drugie danie - 14640 przepisów (strona:410/976)

ZUPA FASOLOWO-GROCHOWA, BEZ MOCZENIA 175

Kiedyś oglądając Dzień Dobry TVN, gdzie gościem Mikołaja Reja była pani (nazwiska niestety nie pamiętam), ekspertka od dań z fasoli, dowiedziałam się bardzo ciekawej rzeczy, a mianowicie wszyscy którzy moczą fasolę kilka lub kilkanaście godzin przed jej gotowaniem (ja tak robiłam cale życie...) popełniają poważny błąd. Wywiad był bardzo ciekawy, pani widać obeznana w temacie, wydała nawet książkę(...)najlepsza zupa na świecie. Ja przygotowuję od razu dużą porcję, zajadamy 2-3 dni, z dnia na dzień jest coraz lepsza. Gdy zdarzy się, że zostaje jej więcej w drugim dniu, to wekuję w słoiki i pasteryzuję lub wlewam gorącą i zakręcam (nakrętka się wciąga i zupka czeka sobie w lodówce na następny obiad, za jakiś czas...). Tydzień

Smaczne Zdrowe
Jak bracia Grimm radzili radzić sobie z głodem czyli "Słodka Breja" 149

którymi można było powstrzymać garnuszek. Gotował wiec garnuszek dalej, a słodka zupa przelewała się za brzegi, i gotował ciągle, a tu już cała kuchnia pełna i cały dom, i drugi dom, i ulica, jakby garnuszek chciał cały świat nasycić. Nikt nie mógł go powstrzymać.       Wreszcie gdy pozostał tylko jeden dom nie zalany, wróciła dziewczynka(...)Tarmowskiego   Kasza jaglana, jak i brukiew przedstawiane były zawsze jako surowce niższego sortu, zarezerwowane dla biedaków. Do tego brukiew jest słodka, dlatego postanowiłem skomponować takie proste danie. Nie zapominajmy o tym, że marzenia były ograniczone wyobraźnią, a ta ilością znanych potraw. Dlatego też garnuszek nie rozdawał kawioru :) Składniki: - kasza jaglana - brukiew Wykonanie: Właściwie to przepis

Kryzysowa Książka Kucharska
Smaki jesieni, czyli urodzinowe risotto z leśnymi grzybami 185

moje urodziiiiiiny :) No dobra, nie moje, a przynajmniej nie całkiem moje. Bloga! :D Pierwsze, a więc wyjątkowo ważne. Wprawdzie ostatnie dwa miesiące były dla mnie ciężkie, ponieważ nie da się prowadzić bloga kulinarnego, nie posiadając w domu kuchni, jednak mimo to mogę z dumą stwierdzić, że jakoś przetrwaliśmy. Ja i blog oczywiście. Jestem przeszczęśliwa, że liczba odwiedzin wcale przez(...)garnka z cebulą wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie i smażymy ok. 2 min. Następnie dodajemy wino. Mieszamy i czekamy, aż ryż je wchłonie. Później dodajemy bulion. Najpierw jedną szklankę, drugą dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie pierwszą porcję płynu. Risotto cały czas mieszamy, uważając, by nie przywarło i się nie przypaliło. Kiedy cały bulion zostanie wchłonięty, dodajemy śmietankę, grzyby, ser oraz

Ratunku obiad
Nasze ED – krok drugi – szkoła rejonowa czy szkoła przyjazna? 90

mają środki na przeprowadzanie egzaminów, podręczniki, materiały i konsultacje dla ucznia w ed. Nie jest tak, że ucząc dziecko w domu musisz płacić czesne szkole! Szkoły przyjazne ED da się znaleźć w każdym województwie, istnieją ich listy. Tu nawet odległość nie jest problemem, bo przecież do szkoły jeździ się te kilka razy w roku na egzaminy. Ta rozmowa była(...)szukać dalej, nie czekać. Była zwrotem w akcji do naszej przygody z ED. Jak to u nas dalej się potoczyło napiszę w kolejnym odcinku Artykuł Nasze ED – krok drugi – szkoła rejonowa czy szkoła przyjazna? pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Smalcówki bezglutenowe w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 129

powtarzamy przy kolejnych smalcówkach. 10. Aby przygotować ciasteczka z dziurką, z rozwałkowanego ciasta wykrawamy szklanką kółeczka – po 2 na każdą smalcówkę. 11. Jedno z kółek smarujemy powidłem, a w drugim, kieliszkiem wykrawamy środek. Całość składamy i do dziurki dokładamy jeszcze odrobinę powidła. 12. Przygotowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy(...)przestygnięcia.   I to wszystko. Nasze bezglutenowe smalcówki są już gotowe. Teraz możemy je posypać cukrem pudrem. Klasyczne smalcówki polecam w nim obtoczyć – będą jeszcze słodsze i smaczniejsze Koniecznie dajcie znać, czy lubicie takie wypieki! Smacznego!   A jeśli szukacie innych inspiracji na świąteczne wypieki, polecam Wam mój sernik: Pyszny sernik na bezglutenowym, kruchym spodzie – przepis krok po kroku

Okiem Blondynki by McBlondi
Bezglutenowe pączusie z twarogiem 161

mleka. Do suchych składników dodać jajko, zmielony ser i lekko podgrzane mleko (180 ml). Całość porządnie zmiksować ale nie za długo. Ciasto powinno być dosyć rzadkie - nie da się z niego ręcznie ulepić pączka ale nie może być nazbyt rzadkie i lejące bo rodzynki utoną. Przy miksowaniu powinny zostawać ślady, które powoli zanikają. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.  W rondelku(...)olejem rzepakowym - smażenie na smalcu nadaje potrawom chrupkości. Łyżkę zamoczyć w gorącym tłuszczu, nabierać kolejno porcje ciasta o wielkości 1/2 łyżki i wrzucać je na tłuszcz. Można je spychać drugą łyżką. Smażyć na złoto z obu stron, osączać na ręczniku papierowym. Nie należy kłaść dużych porcji ciasta bo wyjdą racuchy zamiast pączków. Wystudzone posypać cukrem pudrem. Można je też

Ze smakiem bez glutenu
Zapiekanka makaronowa z wołowiną 151

sięgam do tradycyjnych receptur. Postanowiłem wam pokazać, co u mnie trafia na stół przy okazji imprez, czy też obiadów. Czasem na moim stole ląduje zapiekanka makaronowa z wołowiną. Danie z natury ma pikantną nutę. Pieczenie języka wywołują dwa składniki – sos sriracha, a także konserwowe papryczki jalapeno. Jeśli dostaniecie świeże papryczki jalapeno, niech was nie korci(...)kęsami się nie obejdzie. Do przygotowania naszej potrawy przyda wam się szkło żaroodporne, o takie jak tutaj. Możecie też je zastąpić modną w ostatnim czasie ceramiczną misą. Tutaj ten drugi produkt jest do obejrzenia. Dobrze, bierzemy się za pracę w kuchni. Możecie też zajrzeć do innych moich przepisów. Polecam wam domową zapiekankę z kiełbasą , czy też fasolkę po bretońsku

Kuchennyviral.pl
Bezglutenowe pączusie z twarogiem 144

mleka. Do suchych składników dodać jajko, zmielony ser i lekko podgrzane mleko (180 ml). Całość porządnie zmiksować ale nie za długo. Ciasto powinno być dosyć rzadkie - nie da się z niego ręcznie ulepić pączka ale nie może być nazbyt rzadkie i lejące bo rodzynki utoną. Przy miksowaniu powinny zostawać ślady, które powoli zanikają. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.  W rondelku(...)olejem rzepakowym - smażenie na smalcu nadaje potrawom chrupkości. Łyżkę zamoczyć w gorącym tłuszczu, nabierać kolejno porcje ciasta o wielkości 1/2 łyżki i wrzucać je na tłuszcz. Można je spychać drugą łyżką. Smażyć na złoto z obu stron, osączać na ręczniku papierowym. Nie należy kłaść dużych porcji ciasta bo wyjdą racuchy zamiast pączków. Wystudzone posypać cukrem pudrem. Można je też

Ze smakiem bez glutenu
Róże z ciasta francuskiego i kiełbasy 111

lada chwila opadną. Gwarantuję zadowolenie i kto wie.. ;) Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) około 400 g kiełbasy krakowskiej Henryk Kania Krótka lista składników, prościej się nie da!  Kiełbasę należy pokroić w cieniutkie plasterki, następnie plasterki te należy przeciąć na pół (tworząc półokręgi).  Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wzdłuż krótszej krawędzi na paski o szerokości około(...)siebie nachodzić w połowie długości. Na początku paska i na końcu warto pozostawić wolną przestrzeń, wystarczy około 1 cm. Kiedy plasterki kiełbasy mamy już nałożone na ciasto zakrywamy je drugą połową szerokości naszego paska ciasta lekko dociskając. teraz zwijamy całość tworząc różę. Kwiaty z ciasta i kiełbasy odstawiamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy je przez około

MamaOskarka
Muffiny ze śliwkami 154

właśnie z nimi. Wypróbowałam przepis z bloga moje wypieki  , muffiny pyszne. Mój syn stwierdził, że najlepsze na świecie :-) Zrobiłam nawet podwójną porcję. Zmniejszyłam ilość cukru i zamiast śmietany dałam jogurt naturalny. Polecam, warto zrobić, póki są śliwki :-) Miłego dnia, u mnie pada niestety :-) Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody(...)szklanki oleju słonecznikowego 300 g jogurtu naturalnego śliwki (w oryginale 5 sztuk) u mnie więcej Dodatkowo: cukier demerara do posypania babeczek 1. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Do mokrych wsypujemy suche, mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone drobno śliwki. 2. Ciasto wykładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, prawie do pełna. Wierzch posypujemy cukrem demerara

kruche babeczki
Najtańsze burgery ever :) 122

starożytną grę (a przynajmniej poudawać) P.S.  Przepis oryginalnie pochodzi z zakonu Karmelitanek Bosych. Z małymi zmianami ;) Składniki: Aby to bardziej zobrazować dla tych, którzy muszą mieć podane wymierne dane podaje orientacyjny koszt. Aby się najeść trzeba zjeść co najmniej dwa :) - 2 bułki 2 x 0,30 zł = 0,60 zł - 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 0,20 zł - pół(...)mieszanka przypraw z papryką, żeby nadała kolor 0,40 zł - 2 ziemniaki 0,45 gr Cena porcji bez energii - 2,45 zł Wykonanie: Jedną bułkę przekrawamy na pół a drugą lekko moczymy. Płatki owsiane zalewamy małą ilością wrzątku. Ugniatamy razem namoczoną bułkę, płatki owsiane i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Doprawiamy przyprawą do smaku, formujemy płaskie okrągłe kotlety

Kryzysowa Książka Kucharska
Ciasto dwuwarstwowe czyli sernik wylegujący się na makowcu. 163

się uda,  że nic nie upada . Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach,  dodajemy do masy makowej razem z żurawiną..Białka oddzielamy od żółtek,  te drugie dajemy wprost do masy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z masą makową ( na raty) i taką masę  równo rozkładamy na biszkoptach. Jeżeli mamy twaróg(...)cytryny (zastąpią aromat). Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka z  cukrem ucieramy do białości, dodajemy do sera razem z manną i budyniem. Cukier to indywidualna sprawa i trzeba go dać według własnego smaku. Należy jednak pamiętać, że masa jest słodka i biszkopty także. Na koniec partiami dodajemy pianę, wykładamy na mak i do pieca. Nagrzanego 180 stopni na około

Dieta moja pasja
Zapiekanka z kurczakiem pod beszamelem 334

gotowanym kurczakiem. Wykorzystałam kurczaka gotowanego w rosole i makaron, który pozostał z obiadu. Szybka w wykonaniu i jeszcze szybciej zniknęła. Nic dziwnego skoro w domu jest sporo amatorów takich dań. Inne pomysły na zapiekanki znajdziecie tutaj , a uzbierało się ich już bardzo dużo. Składniki 300 g ugotowanego makaronu gotowany kurczak (miałam udka i pierś z rosołu(...)masła 50 g mąki  pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz Sos W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. W drugim garnuszku podgrzać mleko i stopniowo go wlewać do mąki. Stale dalej szybko mieszać, aby się nie przypalił sos. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka. Doprawić solą

O kuchni z uczuciem
Placki kukurydziane z czereśniami (bezglutenowe) 183

czereśniami, ale równie dobrze będą smakowały z każdymi innymi owocami. Niewątpliwa zaleta? Placki są bezglutenowe :-) Jeśli nie jesteście zwolennikami mąki kukurydzianej możecie ją zastąpić inną, ale na początek dajcie szansę mojej wersji ;-) SKŁADNIKI 6 łyżek mąki kukurydzianej 150 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka sody czereśnie dodatkowo: 2 - 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Wszystkie(...)wlewamy po łyżce ciasta na każdy placek. Smażymy aż brzegi placuszków zaczną odstawać od dna patelni, a następnie na każdym placku układamy kawałki wydrylowanych czereśni i przekładamy na drugą stronę; smażymy na złoty kolor. Gotowe placki podajemy posypane cukrem pudrem, obłożne owocami lub polane syropem klonowym

Czary - gary w kuchni
Jajko (po)sadzone na warzywach 198

Dzisiaj na mój dietetyczny obiad serwuję fasolkę z jajkiem sadzonym z dodatkiem suszonych pomidorów.  Danie jest kolorowe i tak pyszne, że mogłabym je jeść codziennie :) Składniki na 1 porcję: 1/2 opakowania zielonej fasolki szparagowej (u mnie cięta i mrożona) 1 jajko 3  pieczarki 3 suszone pomidory (Sottile Gusto - Biedronka) pieprz 3 łyżki oliwy(...)Pomidory kroimy w paski. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Zamrożoną fasolkę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy - smażymy ok. 5 min. W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy pieczarki (ja rozkładam dookoła robiąc na środku miejsce na jajko).  Kiedy pieczarki lekko się przesmażą to odwracamy je na drugą

Alutka-Gotuje
Potrójnie czekoladowy sernik na zimno 244

schłodzony spód z ciastek. Schłodzić do stężenia.       Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Gdy czekolada będzie letnia zmiksować ją z drugą częścią masy serowej. Średnio czekoladową masę wylać na stężoną ciemną. Ponownie schłodzić w lodówce.   Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Gdy czekolada będzie letnia zmiksować(...)Sernik umieścić w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc, aż poszczególne warstwy stężeją). Przed podaniem oprószyć przesianym kakao. Ja posłużyłam się wyciętym z kartki szablonem, co dało taki ładny efekt :) Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Gulasz pieczony. Pieczone mięso a'la gulasz z piekarnika. 161

Pyszne mięsko.... pod taką nazwą znalazłam to danie tutaj   i po spróbowaniu przyznaje całkowita rację tytuł idealnie tu pasuje. Mięciutkie mięso, doskonale upieczone w towarzystw boczku, cebuli, papryk, pieczarek, dosłownie rozpływa się w ustach. W smaku przypomina trochę gulasz pieczony, trochę szaszłyki z piekarnika. Składników wydaje się być strasznie dużo, ale potrawa w czasie pieczenia(...)się kurczy. Podana porcja u mnie wystarczyła na dwa dni obiadów dla trzech osób. W pierwszy dzień podałam upieczone mięso z pieczywem, na drugi dzień do mięsa dorobiłam sosu i zjedliśmy w towarzystwie kaszy gryczanej. Polecam :) Składniki - 0.70 dkg łopatki wieprzowej - 0.40 dkg boczku wędzonego-parzonego - 0.40 dkg pieczarek - 2 kolorowe papryki - 2 cebule - sól, pieprz, czosnek mielony, papryka słodka

Kuchnia z widokiem na ogród
jabłecznik z połówek 136

polecam je szczególnie oszczędnym paniom domu.  *foremka 25*34 cm Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 200 g serka homogenizowanego waniliowego 200 g masła 3/4 szklanki cukru pudru (można dać więcej) łyżeczka proszku do pieczenia 8 jabłek 2 łyżeczki cynamonu cukier puder lub lukier na wierzch  Mąkę przesiać na blat, dodać posiekane masło, cukier puder, serek homogenizowany i proszek(...)lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną połowę rozwałkować na dnie wyścielonej papierem blaszki. Jabłka obrać, podzielić na połówki, ułożyć je na cieście i posypać cynamonem. Przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
KRUCHE Z WIŚNIAMI 140

Składniki: ciasto: 3 szklanki maki 1/2 szklanka cukru 6 żółtek 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa bezowa: 6białek kisiel - ja dałam cytrynowy szczypta soli 1 szklanka cukru Dodatkowo : drylowane wiśnie ok 1/2 l. słoika Sposób wykonania: Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, margaryny i żółtek zagniotłam ciasto. Podzieliłam na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Schłodziłam(...)pieczenia formę wyłożyłam potarkowane ciasto ( spód ciasto 2/3 ). Na ciasto wyłożyłam owoce. Białka ubiłam z cukrem i szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodałam kisiel. Wyłożyłam na owoce.Wierzch przykryłam drugą częścią potarkowanego ciasta. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 50 minut

Darcia w kuchni
Księżyce z Pstrągowej 250

okolice Rzeszowa), kobiety która niegdyś piekła ciasta na wesela - jak dla mnie to najlepsza rekomendacja. A więc przepis ma już kilkadziesiąt lat, nadal jest w użytku, a teraz dostaje drugie życie :) Cytuję przepis z oryginału, bo bardzo mi się podoba jego forma :) Aby "księżyców w nowiu" na talerzu było dużo należy w pierwszej kolejności upiec biszkopt(...)kopiata łyżka kakao ciemnego aromat rumowy 1/4 kostki margaryny (63 g) szczypta soli Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania po łyżce cukru. Do żółtek dać pół łyżeczki proszku i zmieszać by rosły (w czasie gdy walczymy z trzepaczką). Wszystkie składniki zmieszać, nie bawić się z nimi długo, bo i tak wyjdą. Margarynę roztopić

Trzeci talerz
Łopatka w warzywach z sosem chrzanowym ( sztuka mięsa ) 114

gotowane...? bez smalczyki i tłuszczyku?!? - a tak to - w warzywach z sosem chrzanowym... - no dobrze - spróbuję.. .....i tak weszła łopatka do stałego repertuaru obiadowego Powiem, że odgrzewana na drugi dzień też jest pyszna,.. i na zimno do kanapek też dobrze spełnia swoją rolę. Mojej łopatki bylo 1,2 kg. W jednym kawałku. Na 12 godz. przed przyżądzeniem należy zanurzyć(...)każdej części. Solanka - na litr wody - 3 pełne łyżki soli. Mięso oczyścić, zalać solanką i odstawić w chłodne miejsce na 12h przed przygotowaniem. Warzywa, które wykorzystałam do przygotowania dania: - 4 duże marchewki - 2 korzenie pietruszki - 1/4 selera - mały por zielona i biała część - 4 ząbki czosnku - 1 mała cebula dodatkowo - 2 liście laurowe - 3 kulki ziela angielskiego - pół łyżki

kawawszklance
Lekkie wina na jesienne dni.... 147

pleśniowych, przyciąga wzrok żywymi refleksami. Podawaj schłodzone do temperatury 6°C. To propozycja dla osób pełnych pozytywnej energii i optymizmu. Czyli coś dla mnie! To wino  polecam! Drugim winem jest:                  MIONETTO PROSECCO D.O.C. TREVISO (Vinpol) Włoskie wino musujące z regionu Treviso, białe, bardzo wytrawne, wytwarzane z białej odmiany(...)wina ProseccoMionetto oraz 3/10 soku ze świeżych, białych brzoskwiń. Wspaniałe jako aperitif. Wino charakteryzuje się niezwykłą świeżością smaku oraz niską zawartością alkoholu (ok. 11%) idealnie komponuje się ze wszelkimi daniami. Subtelnie wyczuwalna jest w nim    nuta miodu, dojrzałego jabłka i soczystej brzoskwini. Wino musujące polecam podawać w wąskich i wysokich kieliszkach, dzięki temu bąbelki utrzymują się

Wanilia i Kardamon
Drożdzowa gwiazda 146

równych części (nacinamy przez wszystkie warstwy). Po nacięciu ciasta zaczynamy zawijać poszczególne części z tym że najlepiej jest to robić dwójkami gdyż jedną część wywijamy w lewo a druga w prawo (wywijamy dwukrotnie każdą część żeby się ładnie zwinęła) i każdą z dwójek łączymy końcówkami (przed złączeniem musimy zawinąć każdą część jeszcze o połowę żeby spasowały do siebie). Kiedy(...)odstawiamy jeszcze na 20 minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni . Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy do przestygnięcia choć nie da się ukryć że ciężkie jest to oczekiwanie Jeżeli macie ochotę to śmiało można spróbować zrobić choć trzeba przyznać że troszkę ta nasza drożdżowa gwiazda jest czasochłonna

Kuchenne Wariacje
Dietetyczne frytki selerowe 161

kurczaka  :) Składniki: 0,5 selera (można więcej ;) mi jeden starczył na dwa razy) 2-3- łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy jakie kto lubi (ja dałam 1 łyżeczkę słodkiej papryki, niecałe pół łyżeczki ostrej papryki, szczypta soli i pieprzu) Sposób przygotowania: Seler obieramy, myjemy i kroimy w BARDZO cienkie paski pokrojonego selera wrzucamy do miski, dodajemy koncentrat i przyprawy(...)lodówki, żeby przyprawy przesiąkły w seler wykładamy seler na wyłożoną papierem do pieczenia blachę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20-30 minut, parę razy przewracając na drugą stronę, podczas pieczenia co jakiś czas sprawdzamy czy się nie przypalają ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pieczony królik 210

leżeć dłuuuuugo w np. oleju. Ma tak delikatny smak, że łatwo wchłania smaki, które mu zaserwujemy. Do tego zawiera stosunkowo mało cholesterolu. Nie bez kozery jest bazą wielu dań dla niemowląt. Oto moja propozycja: Składniki : tusza małego królika (bez podrobów) 3 łyżki oleju 15 ziaren jałowca łyżeczka suszonego rozmarynu pół łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka soli ok. łyżeczki mielonego(...)żaroodpornego. Polewamy olejem i posypujemy przyprawami (jałowiec wcześniej rozgnieść). Czosnek dodajemy na ok. dwie godziny przed pieczeniem . Królika wstawiamy pod przykryciem do lodówki na noc. Rano przewracamy królika na drugi boczek. Jeśli olej wsiąkł w królika, dolewamy ok. dwóch łyżek. Ponownie wstawiamy królika do lodówki. W sumie królik powinien leżeć w przyprawach i oleju ok. doby . Po pracy dodajemy

Weekendy w domu i ogrodzie
Śledź w śmietanie z jabłkiem 158

Śledź w śmietanie z jabłkiem Trochę nie dowierzam, że właśnie przedstawiam Wam jeden z moich najgorszych koszmarów kulinarnych. Śledzie w śmietanie. To danie podawane w szkolnej stołówce sprawiło, że przez wiele lat nie ruszałam śledzi. Tamte były okropne. Do dziś na myśl o zestawie śledź w śmietanie i gorące ziemniaki puchnie mi gardło. Serio. Na obiady(...)Niestety panie kucharki nie pozwalały nam odejść od stolika bez pustego talerza. Nie wiedziały, że dziecięca kreatywność nie ma sobie równych i śledzie lądowały w jednym kubku, przykryte drugim lub pod ceratą na stole... Od tamtej pory nie zjem takiego śledzia w jednym całym kawałku. Musi być pokrojony. I absolutnie żadnych gorących ziemniaków. Już kiedyś pisałam, że próbuję

Pełny talerz
Buchty z powidłami 122

cukru 250 ml letniego mleka 40 g masła lub margaryny 2 jajka pół łyżeczki soli kilka kropel zapachu cytrynowego Dodatkowo: 6 łyżek roztopionego masła marmolada do nadziewania (dałam z porzeczkami) cukier puder do posypania Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej drożdże, cukier, mleko,  masło lub margarynę, jajka, sól i olejek. Wszystko dokładnie wyrobić i odstawić pod przykryciem(...)czasie ciasto krótko wyrobić i formować bułeczki o wadze ok. 50g.  Każdą z nich spłaszczyć i nałożyć do środka marmoladę. Dokładnie skleić. Nadziane bułeczki nakładać jedna obok drugiej ( muszą się stykać ze sobą) na  wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm i pozostawić do ponownego wyrośnięcia do podwojenia swojej objętości. Wyrośnięte bułki posmarować roztopionym masłem. Wstawić

Na słodko lub wytrawnie
Chałka z miodem 120

Drugi z moich przepisów które zgłaszam na konkurs: "Upiecz Smakowity Chleb!", którego patronem są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, producent margaryny "Smakowita".  Tym razem coś na słodko, czyli chałka z miodem. Jest niesamowicie puszysta i za razem bardzo delikatna.. W jest nieco inna niż ta z dodatkiem cukru, według mnie o wiele lepsza :-) Z podanego przepisu wyszły mi dwie chałki(...)Składniki: 520 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżka margaryny lub masła ( dałam smakowitą) 4 łyżki miodu szczypta soli 1 opakowanie cukru pudru 400 ml ciepłego mleka 14 g suchych drożdży Dodatkowo do smarowania: Jedno rozmącone jajko 1 łyżka mleka 1 łyżka maku  Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść dokładnie jednolite ciasto ( nie będzie to łatwe gdyż ciasto jest

Na słodko lub wytrawnie
Gulasz wołowy na piwie 200

mięso (wraz z płynem, który wypłynął). Delikatnie solimy i pieprzymy całość. Następnie zalewamy wszystko bulionem i wlewamy gorzkie piwo. Dodajemy liście laurowe i koncentrat. Ponownie solimy i pieprzmy. Gdy danie się zagotuje trzymamy na ogniu jeszcze około trzy minuty, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Ja nie miałam odpowiedniego garnka, więc przełożyłam całość(...)godziny. W tym czasie nie musimy nic robić. Po upieczeniu gulasz zdecydowanie zmniejszy swoją objętość. Zostawiamy go do wystudzenia pod przykryciem, następnie chowamy w chłodne miejsce na noc. Na drugi dzień wystarczy tylko odgrzać w garnku.* użyłam dwóch puszek o pojemności 440 ml każda  Post Gulasz wołowy na piwie pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
WINNE ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM Z RODZYNKAMI 173

Święta co prawda już za Nami, ja podaję jednak przepis na śledzika który gościł na moim świątecznym stole, ale równie dobrze posłuży jako sylwestrowe danie . Wszak rybka lubi pływać ;) Śledziki pyszne, lekko słodkawe, takie do polubienia.   Składniki: 0,5 kg filetu śledziowego solonego 1 szkl octu winnego 3 ziarna ziela ang 3 liście laurowe(...)szkl oleju cukier, sól Wykonanie: Sledzie moczymy ok 2 godzin. Ocet winny mieszamy z cukrem,dodajemy listek,ziele ang zagotowujemy. Sledzie zalewamy goąrącą zalewą. Odstawiamy na noc. Na drugi dzień na patelni szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy koncentrat pomidorowy, rodzynki. Doprawiamy solą i cukrem do smaku. ma byc delikatnie słodkie. Tak przygotowanym sosem zalewamy osączone z winnej zalewy śledzie

Z Majeczką w kuchni
Gofry pizzowe 378

gofry , ale w całkowicie innej postaci!Tutaj kłaniam się wielbicielom pizzy!Z salami , papryką , kukurydzą i ciągnącym serem …W smaku przypominając ulubioną pizzę, a dzięki dodatkom są daniem nie tylko smacznym, ale i niezwykle sycącym!Na ostro!Spróbujcie!SKŁADNIKI:- mąka – 1 szkl – duże jajko – 1 szt – mleko – 140 ml – olej(...)żółty – 100 g – natka pietruszki – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę, proszek do pieczenia, sól, chili i olej przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy mleko z jajkiem. Łączymy składniki suche z mokrymi. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kosteczkę. Salami kroimy.  Natkę pietruszki drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser żółty ścieramy

Ostra na Słodko
CYNAMONOWE PĄCZUSIE SEROWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 197

pieczenia- 1/2 łyżki spirytusu lub np.rumu- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu- mielony ksylitol do posypania (lub puder)- olej kokosowy bezzapachowy do smażenia (lub oliwa)Zamiast obydwu mąk orkiszowych można dać 2 szklanki mąki tortowej.* szklanka o poj.250mlW misie miksera ubić jajka z ksylitolem, dodać partiami twaróg sernikowy, cały czas miksując. Następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, cynamon(...)kokosowy lub oliwę do ok.175*C i smażymy partiami nasze pączusie. Ciasto zsuwamy do rozgrzanego oleju przy pomocy dwóch łyżeczek lub łyżek. Na jedną nabieramy ciasto a przy pomocy drugiej zsuwamy je do tłuszczu. Smażymy je po kilka minut z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Sprawdzamy patyczkiem czy nie wypływa z nich surowe ciasto. Odsączamy na ręczniku papierowym

Smaczne Zdrowe
Faszerowane pomidory w greckim stylu 183

cytryny. Przy wyciskaniu soku z cytryny istotną rzeczą jest, aby robić to przez palce, sitko, lub za pomocą specjalnego urządzenia, tak, żeby pestki z cytryny nie dostały się do dania, gdyż mają one niezbyt przyjemny gorzki smak. Mięso dokładnie wymieszałem, tak aby całe obtoczyło się w marynacie i odstawiłem do lodówki, aby smak mięso wzbogacił się o smak marynaty(...)minut. 150 gram zielonych oliwek bez pestek odsączyłem z zalewy i dość drobno posiekałem. Dodałem do nich 2 niewielkie ząbki czosnku, które przecisnąłem przez praskę oraz sok z drugiej połowy cytryny, uważając, aby do oliwek nie dostały się pestki. Całość wymieszałem i dodałem niewielką ilość świeżo mielonego pieprzu oraz około łyżkę oliwy. Ponieważ oliwki były w słonej zalewie

Wyprawy kulinarne
Fiński chleb żytni 165

wróciłam to ciasto już "wychylało się" z foremki..a potem w piekarniku też troszkę "uciekło "poza foremkę i stąd taki fajny "kapelusik"..Chlebek bardzo smaczny..nawet na drugi dzień..polecam..jest bardzo łatwy do zrobienia..a przepis na ten chlebek podpatrzyłam  tutaj. ..Ja dodatkowo dodałam słód jęczmienny ..moje ciasto zagniatał wypiekacz do chleba...zagniecione ciasto wyłożyłam do keksówki(...)piec na blaszce lub kamieniu pizzy. 225 g mąki żytniej 300 g mąki pszennej  7 g drożdży suszonych lub 15 g świeżych  1 łyżeczka ciemnego cukru muscovado [ dałam zwykły cukier]  1 płaska łyżka soli (w oryginale 2 łyżki!)  300 ml ciepłej wody  45 g stopionego masła 1 łyżka słodu Oba rodzaje mąki wsypać do miski

Moje domowe kucharzenie