drugie danie - 14640 przepisów (strona:406/976)

Ciasto pychotka lub jak kto woli Pani Walewska po mojemu. 169

solą ,  następnie dodajemy sok z cytryny i stopniowo wsypujemy cukier. Gdy piana jest  już utrwalona dodajemy mąkę i wiórki, odkładając sobie na później 3 łyżki wiórek. Dlaczego dałam kokos do piany? Dlatego, że nie lubię bezy, a wiórki robią z tej masy coś całkiem innego. Taką pianę rozkładamy równo na obie blaszki, a jedną z nich  posypujemy(...)temperaturze pokojowej  ucieramy z cukrem pudrem aż zbieleje. Cały czas miksujemy i dodajemy stopniowo mleko w proszku, a następnie alkohol. Taką masą smarujemy jeden placek, przykrywamy drugim ( tym posypanym kokosem) lekko dociskamy i odstawiamy ( najlepiej na noc) do schłodzenia. Ciasto robi się naprawdę szybko, ciastka ułatwiają pracę, do tego najszybszy i niezawodny oraz smaczny krem. Nigdy mnie

Dieta moja pasja
Omlet idealny :) 204

Zainspirowany konkurencją w dogrywce Masterchef’a postanowiłem na śniadanie stworzyć swój omlet idealny. Tak naprawdę, omlet możemy przygotować z tego co w danym momencie mamy w lodówce :) Mój omlet będzie z szynką szwarcwaldzką, suszonymi pomidorami oraz parmezanem. Omlet idealny – składniki 3 jajka 5-6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 6 pomidorów suszonych 20g parmezanu sól pieprz Omlet idealny – przepis(...)tego celu użyć miksera, ale uważajcie, abyście za długo ich nie miksowali bo masa będzie zbyt napowietrzona. Masę jajeczną przelewamy na natłuszczoną patelnię i smażymy z jednej strony (z drugiej strony jajka zetną się pod wpływem temperatury). Uważajcie aby omlet nie był zbyt gruby bo będzie surowy w środku. Szynkę i pomidory kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni. Składniki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Smak lata 141

ognisku, niestety zostało odwołane z powodu pogody. Ja jednak zdążyłam napiec pysznych babeczek, którymi skutecznie usiłowałam nakarmić 4 osoby. Byli dzielni, ale choć babeczki im bardzo smakowały, nie dali rady - i nie dziwne to wcale bo babeczek było 20 i 2 ;-) Muffinki z owocami MUFFINKI Z OWOCAMI Składniki na 24 sztuki:    500 g mąki(...)rabarbaru     olej do smarowania blachy Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrami i szczyptą soli. Margarynę rozpuszczamy w garnuszku. Po ostudzeniu miksujemy je drugiej misce z 200 ml mleka i jajkiem. Dalej miksując dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno wyjść gęstsze od naleśnikowego ale nie zbite. Jeśli będzie za gęste dodajemy stopniowo resztę mleka. Porzeczki oczyszczamy

peggiwkuchni
Wegańskie BUCHTY czyli kluski na parze 220

płaskie, - nie dać wykrojonym kółkom wyrosnąć i jak wyżej, - nie podsypać blatu mąką i wykrojone kółka przykleją się do niego, - przykryć buchty na garnku zbyt płaską pokrywką i nie dać im wyrosnąć w czasie gotowania, - nie podwiązać końców ścierki lub sznurka i mieć pożar na kuchence. ALE nie lękajcie się :D Jeśli wszystko najpierw przeczytacie, a potem zrobicie, jak piszę(...)ściąganiu na talerz :) P.s. Uprzedzając pytania - tak, można gotować je również w parowarze, jednak nie polecam gotowania jednocześnie na wszystkich piętrach - po pierwsze parują się nierówno, a po drugie i ważniejsze, kluski na niższych pietrach moczą się i kleją, więc jeśli już, to tylko 1 poziom. P.s. 2 Tak, można odgrzewać na parze te, które zostały "na później

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce 260

kolorem czy konsystencją mięsa. Nie znam nikogo, kto takiego śledzia wyciąga z plastikowego wiaderka (a widzieliście gdziekolwiek jeszcze polskie śledzie beczkowane?) i zjada go ze smakiem. Próbowaliście? No nie da się. Ale po odpowiedniej obróbce… Dzień przed robieniem śledzi płuczemy kupione filety w zimnej bieżącej wodzie, a następnie moczymy je przez całą noc (jeśli bardzo słone – nawet przez dobę(...)Jeśli są naprawdę bardzo, bardzo, bardzo mocno słone, to wodę i mleko dobrze po 10-12 godzinach wymienić na nową. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Na drugi dzień śledzie kroimy na mniejsze kawałki, takie na dwa kęsy. Do rondelka wlewamy olej, miód, musztardę, wiśniówkę i whisky. Mieszamy dokładnie trzepaczką balonową i najpierw wszystko lekko podgrzewamy. Nie przejmujcie

Karo in the Kitchen
MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KASZĄ JAGLANĄ I KRUSZONKĄ, BEZGLUTENOWY 389

wersji bezglutenowej. Oczywiście jak zawsze u mnie kaszę mannę zastępuje pyszna i zdrowa kasza jaglana. Piekłam w ciemnej formie o śr.26cm. Składniki kruchego ciasta: - 300g mąk bezglutenowych, dałam:               - 125g mąki ryżowej               - 125g mąki kukurydzianej               -   50g mąki jaglanej(...)przy pomocy haka) kruche ciasto. Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie. Większą część ciasta przełożyć do przygotowanej wcześniej formy (boki przesmarowane, spód wyłożony papierem do pieczenia) i wygnieść kruchy spód. Drugą część przełożyć do mniejszej miski i umieścić w lodówce. Do lodówki wstawić także tortownicę. Składniki masy makowej: - 200g mielonego maku - 400g obranych jabłek - 125g stopionego masła - 150g ksylitolu

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka Bounty 509

zdjąć z palnika, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki białą czekoladę, pozostawić na 1-2 minuty, po tym czasie wymieszać - do masy dodać wiórki kokosowe i cukier do smaku (ja dałam 1 łyżkę, ale może dla Was masa będzie za mało słodka lub całkiem pominiecie ten dodatek), dokładnie wymieszać - masę schłodzić w lodówce - krem można pozostawić na całą dobę w lodówce(...)podzielić na mniej więcej równe części (za pomocą wagi lub "na oko"), w ilości odpowiadającej połowie liczby ciasteczek - na połowę ciasteczek nałożyć równomiernie sporą ilość masy, delikatnie docisnąć drugim ciasteczkiem, boki masy wyrównać łyżeczką lub palcem - ciasteczka można od razu po przełożeniu udekorować polewą czekoladową, radzę jednak schować je do pojemnika i schłodzić, dzięki temu polewa będzie szybciej

Smakołyki Bereniki
30 przepisów na listopad 176

sezonowego owoców i warzyw .  Co dobrego możemy zjeść w tym miesiącu? Czego warto szukać na straganach? Gruszki oraz jabłka , jednak dla mnie zdecydowanie w tym roku królują te drugie, w sałatkach przede wszystkim; żurawina świeża i suszona , świeżą możecie użyć jako dodatek do serów pleśniowych i przygotować pyszny wytrawny w smaku sos, suszoną zaś dodajcie do ulubionej(...)dodaję do śniadań i deserów. Wciąż na mojej liście, do wypróbowania jest jarmuż , który podobno smaczny jest w postaci czipsów z piekarnika? Każda pora roku u mnie obfituje w dania z czosnkiem . Brukselka zdecydowanie za rzadko jest na blogu. W tym miesiącu kontynuujemy temat dyni , którą podaję na słodko i wytrawnie, kolejna czeka na swoją kolej na parapecie!. Długo

Moja smaczna kuchnia
Łosoś w kremowym sosie kaparowym 161

pomysł na pyszny i błyskawiczny obiad - d elikatny i soczysty łosoś w lekko kwaskowym, kremowym sosie z kaparami. Jest to i dealne danie do przygotowania "na szybko", tuż po powrocie z pracy. Nie wymaga wiele wysiłku i jeszcze mniej czasu, natomiast smakuje wybornie. Polecam!  2 filety z łososia 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów(...)original lub light) łyżka masła do smażenia mleko lub woda (opcjonalnie) sól, pieprz Na patelni roztopić masło, łososia posolić i popierzyć i smażyć na niewielkim ogniu. W międzyczasie na drugiej patelni roztopić nieco masła i delikatnie przesmażyć na nim czosnek, uważać aby się nie przypiekł, ponieważ wtedy będzie gorzki. Dodać drobniutko pokrojoną papryczkę chili, lekko przesmażyć ciągle mieszając. Dodać

Codzienne Gotowanie
Chipsy ogórkowe z koperkiem i przyprawami 222

Suszone owoce i warzywa mogą stanowić doskonałą przyprawę do wszelakich dań i zdrową smaczną przekąskę na chłodne zimowe wieczory. Skoro można przygotować chipsy z ziemniaków, to proponuję abyście też spróbowali chipsów ogórkowych w kilku wariantach smakowych. W postaci zmielonej mogą służyć jako jedna z przypraw do dipów, labnehu lub masła ziołowego Składniki 3 kg twardych ogórków gruntowych(...)wężowych Dodatki 2-3 pęczki koperku i sól do smaku lub jedna z przykładowych mieszanek przeprawowych wariant pierwszy - 1 łyżka stołowa soli i 1 łyżka papryki chili lub wariant drugi - 1 łyżka słowa soli, 1 łyżeczka mielonego pieprzu i 1 łyżka suszonego tymianku lub wariant trzeci - 1 łyżka słowa soli, 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 1 łyżka stołowa mielonego czosnku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Drugie śniadanie do szkoły dla dzieci i młodzieży oraz zwolnienia z wychowania fizycznego 182

kaloriami, żywnością, która nie ma żadnej wartości odżywczej. Z opinii wynika, że ludzie wolą kupować gotowe jedzenie, bo nie tracą czasu na przygotowanie zdrowych i pożywnych posiłków. Rodzice wolą dać dla swojego dziecka kieszonkowe, aby kupiło napój i drożdżówkę w sklepiku. Czy to jest lenistwo rodziców, czy po prostu zbycie dziecka i nie dbanie o jego zdrowie? Wystarczy kilkanaście minut(...)który jest potrzebny dla rosnących i dojrzewających dzieci, który wspomaga w budowaniu kości, ponieważ w swoim składzie ma wapń. Dodatkowo jako przekąskę w szkole można dorzucić jabłko lub banana. Drugą kwestią jest zwolnienie z wychowania fizycznego. Również od pierwszego września wprowadzoną ustawę dotyczącą zwolnieniom z wfu. Od tego dnia w szkołach przestają obowiązywać całoroczne zwolnienia. Pozostały tylko na wybrane

Truskawkowa Fiesta
Sakiewki z makaronem buraczanym, zieloną fasolką, kalarepą i chutneyem morelowym 152

przepis to zabawa jedzeniem. Z jednej strony prostota i minimalizm, z drugiej złożoność barw, tekstur i smaków. Moim celem było tutaj połączenie kilku pozornie niepasujących ze sobą kawałków układanki i wsadzenie ich do jednego worka (niemalże w sensie dosłownym - forma podania to w końcu sakiewka z papieru ryżowego). Makaron z fasoli mung zabarwiłem sokiem z buraka i zestawiłem(...)chrupiącymi fasolką i kalarepą. Warzywa zostały usmażone metodą stir-fry i doprawione pastą sezamową oraz sosem teriyaki. Kropkę nad "i" stanowi zaś morelowy chutney, który doskonale dopełnia całość dania. Zabawa teksturami opiera się na połączeniu gumowego papieru ryżowego i śliskiego makaronu z chrupiącymi warzywami oraz płynną atrakcją w postaci sosu. Przy nagryzieniu składniki łączą się i przenikają, tworząc prawdziwą

Food Square
Placuszki kukurydziane 150

cały czas mam nadzieję, że polska, złota jesień do nas wkrótce zawita. Dziś propozycja na kolejne placuszki - tym razem z dodatkiem mąki kukurydzianej, modnej ostatnio we wszystkich przepisach na dania bezglutenowe, choć moje placuszki do bezglutenowych nie należą. Muszę przyznać, że uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, na słodko w szczególności, więc nieobiektywnie mogę stwierdzić, że są pyszne :) Smacznego! Składniki(...)pieczenia szczypta soli 310 ml maślanki lub kefiru 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajo Wykonanie: Suche składniki (z wyjątkiem cukru) mieszamy razem. W drugiej misce roztrzepujemy jajko z cukrem, cukrem waniliowym i olejem, wlewamy maślankę lub kefir, całość mieszamy i łączymy z suchymi składnikami. Dobrze rozgrzewamy patelnię i wylewamy porcję ciasta o średnicy

psgotujemy
Rolada z kurczaka ze szpinakiem i serem feta 727

Wspaniała, soczysta rolada z pierśi z kurczaka, nadziana aromatycznym szpinakiem z mnóstwem czosnku i sera feta. Jest doskonała zarówno jako danie głowne, jak i wędlina do kanapek. Koniecznie wypróbujcie! :) SKŁADNIKI (2 roladki) 1 podwójna pierś z kurczaka lub dwie pojedyńcze (najlepiej jak największe) oliwa truflowa świeżozmielony pieprz sól morska 300g mrożonego szpinaku w liściach 100g sera(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pierś z kurczaka rozkrajamy w poprzek nie docinając do końca, tak aby powstał nam duży i płaski kawałek miesa. Delikatnie rozbijamy mięso dłonią. To samo robimy z drugą piersią z kurczaka. Oprószamy solą, pieprze i nacierazmy oliwą truflową z obu stron. Szpinak rozmrażamy i wrzucamy na patelnię, następnie dodajemy rozkruszony ser feta oraz przeciśnięty przez praskę czosnek

DefinicjaSmaku