Bananowa chmurka 612mąki pszennej 100 g masła Czekoladowa beza: 3 białka, w temperaturze pokojowej 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 60 g gorzkiej czekolady (ja dałam mleczną) Galaretka z bananami i ananasem: około 8 – 10 bananów 1 puszka ananasów 3 cytrynowe galaretki 3,5 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy z wanilią: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej(...)przedłużamy (lub skracamy) czas pieczenia. Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy. Osączonego ananasa kroimy na cząstki. Banany obieramy i wykładamy na kruche ciasto, jeden przy drugim, wolne miejsca uzupełniamy kawałkami ananasa. Owoce zalewamy tężejącą galaretką. Krem przygotowujemy bezpośrednio przed wyłożeniem na galaretkę. Schłodzoną kremówkę oraz mascarpone ubijamy wraz z cukrem pudrem i nasionkami wanilii
Smaki Na Talerzu
Pyszna tajska sałatka z wołowiną 255Kolorowa, lekka, a zarazem treściwa tajska sałatka z wołowiną i obłędnym, pełnym smaków sosem. Idealna propozycja na zdrowy obiad lub kolację. Sałatka z wołowiną nie jest zbyt wymagającym daniem jeśli będziesz pamiętać o kilku prostych zasadach przy smażeniu steka: Nie smaż mięsa świeżo wyjętego z lodówki Smaż steka na mocno rozgrzanej patelni Nie smaż steka na maśle Stek dopraw(...)rzodkiewkę. Prażymy orzeszki ziemne, rozdrabniamy i dodajemy do warzyw. Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i smażymy stek około 2 minut z jednej strony, przewracamy i smażymy na drugiej stronie kolejne dwie minuty. Po usmażeniu stek przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy na kilka minut, aby odpoczął. Mięso kroimy w cienkie plastry, dodajemy do warzyw, polewamy sosem
ale Pysznie
Nadziewane muszle makaronowe 307serów włoskich – ricottą, mozzarellą i parmezanem (lub grana padano) z garścią natki pietruszki. Do tego sos pomidorowy z oliwą, czosnkiem i bazylią przygotowany z całych pomidorów w puszce . Danie świetne na obiad lub na kolację dla całej rodziny. Składniki: (4-5 porcji) 2 puszki pomidorów w całości bez skóry(...)mniejszych) niecałe 1/2 łyżeczki chili w płatkach 1/3 łyżeczki soli 10 świeżych listków bazylii W czasie gotowania sosu przygotować nadzienie: Połowę mozzarelli pokroić w cienkie plastry, odstawić na bok. Drugą połowę mozzarelli pokroić w 5 mm kostkę. Wrzucić do dużej miski. 330 g mozzarelli po odsączeniu Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do mozzarelli razem z odsączoną
Moja Delicja
Knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową 212Knedle – potrawa mączna wywodząca się z niemieckiego obszaru językowego (Knödl), popularna także w Polsce. Ma postać kulek z ciasta nadziewanych mięsem lub innymi składnikami, w
mojewypiekiinietylko
Roladki z szynki konserwowej z serkiem w galarecie 240Roladki z szynki konserwowej są obowiązkowym punktem każdej imprezy jaką organizuje. Może pomyślicie, że to monotonne i nudne, ale nic podobnego. Roladki zawsze szybko schodzą, dlatego
Smakowy Raj
Cierpliwość i bakalie. Panpepato z Margot. 229wytrzymałości. Nie można się uwolnić od myśli - jedynej, jaka wtedy panuje w głowie - zjeść, zjeść, choćby kawałek. Przeczuwając moją słabość, upiekłam dwa panpepato . Jedno malutkie (nazwijmy je "jednoosobowe"), drugie odpowiednio duże na Święta. Domyślacie się pewnie, jaki los spotkał to pierwsze maleństwo:) Jednak pękam z dumy, bo okrągłe panpepato czeka na Wigilię zawinięte w pergamin(...)figi, suszone śliwki) 100 g kandyzowanych skórek owocowych 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. miodu 1/2 szkl. mąki 2-3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia ciasta 30 ziaren pieprzu (dałam 40) 10 goździków 5 strączków kardamonu 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu odrobinę startej gałki muszkatołowej Orzechy obrać z łupek, z grubsza posiekać, posiekać też skórki i owoce
KUCHARNIA
Matka na standbaju 273niezmiernie wyczerpującej funkcji mojego umysłu, która polega na przewidywaniu zachowania mojego syna jakieś trzy kroki na przód. Dla przykładu przytoczę historię, kiedy to dziadek dał dziecku do ręki ogromny, niezmywalny flamaster, a w mojej głowie w ułamku sekundy pojawiły się wizje: 1. Dziadek z wymalowanymi wąsami, 2. Pomazana ściana i podłoga w pokoju(...)szafa czy to tylko Młody ćwiczący zapasy z miśkami. I najważniejsze: CISZA... Cisza, która nie oznacza kłopotów... Cisza, która jest po prostu ciszą... Jest też druga strona medalu: to wszystko byłoby straszną udręką gdyby trwało dłużej niż tę jedną godzinę. Bo ja kocham ten hałas, gwar i szaleństwo. Ponieważ Syn mój ukochany współpracować
Miksturownik
Moussaka bez mięsa 283Przy braku czasu wszelkie dania jednogarnkowe i zapiekanki bardzo ułatwiają życie:) A że dodatkowo są bardzo lubiane wśród domowych pożeraczy to pojawiają się na stole często. Zatem dziś zapraszam na fantastyczną bezmięsną moussakę w wersji z granulatem sojowym i cukinią.SKŁADNIKI1 duży bakłażan2 małe cukinie2 łyżki oliwy z oliweksos pomidorowy2 łyżki oleju1 duża cebula4 ząbki czosnku1 puszka krojonych pomidorów2(...)Mieszam aż do rozpuszczenia się sera.Naczynie żaroodporne smaruje oliwą i układam warstwę z plastrów bakłażana. Bakłażany pokrywam połową sosu pomidorowego i układam plastry cukinii, na które wykładam drugą połowę sosu pomidorowego. Na wierzchu układam pozostałego bakłażana. Całość zalewam sosem beszamelowym. Zapiekam około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jako dodatek tym razem podałam grzanki czosnkowe.Smacznego
Magiczna kuchnia Darii
Tortille z kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym 420Tortille to świetny sposób na przekąskę dla gości czy szybki obiad. Robiłam je już na różne sposoby. Ostatnio zainspirowana nowym menu w jednej z restauracji fast
Mania Gotowania
PORK BUNS – SLEEPING DOGS – chińskie bułeczki z grillowaną wieprzowiną 299pozostałą marynatą i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pod rusztem układamy blaszkę, która posłuży jako pojemnik na ściekającą marynatę. Pieczemy mięso ok. 20 min, przewracamy na drugą stroną i pieczemy kolejne 15 min. Ponownie smarujemy mięso pozostałościami marynaty i dopiekamy je, aby uzyskało ciemny, przypieczony kolor (ok. 5-10 minut z każdej strony). Najlepiej kontrolować stan(...)garnka lub bambusowy parownik, który możecie nabyć za jakieś 20-30 zł w sklepach internetowych. Parownik bambusowy jest o tyle poręczny, że można użyć go jako naczynia do serwowania dania. Na parowniku umieszczamy kawałek papieru do pieczenia i układamy na nim pierożki, zastawiając sporo miejsca pomiędzy nimi, gdyż urosną. W garnku zagotowujemy wodę, a kiedy zawrze, ustawiamy na garnku
Nerds Kitchen
Miodowy orzechowiec z kremem orzechowym +FILM-wspaniałe ciasto na każdą okazję 348Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z ciastem niezwykle eleganckim, idealnym na wszelkie imprezy, rodzinne spotkania czy po prostu jako wypiek do kawki. Jest
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Koreańska wołowina w stylu BBQ – bulgogi, plus szybkie pikle we Wschodnim stylu 272Szybki obiad, lunch albo obiadokolacja. Lekka, zdrowa, pełna smaku. Koreańskie bulgogi – cieniutko pokrojona wołowina w słodko-pikantnej marynacie. Podana z makaronem ryżowym i sałatką z ogórków
Karo in the Kitchen
Ciasteczka ziemniaczane dla judoków czyli poWeekendowe Łakocie odc.133 180głodne więc ciasteczka ziemniaczane okazały się rewelacyjnym pomysłem. Zapraszam po przepis. Jest to mocno przeze mnie zmodyfikowana receptura Olgi Smile . Najlepsze od razu po upieczeniu choć i na drugi dzień smakują świetnie. Nie zachowują niestety chrupkość. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)łyżkę cukru. Mieszamy i czekamy przez chwilkę. Jeżeli nadal jest bardzo miękkie ponownie dodaję cukier i mąkę. Wszystko zależy, jakie mamy ziemniaki. Masa musi osiągnąć taką konsystencję, aby dało się z niej formować placuszki. Formujemy placuszki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut. Studzimy ciasteczka na kratce. Przed podaniem
Dzieje kuchennej Wiewióry
Kociołek rosyjski – wiosenne kociołkowanie 233porządnie przeszło przyprawami . W dzień kociołkowania , obieramy marchew , ziemniaki i wszystko kroimy w duże kawałki ( ziemniaki najlepiej w ćwiartki – żeby się nie rozgotowały ) . Słoninę , siekamy jak drobno się da . Rozpalamy ognisko ..swoją własną pionierską metodą – tego mój instruktarz nie obejmuje " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)można wcinać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego i słonecznej wiosennej pogody ! A jak zostanie..drugiego dnia , nawet w odgrzane w mikrofali , pachnie dymem i jest boskie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróży
Ziołowy omlet z serem feta 261Mąż śmieje się, że nasze cotygodniowe zakupy nie mogą obejść się bez kostki lub dwóch sera feta. To prawda. Uważam, że słony smak tego sera wspaniale wzbogaca prawie każde danie. Dodaję go do sałatek, warzywnych gulaszy, pizzy, zapiekanek, placuszków i makaronów. Zresztą, jeżeli wpiszecie hasło "ser feta" do wyszukiwarki bloga, znajdziecie co najmniej 15 przepisów(...)przykryła dno patelni cienką warstwą. Smaż, aż omlet się zetnie, a jego brzegi zaczną odchodzić od brzegów patelni. Ponieważ omlet jest cieniutki, nie trzeba przewracać go na drugą stronę. Zdejmij omlet z patelni i posyp pokruszonym serem feta. W podobny sposób usmaż pozostałe omlety, do wyczerpania mieszanki jajecznej. Podawaj od razu ze świeżym pieczywem. *** Podoba Ci się
Chilli Czosnek i Oliwa