Drożdżówka marmurkowa 164damy mu trochę wyrosnąć, potem ułożymy warstwami w blaszce i jeszcze raz pozostawimy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C, zwiększamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy 30-35 minut. Doskonale smakuje bez dodatków, ale można też posmarować masłem lub dżemem, lub jednym i drugim. Smacznego
Maminek kulinarny
Schab pieczony w kapuście kiszonej z grzybami 191Drugi Dzień Świąt to rozpływający się w ustach schab pieczony w kapuście kiszonej z dodatkiem suszonych grzybów, który świetnie współgra z klimatem Świątecznym. Myślę, że tak przygotowane mięso będzie idealną propozycją na Świąteczny obiad w gronie najbliższych. Schab piekłam przez 2 godziny w temperaturze 150 stopni, dodatkowo marynowałam mięso przez całą noc, dzięki temu danie jest przepyszne i aromatyczne. Składniki (na 4-5 porcji): 1 kg schabu w jednym kawałku przyprawy do marynaty: 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki czarnuszki, szczypta kminku, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki kuminu, szczypta pieprzu grubo zmielonego 300 gram kapusty kiszonej 1/4 szklanki suszonych grzybów 1/2 szklanki bulionu 2 liście laurowe ziele angielskie
Mango Papaja
pieczywo z ziemniakami i szynką szwardzwaldzką 171drugi bok tak samo ( jak widać na zdjęciu ) Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy ciasto złożeniem do spodu. Z reszty ciasta można uformować 3 duże bułki lub 4 małe . Wszystko przykrywamy i odstawiamy na 40 minut. Piekarnik rozgrzewamy na 195 stopni i wstawiamy na sam dół naczynie/blaszkę z pół litra wody ,która da nam parę podczas
Wypieki Rene
Drożdżówki z wiśniami 332drugiej zachowując odstępy (bułeczki jeszcze podrosną). Na koniec bułeczki należy posmarować żółtkiem rozmąconym z 2-3 łyżkami mleka. Drożdżówki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut w 180st.C. Uwagi: Pamiętaj, że wszystkie składniki użyte do ciasta drożdżowego muszą mieć temperaturę pokojową. Używając suchych drożdży zwróć uwagę na jaką ilość mąki przeznaczona jest dana paczka
In my kitchen
Pieczona owsianka sernikowa 210królewskim daniem będzie pieczona owsianka z lekką sernikową nutką. Istna pyszność, nawet mój M., który jest raczej zwolennikiem kanapki z serem i pomidorem, stwierdził że to naprawdę znakomity deser ;) Mnie bardziej pasowała na ciepło, ale już moja mama wolała ją na zimno, także można ją jeść zarówno od razu, jak i zachomikować w pudełku na drugie śniadanie
Przepysznik - BLW i nie tylko
Cytrynówka 173mdłe, drugie mocne, aż trafiłam na tę, którą pokochałam od pierwszego łyczka. Cudowny kolor, aromat, idealna na babskie, spotkania:) Składniki: 3 kg cytryn cukier - ilość uzależniona od tego, czy lubicie bardziej słodką, czy też mniej słodką, ja daje 2 kg cukru i powiem że wg mnie jest to ilość idealna. Chcąc uzyskać bardziej kwaśną nalewkę, dajcie tylko
na moim stole...
Sernik z jabłkami ma kruchym cieście 248cukru (dałam z cukrem) Piana bezowa 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo 4-5 jabłek Wykonanie: Ciasto kruche Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek i wbić żóltka, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną częścią ciasta wyłożyć dno blaszki o wymiarach 23x38 cm , a drugą część owinąć
O kuchni z uczuciem
Kotlety z karpia w otrębowo-sezamowej panierce 192„Ile to ja już razy postanawiałam jeść więcej ryb i niestety na postanowieniu się kończy. Przyczyn jest wiele. Pierwsza to ta, ze chłopcy nie mogą jeść
Wiem co jem
Faszerowane tortille: Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 184kukurydzianej (dałam pszenną) 1/4 łyżeczki soli 2/3 szklanki ciepłej wody Mąkę z solą wymieszać na stolnicy i dodając stopniowo wody - zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 8-9 części i rozwałkować na okrągłe placki (około 18-20 stopni średnicy, czyli nie za dużej patelni). Smażyć na suchej, rozgrzanej patelni około minutę z jednej strony, minutę z drugiej i znowu minutę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Jem zdrowo: Kotlety jaglane z czerwoną cebulą i suszonymi pomidorami 302Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię kaszę jaglaną pomimo jej specyficznego posmaku Przeważnie jem ją na śniadanie z owocami, ale ostatnio zaczęłam eksperymentować. Tak
CoolinarniePL
Stir fry ! 243przyprawione mięsko które szybko mieszamy w ten sposób ów mięso nie przypali się a my będziemy mieli danie gotowe po 5 minutach . Do przygotowania dania (dla 2 osob) niezbędne jest : Schab stir fry 2 plasterki schabu łyżka miodu łyżka sosu sojowego Ostra papryka do smaku garść kurek lub innych grzybów leśnych 1 liść kapusty pekińskiej(...)Jajka w koszulce 2 jaja łyżka octu woda 3. Makaron Makaron wstęgi woda sól Gotujemy wodę w 2 garnkach jeden na makaron drugi na nasze jajka w koszulkach. Na największym palniku rozpalamy woka(patelnie) a gdy zacznie dymić wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy na nie mięso pokrojone w paski 1 cm i przyprawione wyżej wymienionymi składnikami
Wspólne smaki
Karmelizowane polędwiczki wieprzowe 227planowanym przygotowaniem dania. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą.Polędwiczki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić z tłuszczu i błon. Pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Oprószyć solą i pieprzem, lekko spłaszczając poszczególne kawałki mięsa - ręką lub szerokim nożem. Przełożyć do marynaty i dokładnie wymieszać (najlepiej rękoma). Odstawić na noc do lodówki.Na drugi dzień
Świat Domowej Kuchni
O świecie wirtualnym 148Głębi staje się absolutnie wyjątkowy - jest nurkiem. Ale od początku...Głębia to wirtualny świat - za pomocą programu, ubrani w odpowiedni kombinezon, ludzie odwiedzają Głębię, i prowadzą w niej drugie życie. Pracują, bawią się, kochają. Przebywając w Głębi, nie widzi się różnicy pomiędzy światem wirtualnym a rzeczywistym. Kiedy jednak przebywa się w niej zbyt długo, mogą wystąpić komplikacje, które(...)rozpowszechniona? Druga część trzyma w napięciu tak samo jak pierwsza, poznajemy nowych, interesujących bohaterów. Sytuacja się gmatwa, i czyta się z zapartym tchem.Łukjanienkę mogę polecić każdemu miłośnikowi fantastyki, a nawet tym, którzy za takową nie przepadają. Pisze tak dobrze, tak potrafi wciągnąć w akcję, że nie można oderwać się od książki. Po prostu nie da się
Pożeraczka, czyli raz adobrze
We włoskich klimatach 204drugiej połowie sierpnia. Natchniona więc włoskimi klimatami, postanowiłam choć odrobinę Italii sprowadzić do nas już teraz, a najprościej to zrobić za pomocą włoskiego wypieku. Sięgnęłam więc po Italienskie brød: fra focaccia til grissini Maxine Clark i tam trafiłam na pomidorową focaccię. Zachwyciła mnie głębokim kolorem i mięsistością na zdjęciu. Nieco zmieniłam oryginalny przepis - nie dałam czosnku (nie miałam
Pożeraczka, czyli raz adobrze