/976)

Miód z mniszka lekarskiego, syrop z mniszka, miodek majowy 180

miód. I dziś zajmiemy się właśnie tym ostatnim, czyli najpopularniejszym przysmakiem z mniszka, tzw miodkiem majowym. W tym roku mniszki już kwitną na całego, a mamy dopiero drugą połowę kwietnia.  W minioną sobotę byłam na pierwszych zbiorach mniszka, i już zrobiłam pierwszy miód.  Wyszedł genialny, gęsty, o pięknym zapachu i ciemnym bursztynowym kolorze. Warto zrobić samemu(...)będzie lejący, a jak dłużej, będzie pięknie gęsty, jak miód.  oczywiście w garnku wciąż będzie lejący, po wystygnięciu zgęstnieje. Ja konsystencje sprawdzałam w ten sposób, że do szklanki dałam kilka łyżek i czekałam jak ostygnie , wtedy widziałam, czy mi odpowiada czy jeszcze gotuję :-) Gorący miodek należy przelać do słoików, i dokładnie je zakręcić UWAGA na ręce, żeby się

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
szczupak faszerowany drobną rybką 249

nawiązką rekompensuje nam poświęcony czas, swoim   wybornym smakiem, oraz niezwykłym wyglądem gotowego dania. Warto więc, choć raz w roku w świątecznym okresie, skusić się na wykonanie dania ze szczupaka, a stanie się on wtedy z pewnością główną ozdobą świątecznego stołu. składniki  cały szczupak o wadze około półtorej kilograma sól,pieprz dodatkowo kilka sztuk wykałaczek sznurek(...)Następnie odcedzamy wywar ( najlepiej na durszlaku), a  ugotowane ryby oddzielamy od ości i ich mięso przekładamy do miski . Teraz na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i szklimy na nim drugą cebulę, pokrojoną w drobną kostkę. Zeszkloną cebulę dodajemy do mięsa obranego z ryb, dodajemy łyżkę tartej bułki, pozostałe dwie łyżki masła, rozbite jajko, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki

Miód i pieprz
W kolorze słońca. Morele 203

odpowiednich ilościach... Moreli i kokosu było za mało, ale to nie problem. Połowę moreli bowiem zastąpiłam suszonymi śliwkami, i wyszło mi dwukolorowe nadzienie, które prezentowało się bardzo ładnie. Kokosu dałam do kruszonki tyle, ile miałam, i podsypałam mąką do otrzymania właściwej konsystencji. Efekt - bardzo zadowalający. Ciacho jest bardzo maślane, dość mocno słodkie. Ja następnym razem zmniejszyłabym ilość cukru(...)przez 25 minut.Ostudzić.Morele i śliwki posiekać (osobno). Do jednej miski włożyć morele, dodać Cointreau, 1 łyżkę cukru i 125 ml gorącej wody. W drugiej misce umieścić śliwki, wlać wódkę i wsypać 1 łyżkę cukru, zalać 125 ml wody. Odstawić na 30 minut.Po tym czasie masy zmiksować blenderem.Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem na puszystą masę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lasagne 195

mogłabym jeść każdego dnia. Jestem również fanką kuchni włoskiej, a jedną z moich ulubionych potraw rodem z Półwyspu Apenińskiego jest lasagne.  Jeszcze nie tak dawno, przygotowywałam to danie w oparciu o gotowe paczki z sosem i płatami suszonego makaronu. Jednak nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała własnych sił, by przygotować lasagne całkowicie samemu, zaczynając(...)może się przypalić.  Gotujemy kilka minut do momentu powstania gęstego sosu. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wlewamy warstwę sosu bolońskiego.  Druga warstwa to płaty makaronu. Układamy je na sosie bolońskim starając się by zakryły go całkowicie. Trzecią warstwą jest sos beszamelowy. Wylewamy go na płaty makaronu. Składników powinno wystarczyć

W mojej holenderskiej kuchni
Niebanalne mielone vol. 4 + prosty sos cebulowy 210

dodatku tłuszczu, bo pieczone. To taka moja wersja klopsa czy pieczeni (nazewnictwo wedle uznania). Do mięsa ugotowałam trójkolorowy makaron, który polałam delikatnym sosem cebulowym. Powstało z tego całkiem ciekawe danie, a co najważniejsze można je przygotowywać na wiele różnych sposobów. Zarówno wnętrze klopsa może być za każdym razem inne, jak i dodatki. Miałam ochotę zrobić(...)formy, lekko dociskając i wyrównując powierzchnię. Z wierzchu można posypać go bułką tartą. Moja forma jest dość krótka, więc musiałam użyć dwóch. Dlatego jeden zrobiłam z bułką tartą, a drugi bez. Klops wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 min. Od tej chwili klops robi się już sam, a my możemy ugotować makaron i przygotować sos, który jest równie prosty

Ratunku obiad
Pierogi z jagodami leśnymi polane śmietanką 116

Oczywiście przez pozostałą część roku można przygotować pierogi z mrożonymi jagodami leśnymi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Okrągłe pierogi na słodko nadziewane jagódkami 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Deser Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Porcje 40 sztuk Przygotowanie 50 min. Gotowanie 5 min. Kalorie 110 kcal Przypominające lato pierogi nadziewane jagodami leśnymi. Podane z roztopionym(...)czasie pozostałe części ciasta trzymaj wciąż przykryte misą. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, szklanką wykrawaj kółka. Na środku każdego kółka ułóż łyżeczkę przygotowanych jagód leśnych, na wierzch połóż drugi krążek ciasta. Boki zlep palcami tworząc uroczą falbankę. Pierogi zamroź układając je na półce zamrażarki oprószonej mąką pszenną, jedną warstwą na płasko. Pozostaw na 30 minut do zastygnięcia, po czym delikatnie przełóż

ProstePesto.pl
Sznycel w chrupiącej panierce z jajkiem sadzonym 164

Jajka.. Chyba każdy je lubi :) W każdym bądź razie ja baaardzo :D Są zdrowe, posiadają białka, tłuszcze, węglowodany,minerały, witaminy A, D oraz niektóre witaminy

Domowa Kuchnia u Mamy
Najlepsze pierogi ruskie 340

prostej, domowej kuchni zaklęta jest prawdziwa magia. Pozostałe z obiadu gotowane ziemniaki, cebula, trochę sera, trochę mąki – niby nic wykwintnego, a jednak razem potrafią stworzyć danie, bez jakiego wielu z nas nie wyobraża sobie polskiej kuchni – ruskie pierogi. Ich sekret polega na odpowiednich proporcjach sera do ziemniaków, dobrym, tłustym twarogu i oczywiście cienkim, elastycznym(...)cieście. Do pierogów wybierzcie wiejski twaróg sprzedawany na wagę – ewentualnie ten w kostce, ziemniaki ugotujcie wcześniej, nie żałujcie cebuli i pieprzu, a ciasto rozwałkujcie najcieniej jak się da – tylko minimalnie podsypując mąką. Te proporcje, które podaję, tworzą dla mnie najlepsze pierogi ruskie na świecie – idealne. Są różne szkoły, różne proporcje, różne dodatki – jednak te wygrywają zawsze

Poezja smaku
Pikantne krewetki na puree z kalafiora 197

chętnie wzięłabym kolejną porcję. Pikantne krewetki, ciekawe i aromatyczne puree z kalafiora i w końcu genialny dodatek w postaci szpinaku z boczkiem. Całość komponuje się genialnie, polecam zrobić to danie dokładnie w takiej konfiguracji. A do tego jest to naprawdę prosta i szybka potrawa, obiad zajmie Wam nie więcej niż 30 minut! Polecane przepisy z owocami(...)wytopi się spora ilość tłuszczu. Do boczku włóż umyte liście świeżego szpinaku i pozwól im zwiędnąć. Dalsze smażenie potrwa jedynie 2 minuty. W tym samym czasie co szpinak, na drugiej patelni przygotuj krewetki. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj krewetki i smaż je z każdej strony aż zrobią się pięknie różowe. Proces smażenia z obu stron potrwa około 10 minut

nietylkopasta.pl
Sznycel w chrupiącej panierce z jajkiem sadzonym 334

Jajka.. Chyba każdy je lubi :) W każdym bądź razie ja baaardzo :D Są zdrowe, posiadają białka, tłuszcze, węglowodany,minerały, witaminy A, D oraz niektóre witaminy

Domowa Kuchnia u Mamy
Cytrynowy kurczak z pieczonymi ziemniakami 218

Zapraszamy na orzeźwiającego kurczaka cytrynowego z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Składniki: - 4 udka z kurczaka - 4 duże ziemniaki - sok z połowy cytryny - skórka starta z połowy cytryny

Kuchenne Wariacje
Biscotti z lawendą i cytryną 161

dziennego. W dzisiejszym świecie to komputery pamiętają za nas. Same przestawiają, teraz już tylko metaforyczne, wskazówki, nie pytając nas o zdanie. Tak ma być, i koniec. Bez dyskusji. Nie da się oszukać i mieć choćby kilku dodatkowych godzin dla siebie... Wczoraj w kuchni spędziłam kilka godzin. Przygotowałam pełen słój nowej, pysznej granoli, ugotowałam zupę z topinambura (moją pierwszą) i upiekłam(...)Pokroić ciasto po skosie na kromki grubości 1-1,5 cm. Ułożyć je płasko na blasze. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, przewracając w połowie na drugą stronę. Ostudzić na kratce. Smacznego! Tak sobie myślę, że to połączenie smaków jest naprawdę znakomite. A może by tak wykorzystać je w jakimś innym wypieku lub deserze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa gulaszowa: Listopadowe Wyzwanie Blogerek 168

Misja Listopadowa: Dania Rozgrzewające No to do dzieła: Zupa z mięsem, warzywami, ziemniakami i rzucanymi kluskami, doprawiona na ostro. Ciepło? Cieplutko! Uwielbiam zupę gulaszową. Wszyscy znajomi i ludzie z którymi pracuję wiedzą (bo chwaliłam się często), że najlepszą zupę gulaszową robi moja Teściowa. Moja nie do końca umywa się to Jej, ale też jest dobra, ba, nieskromnie powiem: bardzo(...)szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy po łyżce mąki i dokładnie mieszamy - po dodaniu całej mąki powinna powstać gęstawa, ciągnąca się masa - tę masę nabieramy na łyżkę i pomagając sobie drugą łyżkę zrzucamy po niewielkiej klusce ciasta bezpośrednio do zupy. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut - ziemniaki będą już bardzo miękkie, a kluski będą dobre w środku. Zupę podajemy gorącą

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Truskawkowy tort bezowy 228

Już bardziej klasycznie się chyba nie da. Truskawkowy tort bezowy. Bardzo efektowny, a zarazem bardzo prosty tort przygotowany ze składników które każdy ma w domu na co dzień - no poza świeżymi truskawkami, choć w sezonie, sporo osób kupuje co kilka dni świeżą 'dostawę' tych soczystych owoców. Tort robi się prosto i jak na dodatek bezy, bardzo szybko - zamknęłam się(...)momentu, aż beza się lekko przyrumieni (około 20 minut)Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na ćwiartki.Ostudzone ciasto polewamy dżemem truskawkowym wymieszanym razem z sokiem, przykrywamy drugim blatem. Ponownie polewamy połączonym z sokiem dżemem i dekorujemy pokrojonymi truskawkami.Odstawiamy do stężenia.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Tarta z gruszką i szpinakiem 208

  Niezwykłe połączenie smaku szpinaku, ricotty i gruszki, zanurzone w kruchym cieście. Istna uczta dla podniebienia. Wprawdzie trzeba się nieco napracować by taką ucztę osiągnąć, ale

Kolizje Smaków