drugie danie - 14640 przepisów (strona:407/976)

Kokosowy krem jaglany z malinami i granatem 109

mgnieniu. Zarówno sok z Jeżyn, jak i z Czarnego Bzu to doskonałe źródło witamin i składników mineralnych a zatem są idealnym sposobem na naturalną suplementację. Zarówno jeden, jak i drugi owoc to doskonałe źródło antocyjanów (zapobiegają nowotworom skóry, wzmacniają serce, usprawniają pracę układu krwionośnego), witaminy C- która w okresie jesienno- zimowym jest dla nas szczególnie ważna ze względu na działanie(...)którego często w naszej diecie brakuje. Soki w smaku są... kwaśne, ze względu na to, że ich skład jest jedno składnikowy, gdyż są to soki w stu procentach z danego owocu, co dla mnie jest niezwykle ważne, gdyż cenię sobie produkty, których etykieta jest krótka oraz czytelna i nie przypomina tablicy Mendelejewa. W skrócie, bo nie lubię się rozpisywać, soki

Mango Papaja
Słodki krem z żółtego buraka i mango 129

Lekko kwaskowaty i orzeźwiający smak mango idealnie dopełnia słodycz żółtego buraka. Zupę doprawiłam odrobiną kurkumy. Podałam z kaszą kuskus, którą doprawiłam mieloną kolendrą. Nadal nie jestem pewna, czy zjadłam danie wytrawne, czy deser ;) 2 porcje ok. 300 g 0,5 litra wody 2 żółte buraki, obrane, pokrojone na równe części 1 mniejsze mango 2 łyżki kaszy(...)koniec gotowania dodajemy pokrojoną połowę mango. Gdy buraki będą miękkie, całość miksujemy na krem. Kuskus doprawiamy kolendrą, zalewamy wodą tak, by sięgała ok. 1 cm ponad warstwę kaszy. Drugą połowę mango kroimy w plastry lub kostkę. Zupę przelewamy do talerzy, podajemy z kaszą i mango. Smacznego

Kucharzyca
Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna 187

naprawdę niewiele. - Do ręcznego wyrabiania polecam użycie rękawiczek lateksowych. - Ciasto wymaga długiego wyrabiania i długiego wyrastania, nie da się „obejść na skróty”. - Powyższe składniki podałam zgodnie z oryginałem przepisu. - Dałabym mniej soli – nie 3/4 tylko 1/2 łyżeczki. - Uprzedzę pytanie odnośnie mleka w proszku. Nie można go zastąpić mlekiem płynnym. document.createElement('video'); http://www.mojewypiekiinietylko.com/wp-content/uploads/2017/07/Bułeczki-drożdżowe-puszyste-jak-bawełna(...)zachwyty w internecie nie były na wyrost. Upieczone bułeczki przyciśnięte ręką (patrz mój film powyżej) wracają do swojego pierwotnego kształtu. Ponieważ piekłam z podwójnej porcji dodam, że na drugi dzień (trzeciego już nie będzie) bułeczki są takie same, jak po upieczeniu. Gorąco polecam i życzę smacznego.   Poniżej film znaleziony na You Tube, z którego wykorzystałam przepis. Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
Zdrowe ciasteczka z masłem migdałowym 218

moje dziecko naszło na ciasteczka, więc odszukałam, zmodyfikowałam, dodałam masło migdałowe prażone Primavika z bardzo dobrym składem bo 99% to migdały a 1% to sól morska, zamiast syropu klonowego dałam miód. Ciasteczka wyszły bardzo smaczne, polecam :-). Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 20 ciasteczek: 1/2 szklanki masła migdałowego prażonego Primavika 1/4 szklanki płynnego miodu 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego(...)mąki amarantusowej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 1/4 szklanki mąki jaglanej 1/3 szklanki mąki kokosowej lub migdałowej 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1.W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej większej masło migdałowe z miodem i olejem kokosowym. 2. Do składników mokrych wsypujemy suche, dokładnie mieszamy, dodajemy posiekaną żurawinę, jeszcze raz mieszamy. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę

kruche babeczki
Fale Dunaju. 143

kakao 2 łyżki mleka 1 puszka brzoskwiń w syropie. Składniki na krem: 500 ml mleka 1 żółtko 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (ja dałam swojej roboty) 200 g masła Składniki na polewę: 10 dkg margaryny 6 łyżek cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej Wykonanie. Ciasto: Jajka ubić(...)zmniejszyć obroty do minimum. Dodać olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Gdy składniki się połączą, wylać połowę ciasta na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej połowy dodać  kakao i 2 łyżki mleka.Zmiksować i wylać na jasną część ciasta.Na wierzch wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez

Agusiowe smakołyki
Piernik z bakaliami 100

roku miało nie być piernika, ale 2 dni przed Wigilią koleżanka dała mi przepis na szybki piernik, który postanowiłam wypróbować jeszcze na te święta i jak widać sie udało.   Składniki: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 1/2 szkl anki oleju, 2 duże łyżki miodu, 2 łyżeczki sody, przyprawa do piernika/cynamon, bakalie (ja dalam rodzynki(...)żurawinę suszoną, płatki migdałowe) Przygotowanie: składniki suche wkładamy do miski wrzucamy bakalie i mieszamy aby bakalie obtoczyły sie w mące. W drugiej misce mieszamy skladniki mokre. Następnie łączymy składniki suche z mokrymi, mieszamy i wykładamy ciasto do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na programie góra/dół najlepiej na środkowym poziomie

Państwo Wojtczuk gotują
PTYSIE Z MUSEM ŁOSOSIOWYM 180

Uwielbiam ciasto ptysiowe! Przygotowuję z niego nie tylko pyszne Eklerki, karpatki , profiterolki , ale też wytrawne ptysie. Dziś, właśnie na takie mam dla Was przepis! Delikatne, chrupiące

Ostra na Słodko
Pieczarki zapiekane z warzywami 171

Pieczarki zapiekane z warzywami to pomysł na przekąskę na słono lub dodatek do obiadu. Do tego dania polecam wykorzystać bardzo duże pieczarki, ponieważ będą dobre do faszerowania. Taka przekąska jest lekka, szybka i bardzo prosta do przygotowania. Składniki na porcję dla 2 osób: 250 g dużych pieczarek 1/2 średniej wielkości pomidora 1 mała czerwona papryka  sól, pieprz(...)łyżka oliwy z oliwek kilka gałązek szczypiorku i pietruszki ewentualnie kilka plasterków żółtego sera Pieczarki umyć, oczyścić (obrać ze skórki) i usunąć nóżki. Połowę pomidora i papryki (druga połowę nadziejemy przygotowanym farszem!) bardzo drobno pokroić. Nóżki pieczarek drobno pokroić. Szczypiorek i pietruszkę posiekać. Pokrojone warzywa wsypać do miski, wlać oliwę, całość przyprawić solą oraz pieprzem. Cały farsz wymieszać

Ugotować
Paleo naleśniki na mące kasztanowej. 114

Naleśniki. Nie znam nikogo kto przechodzi obok nich obojętnie. Comford food dla jednych, dla drugich męka związana z ich smażeniem. Ja należę do tej pierwszej grupy – do naleśników mam i zawsze mieć będę ogromny sentyment. Gdy myślę o nich to na chwile przenoszę się do dzieciństwa – moja babcia zawsze serwowała nam słodkie naleśniki z twarogiem, smażone na maśle(...)posypane cukrem pudrem… Do dziś czuję ich zapach! I to są te chwile w których tęsknie za dawnymi smakami, do których w żaden sposób nie da się wrócić. Oprócz nośnika emocjonalnego, naleśniki są dla mnie ratunkiem na brak weny kulinarnej – gdy nie mam pomysłu na posiłek, smażę naleśniki i zawsze problem z kreatywnością się rozwiązuje. W swoim życiu robiłam

Fill The Bowl
Cannelloni z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem 151

tylko o to, by go troszkę podgotować - łatwiej będzie to faszerować, nie będzie pękać. Do makaronowych rurek małą łyżeczką delikatnie wkładamy farsz. Gotowe rurki układamy w blaszce, jeden obok drugiego w niewielkich odstępach. Warto przygotować większą blaszkę i układać rurki tylko w jednej warstwie. Całość zalewamy sosem beszamelowym, tak, aby cały makaron był w nim zanurzony - tylko wtedy będzie mógł(...)niego mąkę, a następnie mleko. Gotujemy do połączenia składników, często mieszając. Można skorzystać z pomocy blendera, aby uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Danie zapiekamy w temp. 210 st. przez 30 minut. 10 minut przed końcem posypujemy startym serem żółtym. Gotowe :) Przed podaniem można udekorować zapiekankę szczypiorkiem ;) aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Puree z dyni 111

jest prosty do zrobienia i całkowicie naturalny, nie zawiera bowiem żadnych dodatków w postaci soli, czy cukru ani innych przypraw (ma więc zastosowanie uniwersalne). Nadaje się też doskonale jako danie dla niemowląt :) Składniki: dynia (w dowolnej ilości) Wykonanie: Dynię myjemy, kroimy na pół. Oczyszczamy ją z pestek i włókien. Następnie kroimy na półksiężyce. Obieramy każdą część(...)miąższ) i kroimy w kostkę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Cząstki dyni układamy na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Powinny być luźno ułożone, nie jedna na drugiej. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut, aż dynia zmięknie. Następnie dynię wyjmujemy (np. łyżką cedzakową) i wkładamy do dużego garnka. Powtarzamy tę czynność

MyCookBook.pl
Jajka po szkocku 115

Danie obiadowe. I przekąska. Dla Szkotów danie na śniadanie. Proste, tanie, a jakie efektowne, a do tego naprawdę sycące. Składniki: 6 jajek ugotowanych 2 jajka do panierowania 600-700 g mięsa mielonego 1 łyżeczka czubata papryki ostrej 5 filetów anchovies kilka gałązek tymianku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju rzepakowego bułka tarta(...)mąka Wykonanie: W malakserze zmiksować anchovies, paprykę, tymianek i rozmaryn. Dodać do mięsa mielonego i dokładnie wymieszać. Na głęboki talerz wysypać mąkę, na drugi bułkę tartą, w kolejnym przygotować roztrzepane jajka. Jajka obrać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Jajko obtoczyć w mące. Na blacie (może też być deska do krojenia) podsypanym mąką przygotować „placek” z mięsa mielonego, tak, żeby móc

Pociąg Do Kuchni
Sakiewki z papieru ryżowego z nadzieniem mięsno - warzywnym 390

zakupy. W planach było sushi i jeszcze kilka innych azjatyckich dań, ale postanowiłem zacząć od sakiewek z papieru ryżowego z kurczakiem i warzywami.   Bardzo podobne sakiewki, tylko, że warzywne dostałem w zgłoszeniu na mój wiosenny konkurs od Karoliny, jednej z moich czytelniczek. Zrobiła trzy dania w parowarze i była zaraz za nagrodzonymi przepisami. Z wszystkich odrzuconych(...)jestem tylko facetem bez większych zdolności manualnych:) Zrobiłem połowę sakiewek, a połowę w formie sajgonek, ale że sakiewki wyglądały lepiej, to one wylądowały na zdjęciach :) W tej drugiej formie będą przy kolejnej okazji z innym nadzieniem :)      Składniki :  1 filet z piersi kurczaka  2 łyżki sosu sojowego 2 papryczki pikantne  1/2 marchewki

Parowar Faceta
Migdałowe ciasto z czereśniami i śliwką - szybko, smacznie i... migdałowo 154

szklanka płatków migdałowych 4 całe jajka (najlepiej wiejskie od gospodarza) 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czerwona śliwka (można dać więcej) * garść czereśni* cukier puder do posypania ciasta przed podaniem * ilość dodanych owoców zależy od Was, możecie ją zwiększyć. Ja użyłam ich niewiele, gdyż zależało mi na zachowaniu intensywności migdałowego(...)szklankę płatków migdałowych wsypujemy do misy blendera, rozdrabniamy je (wyglądem będą przypominać drobną kaszkę). Do jednej miski wsypujemy rozdrobnione migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy składniki łyżką. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy, aż dokładnie utrzemy składniki. Następnie do masy jajecznej wlewamy powoli olej, miksując na małych obrotach. Po czym delikatnie i stopniowo dosypujemy suche

Słodkie okruszki
Najlepszy kucharz świata 153

serca.Przygotowania zaczynają przypominać walkę o przetrwanie,jego być albo nie być,gdyż towarzyszy temu ogromny wysiłek fizyczny.Z jedenj strony nie może się już doczekać swojego wielkiego dnia,z  drugiej boi się,że coś pójdzie nie po jego myśli. Z racji tego,że Rasmus stawał już dwukrotnie na podjum jako brązowy i srebry medalista,jego cel jest jeden "złoto(...)przed jak i w trakcie trwania Bocuse d'Or.Trzeba przyznać,że koncentracja Rasmusa Kofoeda udzieliła się również nam.Na sali panowała totalna cisza.Gdy podczas konkursu kelnerzy podnoszą platery z prezentowanym daniem i coś idzie nie tak,wszyscy widzowie reaguja niezwykle emocjonalnie. Oczywiście duńczyk zdobywa upragnione złoto a od nas (widzów)otrzymuje gromkie brawa. Film możecie obejrzeć na antenie Kuchni + . Zdjęcia

Wielki apetyt
Czekoladowa Pokusa 150

połączy z budyniem. Masło, o temperaturze pokojowej,  ucieram z cukrem na puch i dodaję porcjami przestudzony budyń z galaretką.  Na posmarowanym spodzie smaruję masę czekoladową , przykrywam drugim, posmarowanym blatem ciasta i schładzam w lodówce. Składniki na polewę podgrzewam w garnuszku i mieszam, ochładzam do temperatury pokojowej i polewam wierzch mojego ciasta. Całość ponownie schładzam. Moja Rada(...)się zważyć, a wtedy musicie zajrzeć  do Porad  by uratować masę. Jeśli nie macie dżemu z aronii i cukinii, to idealnym zamiennikiem będą powidła śliwkowe ( moim dzieciakom, dałam do spróbowania połączenia obu dżemów i zgodnie stwierdziły, że smakuje jak śliwkowy

Ciasteczkowy Potwór
Zapiekanka ziemniaczana. 42833

Składniki: 1 kg ziemniaków 4 średnie kiełbaski (dałam kiełbasę śląską) 1 duży por 1 czerwona papryka 200 g startego sera gouda 400 ml gęstej śmietany (dałam 18%) 1 żółtko sól, pieprz 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej Wykonanie Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie tak, aby nie były rozgotowane, lecz lekko twarde. Kroimy je w grubsze plastry i układamy połowę(...)zapiekania. Na ziemniaki rozkładamy por posiekany w półplasterki. Kiełbasę kroimy w kostkę i układamy na porze. Z papryki oczyszczamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i rozkładamy na kiełbasce. Przykrywamy drugą porcją ziemniaków. Posypujemy solą i pieprzem i gałką muszkatołową. W kubeczku mieszamy śmietanę z żółtkiem, odrobiną soli do smaku i pieprzem. Zalewamy naszą zapiekankę. Ser ścieramy na tarce

O kuchni z uczuciem
Witajcie 181

lepiej niż współczesny obiad ze schabowym w roli głównej. Dochodzimy więc do tego że prócz zaspokojenia głodu i cieszenia się dobrym smakiem  potrzebujemy by dany pokarm dał nam energię do działania a mózg pobudził do twórczej pracy. Przypomnijcie sobie jak często ludzie stwierdzają że po obiedzie muszą odpocząć i wnet obalają się na łóżko pokonani potrawą. Dochodzi(...)absurd? Jak pożywienie może osłabiać?. Drodzy czytelnicy zacznijmy od zmiany hierarchii wartości i przesuńmy na pierwszą najważniejszą pozycję wartość odżywczą pokarmu i jego realny skutek po spożyciu. Drugie miejsce niech zajmuje smak a trzecie uczucie nasycenia. Wcale wszystko nie musi być najsmaczniejsze pod słońcem, bo często bardzo wartościowy pokarm niestety nie ma zbyt wielu walorów smakowych. Wielką umiejętnością

Kuchnia PROzdrowotna
Kartoflak czyli babka ziemniaczana 238

wierzchu chrupiąca a w środku mięciutka. Zawsze serwuję ją z sosem pieczarkowym. Nie jest to drogie danie dlatego bardzo często je robię. Najbardziej lubię z połowy surowych i z połowy ugotowanych ziemniaków. Składniki:1 kg ziemniaków (połowę gotujemy a połowę zostawiamy surowe)2-3 cebule2 jajka100 g mąki pszennej250 g wędzonego boczku + 6 plasterków(...)wyłożenia dna naczyniapół łyżki suszonego majerankusól pieprz do smakupół łyżki suszonego tymiankuObieramy wszystkie ziemniaki, połowę z nich gotujemy we wrzątku z wodą a drugą połowę ścieramy na tarce. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy (bez dodatkowego tłuszczu, boczek się wytopi).  Starte ziemniaki przekładamy na sitko,żeby odciekły z nadmiaru wody.  Do ziemniaków dodajemy boczek

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka marynowana niezwykła na oko 200

Sałatka jest naprawdę niezwykła, a może to dlatego, że nie trzymałam się ani miar ani wag i wykonałam ją po prostu na przysłowiowe „oko”! Co dałam do sałatki -papryka czerwona -ogórek -cebula -marchewka -sól, pieprz, przyprawa papryka słodka Kamis -ocet JAMAR spirytusowy 10% -olej Jeśli chodzi o proporcje, to najwięcej było papryki i marchewki, mniej cebuli ,a najmniej ogorków. Wykonianie(...)tarczy do szatkowania na pióra.Obrałam ogórki i wydrążyłam nasiona, zeszatkowałam. Marchewkę obrałam i pokroiłam techniką julienne, na słupki.Zasoliłam, na oko, i zostawiłam na całą noc. Następnie na drugi dzień rano dodałam poszatkowaną w paski paprykę, wymieszałam, dosoliłam, popieprzyłam, wymieszalam.Dodałam oleju nazwyklejszego około 2 szklanek. Chciałam mieć taką jakby lekko olejastą sałatkę. Oczywiście trzeba próbować od czasu

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik marmurkowy (sernik zebra) 1185

smakuje. Idealny sernik do kawy lub herbaty. Ten sernik swoim wyglądem przypomina bardzo ciasto zebra . Natomiast masa serowa podobna jest do tej z sernika z truskawkami i czekoladą , nie dałam masła, i śmietany, a mąkę ziemniaczaną zastąpiłam budyniem. Pieczenie tego sernika odbywa się w kąpieli wodnej, umieszczając foremkę z masą sernikową w większej foremce wypełnionej wodą. Pieczemy(...)wszystkie moje tradycyjne serniki, ale dzięki temu sernik nie wyrasta za szybko, nie pęka, ale i nie opada. Sernik nie jest za słodki, ma delikatną konsystencję, najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu. Składniki 1 kg twaróg półtłusty 4 jaka 2/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 budyń waniliowy Winiary (60 g) 2-3 łyżki kakao Ser przekładam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Po zimowej przerwie w końcu sałatka! 305

Już zacz yn am powoli sezon sałatkowy, choć do sałaty gruntowej trzeba jeszcze trochę poczekać. Ale ja już nie chcę, więc korzystam z tego, co dostępne

Zdrowa Kuchnia Sowy
Gulasz wołowo-warzywny z wolnowaru 142

kurczaka w całości i już za kilka godzin gotowania się nie będzie surowy, a będzie za to bardzo soczysty i aromatyczny - i tak właśnie było, bo pierwszym daniem jakie przygotowaliśmy był kurczak, kiedyś podzielimy się przepisem na niego. Tymczasem kolejnym testem była wołowina, czyli mięso, które potrzebuje trochę czasu, aby zmięknąć. Wołowina miała być mięciutka, rozpadająca się od naciśnięcia(...)powolnemu gotowaniu w niskiej temperaturze. Wolnowar ma 2 stopnie ustawienia temperatury plus funkcję podtrzymywania ciepła. Pierwszy z nich to 1 czyli powolne gotowanie w temperaturze około 70-90 stopni, drugi 2 to tzw. "szybkie gotowanie" w ok. 100 stopniach. Wystarczy nastawić urządzenie rano, a już za kilka godzin będzie można cieszyć się smacznym obiadem. Już nie mogę się

Pora coś zjeść
Dlaczego Blondynka nie miała w kuchni... 201

musi być pozytywna.  W ybrałam wyciskarkę do czosnku. Nazwa wyciskarki Mr.Czosnek wprawiała mnie w dobry nastrój, bo nie potrafię jej wypowiedzieć nie uśmiechając się przy tym. Na drugi dzień do drzwi zapukał kurier. Na pudełku Tupperware. Pomyślałam, jak miło. Rozpakowałam przesyłkę i zaczęło się. Moje przemyślenia - ładna, jestem kobietą lubię rzeczy ładne, ale i muszą być praktyczne. Dobrze wyważona(...)wysuwane sitko, heh. Mimo wszystko wzruszyłam ramionami i zabrałam się do robienia marynaty do boczku, do której potrzebny był wyciskany czosnek. Ha! Obrane ząbki, wszystkie trzy włożyłam do wyciskarki, dałam synowi - On wyciskał, ja robiłam zdjęcia.  Rezultat : poradził sobie bez problemu. Ząbki wyciśnięte praktycznie do zera. Pozostała po nich cieniusieńka błonka tylko. Wysunęłam sitko, błonkę podważyłam koniuszkiem noża

Blondynka Gotuje
Zupa ‘Dziad z babą’ – kuchnia podkarpacka 269

skromnych, ale sytych potraw z regionu. Są nimi ziemniaki i kluski. Zazwyczaj zupy zagęszcza się tylko jednym z tych dodatków, jednak w tym przypadku jest i dziad i baba :) Drugą charakterystyczną cechą są liście laurowe i ziele angielskie, które z reguły dodawane są do zup na mięsie. Tymczasem zupa ‘Dziad z babą’ jest typowo postna, okraszona zaledwie masłem(...)złoty kolor. Dodajemy do ugotowanej zupy. Całość doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki.     Zupa 'Dziad z babą' - kuchnia podkarpacka Przepisy na podkarpackie zupy i inne dania regionu znajdziecie w zakładce KUCHNIAPODKARPACKA

Trzeci talerz
Tort lodowy z porzeczkami 155

Dzisiejszy wpis jest szczególny. Minął już rok od pierwszego postu. Z jednej strony wydaje mi się, że ten czas minął błyskawicznie, z drugiej mam wrażenie że bloguję po prostu od zawsze. Trochę się w tym czasie wydarzyło. Była radość z pierwszego komentarza, pojawili się stali czytelnicy, czasem trafiła się nagroda, a czasem wpadka. Domownicy przed jedzeniem zaczęli pytać "można(...)porządnie zrumieniła. Zmieniło to nieco moją koncepcję, ale ostateczny efekt był... PRZE-PYSZ-NY! Porzeczki idealnie przełamują słodycz bezy. Oczywiście można też pominąć bezę i zrobić tylko lody (wtedy dajcie troszkę więcej cukru). Lody są bardzo proste i nie wymagają maszynki. Ich bazę stanowi bita śmietana, mleko i owoce. Gorąco polecam! Składniki: Beza 5 dużych białek szczypta soli

Pełny talerz
KRUPNIOK RAJZUJE. Czyńść 3.: Krupniociosa (Podróże z kaszanką: Pizza z kaszanką) 190

pojechoł do Włoch, coby tam te roztomajte pizze pokosztować. I musza W ō m pedzieć, że niby składniki maj ō m podobne, ale w smaku to niyrołz jedna kole drugi sie niy moge stan ō ńć… to trocha jak ze bab ō ma, na jedne niy idzie patrzeć, a przed inkszymi aże sie chopom uginaj ō m kolana. Krupniociosa(...)patrzeć, kedy sie fajnie przibr ō nołci 21 tyn syr. Jak już j ō m wyci ō ngniecie, to posujcie j ō m po wiyrchu trocha orygano (mogecie jeszcze dać tyż troszka ziel ōnyj pietruszki) i… smacznego 1 dość 2 mówili 3 obcy 4 przypadek 5 degustację 6 pół 7 góra 8 pora 9 wędzonego boczku 10 oregano

Chop w kuchni
C jak celiakia, z jak zmiany 143

owego, po prostu alergenów nie znajdziemy, jednak zawsze istnieje ryzyko, że się one znajdą i komuś przy okazji zaszkodzą), ale wynikiem pakowania wypełniaczy typu skrobia modyfikowana wszędzie, gdzie się da zaoszczędzić. Zamiast większej ilości mięsa sprytny producent daje wodę i pęczniejący zapychacz. Zamiast cukru… syrop glukozowo-fruktozowy, który jest tą brzydszą i bardziej niebezpieczną dla naszego zdrowia siostrą(...)lekturą etykiet. Można co prawda spożywać wyłącznie produkty oznaczone jako bezglutenowe, z symbolem przekreślonego kłosa. Ale po pierwsze są one dość, by nie rzec, że bardzo, drogie. A po drugie na sklepowych półkach można znaleźć szereg produktów, które glutenu nie mają, bo i mieć nie mogą (bądź nie powinny i dlatego właśnie studiowanie etykiet jest tak ważne). Jogurt

Krzywa Prosta
Światowy Dzień Żywności trwa cały rok - nie marnuj jedzenia! 179

dotyczyła właśnie niemarnowania jedzenia i naszych sposobów, aby temu zapobiegać. Korzystając z okazji podzielę się z Wami moimi sposobami na racjonalne gospodarowanie pieniędzmi i żywnością, bo przecież jedno z drugim jest ściśle związane. Przede wszystkim staram się planować zakupy . Przeważnie robię je raz w tygodniu, zawsze z kartką. Najpierw planuję menu na cały tydzień. Kiedy mam już wypisane(...)kilka cyferek, ale przez to narażają się na kupno czegoś, co bardzo szybko będzie przeterminowane, a stąd droga do kosza już jest prosta. Co zrobić z produktami czy daniami, których mamy nadmiar lub mają krótki termin? Ryby Smażone ryby można zamrozić owijając je szczelnie folią spożywczą lub pakując do woreczków strunowych. Pamiętajmy o dokładnym usunięciu powietrza z opakowania. Taką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Klopsiki w sosie grzybowym 153

drugie, sporo jest przepisów „odziedziczonych” jeszcze po babci, które na co dzień królują na moim stole. Po trzecie, zgromadziłam przeogromną liczbę przepisów. Podejrzewam, że przez kilka lat mogłabym gotować bez powtórzenia przepisu. Dla potwierdzenia, tak wygląda moja kolekcja książek kucharski i gazetek o tematyce kulinarnej. Znajduje się także część przepisów wycięta z prasy kobiecej. Druga część receptur(...)suszonej włoszczyzny. Mięso umyj, osusz i ewentualnie usuń ścięgna i pozostałości krwi. Następnie mięso pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce. Cebulę obierz i jedną drobno posiekaj, a drugą pokrój w piórka. Jajka sparz. Bułkę przełóż do miseczki, zalej przegotowaną wodą lub mlekiem. Suszone grzyby przełóż do kubka lub miseczki i zalej wrzącą wodą. Do zmielonego mięsa wbij

blog.moje-pasje.info
TORT SACHERA - PODEJŚCIE 1. 194

niej znalazłam recepturę na Tort Sachera oraz to, w jaki sposób powstał. Tak działają na mnie książki o historii jedzenia, w których nagle pojawia się jakaś sztampowa, kulinarna wizytówka danego kraju. Czytam o niej, zastanawiam się, analizuję recepturę... I biorę się do dzieła! Choruję ostatnimi czasy na książki o historii jedzenia oraz takie, które przygotują mnie i pozwolą douczyć się(...)roku, pierwszy z synów, Eduard, otworzył Sacher Garten, czyli 2,5-hektarowy ogród przeznaczony na przyjęcia i imprezy kulturalne, co odniosło ogromny sukces. Dwa lata później, po drugiej stronie ulicy postawił Sacher Hotel, przy której stała hala koncertowa, w której pierwszy raz wykonana została przez samego kompozytora w 1824 roku IX Symfonia Bethoveena.    W 1880 roku doszło

W kuchni Karmel-itki
Drożdżowe rogaliki cynamonowe z mąki pełnoziarnistej 170

Pewnej jesiennej soboty w głowie pojawiła się myśl - muszę zjeść coś słodkiego (niestety jest to często pojawiająca się myśl...;). Jednak lodówka niezbyt obficie wyposażona, chęci do

Corner With Recipes
Danie, którego nie jedliście! Mój sekretny i najlepszy przepis !!! 143

Zdradzę Wam dzisiaj mój sekretny przepis, NAJLEPSZY ze wszystkich moich przepisów zebranych do tej pory w moim pilnie strzeżonym zeszycie! A oto i przepis! Składniki: 2

In my kitchen