drugie danie - 14640 przepisów (strona:409/976)

WIELKANOCNE JAJKA ZE ŚLEDZIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 136

Dałam się namówić babie na tulipany. Stała przed blokiem i prawie leciała za mną "kup pani, kup" no i kupiłam. Jak już kupiłam to stwierdziłam, że trzeba posprzątać aby poczuć Wielkanoc, przypominając sobie rozmowę pań w sklepie, że jutro Niedziela Palmowa to już powinno być wysprzątane i wychuchane na święta. Tak sobie rozmawiały między sobą żaląc się na dzisiejsze czasy(...)czasu. Ciągle tylko praca, jedna druga a nie raz i trzecia, żeby starczyło na wszystko. Niestety jest to prawdą, kuźwa ile człowiek musi się nagimnastykować, żeby żyć jakoś a nie byle jak, albo zacząć kraść ☺☺ Ehhh dużo by pisać, nie ma co się za bardzo rozczulać, tylko jak to mówi Qczaj wziąć "rzycie" w swoje ręce, a właśnie

pieprzny smaczek
Zupa krem z groszku z chrzanem 125

Sezon studiująco-pracujący w pełni, a co za tym idzie - pora na zupy i dania jednogarnkowe. Dziś mała zielona terapia na jesienną chandrę z lekko wyczuwalną nutą chrzanu. jak dla mnie - połączenie idealne. Składniki -2 cebule -2 marchewki -1 łyżka oleju -30 dag zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) -2 l bulionu warzywnego  -4 łyżki chrzanu -25 dag gotowanej(...)piersi kurczaka -kilka gałązek natki pietruszki -sól, pieprz -4 łyżki śmietany 22% Przygotowanie Cebulę obrać i pokroić na kawałki. Marchew umyć, obrać, jedną pokroić w kostkę, drugą pozostawić całą. W rondlu lub garnku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, pokrojoną marchew i groszek. Chwilę przesmażyć. Zalać bulionem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw. Pod koniec dodać całą marchew

Zielona Kuchnia
Warsztaty w ramach Akademii Smaku Sokołów 146

biesiadowanie.  Tutaj  Dominik Moskalenko  wołowinę z Sokołowa na różne sposoby grillował ♨ i świeżych warzyw 🌿🍅🍆 do niej, nie żałował. Blogerzy oczywiście mu pomagali i wspólnie takie oto dania  przygotowali: Orientalne szaszłyki z rostbefu wołowego z sałatką z ogórka i marynowanej białej rzodkwi 🍡; Marynowana w piwie polędwica wołowa z chrupiącymi sałatami 🍴; Burgery z wołowiny sezonowanej na sucho(...)smakowania 👄😍.  Ach! co to było za spotkanie, ach! co to było za smakowanie, jakże znakomite, cudowne, wyśmienite 😊. Pogoda dopisała, słońce ☀ nas ogrzewało, a miejsce jedno i drugie oczarowało 💐. Ten dzień był pełen wrażeń, atrakcjami wypełniony, tylko szkoda 😭, że czas ⏳ biegł 🏃 jak szalony. Do Warszawy  o godz. 22.00 dojechaliśmy 🚌 i tam też się pożegnaliśmy 😢. Ja o godz

Moniki Smakołyki
Smażone tofu w plasterkach 130

zdarzyło mi się przyrządzać je także dla niezapowiedzianych gości Niech ten przepis będzie dla Was inspiracją, bo tak przygotowane tofu można dodać do ugotowanych warzyw, sałatki czy innego dowolnego dania. W każdym razie jest to godne wypróbowania! Składniki: 300 g twardego tofu naturalnego 3 łyżeczki czosnku granulowanego olej lub oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku Wykonanie: Tofu(...)układamy plastry tofu, które posypujemy czosnkiem – patrz zdjęcie – i smażymy na wolnym ogniu przez około 5 minut aż do zarumienienia się plastrów. Następnie, przewracamy je na drugą stronę i smażymy przez około 2 minuty. I gotowe :). Smacznego! * Jeśli nie lubicie czosnku, to polecam zamienić go na słodką paprykę w proszku. Pokrojone tofu posypujemy czosnkiem Artykuł Smażone tofu

Lamarida.pl
placki z cukinii z quinoa (paleo bezglutenu) 148

danie chodziło już za mną jakiś czas, jest to fajna alternatywa dla mięsa, albo jako dodatek do obiadu lub jako samo śniadanie (mam nadzieję, że paleo śniadania już powoli przestają być monotonne). Lubicie cukinie? Jest bardzo uniwersalna, można z niej zrobić pyszne czekoladowe brownie , paleo makaron do spaghetti, albo takie placki, które dziś przygotowałem. Przyznam(...)smak zaskakuje, można zjeść je na ciepło lub na zimno, nadają się także jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: 1 duża albo 2 małe cukinie ½ szklanki komosy 2 ząbki czosnku (wyciśnięte) ⅓ szklanki mąki z tapioki (albo mąka ziemniaczana) przyprawy do smaku, może być bazylia, oregano, ew. chilli (co kto lubi) sól i pieprz ½ łyżeczki sody lub proszku

PaleoLife
Światowy Dzień Żywności - 16 października 2016 155

związku z tym wydarzeniem zapraszam dziś Was na parę słów o tym jak sobie radzić z problemem marnowania produktów spożywczych w naszych domach i jak przygotować proste danie obiadowe wykorzystując przy tym resztki, które nam pozostały z poprzedniego dnia. Światowy Dzień Żywności - 16 października 2016 Dla mnie, blogerki kulinarnej, która na co dzień pisze o pożywieniu(...)się nie raz słyszeć o tym jak ludzie mówią  ile jedzenia wyrzucają do kosza. I myślę sobie - jakie to bezmyślne ! Z jednej strony rodziny, które głodują, a z drugiej mnóstwo  żywności, która ląduje w śmieciach. Dlatego też w naszym domu kładziemy duży nacisk na to, żeby jej nie marnować, wykorzystywać do przysłowiowego  ostatniego

Kulinarne przygody Gatity
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 173

Kipi kasza” autorstwa dwóch blogerów Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza? Jeśli nie, to warto nadrobić, bo 20 000 sprzedanych egzemplarzy świadczy naprawdę o dobrej jakości książki. Oto nadchodzi druga książka duetu autorów bloga gotowaniezpasia.pl . Tym razem autorzy wzięli na warsztat rzadkie polskie (i nie tylko) warzywa, stąd tytuł książki: „Retrowarzywa”. Książka zawiera 105 oryginalnych przepisów z wykorzystaniem(...)potrzeby tej publikacji. Nowatorskie propozycje, smaczne, zdrowe wpisują się w ideę slow food i powrotu do polskiej kuchni. Jak przystało na książkę o warzywach, blisko 3/4 przepisów to dania wegetariańskie i bezmięsne. W książce czytelnik znajdzie siedem zapomnianych, rzadko jadanych składników: burak, rabarbar, wracający do łask jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur w zadziwiających kompozycjach. O autorach: Paweł Łukasik

WojnaNaSmaki.pl
Zakropkowana 168

pomyślałam sobie, hmm może być zabawnie. Ba! Nawet byłam święcie przekonana, że machnę jeden rysunek, góra dwa i książki powędrują na półkę, albo jak syn będzie zainteresowany to jemu dam.  Po książki musiałam się pofatygować osobiście, bo leniwemu listonoszowi nie chciało się pofatygować na czwarte piętro, a tego dnia byłam w domu! No cóż, jak mu się koperta(...)zostawmy tego listonosza, w sumie łatwej pracy to on nie ma, na pocztę poszłam. W domu otworzyłam kopertę i to moje pierwsze wrażenie. Wow, ale duży format! Potem drugie wow, ale porządne kartki, takie grube i takie  gładkie. Trzecie wow tez było, każdą kartkę można wyrwać w taki sposób, aby nie uszkodzić naszego dzieła i nie trzeba

Blondynka Gotuje
Vapiano - Warszawa 125

Franchising - według Encyklopedii PWN jest to porozumienie dotyczące współpracy między dwoma przedsiębiorstwami, gdzie jedno z nich uzyskuje (oczywiście za pewną opłatą) prawo do sprzedaży towarów wytworzonych przez drugie lub posługiwania się jego znakiem firmowym. Przykładów franczyzy w naszym urokliwym kraju nad Wisłą jest bez liku. Chyba najbardziej rozpoznawalną jest McDonald's. A propos Mac'a - jeden ważnych(...)dania na poszczególnych etapach przyrządzania). Na uwagę zasługuje to, że na każdym stole znajdziemy młynki z solą i pieprzem, oliwy i ocet balsamiczny oraz świeżą bazylię i gdzieniegdzie rozmaryn.  Plus w minusie Przewagą tego miejsca jest wspomniany wcześniej fakt przygotowania w lokalu makaronu, który następnie przechowywany jest w pudełeczkach i eksponowany przed klientem. Po wybraniu składu dania

Right Behind The Kitchen
Cytrynowe muffiny na kefirze z grzybka tybetańskiego 148

niedzielę , do którego pieczenia zaprosiła mnie Bożenka . Muffinki na kefirze z grzybka tybetańskiego .   Składniki na 12 szt. : - 300g mąki tortowej - ½ szklanki cukru - 2 jajka - 6 łyżek oleju (dałam kokosowy) - 250ml kefiru z grzybka tybetańskiego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka otarta z cytryny - sok z 1 cytryny - szczypta soli waniliowej Dodatkowo do wyboru: - krem ajerkoniakowy, lukier, cukier puder, orzechy(...)rózga i łyżka. Jeżeli nie macie kefiru z grzybka tybetańskiego możecie użyć zwykłego kefiru. W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól waniliową). W drugiej mokre (kefir, jajka, olej, sok wyciśnięty z cytryny). Suche składniki dodajemy do mokrych – mieszamy i to niezbyt dokładnie. Dodajemy skórkę cytrynową – łączymy z ciastem. Ciasto na muffiny nie powinno

mojewypiekiinietylko
Lektura na wakacje. W pięciu tomach 141

trzy dni zakładam, że jedna książka to zdecydowanie za mało. Chciałabym więc Wam polecić całą serię książek, w których zakochałam się już dobre dziesięć lat temu, a dopiero teraz dane mi było skończyć serię. Po słowiczej podłodze wpadło w moje rączki na studiach, pożyczył mi je jeden z kolegów z grupy, tak samo zafiksowany na punkcie książek, jak ja. Przeczytałam(...)moje rozczarowanie, gdy okazało się, że dostępna jest jeszcze tylko jedna część, a na ostatnią (na początku autorka planowała trylogię) przyjdzie mi czekać parę lat! Zniechęcona, zaniechałam poszukiwań części drugiej, i o książce po jakimś czasie, z wielkim bólem, zapomniałam. Teraz, po latach, przypadkowo trafiłam na Lian Hearn w jednej z internetowych księgarni, i od razu zamówiłam całą serię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CUKINIA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 176

miarę gęstej konsystencji (ciasto powinno być gęstsze niż na zwykłe naleśniki) Cukinię obieramy i kroimy na średniej grubości koła. Układamy na dużym talerzy i posypujemy solą( można też dać troche pieprzu lub innych przypraw). Pozostawiamy ją dopóki nie puści soku (ok. 30 min). W tym czasie przygotowujemy ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera. Gdy cukinia(...)teflonie bez tłuszczu). Maczamy kawałki cukinii w cieście naleśnikowym i kładziemy je na rozgrzanej patelni, po ok.20s sprawdzamy czy zarumieniły się od spodu, jeśli są brązowe to przewracamy na drugą stronę, a jeśli są jeszcze blade smażymy jeszcze chwilę. Zdejmujemy z patelni na talerz i jemy póki ciepłe, bo takie są najlepsze

chili & sugar
Pulpety w sosie pomidorowym 122

znowu Marta wpadła do nas na cały weekend. Faaaajnie było, lubię jak nas odwiedza. Po pierwsze miło jest jak przyjaciel cię odwiedza, po drugie zawsze wtedy coś fajnego do jedzenia ktoś zrobi, a po kolejne, trzecie już chyba, pływamy wtedy w alkoholu! A tak, lubię pić i nie mam zamiaru tego ukrywać :) Hobby takie. A jeśli chodzi właśnie(...)sumie niezwykle trafnego zwrotu użyłem. Mały wypadek się zdarzył, a właściwie to nawet dwa i podłoga w salonie po prostu pokryta była grubą warstwą alkoholu, naprawdę prawie pływać się dało. Smród (hmm, właściwie to zapach) był taki, że samymi oparami można było się nieźle nastukać :) Ale dobra, przecież o jedzeniu miałem pisać. W piątek niewiele się działo. Marta po prostu

Marder&Marder Manufacture
NUGGETSY A'LA KFC 240

Dzieciaki uwielbiają fast foody. Aby było to danie zdrowsze przygotujmy je w domu. Tak zrobione nuggetsy na pewno znajdą uznanie u wszystkich dzieciaków. Składniki: 40 dag piersi z kurczaka  duży kubek jogurtu greckiego  2 łyżki sosu sojowego  łyżka słodkiej papryki  sól,pieprz  1,5 szklanki płatków kukurydzianych  1,5 szkl(...)bułki tartej  Wykonanie: Piersi z kurczaka oprószamy solą, pieprzem. Kroimy na mniejsze paseczki. Jogurt łączymy z sosem i papryką, wkładamy do takiej marynaty kurczaka na noc. Na drugi dzień płatki kukurydziane rozdrabniamy, mieszamy z bułka tartą, panierujemy w nich nugetsy, zapiekamy w piekarniku na rumiano. Podajemy z ulubionymi dipami

Z Majeczką w kuchni
Surówka z buraków II, Česká Hospoda 215

słonecznikowego ( nakládaný hermelín) . Całkiem smaczny, papryczka baaardzo ostra, cebula również, można domówić pieczywo. Jest to jedno z kilku wegetariańskich dań w menu tej restauracji. Z typowo czeskich dań (wegetariańskich), znajdziemy tutaj jeszcze knedliki, kilka rodzajów sałatek (w tym szopska – pyyszna) i deserów (np. tort miodowy, sernik wiedeński i czeską czekoladę). Jeśli chodzi o wegańskie opcje, zostaje(...)kofolą (czyli czeską kolą, tj. Cypisek i Rumcajs:). Česká Hospoda mieści się przy ulicy Rynek 5. Można usiąść pod parasolkami od strony rynku lub przy stoliku na zewnątrz z drugiej strony lokalu.  Raw beetroot salad 2 It’s quick to make (no need to cook beets, they tastes great raw!) but you need to prepare the salad

Qlinarnie i Qlinarnie
Wege bigos w innej odsłonie. 179

Witajcie :) Pisaliśmy już o wegańskim bigosie, ale ostatnio pomyśleliśmy, aby zrobić drugą wersję taką trochę autorską. Tak przynajmniej nam się wydaje. Nie sprawdzamy w necie czy ktoś już coś takiego robił. Tak czy siak chcemy zachęcić Was do wypróbowania tej wersji, ponieważ wyszła wyśmienicie. Mamy nadzieję, że znajdziecie w nim twórcze spojrzenie naszego oka i docenicie pomysł. Hehehe(...)górnolotnie zabrzmiało. Chociaż dużo ludzi mówi, że kuchnia to twórczość i mają rację, bo trzeba nieźle się nagimnastykować, aby wymyślać ciekawe innowacyjne dania. Do tego oprawa i podanie produktu lub tak jak u nas blogowe zdjęcia, które zawsze staramy się robić odmiennie od wszystkich innych i w jak najlepszym wydaniu. A tak z innej beczki, czy lubicie te super

vegetanie
Makaronowe gniazdka ze szpinakiem, boczkiem i camembertem 133

SKŁADNIKI: 6 gniazdek makaronowych 20 dag boczku wędzonego 2 garście świeżego szpinaku  ser camembert 1 łyżka masła    czosnek granulowany papryka słodka pieprz sól przyprawa do dań z makaronem PRZYGOTOWANIE:  W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją, wkładamy gniazdka makaronowe i gotujemy 7 minut. Na patelni roztapiamy masło, przy pomocy łyżki cedzakowej przekładamy gniazdka(...)czasie w rondlu podsmażamy pokrojony w słupki boczek, dodajemy opłukany szpinak i podduszamy całość doprawiając czosnkiem i pieprzem.  Kiedy gniazdka podsmażą się z jednej strony, obracamy je na drugą stronę,  na środek nakładamy szpinak z boczkiem, na wierzch nakładamy po kawałku sera camembert, oprószamy przyprawą do makaronu i  podsmażamy przez 3 minut.  Podajemy na ciepło

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mini szarlotki 175

łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli pół opakowania cukru waniliowego Nadzienie: 2 duże jabłka 2 mandarynki szczypta cynamonu Beza: 2 białka łyżeczka mąki ziemniaczanej pół szklaneczki drobnego cukru (można dać pudru, mnie zabrakło :)) Wykonanie: Piekarnik nastawić na 190 stopni. Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą do miski, dodać pokrojone w kawałki masło i posiekać nożem(...)dopiero ugniatam rękoma (nie lepi się tak do rąk). Ugniatamy, aż będzie zwięzłe i jednolite. Dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folia i wkładamy do zamrażalnika na chwilkę. Drugim ciastem wykładamy dno foremek na babeczki. Od ciasta odrywamy małe kawałeczki, robimy kulki i rozgniatamy, kładąc kawałek ciasta na dno. Tak robimy, aż skończymy całe ciasto. Nadzienie: Jabłka obieramy

Moje pyszne gotowanie
Grillowane bakłażany z fetą 180

Grillowane bakłażany to prosta i szybka do przygotowania przekąska. Szczególnie, gdy za oknem cieplutko i ne mamy ochoty na ciężkie dania. Grillowane bakłażany z fetą Składniki: 1 bakłażan 10 dag fety 1 pomidor oliwa z oliwek sól, świeżo zmielony pieprz suszone oregano, bazylia Wykonanie: Bakłażana kroimy wzdłuż w plastry. Rozgrzewamy patelnię grillową, elektrycznego grilla lub zwykłego(...)Bakłażana smarujemy oliwą z tej strony (najwygodniej będzie pędzelkiem), którą będzie smażony. Smażymy go 2-3 minuty na dość mocnym ogniu. Teraz smarujemy oliwą wierzch warzywa i przekładamy na drugą stronę, smażymy. Przyprawiamy solą i ziołami. Znowu odwracamy, chwlię smażymy i jeszcze raz odwracamy. Pamiętajmy o każdorazowym smarowaniu bakłażana oliwą przy obracaniu, żeby się nie przypalił, ale nie smarujmy

Kulinarne przygody Gatity
Coś pysznego na deszczową niedzielę - kokosowy chlebek. 218

zrobić im pyszne śniadanko. Przeszukując swoje "magiczne księgi" wpadłam na przepis na Chlebek z opiekanym kokosem i postanowiłam go przygotować. Co prawda na pierwsze śniadanie nie zdążyłam, ale na drugie było idealne. Zjedliśmy z czekośliwką i konfiturą z czarnego bzu. Ale i bez tych dodatków smakował wyśmienicie. Troszkę się kruszył przy krojeniu, ale to pewnie dlatego, że był(...)całego... Może następnym razem :) Przepis pochodzi z książeczki: " Szybko i smacznie. Chleby i chlebki." Z tą modyfikacją, że ja uprażyłam kokos, a nie opiekałam go w piekarniku i dałam mniej cukru niż w przepisie, w końcu mój syn nie jada słodyczy :) Kokosowy chlebek. Składniki: 100 g wiórków kokosowych; 2 szklanki mąki tortowej; 1/2 łyżeczki soli; 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Miksturownik
MAKOWIEC ZAWIJANY / STRUCLA Z MAKIEM NA MĄCE ORKISZOWEJ 492

spowodowała jej długa nieobecność czy to , że przepis troszkę zmodyfikowany, bo pieczona jest na mące orkiszowej, bo smak ma po prostu powalający. Przepyszne delikatne ciasto drożdżowe,które na drugi dzień smakuje lepiej niż świeżo pieczone, mnóstwo wilgotnego maku i polewa z cukru trzcinowego , która idealnie dopełnia całość. Polecam gorąco, bo skoro mnie zauroczyła tak bardzo , to dla wielbicieli makowców będzie(...)mąki orkiszowej ( u mnie typ 750) lub 500g mąki pszennej - 50g drożdży - 200g kwaśnej śmietany ( u mnie 12%) - 250g masła ( w temp.pokojowej) - 2 żółtka - 1-2 łyżki cukru trzcinowego ( dałam 1/2) - szczypta soli W naczyniu rozkruszyć drożdże, dodać cukier trzcinowy , zalać letnią śmietaną i odstawić na kilka minut. Mąkę, sól i masło posiekać na stolnicy. Użyłam malaksera z hakiem. Następnie

Smaczne Zdrowe
Jeżynowe ciasto z białą czekoladą (Torta di more e cioccolato bianco) 129

rozpływa si ę  w ustach. Smacznego!  **** Se vi piacciono le torte soffici, con tanta frutta, con dei pezzettini di cioccolato bianco e magari anche facili da realizzare, allora Vi propongo la torta con le more. Con questa ricetta potrete scoprire come si scioglie piacevolmente in bocca il dolce connubio tra il cioccolato bianco e le more. Buon(...)składniki: jaja z mlekiem i olejem. **** PREPARAZIONE Per preparare la torta, prendete due ciotole. In una ciotola montate le uova con il latte e l'olio di semi. W drugiej misce mieszamy suche składniki: m ą kę pszenn ą , m ą k ę  migdałow ą ,  cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. **** In un'altra ciotola

La grande e la piccola cuoca
Galaretka drobiowo-wieprzowa. 171

     Karnawał w pełni, czyli idealny czas na imprezę. Ostatnio podzieliłam się z Wami moim sekretnym przepisem na śledzie, które są wyborne i bez

Rozpustne gotowanie
Kremówka bez pieczenia + film 139

Kremówka bez pieczenia jest idealnym pomysłem dla osób które nie lubią, bądź nie umieją piec ciast. Ten pyszny deser nie wymaga żadnych umiejętności cukierniczych wystarczy tylko

Smakowite Dania
Racuchy drożdżowe z jabłkami 452

tradycyjnych placuszków. Kto z nas nie zajadał się w dzieciństwie racuszkami drożdżowymi? Zapewne chociaż części z nas te rumiane placki z jabłkami kojarzą się z babciną kuchnią kaflową i drugą połową wakacji. Jak zrobić dobre racuchy z jabłkami? Jak ogólnie zrobić pyszne racuchy? Składniki na racuszki powinny mieć taką samą temperaturę. Mleko nie może być zbyt gorące, ponieważ zaparzy(...)placuszki „napiją” się tłuszczu i będą zwyczajnie niejadalne. W przepisie podajemy najlepszą metodę, jak sprawdzić idealną temperaturę smalcu. Drożdżowe racuchy, placki drożdżowe lub racuszki to klasyczne danie kuchni polskiej, dlatego warto dodać do nich nasze polskie jabłka. Żadne inne jabłka nie smakują w nich tak jak te z naszych, rodzimych sadów. Pamiętajmy

Kuchnia Na Wypasie
KURCZAK CURRY Z ZIEMNIAKAMI I SAŁATKĄ Z PORA 245

mega odjazdowe jak na dietę ,oczywiście jeśli się lubi kuchnię indyjską.Kuchnia ta jest bardzo złożona,ponieważ jest podzielona na kuchnię wschodnią gdzie jadą się ryż , soczewicę i ryby.W daniach w kuchni bengalskiej bardzo popularne są ryż i soczewica oraz ryby. Kuchnia ta oferuje mniejsze zestawy potraw niż inne kuchnie Indii. Podstawą żywienia ludności zamieszkujące wschodnie Indie są smażone(...)kaczka po bombajsku i bombajska chałwa. Bombaj, jak każdy wielki port morski, ma charakter kosmopolityczny, czego odzwierciedleniem jest miejscowa kuchnia, w której podaje się potrawy z innych regionów Indii. Drugą wartą odnotowania kuchnią zachodnich Indii jest kuchnia Goa. Różni się ona od kuchni bombajskiej, lecz zachowuje walory smakowe specyficzne dla kuchni zachodnich Indii. Różnice wynikają z wpływów, jakie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chleb cebulowy pszenny – bez wyrabiania 198

zimie) lub do podgrzanego na 50⁰C piekarnika, do czasu podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na szczodrze posypany mąką blat i formujemy bochenek. Pamiętajcie, że to właśnie formowanie przed drugim wyrastaniem decyduje o tym, jak nasz chleb urośnie i jak będzie w ostateczności wyglądał. Odpowiednio uformowany urośnie wysoki i równy. Jeszcze raz polecam ten film na Youtube- formowanie(...)objętość – posypałam go mocno mąką i włożyłam do wyrastania pod lnianą ściereczką, do podgrzanego na 50⁰C piekarnika, na około 30 minut. Gdy chleb zwiększy już swoją objętość podczas drugiego wyrastania wyjmujemy go, a piekarnik rozgrzewamy do 220⁰C i na jego dno wkładamy żaroodporne naczynie lub blaszkę z wodą, która parując utworzy na chlebie chrupiącą, wyraźną skórkę. Chleb bezpośrednio

Karo in the Kitchen