nieco później przejdzie on na plan drugi dostarczając przy okazji sporej dawki humoru. Na następnych stronach pojawiają się Zosia, Kosma, Klara, Marek i sympatyczna Pani Jadzia. Wszyscy po przejściach mniej lub bardziej bolesnych, każdy z nich w ten czy inny sposób szuka szczęścia. Ich spotkanie dowodzi, że jeśli otworzymy się na drugiego człowieka i wyciągniemy do niego pomocną dłoń(...)życie, a wszystko to za sprawą odrobiny magii, która w okresie świątecznym ma zwiększoną moc działania, ale o tym przeczytajcie sami. Ja mogę zagwarantować, że polubicie przesympatycznych bohaterów i dacie się uwieść tej przyjemnej opowieści, a przy okazji poznacie kilka smakowitych przepisów kulinarnych Pani Jadzi, która jak się okazało ma nie tylko życzliwe słowo i dobre serce ale także pysznie
Cynamonowe szczęścieInspiracją był ten przepis , choć dopasowałam go pod nasze preferencje smakowe. Miałam małe obiekcje co do dodawania ziela angielskiego i liści laurowych (tak trochę galatowo...), ale niepotrzebnie- wyszło cudnie... Danie dla 4-6 osób (po 2-3 szt). Składniki: - 12 policzków wieprzowych - 1 większa cebula - 4 ząbki czosnku - 150ml czerwonego wina - 400-450ml bulionu jarzynowego(...)rosół), posolić (ja dałam ok.1/3 łyżeczki soli himalajskiej), zagotować. Do garnka przełożyć podsmażone kawałki mięsa, oprószyć świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Garnek zamknąć i umieścić w piekarniku nagrzanym do 180*C . Dusić ok.1,5h na programie z termoobiegiem lub 200*C bez termoobiegu (program góra-dół) . W połowie czasu mięso przełożyć na drugą stronę. W razie potrzeby dolać trochę
Smaczne Zdrowetakich właśnie dań jednogarnkowych. Jeżeli miałabym opisać efekt końcowy jednym zdaniem to brzmiałoby to mniej więcej tak: Wszystkie składniki w wolnowarze jednocześnie łączą się ze sobą i zachowują swoją strukturę. Czy to nie wydaje się być stworzone do zrobienia leczo BLW? Możecie oczywiście nastawić sobie obiad późnym wieczorem dnia poprzedniego, a na drugi dzień włączyć tylko tryb podgrzewania
Krupeczkikolorowo nakryte, z drugiej przygotowane pod (zapewne) uroczystość. Sezon komunii mamy przecież. Oczekując jednak wystroju z odcinka "Kuchennych rewolucji" zawiedziemy się bardzo. Mimo kolorowych obrusów całość sprawia wrażenie smutnego i szarego, zupełnie jak w PRL-owskich zajazdach, które pamiętam z czasów mojego dzieciństwa. Wygląd wyglądem, ważne jest to, co można zjeść. Karta dań została wydrukowana na kolorowych
Codzienna kuchnia niecodziennaDruga technika, "Na skrzydełko" Zamiast kupować, piersi kurczaka lub udka, kup skrzydełka. Powolne ogryzanie każdej kostki spowoduje, że będziesz najedzony po bardzo małej ilości. Jak ktoś sobie nie radzi z pierwszą techniką, niech kupuje skrzydełka. Podobna zasada dotyczy się porcji rosołowej wyciągniętej z rosołu. Do tego kapusta kiszona i mamy danie
Dieta Rozdzielna i Zdrowiecukru pudru (ja dałam dużo mniej a i tak ciasto strasznie słodziutkie) 1 szklanka wiórek kokosowych 3 łyżki likieru kokosowego Malibu Śmietanę i serek przekładamy do dzieży i ubijamy do zgęstnienia. Dodajemy cukier puder, wiórki oraz likier. Mieszamy szpatułą i dzielimy masę na 2 części. Na pierwszy blat bezowy wykładamy jedną część, przykrywamy drugim blatem, na to wykładamy
Mam apetyt na ...środku..a po drugie najpierw są ciut pieczone, a potem smażone..powiem wam tylko tyle, że pyszne były..Przepis na takie czeskie pączki -vdolky znalazłam tutaj . 450 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru 3 żółtka 40 g stopionego masła skórka starta z połowy cytryny [ nie dałam] łyżka ekstraktu waniliowego
Moje domowe kucharzeniejest to danie lekkie (bez mąki), to porcja wystarcza na jedną osobę. Można się najeść, a żołądek nie jest obciążony. Składniki: 3 jajka (u mnie rozmiar L) 1 garść posiekanego koperku 1/2 posiekanej dymki 2 garści świeżego, umytego szpinaku baby 1 plaster sera koziego na jeden omlet 2 plasterki boczku pieczonego na drugi omlet 3 łyżki(...)drugą stronę i smażyć chwilę (druga strona smaży się szybciej) Omlet przełożyć na talerz i usmażyć drugi placek Na jeden omlet położyć połowę porcji szpinaku, a następnie pokruszony plaster sera koziego. Zwinąć w rulon Na drugi omlet położyć drugą połowę liści szpinaku oraz plastry pieczonego bekonu. Zwinąć w rulon Zjadać ze smakiem :) na pierwsze lub drugie
Szczęśliwa kuchniajest to danie lekkie (bez mąki), to porcja wystarcza na jedną osobę. Można się najeść, a żołądek nie jest obciążony. Składniki: 3 jajka (u mnie rozmiar L) 1 garść posiekanego koperku 1/2 posiekanej dymki 2 garści świeżego, umytego szpinaku baby 1 plaster sera koziego na jeden omlet 2 plasterki boczku pieczonego na drugi omlet 3 łyżki(...)drugą stronę i smażyć chwilę (druga strona smaży się szybciej) Omlet przełożyć na talerz i usmażyć drugi placek Na jeden omlet położyć połowę porcji szpinaku, a następnie pokruszony plaster sera koziego. Zwinąć w rulon Na drugi omlet położyć drugą połowę liści szpinaku oraz plastry pieczonego bekonu. Zwinąć w rulon Zjadać ze smakiem :) na pierwsze lub drugie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compapryką słodką i wędzoną(dałam po jednej łyżeczce),szczyptą soli, pieprzu i dwoma szczyptami chili. 5. Zblenderuj masę,ale tak by widoczne były małe kawałki fasoli. 6. Dodaj cebulę, kukurydzę, kolendrę i jajo. Wymieszaj. 7. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut 8. Po 15-20 minutach przewróć każdy z kotletów na drugą stronę i dopiecz kolejne
Fiolka w kuchniuzupełnia cytrynę. Danie ma kwaśny, cytrynowy posmak, ale i miód jest wyczuwalny, ale nie przyćmiewający cytryn. Trochę odmienne połączenia. 4 filety z mintaja 2 cytryny 3 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki estragonu 6 liści rukwy wodnej 2 łyżki masła 3 łyżki oleju pieprz, sól Cytryny umyć, z jednej zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Drugą obrać
Czerwony Gupikpudrem i mieszam. Można dać tego cukru mniej, tort może być trochę mniej słodki. Białka ubijam na sztywno dodając po łyżce cukier. Ubitą bezę łączę z posiekanymi orzechami z cukrem, mieszam delikatnie. Równocześnie grzeję piekarnik do 180 stopni. Na blaszce rysuję okrąg mniejszy niż tortownica, której będę używać, połowę bezy orzechowej rozprowadzam na papierze. Drugą część rozmieszczam w tortownicy
I tu będę miała takie teodchodzi. Czego ten facet od niego chce? Stefan rozpaczliwie próbuje zgubić śledzącego go człowieka. Życiorysy trzech chłopców splatają się ze sobą w szczególny sposób. Przedziwne wydarzenia następują jedno po drugim, a Jerro i Stefan znajdują się w wielkim niebezpieczeństwie. Mick powoli dochodzi do szokującej prawdy... Tytuł: Password Tytuł oryginalny: Password Autor: Miriam Mous Wydawnictwo: Dreams Liczba stron(...)powieści jest sporo. Z drugiej jednak strony, wierzę, ze inni czytelnicy mogą uznać ten zabieg za atut. Autorka stosuje technikę, w której każdy z bohaterów opowiada swoją historię, a ponieważ ich losy się łączą, w opowieściach poszczególnych bohaterów powielane są też wydarzenia, w których wspólnie brali udział. Przypuszczam, że autorce mogło chodzić o przedstawienie danej sytuacji z różnej perspektywy
Tetiisheriprzez telefon Punkt drugi uzupełnia nieco wcześniejszą teorię. Co by tu dziś ugotować? Ale ale, przecież chora jestem! Pizza hawajska, a może cztery sery? Dawno nie jadłam kebaba. Nieee… Dziś mam ochotę na chińczyka. Mniam, mniam. Tylko jaki był numer do kucharza? Ok, już znalazłam. Chciałabym zamówić… Dowóz za pół godziny? Ok, jakoś dam radę... 3. Patent
Grunt to przepis!ochotę na danie inne od klasycznego pieczonego kurczaka, to coś dla Was. Poprzedniego dnia, wieczorem, mieszamy wszystkie składniki suchej wcierki. Pałki z kurczaka oczyszczamy ze zbędnych skórek, tłuszczyków i resztek kości. Przyprawami dokładnie nacieramy mięso z kurczaka i odstawiamy je a całą noc do lodówki, żeby nadały mu smak i aromat. Na drugi dzień godzinę przed(...)ruszcie – wszystko skapie w dół. Mięso smarujemy glazurą przy użyciu pędzelka najpierw z wierzchu i wkładamy do rozgrzanego już piekarnika. Pieczemy 20 minut, pałki odwracamy, smarujemy je glazurą z drugiej strony, pieczemy 15 minut. Po 15 minutach znowu odwracamy i znowu smarujemy marynatą. Pieczemy kolejne 15 minut, odwracamy, ostatni raz smarujemy glazurą i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Łączny
Karo in the Kitchendrugiej misce wsypać mąkę dodać sodę,cukier,cukier waniliowy ,cynamon,kardamon,wszystko wymieszać 3. • Do napęczniałych płatków dodać kefir rozpuszczone zimne masło jajka mieszać drewnianą miską do połączenia składników Połączyć wszystko z suchymi składnikami mieszać łyżką gdyby było za gęste dodać kilka łyżek kefiru ciasto przełożyć do foremek na górę dać pokrojoną gruszkę Piec
W królestwie smaków Beatysię nudzić drugie śniadania w formie kanapek i sałatek. Kilka razy wspominała mi też o tym, że jej współpracownicy często zajadają się batonikami ze sklepiku, przez co i ona zaczęła kupować Grześki i tym podobne wyroby cukiernicze. Wtedy wpadłam na pomysł, żeby zrobić dla niej coś, co zastąpi jej, sklepowe łakocie i da zdrową porcję energii. Tak powstały
Kuchenny Skrawek Niebaprzygotowania naszego taniego dania będziemy potrzebowali 250 g. paluszków surimi (2,99 zł) 150 ml piwa (0,80 zł) 100 g. mąki pszennej (0,20 zł) chili, sól, pieprz (0,15 zł) olej do smażenia (wielokrotnego użytku) Cena : 4,15 zł Paluszki myjemy i dokładnie suszymy, po czym obtaczamy w samej mące, w drugiej misce mieszamy mąkę, przyprawy
Full Smakuulubionych dań Chińczyków oraz tradycyjną potrawą spożywaną podczas Chińskiego Nowego Roku (szczególnie w północnej części kraju). Lepienie chińskich pierogów, podobnie jak naszych polskich, to praca wymagająca zamiłowania, cierpliwości i praktyki. Pierożki Jiaozi , choć proste w przyrządzeniu, mają zupełnie inny smak od polskich pierogów z mięsem, mimo że w przypadku jednych i drugich używa się niemal tego
Smakowity Blog Kulinarnyrobiąc to danie po raz pierwszy wcale nie planowałem przyrządzenia frittaty, to tak jakoś wyszło Omlet wg tego przepisu nadaje się w zasadzie na przekąskę o każdej porze dnia. W dużej mierze za sprawą dodatku mięsa może okazać się też całkiem sycący – zwłaszcza jeśli podamy go z jakimś nawet lekkim pieczywem. Z drugiej strony
Kulinarna Pokusastrony, z drugiej zaś (ja kładę zawsze) dwie ćwiartki plasterka cytryny. Także całość skrapiamy leciutko cytrynowym sokiem, zawijamy dokładnie w folię i wstawiamy do lodówki na mniej więcej dwie godziny. Po tym czasie wstawiamy zawinięte w folii ryby do piekarnika nastawionego na około 180 stopni i pieczemy do 25 minut. To znakomite danie, nie zdarzyło
Kuchenna Kontrrewolucyabędzie nasze danie. Ja myślę, że 3-4 w zupełności wystarczą i nadadzą odpowiedniej mocy :) Rozgrzewamy suchą patelnię. Tortillę składamy na pół i kładziemy na mocno rozgrzanej patelni. Możemy ranty docisnąć palcami, tak aby roztapiający się ser ładnie skleił nam boki. Pieczemy przez chwilę do momentu aż tortilla się zarumieni. Odwracamy na drugą stronę. Quesadilla
Taste Therapyjest tu zresztą drugą, obok oszczędności w dodatkach, normą. Pikantne są tu też krewetki i inne owoce morza. Prawdziwy facet grilluje, ale nie delikatne chude mięso z kwiatami bzu i kurdybankiem, jak my zeszłego lata , tylko duże kawałki czerwonego mięsa. Prawdziwy facet je też desery, słodkieeeee! Prawdziwy facet dużo też podróżuje, kosztując tradycyjnych dań takich, jak Flammkuchen
GRUBY WAŁEKziemniaczanym, przedstawiamy Naszą druga propozycję na ziemniaki zapiekane z serem. Tym razem są to ziemniaki gotowane w mundurkach, a następnie zapieczone z serem żółtym. Dodałam do nich tylko paprykę i keczup, aby nadać im nieco ostrzejszego smaku, aczkolwiek smak ten nie powinien dominować, gdyż te ziemniaki są u mnie zawsze tylko dodatkiem do dania a nie daniem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijednej ręce filiżanka z kawą, w drugiej na talerzyku delikatne w smaku ciasto .. polane czekoladą. Sadowię się na kanapie przy komputerze Odpoczynek po pracowitym dniu.. Łyk kawy .. a następnie łyżeczkę zanurzam w pachnącej, brązowo, żółtej masie mmm~~~ Delikatny miękki, puszysty sernik ... Taki jak lubię.. Przepis na ten smakołyk znalazłam(...)TUTAJ – odrobinę zmodyfikowany przeze mnie dał smakowity efekt. ;-) Składniki: Składniki: 5 jajek 1 i 1/2 szkl. cukru pudru 2 budynie śmietankowe (40 g) 1 cukier waniliowy (16 g) 1/2 szkl. oleju 2 duże jogurty bałkańskie* lub greckie (w sumie ok. 800 g) 3 paczki herbatników petit 10 dag masła S posób
Na słodko lub wytrawniesprawdzają się jako drugie śniadanie do szkoły. Najbardziej jednak lubię je w wypiekach - można ograniczyć ilość cukru, bo same w sobie są słodkie; nadają ciastom tej specyficznej, bananowej konsystencji. I takie właśnie jest moje dzisiejsze ciasto bananowe, lub, jak kto woli, chlebek. Wzorowałam się na słynnym cieście Sophie Dahl, jednak dodałam kawę, cukier dałam ciemny, a do tego
Pożeraczka, czyli raz adobrzemieszamy. W drugiej misce łączymy jajko, mleko, olej i wodę. Dokładnie mieszamy i dodajemy do suchych składników. Mieszamy krótko, niezbyt dokładnie, do połączenia się masy. Kroimy warzywa i fetę, dodajemy je do ciasta, krótko mieszamy. Wkładamy naszą masę do foremek, posypujemy lekko parmezanem. Ja potrzebowałam dokładnie 19minut, aż były zadowalające :) Gotowe! Szybkie danie, pyszne, zaskakujące
Kitchens Alphabetpomysł na danie dla osób, które nie przepadają za karpiem. Jest to niezły przepis do wykorzystania także w menu sylwestrowym. Składniki: 40 dag wędzonego łososia w plastrach 25 dag serka śmietankowego 2 łyżki chrzanu pęczek koperku 2 łyżki śmietany sok z cytryny długi ogórek Wykonanie: Na kawałku folii aluminiowej ułożyć jeden obok drugiego plastry łososia
Pasja Smakuminut, drugą ok 4 minuty). Sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy ser gorgonzolę w kawałkach. Mieszamy do rozpuszczenia sera, na końcu dodając kremówkę. A zanim zabierzemy się za szpinak, mięso i sos - wstawiamy wodę na ryż i gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, w między czasie bierzemy się za powyższe punkty:) Danie przybieramy ziołami
Blondynka Gotujedrugiej dżem z czarnego bzu. Ilość zależy od tego jak słodki chcemy mieć serek. Przekładać omlety naprzemiennie smarując kremy. Wierzch udekorować białym serkiem i dżemami, które włożyłam do rękawa cukierniczego. Po usmażeniu i złożeniu omletów w tort robią się chłodne, dlatego można wykrojone porcje włożyć na chwilę do mikrofalówki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Dania
https:KKuchniaMniamCannelloni nadziewane szpinakiem i serem to pyszne danie makaronowe. Zapieczone z sosem beszamelowym i posypane parmezanem zasmakuje nie jednej osobie która nie przepada za szpinakiem(...)doprawiamy do smaku. Nadzienie jest troszkę rzadkie więc zagęszczamy je rozmieszaną mąką (opcjonalnie ) i ponownie zagotowujemy, studzimy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, rurki nadziewamy szpinakiem i układamy jedną obok drugiej. Masło rozpuszczamy w garnku, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką, następnie wlewamy mleko i ciągle mieszamy. Dodajemy przeciśnięty czosnek sól i pieprz. Kiedy sos ( po 3-4 minutach ) zacznie
Kulinarne Fantazje Mariolitaki lubię najbardziej, więc postanowiłam dodać truskawki na końcu. Jedyną wadą tego było to, że szumowina, którą usuwałam z owoców przy pierwszym gotowaniu, wmieszała się w dżem i nie dało się jej oddzielić. Tak więc dżem jest mniej klarowny. Jednak nie jest to wada. Wagi owoców podaję po umyciu i obraniu. Smacznego! Składniki: 1400 g truskawek 1100 g rabarbaru(...)więc zrobiłam osobno. Zasyp cukrem, przemieszaj i wstaw do lodówki przynajmniej na kilka godzin lub na całą noc. U mnie była to prawie doba. Co jakiś czas przemieszaj. Na drugi dzień przełóż owoce z cukrem i sokiem do wysokiego garnka. Zagotuj na średnim ogniu i dodaj sok z cytryny. Często mieszaj. Po zagotowaniu, zmniejsz gaz na mały
Anioszek w kuchnipiekarniku do temperatury 250 stopni. Co sprawia, że 1/3 moich garnków, form do zapiekania i patelni może wylądować w koszu, bo nie są już potrzebne:) No i łatwo potem danie wstawić do lodówki bez potrzeby przesuwania słoików i słoiczków a także umyć w zmywarce. Ja mam patelnię o średnicy 28 cm, z wysokim rantem, więc(...)wiadomo jak to bywa w ferworze gotowania, czasem akurat drewniana łyżka jest bardzo daleko a widelec tuż pod ręką… Jest przez to niestety dosyć ciężka, ale z drugiej strony trzymając ją w ręku czuje się ten ciężar gatunku i porządną robotę. Jak tylko pierwszy raz wzięłam ją do ręki to wiedziałam, że zostanie u mnie na długo. Patelnia
Cooking for Emilylodówce zobaczył swój ulubiony deser i to w wersji XXL. Wierzch posypałam kakao i posypką wanilia i rum De Luxe z Lidla. Przygotowanie zajęło niecałą godzinę, potem musiałam dać czas na leżakowanie w lodówce, aby krem się ściął, a potem nie wiem kiedy i jak szybko zniknęło, w sumie się nie dziwię, bo było przepyszne. Składniki: biszkopt z 2 jajek(...)miksowałam żółtko z cukrem pudrem na puszystą jasną masę, zmniejszyłam obroty miksera i po łyżce dodawałam serek mascarpone i miksowałam do połączenia się składników. Następnie dodałam likier Amaretto. W drugiej misce ubiłam białko na sztywną pianę, którą wyłożyłam do miski z żółtkami i serkiem i wszystko wymieszałam łyżką do połączenia się składników. Tą masą tiramisu zalałam nasączone biszkopty poukładane
Blondynka Gotujerównież w środku) i masłem orzechowym~ Wczorajszy dzień...Nie wiem, czy zaliczyć go do udanych, czy wręcz przeciwnie. Hmm, no powiedzmy - pół na pół. Jego pierwsza połowa była udana, druga niestety nie. Ale zamiast skupiać się na problemach to się pochwalę, a co :) W sobotę byłam w Lublinie. Przy okazji poszłam z mamą do centrum handlowego. Idziemy, a nagle(...)zaczęłam się śmiać, mówić że nie, coś tam coś tam, ale no namówiły mnie razem z mamą, dostałam tabliczkę z numerkiem castingowym i pani zrobiła mi kilka zdjęć. Potem dała ulotkę z tym właśnie numerkiem, numerem telefonu i informacją, żeby w poniedziałek między 11 a 12 do nich zadzwonić i zapytać o wyniki castingu. Okazało się, że zostałam zakwalifikowana dalej
breakfast of dreamsUmyj piersi, odetnij tłuste części i każdą pierś przekrój wzdłuż na cieńsze filety. Oprósz solą i pieprzem, dopraw pozostałą częścią ziół prowansalskich. Tak przygotowane filety obtocz w mące. Weź drugą patelnię i wrzuć na nią 2 łyżki masła. Kiedy się rozpuści, dodaj piersi kurczaka i smaż na średnim ogniu około 3 minuty z każdej strony. Do zeszklonych porów(...)pora możesz wyjąć i zmiksować na puree. Na patelnię z porami dodaj podsmażone filety z kurczaka i duś razem, aż kurczak nie będzie już surowy w środku. Danie skrop sokiem z cytryny i posyp zmielonym czarnym pieprzem. Możesz podawać prosto z patelni, na talerze z przygotowanym puree ziemniaczanym. Smacznego
Gotowanie to kochanierozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy, dodajemy cebulę i lekko ją szklimy. Do zeszklonej cebuli dodajemy paprykę, całość lekko solimy i pieprzymy i smażymy jeszcze minutę. Żaroodporne naczynie smarujemy drugą łyżką masła, układamy na jego dnie pokrojone ziemniaki, pomiędzy nie wkładamy cebulę z papryką. Teraz warzywa skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Szczupaka wyjmujemy(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Rybę z warzywami zapiekamy w tej temperaturze przez trzydzieści minut. Na dziesięć minut przed końcem pieczenia otwieramy piekarnik i na wierzch dania dodajemy zielony groszek. Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, dzielimy na porcje, rozkładamy na talerze, posypujemy posiekanym szczypiorem i podajemy
Miód i pieprzkolejny zdrowy i pożywny posiłek dla całej rodziny. Podajemy ją z chrupiącym chlebkiem albo ziemniakami . Wątróbka jest bogata w składniki odżywcze i warto ją wprowadzić do diety. To danie jest absolutnie pyszne! Wątróbka drobiowa jest jednym z najzdrowszych pokarmów na świecie. Chociaż mięso narządów nie jest popularne jak kiedyś, wątróbka drobiowa jest pełna niezbędnych składników odżywczych(...)pieprz – 1 ½ szklanki wody – 2 łyżki mąki do zagęszczenia Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Wątróbkę myjemy i smażymy bardzo krótko. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na drugiej patelni smażymy pieczarki oraz cebulę. Następnie do usmażonych warzyw dodajemy wątróbkę. Mieszamy. Wodę rozrabiamy z mąką i zalewamy zawartość patelni. Możemy jeszcze przyprawić solą oraz pieprzem. Chwilę razem dusimy
Zdrowy Styl JoannyDieta w 3 dni? A co to da? Nie, cudów nie ma – nie schudniecie w oczach i nie zmieścicie się w jeansy z liceum które leżą na dnie szafy i czekają na lepsze czasy. Nie spali się c ały tłuszczyk skrzętnie odkładany w boczkach przez lata. Poczujecie się lżej, zdrowiej i mocniej. Świeżo. A całe to dobro – z warzyw(...)czas jej trwania rezygnujemy z picia i jedzenia jakichkolwiek produktów przetworzonych – nie używamy soli i cukru, rezygnujemy z nabiału i porannej kawy. Posiłki składające się na dzienne menu – śniadanie, drugie śniadanie, lunch, deser/przekąskę i ‘zupę’ – z astępujemy świeżo wyciśniętymi sokami w odpowiedniej ilości i kombinacji składników. Ostatnim posiłkiem dnia jest lekka, ciepła lub zimna kolacja – składająca się
Karo in the Kitchengrubość – związane mięso łatwiej się też kroi. Wkładamy je do marynaty, dokładnie w niej otaczamy, zamykamy worek i wkładamy do lodówki. Marynujemy wieprzowinę przez co najmniej 12 godzin. Na drugi dzień wyciągamy mięso z marynaty na blat, dajemy mu dojść do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do 220⁰C. Mięso wyjmujemy z marynaty (marynatę zostawiamy!) i wykładamy na ruszt/kratk(...)minut na rozejście się soków po mięsie. Jeśli jecie ją na obiad – kroimy ją i podajemy na ciepło. Do kanapek Cubanos należy ją wystudzić i schłodzić – wtedy da się kroić na cienkie plastry. SOS MOJO Marynatę pozostałą z mięsa, sok z limonki i pomarańczy, a do tego dwie- trzy łyżki soków z blaszki spod pieczeni podgrzewamy na patelni na średnim
Karo in the Kitchenryż zrobi się przeźroczysty paellę zalewamy bulionem warzywnym oraz przyprawiamy solą, pieprzem, i papryczką chilli (pokrojoną w drobną kosteczkę). Paellę dusimy przez ok.20 minut. Na drugiej patelni przygotowujemy krewetki: o brane i rozmrożone krewetki myjemy i zalewamy sokiem z limonki, solimy, dodajemy papryczkę chili całość mieszamy i odkładamy na 2 godziny. Na mocno rozgrzaną patelnie z olejem(...)smażymy aż krewetki będą miękkie. Przygotowane krewetki dodajemy do paelli wraz z przecierem pomidorowym i czerwoną fasolą, dusimy przez ok. 5 minut. Danie podajemy w naczyniu w którym go przygotowaliśmy, przez podaniem posypujemy jeszcze posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki oraz wykładamy cytrynę pokrojoną na ósemki
Łycha smakówFilety zapiekane z mozzarellą i szpinakiem to niesłychanie proste daniem i niezwykle smacznym. Na wierzchu tworzy się chrupiąca skorupka z mozzarelli a pod spodem jest kremowy biały serek. Czas: 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Jedna z najprostszych zapiekanek i przy tym jedna z najsmaczniejszych. Filety zapiekane z mozzarellą wcześniej są krótko marynowane, dzięki czemu nabierają aromatu(...)mozzarellą są daniem bardzo prostym, za to ładnie prezentującym się na talerzu i spokojnie można je podać na proszony obiad. Goście będą zachwyceni – to gwarantowane. Kilka uwag do przepisu: filety zapiekane z mozzarellą najlepsze są z pojedynczych, cienkich płatów piersi z kurczaka, bez polędwiczki. Szybciej się pieką i lepiej wyglądają na talerzu. Po drugie, możesz próbować zastąpić
Niedzielny kucharzwiadomo: kanapka, ale na drugi dzień? Znów bułka tarta albo grzanki? Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? Nawet jak mamy zapał i chcemy wykorzystywać nadmiar pieczywa to kiedyś nam się te grzanki i bułka tarta znudzą. I wtedy przeważnie kończy się motywacja i pomysły na niemarnowanie. Bardzo nad tym ubolewam, bo chleb jest świetną bazą wielu wspaniałych dań. Można
365 dni dookoła kuchniLetnia, kolorowa sałatka na bazie tuńczyka, świeżego bobu, czerwonej i żółtej papryki, chrupiącej kaszy i pachnącej natki z pietruszki. Całość polana sosem majonezowo - musztardowym smakuje rewelacyjnie
Szalona Kuchnia EwelinyWielką zaletą tego dania jest prostota.W czasie jak mięsko nam się piecze, nastawiamy ziemniaczki i robimy surówkę. I mamy gotowy obiadek. Smacznego :) SKŁADNIKI: 10 plastrów schabu ok. 4 łyżki majonezu 20 dag sera sól pieprz przyprawa do mięs zioła prowansalskie WYKONANIE: Schab delikatnie rozbijamy, odkrawamy żyły itd. Jedną stronę mięsa przyprawiamy solą i pieprzem, drugą posypujemy przyprawą
Pani na deserPrzejadły Wam się tradycyjne kotlety z kurczaka ? mam dzisiaj propozycję na nietypowe może połączenie z marchewką, cebulą w zalewie octowej. Kotlety są pyszne ale trzeba je
Sama słodycz i szczypta chilitutaj słonecznik nie dał rady wygrać z żurawiną, która tym razem towarzyszyła nam od początku do końca całej degustacji. Całość dobra, jednak czegoś nam tutaj zabrakło. Podsumowanie: Jesteśmy już po recenzji trzech smaków chałw lnianych i na pewno nie ostatnich. Każda wersja jest przyjemna na swój sposób tylko jedne posiadają ten efekt WOW a drugie nie. Polecamy każdemu
Candy Pandasdrugiej strony, aż do delikatnego zarumienieni się sezamu. Smażenie na margarynie dodatkowo nada maślanego smaku i kotlety staną się po prostu smaczniejsze. Usmażone placuszki odsączamy na ręczniku papierowym i zostawiamy do wystygnięcia. W osobnym pojemniczku umieszczamy sos. Kotleciki można jeść nożem i widelcem lub bez sztućców, maczając w sosie. Dzięki temu danie to stanowi
Kuchnia od dwojgaTradycyjne danie z Lubelszczyzny serwowane w wielu domach na Śniadanie Wielkanocne. Niezwykle bogaty smakowo, treściwy i sycący barszcz z czerwonych buraków. W mojej wersji wykonywany ekspresowo - pewnie mama by mnie zabiła wzrokiem ale trudno, mało casu... 😉 Doskonale sprawdza się również jako zwykły obiad, nie musi czekać do Świąt. A najlepiej smakuje na drugi dzień, po przegryzieniu
Ze smakiem bez glutenunawet na drugi dzień są mięciutkie, delikatne i przepyszne :) Są bardzo lekkie, do ich przygotowania najlepiej użyć ziemniaków z poprzedniego dnia. Moje z konfiturą różaną (ulubione!), ale możecie nadziać je dowolnie :) Polecam! Ps. Zainteresowane osoby zachęcam do poznania tematu system crm :) To system informatyczny i postawa marketingowo-sprzedażowa. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego
Domowa cukiernia Ewyśmietanki 18% (ja dałam mniej) 1/2 szklanki płatków migdałów sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej Ziemniaki, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w ćwiartki, zalewamy wodą, by zakryć warzywa i gotujemy. Umyty kalafior oraz oczyszczone, obrane cebule i kalarepę kroimy w grubą kostkę. Na patelni na łyżce masła podsmażamy cebulę, która zdejmujemy, gdy się zezłoci. Dokładamy drugą łyżkę masła
kruche babeczkidrugiego naczynia , najlepiej płaskiej patelni-rondla wlej wrzątek i zanurzaj papier ryżowy, pojedynczo. Szybko wyciągaj na deskę i nakładaj nadzienie. Zawijaj krokiety. Układaj na papierze do pieczenia w naczyniu do gotowania na parze i pod przykryciem gotuj tak około 2-4 minuty. Podawaj z podprażonym na suchej patelni białym sezamem. Danie jest niezwykle pyszne i powiem
Z Kuchni Do Kuchnirówny, gruby „kołnierz”, drugi gatunek ma nieco popękany, nierówny, delikatny kołnierz. Dalszy ciąg o ślimakach niedługo, a teraz wypada napisać gdzie odbyła się degustacja i gdzie gotowaliśmy. Nocowaliśmy w jednym z domów na polu golfowym Sand Valley Golf Resort , gdzie znajduje się restauracja Finka, w której gotowaliśmy i w której odbywała się degustacja ślimakowych dań c.d.n
królestwo garówpapryczką o nadgarstek drugiej ręki albo o deskę. Większość nasion powinna wypaść. Rozgrzej garnek (taki, w którym zmieści się zupa) i rozpuść w nim masło. Następnie wrzuć tam chilli i imbir, posmaż chwilę aż się zarumienią. Raczej nie polecam, żebyś się nachylał nad garnkiem na tym etapie. Jeśli chilli i imbir są wysokiej jakości, dadzą Ci po płucach lepiej(...)trochę pieprzu cayenne. Generalnie zupa powinna być słodko-słona z nutą imbirowo-kokosową. Jak wpomniałem we wstępie, w robocie ciężkie czasy nastały i tym razem słabo było z prezencją dania. Ale smak jest, a to chyba najważniejsze
manslogblogpomysł na drugie śniadanie...koktajl z ananasa, kiwi, truskawek i borówki amerykańskiej. Pycha :) Składniki: * 1 ananas * 1 kiwi * pół szklanki borówek amerykańskich * 250 g truskawek Wykonanie: Ananasa obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do wysokiego naczynia. Truskawki oczyścić, umyć, dodać do ananasa. Kiwi obrać ze skórki i razem z borówkami amerykańskimi dać do pozostałych owoców
Zrób to smaczniemuszę chyba nikomu tłumaczyć, jakie uczucia temu towarzyszą. Po pierwsze zadowolenie, bo innym smakuje to, co się dla nich przyrządziło. Po drugie ogromna duma z faktu, że własne dziecko potrafi i chce pochwalić drugiego człowieka :) A wracając do muffinek, rzeczywiście są dobre. Spód jest wykonany z gorzkiej czekolady, natomiast góra to mus z białej czekolady. Te dwa światy(...)świetnie się uzupełniają i zdobywają nasze podniebienia. Bardzo lubię takie kontrasty. A Wy? Składniki: Spód: tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 2 jajka 3 łyżki cukru (dałam brązowy) Wykonanie: Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Przestudzić, dodać żółtka i wymieszać. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Masę czekoladową i ubitą pianę połączyć mikserem (na wolnych
zadanie-gotowanietylko rozmrozić (tak by dały się zmiksować) i zmiksować dokładnie w malakserze razem z drobno posiekanym kawałkiem papryczki chili (bez pestek) i sokiem cytrynowym. Posolić szczyptą soli. Połączyć zmiksowane truskawki z wódką. Przygotować 2 podstawki lub małe talerzyki: na jeden wlać 1 łyżkę czerwonego syropu i kawałek drobno posiekanej papryczki chili lub likieru, a na drugi rozsypać łyżkę cukru pudru
Sztuka gotowania w/g Samiryużyjecie – same orzechy dadzą ciastka bardziej gorzkawe i wytrawne w smaku, a skórka pomarańczowa, morele lub daktyle podniosą odczuwalny poziom słodkości. Dwie blachy do pieczenia wykładamy papierem. Szykujemy sobie dwie miski. W mniejszej z nich mieszamy płatki owsiane razem z mąką i solą. W rondelku rozpuszczamy masło razem z masłem orzechowym i studzimy. Do drugiej, większej miski wbijamy
Karo in the KitchenMiałam dzisiaj wielką ochotę na gołąbki. Zrobiłam z kapusty włoskiej , mięsa i pieczarek. Jeżeli nie chcecie z mięsem możecie go pominąć. Będą gołąbki jarskie. Siedziałam jak
O kuchni z uczuciemrzeczy, ale wszystko da się zastąpić. Spokojnie! Tak jak i wczoraj. Pizza, bo o niej mowa. Sama nie wiem, czy ją lubię, czy nie ale czasami mam wielką ochotę! A pizza bez wyrzutów sumienia? Tak jest! Zapraszam po przepis! Dobra, przyznaję pizza jest dość pracochłonna. Zrobiłam dwie (wszystkie składniki x2) Jedną zjadłam od razu, drugą zostawiłam na noc- powiem
fitolarun.blogspot.comciasto. Na początek dać 470g mąki, gdyby ciasto się kleiło lekko podsypywać. Ciasto podzielić na dwie części. Blachę posmarować masłem i lekko oprószyć mąką. Na spód położyć jedną część ciasta i rozprowadzić (rozwałkować) na całą blachę. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i wyciąć środek. Poukładać na cieście, oprószyć cynamonem i cukrem waniliowym. Drugą część ciasta rozwałkować
W kuchni u Monikimisy i dałam mu wyrastać godzinę przy ciepłym kaloryferze, było przykryte folią spożywczą. Wyjmujemy je z misy na oprószony mąką blat i formujemy – tym razem zrobiłam owalny bochenek, wykorzystując owalny koszyk na pieczywo z technorattanu. Wysypałam go dokładnie mąką i włożyłam uformowany wcześniej bochenek, szwem do góry. Pamiętajcie, że to właśnie formowanie przed drugim wyrastaniem decyduje
Karo in the Kitchenlodówce do stężenia. Drugą galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 200 ml wody, następnie dolewamy 50 ml mleka skondensowanego. Mieszamy i studzimy. Ostudzoną, ale nie stężałą lejemy na całkowicie stężałą galaretkę wiśniową. W ten sposób postępujemy z resztą galaretek, nalewając na siebie na przemian raz galaretkę czystą raz galaretkę mleczną. Po całkowitym stężeniu wszystkich galaretek możemy dać naczynie na chwilę
Moja Galeria Smakumaliny, w ogóle ich nie kupowałam . Po pierwsze dlatego, że ich cena była dość wysoka, a po drugie dlatego, że z powodu tej ceny mało ich schodziło i zazwyczaj były mocno przechodzone. Tym bardziej cieszy mnie ich drugi wysyp i zdecydowanie niższa cena. Między przetworami udało mi się zrobić z nich szybki deser w postaci malinowego tiramisu. Biszkopty(...)mieszaniną syropu malinowego i spirytusu, można jednak z powodzeniem zamiast tego użyć likieru malinowego. Zrezygnowałam z kawy i kakao, a całość posypałam startą czekoladą. Ponieważ syrop jest bardzo słodki dałam do serka niewiele cukru." Czytaj więcej
Wiem co jempowiem tylko że ten drugi, w porównaniu z osuszaniem wypada lepiej. Pozwala na otrzymanie produktu z mniejszym uszczerbkiem na aromacie, co nie zmienia faktu że nadal mamy do czynienia z ubogą wersja małej czarnej. Zalety Wygoda. Nie bawimy się z fusami. I na tym chyba koniec pozytywów. Wady Tu sprawa wygląda okazalej. Po pierwsze według danych literaturowych kawa rozpuszczalna zawiera
Powiedz dietom nieKtóregoś dnia w zeszłym tygodniu, podczas spaceru z Synem zakupiłam skrzydełka z kurczaka. Potem, kiedy wróciłam do domu zaczęłam się zastanawiać co właściwie z nimi zrobić
Kuchnia po mojemujeść syte dania mięsne. Jeżeli nie lubicie twarogu - pomińcie go bądź zastąpcie jogurtem naturalnym/serkiem homogenizowanym. Składniki: 200 g makaronu muszelki 300-400 g truskawek 50 g twarogu cukier lub miód sól 1. Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. 2. Za pomocą blendera zmiksować połowę truskawek (dodając do nich trochę cukru bądź miodu), natomiast drugą część pokroić
UgotowaćCoś pysznego, coś szybkiego i coś zdrowego. Pyszny deser z mango, banana, jogurtu przekładany pokruszonym pierniczkiem domowej roboty. Jeśli nie macie, możecie użyć dowolnego innego ciastka
Moja Delicjadrugiej strony nie miałam ochoty na ziemniaki, więc stwierdziłam, że użyję ryż. Do tego jedna marchewka i kawałek zielonej części pora. Ryż, podlany bulionem warzywnym obudził we mnie smak dzieciństwa - smakował tak, jak robiła go moja babcia :) Pychota! I to, co mi się jeszcze podoba w tym przepisie to fakt, że danie robi się samo
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBardzo popularna w Niemczech i Austrii prosta sałatka. W zasadzie można wyróżnić dwa jej zastosowania : jako klasyczna przekąska ( wtedy można ją modyfikować dodając np. śledzia, parówkę
Buniabaje w kuchni