drugie danie - 14640 przepisów (strona:418/976)

TU I TAM po raz 12! Urodzinowo, poziomkowo! 203

serca, w których środku stajemy, by oddać się pasji i zrobić coś dla siebie. To smaki i zapachy, których się domyślamy, na które czekamy, które przez swą nieosiągalność w danej chwili stają się jeszcze bardziej kuszące. Jest coś niezwykle magicznego i fascynującego w naszym wspólnym TU I TAM. Ta zagadka, tajemnica i wędrówka wyobraźni prowadzi nas coraz bliżej siebie, choć(...)mogłybyśmy tak pięknie się różnić i tak wiele wspólnie ugotować. Jedną z pierwszych myśli, jakie przychodzą mi do głowy, gdy włączam komputer jest pytanie " Czy Amber jest teraz po drugiej stronie?" . Dziś wiem, że jest, że czyta te słowa i mam nadzieję, że te nasze urodziny sprawią jej radość, podobną do tej, jaka towarzyszy nam zawsze, gdy wspólnie gotujemy

KUCHARNIA
TU I TAM nr 7. Ser + gruszka + pralina = Terrina 171

zwykle w kąpieli wodnej, a ich głównym składnikiem jest mięso. Często terrina uważana jest za rodzaj pate , czyli pasztetu. Wiąże się to z zamiłowaniem Francuzów do tego właśnie dania, którego wyrobem już w średniowieczu zajmowali się cukiernicy, patissiers . Ich lekkie pasztety, pates, zawsze składały się nie tylko z farszu, ale i ciasta, czyli pate , dzięki czemu po upieczeniu serwowane(...)pokroić na cieniutkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzać masło i ułożyć na niej plasterki owoców. Obsypać grubo mielonym kolorowym pieprzem oraz cukrem. Po kilku minutach odwrócić delikatnie na drugą stronę i tak samo doprawić. Trzymać na ogniu do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a owoce zacznę leciuteńko się rumienić (nie chodzi o ich przypalenie, powinny stać się szkliste

KUCHARNIA
Pieczony schab z morelami i śliwkami 216

Pieczeń ze schabu nadziewana suszonymi śliwkami i morelami to doskonały pomysł na Święta, niedzielny obiad lub na zimno do kanapek. Pięknie prezentuje się na stole i

Oryginalny smak
Jajeczne placuszki bananowe // Two ingeredient banana pancakes 129

Krążące w sieci fit placuszki bananowe podobno pochodzą z przepisów Ewy Chodakowskiej. Bardzo słodkie, wręcz karmelowe :) dla mojego męża zbyt jajeczne… Mimo to polecam, warto się

Bazując na smaku
Roladka z kurczaka na puree z dyni 202

Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na danie, które było wykonane podczas kulinarnych rozgrywek blogerów czyli roladkę z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej z jabłkiem i morelą na puree z dyni posypaną palonym porem Składniki: - 1 pierś z kurczaka (ok.270 g) - 5 sztuk suszonych morel - pół małego jabłka - 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej - 1 cebula - 1,5 cm korzenia imbiru(...)rozbitym kurczaku. Morele kroimy na paseczki i układamy na jabłkach. Po ułożeniu owoców zwijamy roladkę. Obok rozkładamy sobie dwa kawałki folii jeden na drugim i kładziemy szynkę szwarcwaldzką (jeden plasterek musi zachodzić na drugi). Na szynkę dajemy roladkę i zawijamy w nią. Następnie tak przygotowaną roladkę zawijamy ciasno w folię, boki folii zawiązujemy na supeł. Robimy takiego cukierka

Kuchenne Wariacje
Sposoby na radzenie sobie ze stresem 120

łatwiejsze… Zanim to jednak nastąpi, wyjaśnijmy sobie jedną rzecz – naszym celem jest zredukowanie chronicznego stresu o niewielkiej intensywności, a nie stresu spowodowanego nagłym i bezpośrednim zagrożeniem życia. Na ten drugi nie mamy absolutnie żadnego wpływu, jednak to ten przewlekły, choć może niezbyt intensywny stres jest najgorszy. To taki cichy zabójca, który odbiera jakość życia na co dzień i umiejętność cieszenia(...)przyjemność. Wiem, że to nie jest łatwe, bo doba ma tylko 24 h, ale jeśli w Twoim grafiku są tylko obowiązki od rana do wieczora, to tak nie da się za długo pociągnąć. Przyjemności to taki wentyl bezpieczeństwa, który pozwala na spuszczenie ciśnienia. Zarezerwuj sobie godzinę lub dwie dziennie na rzeczy, które nie są obowiązkiem, lecz po prostu sprawiają

Modern Cave Girl
Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi 171

się oprzeć świeżym, dopiero co złowionym owocom morza. Tam też nauczyłam się, że w przypadku krewetek, nie potrzeba wielu dodatków. Warto pozostawić im możliwość bycia główną gwiazdą danej potrawy, i tylko uzupełnić ich smak pasującymi dodatkami. Dobrym przykładem na to jest ten makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi Krewetki – pyszny i niskokaloryczny przysmak Jeśli do tej pory(...)nimi obchodzić, by były idealne. A żeby poszło to Wam jak najbardziej bezboleśnie, poniżej kilka rad i wskazówek, jak je kupić i przygotować. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z makaronem znajdziesz w zakładce MAKARON Świeże czy mrożone? Odpowiedź na to pytanie zależy tak naprawdę od tego, czy macie sprawdzony sklep z rybami i owocami morza. Mówiąc sprawdzony

Na-talerzu.pl
KANIE PO GRECKU + FILMIK 99

Kanie po grecku to pyszne, niecodzienne danie. Rewelacyjne smakują bod marchewkową pierzynką. Polecam  SKŁADNIKI :  kanie 6-7 sztuk sól do smaku jajka i bułka tarta do panierowania  olej do smażenia MARCHEWKA : 3 marchewki kawałek selera  2 cebule 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego  2 łyżeczki przecieru pomidorowego  2 łyżki(...)około 2 szklanki wody  PRZYGOTOWANIE :  Kanie myjemy, osuszamy nasępnie moczymy w mleku, wyciskami i panierujemy w jajku i bułce tartej.  Smażymy na oleju z jednej i drugiej strony na złoto.  Cebulę kroimy w kostke, dodajemy trochę masła, podsmażamy. Dodajemy liśc, ziele, sól i wodę, dusimy warzywa. Nastepnie po 10 minutach dodajemy przecier i całość doprawiamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną 188

zgadł nikt. Przynajmniej nie od razu. Musiałam Was nieźle "prowadzić" byście wpadli na to, że chodzi o zwykłe pierogi ze słodką kapustą. Zagadka ta jednak miała takie swoje "drugie dno", bo właśnie w gąszczu tych wszystkich propozycji padały takie, nad którymi mocno się zastanowiłam.  Kasza gryczana w pierogach była właśnie jednym z tych składników, o których(...)dużo przyjemniejszy smak, jest łagodniejsza i bez tej charakterystycznej goryczki, która towarzyszy ciemnej kasze gryczanej. Obawiałam się tylko reakcji Męża, bo on nie dość, że za takimi daniami nie przepada, to tutaj miał zupełną nowość. Zważywszy na to, że z kaszami mu nie po drodze, miałam wątpliwości czy w ogóle posmakuje chociaż jednego dla mojego świętego spokoju. Skończyło się

Kuchnia w czekoladzie
Domowy chleb na zakwasie 214

sami tworzycie. Jeśli włożycie w niego serce, cierpliwość i odrobinę pracy nagrodzi was urzekająco chrupiącą skórką i mięciutkim wnętrzem. Jego świeżością możecie cieszyć się przez długi czas, choć nie dane było mi udowodnić tę frazę.. zbyt szybko rozpływa się w ustach.  Zakwas: Wspomniana przeze mnie wcześniej dusza chleba. To żywa część której zawdzięczamy puszystość i wzrost. Trzeba(...)mąki  -cierpliwość Wykonianie: Mąkę łączymy z wodą i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Umieszczamy ją w misce, przykrywamy szmatką i odkładamy w ciepłe miejsce. Co drugi dzień zabieramy 200g z tej masy, rozpuszczamy ją w kolejnych 100 ml wody i mieszamy z 200g mąki, przekładamy do czystej miski i znowu odkładamy w ciepłe miejsce... i tak przez

Gawron w rosole
Naleśniki z serem ricotta, szpinakiem i wędzonym łososiem z sosem beszamelowym 196

Przepis na to danie zobaczyłam na filmiku, który wyskoczył mi na facebooku. Wówczas pomysł na połączenie ricotty, szpinaku i wędzonego łososia wraz z sosem beszamelowym wydał mi się dość intrygujący. Zapomniałam o nim na jakiś czas, aż natrafiłam na promocyjną cenę wędzonego łososia (który jak wiadomo do tanich nie należy niestety L ) Przepis postanowiłam wypróbować(...)zobaczyć efekty. Wyszło bardzo smacznie. Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia Ilość porcji: 5-6 Składniki: Na naleśniki:* 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (można dodać drugą szklankę mąki pszennej) 2 szklanki mleka 1 łyżka oleju słonecznikowego Jajko Szczypta soli Margaryna lub olej (do smażenia) *Z tej ilości otrzymałyśmy 5 dużych naleśników Na farsz: 250g ricotty

Kolizje Smaków
Boczek po japońsku 207

kuchni japoń­skiej, więc pomysł na to danie zaczerp­nę­łam od niego. Po nie­daw­nym poby­cie w tymże kraju nie­mal każde danie przy­go­to­wy­wane przez niego było inspi­ro­wane sma­kiem Japo­nii. Przy­znam, że taka kuch­nia jest bar­dzo lekka(...)jesz­cze jakie smaczne. Taki boczek świet­nie sma­kuje od razu po ugo­to­wa­niu, spraw­dza się na zimno, jak rów­nież pod­sma­żony na drugi dzień na patelni. Naj­le­piej sma­kuje podany do ramenu (taki rosół mię­sny po japoń­sku) lub na ryżu z jaj­kiem na miękko. Boczek po japoń

Kuchcik gotuje
Murzynek z bitą śmietaną 177

ŚMIETANKOWA: 750 ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki agrestowej DODATKOWO: dżem (dowolny smak) cukier puder BISZKOPT: kakao, margarynę, wodę i dwie łyżki cukru wymieszać, dać na rozgrzany palnik i doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia, ostudzić. Białka ubić, dodać cukier i żółtka, łyżką wmieszać mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszać przygotowaną wcześniej(...)Przygotować galaretkę w szklance wody.  MASA ŚMIETANKOWA: śmietanę ubić, dodać cukier puder i tężejącą galaretkę. Całość dobrze zmiksować. Na dolną warstwę biszkopta wyłożyć dżem, następnie masę śmietankową. Przykryć drugą połową biszkopta. Posypać cukrem pudrem. Odstawić na godzinę do lodówki

Gotuję Testuję
Murzynek z bitą śmietaną 171

ŚMIETANKOWA: 750 ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki agrestowej DODATKOWO: dżem (dowolny smak) cukier puder BISZKOPT: kakao, margarynę, wodę i dwie łyżki cukru wymieszać, dać na rozgrzany palnik i doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia, ostudzić. Białka ubić, dodać cukier i żółtka, łyżką wmieszać mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszać przygotowaną wcześniej(...)galaretkę w szklance wody.    MASA ŚMIETANKOWA: śmietanę ubić, dodać cukier puder i tężejącą galaretkę. Całość dobrze zmiksować. Na dolną warstwę biszkopta wyłożyć dżem, następnie masę śmietankową. Przykryć drugą połową biszkopta. Posypać cukrem pudrem. Odstawić na godzinę do lodówki

Gotuję Testuję
Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny 317

zawsze mieszając mąki i taki też będzie przepis ode mnie, z wymieszanymi mąkami. Raz piekłam go z mąki pełnoziarnistej pszennej i z płaskurki (dawna odmiana pszenicy, jeszcze sprzed orkiszu). Drugi raz to mąką żytnia razowa z płaskurką i trzeci wypiek to mąka owsiana. Nie ma się tutaj czego obawiać, że chleb nie wyjdzie. Co prawda w przepisie napisano, żeby zostawić(...)kolejne 2. Raz o chlebie zapomniałam i ten pierwszy etap trwał od 16 do godziny 8 " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> I tak chlebuś dał radę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Przypominam, że jeśli opierasz wypiek o mąkę żytnią, nie musisz chleba wyrabiać. Jeśli ma to być chleb pszenny, trzeba ciasto powyrabiać

Mieszam w Garnku