drugie danie - 14640 przepisów (strona:696/976)

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie. 115

Cukinia faszerowana to danie, którego nie może zabraknąć w letnim menu. Faszeruję ją na różne sposoby. Dziś zapraszam na jeden z nich, najbardziej tradycyjny - cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Ja swoją faszeruję surowym mięsem, nie smażę go wcześniej. Piekę ją w lekkim sosie pomidorowym, bez śmietany. Jest lżejsza, mniej kaloryczna, taką lubimy najbardziej. Czasem(...)połączenia składników. Gotowym farszem nadziewam cukinie, daję go dość sporo i lekko go ugniatam, podczas pieczenia się trochę skurczy. Nafaszerowane cukinie układam w naczyniu do zapiekania, jedna koło drugiej i posypuję mieloną papryczką chili. Na dno naczynia wlewam około pół szklanki bulionu wymieszanego z passatą pomidorową. Naczynie przykrywam folią aluminiową i przekładam do lekko nagrzanego piekarnika. Cukinię piekę

Kuchnia z widokiem na ogród
Kurczak pieczony w maślance 382

Maślankowe pałki z kurczaka Moczenie mięsa w maślance sprawia, że po upieczeniu staje się ono niezwykle delikatne i kruche. Jest to bardzo ciekawy i godny wypróbowania

Blog z Apetytem
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej podane z batatami 176

Wegetariańskie kotlety z kalafiora są lekkie i delikatne - podane ze słodkim ziemniakiem stanowią idealną całość. Zdrowe i dietetyczne danie, które można przygotować na kolejne dni. Składniki na 4 porcje (8 kotletów): 1/2 kalafiora 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1 kostka bulionowa (drobiowa) 1 mała cebula 1 jajko sól, pieprz ostra papryka - szczypta gałka muszkatołowa - szczypta olej kokosowy(...)minut z każdej strony. Przygotowane bataty wyjmujemy z naczynia i układamy na talerzu razem z kotlecikami. Całość posypujemy koperkiem ... smacznego! PS.  Usmażone kotlety (jeżeli zostaną), możemy odgrzać na drugi i trzeci dzień w piekarniku

Alutka-Gotuje
Grillowany schab w musztardzie do kanapek 188

minimalne. Zachciało więc nam się z Panem Mężem wybrać na piknik . Koc - spakowany! Termos z mrożoną herbatą - obecny! Owoce i ciasteczka na deser - mamy! Ale co tu przyrządzić na danie główne, tak aby zbytnio się przed piknikowaniem nie zmęczyć, ale nadal smacznie i syto zjeść? Kanapki z grillowanym schabem oczywiście! Minimum wysiłku w przygotowaniu, a maksimum(...)kilka minut. Nie poruszać mięsem w trakcie smażenia - wtedy powstaną charakterystyczne "grillowe" pręgi na mięsie .  Smażenie na patelni grillowej Po zarumienieniu się schabu z jednej strony, przewrócić na drugą i postępować analogicznie. Uważać, aby nie przesmażyć - bo mięso za bardzo wyschnie i stanie się wiórowate. Usmażony schab zdjąć z patelni i odłożyć do lekkiego ostudzenia. Uwaga! Jeśli mamy

Grunt to przepis!
KOTLETY MIELONE 171

KOTLET MIELONY Kotlety mielone jedno z prostszych, smacznych i sycących dan, które bardzo często gości w moim domu.  Składniki : 1 kg mięsa mielonego (wieprzowina i wołowina)  (* przyznam się szczerze, ze  ja bardzo często robię kotlety z samej wieprzowiny).  1 duże jajko 1 cebula 1 większa czerstwa kajzerka sol pieprz ziołowy(...)patelni tłuszcz.  8 Smażymy pod przykryciem, aż zaczyna brązowieć od smażonej strony. 9. Gdy nasze kotlety zaczną brozawiec od smażonej strony, odkrywamy przykrywkę i przekładamy na druga stronę. Po przewróceniu smażymy bez przykrywki, także do momentu zbrązowienia. 10. Podajemy z ziemniakami i surówką np mizeria czy zasmażanymi buraczkami. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Tort serduszko z różyczkami 150

masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już(...)obrane z szypułek truskawki- kroimy wzdłuż. Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem, na krem układamy truskawki – przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy. Podobnie drugi blat: nasączamy, nakładamy krem, układamy truskawki – przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Do pozostałej ilości kremu dodajemy barwnik spożywczy i mieszamy RĘCZNIE, do momentu uzyskania jednolitego koloru. Nakładamy czerwony

Domowe Torty
Orzechowe pancakes z korzenno-pomarańczowym sosem 135

swoją listę postanowień noworocznych. A czy wśród nich znalazł się może punkt o fundowaniu sobie od czasu do czasu małych przyjemności? Jeśli nie, to polecam go dodać, aby nie dać się zwariować w podczas realizacji tych ambitniejszych planów;)  I nie mam tu wcale na myśli słodkich przyjemności. Raczej codzienne, małe gesty - spontaniczny pocałunek dla ukochanej osoby czy wspólna herbata(...)Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na gładkie ciasto. Za pomocą łyżki kładziemy niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Gdy z jednej strony zaczną się tworzyć bąbelki, przewracamy placki na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Gotowe placuszki polewamy ciepłym sosem

My simple kitchen
Bigos ze świeżymi grzybami 394

„Jesień idzie…, nie ma na to rady” – śpiewają oburzeni końcem lata podczas gdy grzybiarze bardziej optymistycznie patrzą na świat Co zrobić gdy

Kulinarna Patilogia
Moussaka (Musaka) 158

Smaczna zapiekanka warzywno-mięsna z sosem beszamelowym to tradycyjne danie kuchni greckiej. Jej główne warstwy stanowią bakłażany i pyszny pomidorowo-mięsny sos. Ja dodaję również ziemniaki, bo taką wersję pamiętam z podróży do Grecji :) Składniki: 2 małe bakłażany 3 ziemniaki (niekoniecznie) oliwa na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wieprzowo-wołowe) duża cebula(...)doprawić całość. Piekarnik nastawić na 190 stopni C. Naczynie żaroodporne natłuścić.  Ułożyć na dnie warstwe podgotowanych ziemniaków, następnie warstwę bakłażanów i na wierzch sos mięsny. Potem ułożyć drugą warstwę bakłażanów i resztę sosu mięsnego.  Na wierzch wylać beszamel i wstawić moussakę do nagrzanego piekarnika na około 45-50 minut. Wyjąć i lekko przestudzić przed krojeniem

wyzwania kuchenne
Galaretka z maślanką i truskawkami 310

Mimo, że upały przerywane są chłodnymi dniami i deszczem, to jednak nie chce nam się jeść nic ciężkiego. Desery również nabierają lekkości...szkoda, że tylko one

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kuleczki ziemniaczane 199

Wielkopolska słynie z przepysznych ziemniaków. My mieszkamy w samym jej sercu, więc nie może na naszym blogu zabraknąć przepisów z tego właśnie warzywa.   Przygotowanie 15

Kolizje Smaków
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów z chlebowymi grzankami 204

Pangrattato to znakomita posypka do pieczonych i gotowanych warzyw, sałatek, ale również makaronu. Spaghetti pangrattato , czyli makaron z anchois, cytryną, tymiankiem i okruchami chlebowymi to jedno z ulubionych dań mojego Męża. W Toskanii spotkałam się z bardzo podobną potrawą -  Pici con le Briciole , czyli produkowany pod Sieną makaron w kształcie grubszego spaghetti, z okruchami chlebowymi i anchois(...)przestygnięcia. Fasolkę blanszuj we wrzącej wodzie przez 3-4 min. (powinna pozostać lekko twarda), następnie przelej zimną wodą i odstaw. W dużej misce wymieszaj pozostałą oliwę, ocet winny, drugi ząbek czosnku rozgnieciony przez praskę, trochę soli i pieprzu. Dodaj fasolkę oraz pomidorki koktajlowe i wszystko wymieszaj. Posyp okruchami chlebowymi i podawaj.  Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek

Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki z piersi kurczaka – potrójnie mięsne 213

Sami przyznajcie – pierś z kurczaka ciężko czasami upiec „w punkt”. Kiedy szykuję je w całości, najczęściej korzystam ze znanego Wam już przepisu , w którym mięso pieczone

Karo in the Kitchen
Schab z szynkowaru 204

Pyszny, świeżo parzony, aromatyczny i doprawiony tak, jak lubimy. Przepis na domowy schab na kanapki jest tak prosty, że aż wstyd go nie zrobić. Szynkowar sprawia

Proste-przepisy.pl
Pasta z pieczonej papryki z masłem orzechowym i imbirem 66

Korciło żeby dorzucić chociaż czosnek. Jeden maluni ząbek czosnku. Nie dorzuciłam, byłam twarda. Z szuflady z przyprawami wołał mnie kumin, a z parapetu zerkał na mnie moździerz. Nie dałam się. Ta pasta i tak nie jest dla mnie, więc nie wiem co się tak miotam. Jeny, przypomniało mi się, że w lodówce mam 3 upieczone buraki. ZNOWU. Nie wiem(...)tego typu pasty nie są zmielone na śmierć. Pastę przekładamy do słoika odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, żeby smaki się przegryzły. Pasta jest smaczniejsza jest jednak na drugi dzień. Podobne przepisy: Muhammara – sos paprykowy z orzechami Sos z pieczonej papryki Sos z papryk i bakłażanów Ajvar Artykuł Pasta z pieczonej papryki z masłem orzechowym i imbirem pochodzi z serwisu

Kardamonovy
Ciasto Biały Lion 193

sylwestrowej imprezy ;) Puszysty, miękki biszkopt z białą czekoladą, masa kajmakowa z ryżem preparowanym i krem budyniowy, całość udekorowana solonymi orzeszkami. Niebo w buzi, bardzo polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni(...)wymieszać go z ryżem preparowanym i wyłożyć masę na ciasto). Wykonanie - Biszkopt przekroić na pół. Na cieście rozsmarować masę kajmakową. Na nią wyłożyć 2/3 masy budyniowej. Przykryć drugim blatem i rozsmarować na nim pozostałą masę budyniową. Ciasto wstawić na około 3-4 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać posiekanymi orzeszkami. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Paluszki rybne z łososia, ryż i surówka z marchewki i jabłka 142

Paluszki rybne, ryż i surówka z marchewki – to jedno z ulubionych dziecięcych dań. Przygotowujecie je czasem dla swoich pociech? Korzystacie z gotowców, czy robicie je sami? Zobaczcie mój sposób na paluszki rybne, które są zdecydowanie zdrowszą wersją kupnych. Wykonane są z łososia (większość dzieci lubi różowe mięso łososia), panierowane w ziarnach maku i sezamu, zatem jest(...)paluszki zrobić na 2 sposoby: 1. Szybszy. Na patelni rozgrzać olej (ja do smażenia używam rzepakowego). Smażyć z jednej strony około półtorej, góra dwie minuty, po czym przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze na minutkę. Tą wersję wybrałam tym razem. 2. Zdrowszy. Na suchej teflonowej patelni podsmażyć paluszki w ziarnach (ok.minutę z każdej strony), następnie przełożyć

Dietolog
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami 257

proste w przygotowaniu, tanie i można podawać je w wielu kombinacjach. Gotowane z masłem, smażone w plasterkach, w mundurkach, czy jako sztandarowe danie każdego ogniska- pieczone w popiele, kochane przez wszystkich frytki, placki, a nawet baby i kluski. To wszystko nie smakowałoby(...)ścieramy na tarce i mieszamy z posiekaną natką pietruszki.   Żaroodporne naczynie smaruj masłem i posyp bułką tartą.   Pierwsza warstwa zapiekanki to ziemniaki. Druga to pieczarki. Teraz pieczarki posypujemy przygotowanym serem.   Kładziemy następną warstwę ziemniaków, pieczarek i sera. Rozgrzać piekarnik do 200°C, piec przez 30 minut. Jeśli

kuron.com.pl
SZPINAK ZAPIEKANY W CIEŚCIE FILO 119

zielone ciasto” jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe! Może stanowić samodzielne danie lub przystawkę na różne okazje. Można je przygotować z mrożonym szpinakiem, najlepiej jeśli będzie to szpinak Bonduelle, ponieważ w arzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw. Szpinaki(...)rondelku rozpuść masło. Posmaruj nim dokładnie z obu stron wszystkie arkusze ciasta filo przy pomocy pędzelka kuchennego, i wkładaj je po kolei do formy, układając jeden na drugim, tak, aby ich rogi nie nachodziły na siebie, i aby część ciasta zwisała poza formę. Każdy kolejny płat układaj nieco dalej od poprzedniego, tak, aby nałożone na siebie płaty ciasta

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pączki cynamonowe nadziewane czekoladą 174

Dzisiaj Tłusty Czwartek! oczywiście nie może obyć się bez pączków! Co powiecie na pączki cynamonowe nadziewane czekoladą? Są przepyszne. Domowe pączki, donuty czy munki nie da się porównać z kupnymi. Przyznam są cukiernie, które mają dobre pączki i chwała im za to, ale ja i tak wolę domowe. Będąc w Polsce pierwsze co kupuję to pączki z mojej ulubionej cukierni(...)umnie 70% kakao 250 ml śmietanki kremówki 4 łyżki golden syropu 60 g masła Podgrzej mleko z cukrem w garnku. Odlej połowę mleka i rozpuść w nim drożdże. Do drugiej połowy dodaj masło. Teraz można mleko więcej podgrzać aby masło się rozpuściło ale zagotować. Wsyp mąkę do miski miksera, Dodaj mleko z drożdżami, mleko z masłem i żółtka. Zacznij

codojedzenia
Chałka wypiekana na śniadanie . 112

końca nie byłam pewna czy dam radę upiec chałki w akcji "Wypiekanie na śniadanie" Nagromadziło się różności....a przecież święta tuż tuż! Jednak się udało :) i oto efekt. Chałka wypiekana na śniadanie (kolorem zaznaczyłam moje zmiany)  2 1/2 szklanki ciepłej wody (użyłam serwatki ze świeżo zrobionego twarożku)  1 łyżka suchych drożdży 7g (30 g świeżych) 1/2 szklanki miodu(...)rosną przez około godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.  Rozmącić pozostałe jajka i posmarować bułki.  Posypać makiem lub sezamem, w razie potrzeby (jedną chałkę posypałam makiem, drugą sezamem). Małe okrągłe warkocze piec w 180st. przez 20 minut. Bułki powinny od spodu wydać głuchy dźwięk jeśli w nie postukamy. Schłodź na stojaku przez co najmniej jedną godzinę

Gotuj Sam!
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 146

Spałka w Kluczborku. Szef kuchni Restauracji Pasja  —  Kamil Klekowski. Przystawka: krupniok z miodem z  Wołczyna. Żurek grzybowy z domową białą kiełbasą i pianką z maślanki Oleskiej. Danie główne: pierś kacza sous-vide z modrą kapustą karmelizowaną z miodem z Wołczyna, sos demi-glace z pastą truflową, purée z marchwi. Sernik na miodowym spodzie(...)odróżnia   kołocz   od zwykłej drożdżówki? Po pierwsze: maślany smak i zapach. To bardzo ważny produkt przy tym wypieku. Podczas warsztatów wykorzystaliśmy regionalne masło z Olesna. Po drugie: wysokość  —  kołocz   powinien mierzyć około 4,5 cm. A po trzecie:   charakterystyczna posypka, z której formą spotkałem się po raz pierwszy. Wyjątkowość   kołocza

Food Square
Makaron z pulpetami i bazyliowym sosem pomidorowym 168

Makaron fusilli z pulpetami i bazyliowym sosem pomidorowym. Trudno powstrzymać się od zjedzenia dwóch porcji. Pyszny, aromatyczny sos i delikatne pulpeciki. Dacie się skusić? Składniki na pulpety (porcja dla 3 osób): 350 g mielonej łopatki 1 czubata łyżka siekanej natki pietruszki 1 jajko 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka majeranku 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę(...)puszki. Dodajemy cukier, sos doprawiamy solą i pieprzem. Do doprawionego sosu wkładamy pulpety i całość dusimy pod przykryciem 20 minut. W połowie czasu duszenia pulpety odwracamy na drugą stronę. Dodajemy bazylię oraz 4 łyżki oliwy extra vergine i już bez przykrycia, całość gotujemy 5 minut. Gotowe. Makaron fusilli gotujemy w osolonej wodzie. Powinien być ugotowany

Smak mojego domu
Bezglutenowe ciasto marchewkowe 204

łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki olejku waniliowego Orzechy włoskie do dekoracji W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. W drugim naczyniu rozmieszaj jajka z oliwą. Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj drewniana łyżką. Dodaj orzechy włoskie i marchew. Wymieszaj. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem(...)olio. Unire il contenuto di entrambe le ciotole e mescolare con un cucchiaio di legno. Aggiungere le noci e le carote. Mescolare tutto insieme. Mettere la carta da forno in una tortiera con il diametro di circa 20 centimetri e versarvi il contenuto della ciotola. Allineare la superficie. Mettere in forno preriscaldato a 175 gradi e cuocere per 45 minuti

Kuchnia bezglutenowa
Czy przekąski to ZŁO? 166

teraz, że gluten to złoooo, że od pieczywa się tyje, to ja wiem swoje i koniec! Nie zrezygnuję z pieczywa. Nie jem pół bochenka dziennie. Jem kromkę rano, ewentualnie drugą w pracy lub na kolację. Nie wyobrażam sobie jajecznicy bez kromki chleba, ogórka kiszonego bez chleba ze smalcem od czasu do czasu, grzanek w zupie czosnkowej. Kanapka do szkoły(...)lizaki, czasami kinderki, czasami serki do picia. Ale to tylko ode mnie (jak i od każdej innej matki) zależy, jak często i w jakich ilościach im pozwolimy. Nie chcę dać się zwariować.  Na koniec mała opowiastka. Pracowałam kiedyś jako opiekunka dzieci w Anglii. Kiedy do nich przyjechałam, przywiozłam im nasze tradycyjne czekoladki z Wedla i kilka paczek kamyczków, czyli

bistro mama
Jak zrobić kawę latte bez ekspresu? 3868

pierwszego razu, ale próba za próbą i wyszła taka jak w najlepszych kawiarenkach!  Jeżeli, także jak ja nie macie ekspresu i spieniacza, nie przejmujcie się, zrobić pyszną kawę da się i w warunkach domowych. Zachęcam do przeczytania mego poradnika ,,Jak zrobić kawę latte bez ekspresu?". Kawa Latte. Składniki i potrzebne rzeczy: 1-3 łyżeczek kawy lub rozpuszczalnej kawy(...)powierzchnią spienionego mleka i po jednej łyżce wlewamy kawę. Jeżeli kawę będziemy wlewać szybko, to ona połączy się z mlekiem i nie uzyskamy efektu trzech warstw.  Po tym drugą część mleka podgrzewamy w kuchence mikrofalowej przez ok. 30 sekund, dokładnie spieniamy w zamkniętym słoiczku i za pomocą łyżki układamy powstałą pianę na wierzch kawy (mleko nie wlewamy

Kuchnia Łukasza