drugie danie - 14640 przepisów (strona:689/976)

Jak nie marnować jedzenia? 7 zasad 342

zakupy najlepiej chodzić z listą. Dobra lista zakupów to podstawa z kilku powodów. Po pierwsze zakupy zajmują wtedy zdecydowanie miej czasu (nie snujemy się po alejkach sklepowych), po drugie wydajemy mniej (z listą łatwiej pohamować żądzę kupowania, nie kupujemy niepotrzebnych rzeczy itd.). Dzięki liście zakupów unikniecie też sytuacji, kiedy już podczas gotowania okazuje się, że zabrakło Wam istotnego(...)sklepowymi pod względem smaku. Krok 5. Planuj posiłki Zaplanowanie posiłków na cały tydzień i ich ugotowanie to spore wyzwanie. Dlatego na początek postarajcie się zrobić jedno bazowe danie – na przykład na niedzielny obiad. A potem wykorzystać do cna to co z niego zostanie . Dzięki temu nagle okaże się, że niewielkim kosztem uzyskacie jeszcze dwa solidne

Niedzielny kucharz
Lekki placek zbójnicki 187

Zawiera mało tłuszczu, chude mięsko i jest raczej mało kaloryczny.  Można go wykonać w wersji bezglutenowej jak i glutenowej.  Suma sumarum nawet niewiele czasu zajmuje przygotowanie całego dania a w efekcie dostajemy sycący ale nieciężki obiadek 😊 Składniki: Placek ziemniaczany - 2 - 3 placki ok. 5-6 średniej wielkości ziemniaków 1 średnia cebula 1 jajko 1 czubata łyżka mąki(...)smażymy na dużym ogniu bez przykrycia. Placek powinien mieć ok 1 cm grubości. Jeśli będzie za cienki będzie się rwał podczas przewracania. Po podsmażeniu jednej strony placek przewrócić na drugą stronę i podsmażyć na złoty kolor drugą stronę. Usmażony placek przełożyć na talerz. Na połowę placka nałożyć gulasz i przykryć drugą połową placka. Na wierzch położyć

Ze smakiem bez glutenu
Bananowa chmurka 550

mąki pszennej 100 g masła Czekoladowa beza: 3 białka, w temperaturze pokojowej 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 60 g gorzkiej czekolady (ja dałam mleczną) Galaretka z bananami i ananasem: około 8 – 10 bananów 1 puszka ananasów 3 cytrynowe galaretki 3,5 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy z wanilią: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej(...)przedłużamy (lub skracamy) czas pieczenia. Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy. Osączonego ananasa kroimy na cząstki. Banany obieramy i wykładamy na kruche ciasto, jeden przy drugim, wolne miejsca uzupełniamy kawałkami ananasa. Owoce zalewamy tężejącą galaretką. Krem przygotowujemy bezpośrednio przed wyłożeniem na galaretkę. Schłodzoną kremówkę oraz mascarpone ubijamy wraz z cukrem pudrem i nasionkami wanilii

Smaki Na Talerzu
Pyszna tajska sałatka z wołowiną 201

Kolorowa, lekka, a zarazem treściwa tajska sałatka z wołowiną i obłędnym, pełnym smaków sosem. Idealna propozycja na zdrowy obiad lub kolację. Sałatka z wołowiną nie jest zbyt wymagającym daniem jeśli będziesz pamiętać o kilku prostych zasadach przy smażeniu steka: Nie smaż mięsa świeżo wyjętego z lodówki Smaż steka na mocno rozgrzanej patelni Nie smaż steka na maśle Stek dopraw(...)rzodkiewkę. Prażymy orzeszki ziemne, rozdrabniamy i dodajemy do warzyw. Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i smażymy stek około 2 minut z jednej strony, przewracamy i smażymy na drugiej stronie kolejne dwie minuty. Po usmażeniu stek przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy na kilka minut, aby odpoczął. Mięso kroimy w cienkie plastry, dodajemy do warzyw, polewamy sosem

ale Pysznie
Nadziewane muszle makaronowe 262

serów włoskich – ricottą, mozzarellą i parmezanem (lub grana padano) z garścią natki pietruszki. Do tego sos pomidorowy z oliwą, czosnkiem i bazylią przygotowany z całych pomidorów w puszce . Danie świetne na obiad lub na kolację dla całej rodziny. Składniki: (4-5 porcji) 2 puszki pomidorów w całości bez skóry(...)mniejszych) niecałe 1/2 łyżeczki chili w płatkach 1/3 łyżeczki soli 10 świeżych listków bazylii W czasie gotowania sosu przygotować nadzienie: Połowę mozzarelli pokroić w cienkie plastry, odstawić na bok. Drugą połowę mozzarelli pokroić w 5 mm kostkę. Wrzucić do dużej miski. 330 g mozzarelli po odsączeniu Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do mozzarelli razem z odsączoną

Moja Delicja
Knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową 165

Knedle – potrawa mączna wywodząca się z niemieckiego obszaru językowego (Knödl), popularna także w Polsce. Ma postać kulek z ciasta nadziewanych mięsem lub innymi składnikami, w

mojewypiekiinietylko
Roladki z szynki konserwowej z serkiem w galarecie 200

Roladki z szynki konserwowej są obowiązkowym punktem każdej imprezy jaką organizuje. Może pomyślicie, że to monotonne i nudne, ale nic podobnego. Roladki zawsze szybko schodzą, dlatego

Smakowy Raj
Cierpliwość i bakalie. Panpepato z Margot. 192

wytrzymałości. Nie można się uwolnić od myśli - jedynej, jaka wtedy panuje w głowie - zjeść, zjeść, choćby kawałek.  Przeczuwając moją słabość, upiekłam dwa panpepato . Jedno malutkie (nazwijmy je "jednoosobowe"), drugie odpowiednio duże na Święta. Domyślacie się pewnie, jaki los spotkał to pierwsze maleństwo:)  Jednak pękam z dumy, bo okrągłe panpepato czeka na Wigilię zawinięte w pergamin(...)figi, suszone śliwki) 100 g kandyzowanych skórek owocowych 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. miodu 1/2 szkl. mąki 2-3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia ciasta 30 ziaren pieprzu (dałam 40) 10 goździków 5 strączków kardamonu 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu odrobinę startej gałki muszkatołowej Orzechy obrać z łupek, z grubsza posiekać, posiekać też skórki i owoce

KUCHARNIA
Matka na standbaju 233

niezmiernie wyczerpującej funkcji mojego umysłu, która polega na przewidywaniu zachowania  mojego syna jakieś trzy kroki na przód. Dla przykładu przytoczę historię, kiedy to dziadek dał dziecku do ręki ogromny, niezmywalny flamaster, a w mojej głowie w ułamku sekundy pojawiły się wizje: 1. Dziadek z wymalowanymi wąsami, 2. Pomazana ściana i podłoga w pokoju(...)szafa czy to tylko Młody ćwiczący zapasy z miśkami. I najważniejsze: CISZA... Cisza, która nie oznacza kłopotów... Cisza, która jest po prostu ciszą...     Jest też druga strona medalu: to wszystko byłoby straszną udręką gdyby trwało dłużej niż tę jedną godzinę. Bo ja kocham ten hałas, gwar i szaleństwo.  Ponieważ Syn mój ukochany współpracować

Miksturownik
Moussaka bez mięsa 243

Przy braku czasu wszelkie dania jednogarnkowe i zapiekanki bardzo ułatwiają życie:) A że dodatkowo są bardzo lubiane wśród domowych pożeraczy to pojawiają się na stole często. Zatem dziś zapraszam na fantastyczną bezmięsną moussakę w wersji z granulatem sojowym i cukinią.SKŁADNIKI1 duży bakłażan2 małe cukinie2 łyżki oliwy z oliweksos pomidorowy2 łyżki oleju1 duża cebula4 ząbki czosnku1 puszka krojonych pomidorów2(...)Mieszam aż do rozpuszczenia się sera.Naczynie żaroodporne smaruje oliwą i układam warstwę z plastrów bakłażana.  Bakłażany pokrywam połową sosu pomidorowego i układam plastry cukinii, na które wykładam drugą połowę sosu pomidorowego. Na wierzchu układam pozostałego bakłażana. Całość zalewam sosem beszamelowym. Zapiekam około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jako dodatek tym razem podałam grzanki czosnkowe.Smacznego

Magiczna kuchnia Darii
Tortille z kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym 383

Tortille to świetny sposób na przekąskę dla gości czy szybki obiad. Robiłam je już na różne sposoby. Ostatnio zainspirowana nowym menu w jednej z restauracji fast

Mania Gotowania
PORK BUNS – SLEEPING DOGS – chińskie bułeczki z grillowaną wieprzowiną 234

pozostałą marynatą i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pod rusztem układamy blaszkę, która posłuży jako pojemnik na ściekającą marynatę. Pieczemy mięso ok. 20 min, przewracamy na drugą stroną i pieczemy kolejne 15 min. Ponownie smarujemy mięso pozostałościami marynaty i dopiekamy je, aby uzyskało ciemny, przypieczony kolor (ok. 5-10 minut z każdej strony). Najlepiej kontrolować stan(...)garnka lub bambusowy parownik, który możecie nabyć za jakieś 20-30 zł w sklepach internetowych. Parownik bambusowy jest o tyle poręczny, że można użyć go jako naczynia do serwowania dania. Na parowniku umieszczamy kawałek papieru do pieczenia i układamy na nim pierożki, zastawiając sporo miejsca pomiędzy nimi, gdyż urosną. W garnku zagotowujemy wodę, a kiedy zawrze, ustawiamy na garnku

Nerds Kitchen
Miodowy orzechowiec z kremem orzechowym +FILM-wspaniałe ciasto na każdą okazję 321

 Cześć Kochani,  dziś przychodzę do Was z ciastem niezwykle eleganckim, idealnym na wszelkie imprezy, rodzinne spotkania czy po prostu jako wypiek do kawki. Jest

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Koreańska wołowina w stylu BBQ – bulgogi, plus szybkie pikle we Wschodnim stylu 238

Szybki obiad, lunch albo obiadokolacja. Lekka, zdrowa, pełna smaku. Koreańskie bulgogi – cieniutko pokrojona wołowina w słodko-pikantnej marynacie. Podana z makaronem ryżowym i sałatką z ogórków

Karo in the Kitchen
Ciasteczka ziemniaczane dla judoków czyli poWeekendowe Łakocie odc.133 148

głodne więc ciasteczka ziemniaczane okazały się rewelacyjnym pomysłem.  Zapraszam po przepis. Jest to mocno przeze mnie zmodyfikowana receptura Olgi Smile . Najlepsze od razu po upieczeniu choć i na drugi dzień smakują świetnie. Nie zachowują niestety chrupkość. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)łyżkę cukru. Mieszamy i czekamy przez chwilkę. Jeżeli nadal jest bardzo miękkie ponownie dodaję cukier i mąkę. Wszystko zależy, jakie mamy ziemniaki. Masa musi osiągnąć taką konsystencję, aby dało się z niej formować placuszki. Formujemy placuszki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut. Studzimy ciasteczka na kratce. Przed podaniem

Dzieje kuchennej Wiewióry