drugie danie - 14640 przepisów (strona:411/976)

CROSTINI MISTI , DORSZ Z CHRZANOWYM PUREE , GRZYBOWE RISOTTO ,I PANNA COTTA WANILIOWO-CYNAMONOWA – czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z 213

szóstej edycji. Poprzednia miała miejsce w listopadzie tamtego roku i okazała się wielkim sukcesem , który został nagłośniony w mediach. Wtedy też miałam okazję w nim uczestniczyć i skosztować pysznych dań w Restauracji VIDOK oraz Restauracji MILANO w Pałacu Bonerowskim. Jego twarzą tym razem został Teo Vafidis, którego znamy z programu „Teoria smaku”. Akcja potrwa do 10.03, bierze(...)dużych miast: Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Poznania, Trójmiasta, Śląska i Szczecina. Szefowie kuchni restauracji biorących udział w Tygodniu Restauracji przygotowali dedykowane menu w specjalnych cenach. Znalazły się w nich również dania, z których słyną. ______________________________________________________________________________________________________ O CO CHODZI? Cała akcja jest pod patronatem GROUPON – czyli strony , gdzie każdego dnia możecie znalesć setki przeróżnych ofert w zawrotnych cenach , których nikt nie jest

Ostra na Słodko
Babeczki z żelkami 189

Słodziutkie czekoladowe babeczki z żelkami i kawałkami orzechów oraz czekolady. Ciepłe smakują najlepiej:) Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: 2

KuchniaWeDwoje.pl
Tortille pszenne bez drożdży. Miękkie, w godzinę 458

Nie lubię kupnych pszennych tortilli. Poza tym, że w składzie mają tablicę Mendelejewa, smakują nie najlepiej. W obsłudze też nie są za przyjemne – są sztywne i

Karo in the Kitchen
Ryżowe placuszki bananowe // Rice flour banana pancakes 171

Kolejna odsłona banana w roli głównej na śniadanie. Pyszne placuszki ryżowe są lekkie i puszyste. Gorąco polecam! Zapraszam również do obejrzenia filmu scroll down for English

Bazując na smaku
Lody śmietankowe i jagodowe + film 211

Najlepsze domowe lody, bez użycia maszynki i dodatku jajek. Orzeźwiające, pyszne i bardzo proste do zrobienia, można je przygotować ze swoich ulubionych owoców sezonowych. To doskonały

Smakowite Dania
Faszerowane bułeczki, zapiekanki z pieczarkami -inaczej 238

kajzerki Sposób przygotowania Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce. Wrzucamy na suchą patelnię. Dusimy. Pieczarki zaczną puszczać wodę, dolewamy bulion i dalej dusimy do zredukowania całkowitego płynów. Na drugiej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i wrzucamy drobno posiekaną cebulkę. Cebulka musi zacząć się lekko złocić. Dopiero jak cebulka jest zezłocona a pieczarki podduszone i zredukowany płyn, łączymy całość(...)bułeczki zaczynają nam się złocić. Podajemy ciepłe posypane szczypiorkiem i parmezanem. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/faszerowane-buleczki-zapiekanki-pieczarkami-inaczej/ MieszamWGarnku   Artykuł Faszerowane bułeczki, zapiekanki z pieczarkami -inaczej pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Szynka wieprzowa zapiekana z warzywami w sakiewce z ciasta (a'la kleftiko) 187

pokusiłam się jednak o efekt, który da się również zjeść - domowej roboty, greckie ciasto filo; niby żadna filozofia, ale jak dla mnie już zbyt upierdliwe, by szybko zrobić to danie w owej formie ponownie. ;) Co mi się podoba, to fakt, że nie użyłam w nim charakterystycznego dla kuchni greckiej "przysmaku" (czyli fety której właściwie w żadnej(...)przy pierogach), wałkujemy do grubości niemal kartki papieru. Z płatów ciasta wycinamy odpowiedniej wielkości kwadraty (powinna być ich podwójna ilość, w stosunku do ilości sakiewek.) Na każdy kwadrat kładziemy drugi (może być mniejszy), by po włożeniu do środka farszu, nie porwało się dno. Przygotowujemy naczynie do zapiekania, które smarujemy odrobiną oleju rzepakowego. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Każdy płat ciasta

Kuchenna Kontrrewolucya
Quesadilla 175

Najprostsza wersja tego meksykańskiego dania to tylko dwa składniki: placki tortilli przełożone serem. Jego nazwa pochodzi od słowa queso, co oznacza ser. Tak naprawdę rzadko który kucharz przygotowując quesadillę ogranicza się tylko do sera, a dodatki bywają bardzo różne i zaskakujące: od papryki, fasoli, kurczaka zaczynając, a na ziemniakach kończąc. Moja wersja nie była zbyt "wypasiona", dodałam słodką paprykę(...)wędlinę z kurczaka, kukurydzę i ser oczywiście. Upiekłam je na grillu kontaktowym, ale można również usmażyć je na suchej patelni (najlepiej grillowej), odwracając na druga stronę. Wyszła fajna przekąska, w sam raz na kolację, na imprezę albo jako przekąska podczas oglądania meczu.  Składniki: 4 tortille 150g sera 100g wędliny drobiowej 1 mała puszka kukurydzy (85g) pół czerwonej papryki

Obiad gotowy
Curry z brukselką i ziemniakami 195

pojęcia dlaczego, ale wszystkie dzieci nienawidzą szpinaku i brukselki, a przynajmniej tak było, gdy chodziłam do przedszkola czyli jakieś 30 lat temu. Ja uwielbiam i jedno i drugie, i o ile ze szpinaku można cuda wyczarować, to już z brukselką tak do końca nie wiadomo co zrobić, zazwyczaj błądzi w jakieś warzywnej zupie. Tymczasem odpowiednio potraktowana może stanowić(...)Moje dziecko po raz kolejny połechtało moje ego, bo było zachwycone obiadem i nawet wzięła dokładkę, a dostałąm od niej 15/10 punktów Składniki na 4 porcje jako danie główne: 1 kg ziemniaków pół kg brukselki 2 czerwone słodkie papryki puszka mleka kokosowego łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego płaska łyżeczka kukrkumy łyżeczka słodkiej papryki

greenscarf
SZARLOTKA SYPANA 165

orkiszowej typ700  lub 230typ750  (dałyśmy 200g typ700 + 20g dunst orkiszowy - 1 szklanka ksylitolu lub cukru np.trzcinowego (lub pół na pół) - 1 i 1/3 szklanki kaszki manny (dałyśmy grysik orkiszowy) - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 220g zimnego, najlepiej zmrożonego masła - cynamon, gdy lubimy (nie jest konieczny) Mąkę, cukier (ksylitol), proszek do pieczenia i kaszkę (u nas grysik(...)także delikatnie kaszką. Na spód wyłożyć pierwszą z trzech warstw suchych składników. Na niej wykładamy połowę (kilogram) obranych i startych na tarce jabłek, posypujemy delikatnie cynamonem (gdy lubimy). Następnie druga warstwa suchych składników (1/3 całości). Obrane i starte jabłka (drugi kilogram). I ostatnia 3 sucha warstwa. Wyrównujemy. Na górę wykładamy starte, zimne masło. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Smaczne Zdrowe
Pizza marinara 196

Takie przekonanie panuje w wielu miejscach, zwłaszcza w kraju, który rozpropagował pizzę - USA. Z tej perspektywy pizza marinara to danie wyjątkowo kryzysowe. I dobrze. Dzięki temu mogło tutaj trafić. Tym czasem w restauracji L'Antica Pizzeria da Michele w Neapolu (miastu znanemu szerszej publiczności z filmu "Gomora") uznawanej za najlepszą pizzerię świata są tylko dwa rodzaje(...)nawet i ogłaszają na ścianie w lokalu :) Prawdziwe neapolitańskie ciasto jest bardzo trudne do wykonania. Po pierwsze musi być bardzo cienkie, gdzie nie wolno go rozwałkowywać! Po drugie musi mieć posmak węgla uzyskiwany za pomocą pieczenia pizzy w piecu opalanym drewnem. Dlatego mi się nie udało zrobić dokładnie takiej samej. Pomijając już fakt, że w tamtej pizzerii robią

Kryzysowa Książka Kucharska
Co Lila jadła w środę? 27 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 170

się nimi aż po uszy! :-) Śniadanie pewniak - lubię jak zajada się ciepłą owsianką przed przedszkolem - wtedy mam pewność, że szybko nie zgłodnieje. II Śniadanie 10:30 W przedszkolu na drugie śniadanie były jabłka i banany.  Zupa 13:30 Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną. W thermomixie miksuję umyte i obrane warzywa (marchewka, pietruszka, seler, por). Uwielbiam ten sprzęt(...)podgotowanych warzyw wrzucam brokuły, kaszę i przyprawiam pieprzem i ziołami. Dorzucam także garść mrożonej pietruszki. Do miseczki z ugotowaną zupą wlewam olej lniany lub wrzucam masło. II Danie 16:00 Ziemniaki, ryba i pomidory z jogurtem naturalnym. Podwieczorek 17:30 Całkiem spontanicznie upiekłam owsiankę ze śliwkami. Zmusiły mnie do tego banany, które były już bardzo dojrzałe

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Trampki - kolorowo i kwiatowo na wiosnę! 209

jedną stronę jednego buta, potem znowu jedna strona drugiego buta, by klej na pierwszym trampku zdążył przeschnąć. Potem znowu pierwszy but i druga strona, a na koniec druga strona drugiego buta. W jeden wieczór zrobiłam tylko cztery strony. Kolejnego dnia, gdy klej już całkiem wysechł, ozdobiłam język i tył trampek. I znowu zostawiłam na noc do wyschnięcia(...)kropki (jedwab/wełna) - zależy od ustawień żelazka. Oczywiście bez pary, bo ona jest tu niepotrzebna.  Prasujemy najlepiej na desce do prasowania rękawów, tej małej i wąskiej. Jak się da i ile się da wyprasować. Krótko prasujemy, by nie spalić kleju. Tak około minutki. Zaczęłam prasowanie od języka, który był najłatwiejszy. Potem boki - ale tylko w miarę możliwości, choćby czubkiem

dobra gospodyni dom wesołym czyni
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE zapiekane w kapuście kiszonej! 298

Gruba gospodyni z białą zapaska na brzuchu wyciągała z dębowej beczki kapustę kiszoną, z dużego słoja suszone grzyby, zbierane późnym latem w okolicznych lasach i czarowała w kuchni, nadając daniu aromatu i smaku, poprzez dodatek ziół, takich jak majeranek, rozmaryn czy lubczyk. Tak zdecydowanie, tak to mogło wyglądać.  Zapraszam! SKŁADNIKI: - 2 szt polędwiczek wieprzowych - 3 garście kapusty kiszonej(...)prawdziwki) - olej rzepakowy (kiedyś pewnie smalec) - natka pietruszki - przyprawa do wieprzowiny - 2 listki laurowe Polędwiczki wieprzowe (poporcjowane) obsmaż na gorącej patelni z olejem rzepakowym, raz z jednej raz z drugiej strony, (po 40 sekund). Zdejmij z patelni i ułóż na dnie naczynia do zapiekania. Posyp przyprawą do wieprzowiny i listkami rozmarynu. Na tej samej patelni zrumień pokrojoną w piórka

SMYKWKUCHNI
Wołowina i ziemniaki nacinane z pieca ze skorupką czosnkowo-ziołową 166

wołowiny - sól  - pieprz - tłuszcz (jeżeli mięso jest bardzo chude) Przygotowanie wołowiny: Istnieje kilka złotych zasad podczas przygotowywania wołowiny tego typu. Po pierwsze musi mieć ona temperaturę pokojową. Po drugie nie wolno solić jej przed smażeniem, a dopiero w chwili podania. Po trzecie mięso powinno odpoczywać tyle, ile się smażyło. Po czwarte należy smażyć je na bardzo rozgrzanej(...)patelnię. Moja wołowina była raczej gruba, więc smażyłam ją po 3 minuty z każdej strony, po czym umieściłam na 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Potem dałam jej odpocząć, żeby krew nie rozlała się po talerzu.  Składniki na ziemniaki: - ziemniaki - oliwa z oliwek - czosnek - świeże zioła - pieprz - sól Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i nacinamy

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania