W kolorze słońca. Morele 243odpowiednich ilościach... Moreli i kokosu było za mało, ale to nie problem. Połowę moreli bowiem zastąpiłam suszonymi śliwkami, i wyszło mi dwukolorowe nadzienie, które prezentowało się bardzo ładnie. Kokosu dałam do kruszonki tyle, ile miałam, i podsypałam mąką do otrzymania właściwej konsystencji. Efekt - bardzo zadowalający. Ciacho jest bardzo maślane, dość mocno słodkie. Ja następnym razem zmniejszyłabym ilość cukru(...)przez 25 minut.Ostudzić.Morele i śliwki posiekać (osobno). Do jednej miski włożyć morele, dodać Cointreau, 1 łyżkę cukru i 125 ml gorącej wody. W drugiej misce umieścić śliwki, wlać wódkę i wsypać 1 łyżkę cukru, zalać 125 ml wody. Odstawić na 30 minut.Po tym czasie masy zmiksować blenderem.Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem na puszystą masę
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lasagne 230mogłabym jeść każdego dnia. Jestem również fanką kuchni włoskiej, a jedną z moich ulubionych potraw rodem z Półwyspu Apenińskiego jest lasagne. Jeszcze nie tak dawno, przygotowywałam to danie w oparciu o gotowe paczki z sosem i płatami suszonego makaronu. Jednak nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała własnych sił, by przygotować lasagne całkowicie samemu, zaczynając(...)może się przypalić. Gotujemy kilka minut do momentu powstania gęstego sosu. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wlewamy warstwę sosu bolońskiego. Druga warstwa to płaty makaronu. Układamy je na sosie bolońskim starając się by zakryły go całkowicie. Trzecią warstwą jest sos beszamelowy. Wylewamy go na płaty makaronu. Składników powinno wystarczyć
W mojej holenderskiej kuchni
Niebanalne mielone vol. 4 + prosty sos cebulowy 243dodatku tłuszczu, bo pieczone. To taka moja wersja klopsa czy pieczeni (nazewnictwo wedle uznania). Do mięsa ugotowałam trójkolorowy makaron, który polałam delikatnym sosem cebulowym. Powstało z tego całkiem ciekawe danie, a co najważniejsze można je przygotowywać na wiele różnych sposobów. Zarówno wnętrze klopsa może być za każdym razem inne, jak i dodatki. Miałam ochotę zrobić(...)formy, lekko dociskając i wyrównując powierzchnię. Z wierzchu można posypać go bułką tartą. Moja forma jest dość krótka, więc musiałam użyć dwóch. Dlatego jeden zrobiłam z bułką tartą, a drugi bez. Klops wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 min. Od tej chwili klops robi się już sam, a my możemy ugotować makaron i przygotować sos, który jest równie prosty
Ratunku obiad
Pierogi z jagodami leśnymi polane śmietanką 144Oczywiście przez pozostałą część roku można przygotować pierogi z mrożonymi jagodami leśnymi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Okrągłe pierogi na słodko nadziewane jagódkami 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Deser Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Porcje 40 sztuk Przygotowanie 50 min. Gotowanie 5 min. Kalorie 110 kcal Przypominające lato pierogi nadziewane jagodami leśnymi. Podane z roztopionym(...)czasie pozostałe części ciasta trzymaj wciąż przykryte misą. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, szklanką wykrawaj kółka. Na środku każdego kółka ułóż łyżeczkę przygotowanych jagód leśnych, na wierzch połóż drugi krążek ciasta. Boki zlep palcami tworząc uroczą falbankę. Pierogi zamroź układając je na półce zamrażarki oprószonej mąką pszenną, jedną warstwą na płasko. Pozostaw na 30 minut do zastygnięcia, po czym delikatnie przełóż
ProstePesto.pl
Sznycel w chrupiącej panierce z jajkiem sadzonym 199Jajka.. Chyba każdy je lubi :) W każdym bądź razie ja baaardzo :D Są zdrowe, posiadają białka, tłuszcze, węglowodany,minerały, witaminy A, D oraz niektóre witaminy
Domowa Kuchnia u Mamy
Najlepsze pierogi ruskie 402prostej, domowej kuchni zaklęta jest prawdziwa magia. Pozostałe z obiadu gotowane ziemniaki, cebula, trochę sera, trochę mąki – niby nic wykwintnego, a jednak razem potrafią stworzyć danie, bez jakiego wielu z nas nie wyobraża sobie polskiej kuchni – ruskie pierogi. Ich sekret polega na odpowiednich proporcjach sera do ziemniaków, dobrym, tłustym twarogu i oczywiście cienkim, elastycznym(...)cieście. Do pierogów wybierzcie wiejski twaróg sprzedawany na wagę – ewentualnie ten w kostce, ziemniaki ugotujcie wcześniej, nie żałujcie cebuli i pieprzu, a ciasto rozwałkujcie najcieniej jak się da – tylko minimalnie podsypując mąką. Te proporcje, które podaję, tworzą dla mnie najlepsze pierogi ruskie na świecie – idealne. Są różne szkoły, różne proporcje, różne dodatki – jednak te wygrywają zawsze
Poezja smaku
Pikantne krewetki na puree z kalafiora 249chętnie wzięłabym kolejną porcję. Pikantne krewetki, ciekawe i aromatyczne puree z kalafiora i w końcu genialny dodatek w postaci szpinaku z boczkiem. Całość komponuje się genialnie, polecam zrobić to danie dokładnie w takiej konfiguracji. A do tego jest to naprawdę prosta i szybka potrawa, obiad zajmie Wam nie więcej niż 30 minut! Polecane przepisy z owocami(...)wytopi się spora ilość tłuszczu. Do boczku włóż umyte liście świeżego szpinaku i pozwól im zwiędnąć. Dalsze smażenie potrwa jedynie 2 minuty. W tym samym czasie co szpinak, na drugiej patelni przygotuj krewetki. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj krewetki i smaż je z każdej strony aż zrobią się pięknie różowe. Proces smażenia z obu stron potrwa około 10 minut
nietylkopasta.pl
Sznycel w chrupiącej panierce z jajkiem sadzonym 370Jajka.. Chyba każdy je lubi :) W każdym bądź razie ja baaardzo :D Są zdrowe, posiadają białka, tłuszcze, węglowodany,minerały, witaminy A, D oraz niektóre witaminy
Domowa Kuchnia u Mamy
Cytrynowy kurczak z pieczonymi ziemniakami 243Zapraszamy na orzeźwiającego kurczaka cytrynowego z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Składniki: - 4 udka z kurczaka - 4 duże ziemniaki - sok z połowy cytryny - skórka starta z połowy cytryny
Kuchenne Wariacje
Biscotti z lawendą i cytryną 195dziennego. W dzisiejszym świecie to komputery pamiętają za nas. Same przestawiają, teraz już tylko metaforyczne, wskazówki, nie pytając nas o zdanie. Tak ma być, i koniec. Bez dyskusji. Nie da się oszukać i mieć choćby kilku dodatkowych godzin dla siebie... Wczoraj w kuchni spędziłam kilka godzin. Przygotowałam pełen słój nowej, pysznej granoli, ugotowałam zupę z topinambura (moją pierwszą) i upiekłam(...)Pokroić ciasto po skosie na kromki grubości 1-1,5 cm. Ułożyć je płasko na blasze. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, przewracając w połowie na drugą stronę. Ostudzić na kratce. Smacznego! Tak sobie myślę, że to połączenie smaków jest naprawdę znakomite. A może by tak wykorzystać je w jakimś innym wypieku lub deserze
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa gulaszowa: Listopadowe Wyzwanie Blogerek 208Misja Listopadowa: Dania Rozgrzewające No to do dzieła: Zupa z mięsem, warzywami, ziemniakami i rzucanymi kluskami, doprawiona na ostro. Ciepło? Cieplutko! Uwielbiam zupę gulaszową. Wszyscy znajomi i ludzie z którymi pracuję wiedzą (bo chwaliłam się często), że najlepszą zupę gulaszową robi moja Teściowa. Moja nie do końca umywa się to Jej, ale też jest dobra, ba, nieskromnie powiem: bardzo(...)szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy po łyżce mąki i dokładnie mieszamy - po dodaniu całej mąki powinna powstać gęstawa, ciągnąca się masa - tę masę nabieramy na łyżkę i pomagając sobie drugą łyżkę zrzucamy po niewielkiej klusce ciasta bezpośrednio do zupy. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut - ziemniaki będą już bardzo miękkie, a kluski będą dobre w środku. Zupę podajemy gorącą
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Truskawkowy tort bezowy 261Już bardziej klasycznie się chyba nie da. Truskawkowy tort bezowy. Bardzo efektowny, a zarazem bardzo prosty tort przygotowany ze składników które każdy ma w domu na co dzień - no poza świeżymi truskawkami, choć w sezonie, sporo osób kupuje co kilka dni świeżą 'dostawę' tych soczystych owoców. Tort robi się prosto i jak na dodatek bezy, bardzo szybko - zamknęłam się(...)momentu, aż beza się lekko przyrumieni (około 20 minut)Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na ćwiartki.Ostudzone ciasto polewamy dżemem truskawkowym wymieszanym razem z sokiem, przykrywamy drugim blatem. Ponownie polewamy połączonym z sokiem dżemem i dekorujemy pokrojonymi truskawkami.Odstawiamy do stężenia.Smacznego
Słodkie Przyjemności
Tarta z gruszką i szpinakiem 251Niezwykłe połączenie smaku szpinaku, ricotty i gruszki, zanurzone w kruchym cieście. Istna uczta dla podniebienia. Wprawdzie trzeba się nieco napracować by taką ucztę osiągnąć, ale
Kolizje Smaków
Kotlety bezmięsne 329Kotleciki robione były na piątkowy obiad...oczywiście bez mięsa...jedne z grzybów..a drugie z jajek..a do tego sosik z dodatkiem suszonych pomidorów z Tytki Smaku ...pycha.. Przepraszam za brak zdjęć w niektórych przepisach..W wolnym czasie [ którego ostatnio mam mało] będę od nowa wstawiać zdjęcia do przepisów..,które gdzieś i nie wiem jak zginęły(...)ciśnienie. Dla smakoszy są rewelacyjnym dodatkiem do wszystkiego, do dekoracji i tak na surowo jako przekąska, spokojnie zastępuje paluszki i chipsy . Zastosowanie: Pomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania
Moje domowe kucharzenie
PLACUSZKI Z CUKINII Z MĄKĄ ORKISZOWĄ PEŁNOZIARNISTĄ 310Idealny pomysł na lekki i przepyszny obiad. Odkąd odkryłam ten przepis, placuszki bywają u nas dość często i to w bardzo dużej ilości. Są
Smaczne Zdrowe