śniadania, albo szukasz pomysłu na drugie śniadanie, ten koktajl migdałowy z figą będzie idealny. Pożywne smoothie o puszystej konsystencji, pełne wartościowych składników. Wegański koktajl z mlekiem migdałowym, blanszowanymi migdałami i świeżymi owocami to bogactwo zdrowia ukryte w szklance. Drukuj Migdałowe smoothie ze świeżymi figami 5 od 2 osób Autor: Pawel Clad Danie: Smoothie Kuchnia
ProstePesto.plsmaczne, szybkie i proste. Takim daniem są np. mini tortille oraz koreczki w wersji słonej, które stanowią idealną imprezową przekąskę. Możecie przygotować je z dowolnych ulubionych składników z dodatkiem sosów. Ja przygotowałam moje koreczki w trzech różnych wersjach smakowych. Pierwsze były bardzo włoskie, a to za sprawą pomidorków, mozzarelli i bazylii. Drugie były dość wyraziste dzięki dodatkowi
Życie ze smakiemsię nowej rodziny już jako niemowlaki, drudzy w wieku przedszkolnym, inni nigdy. Niestety, im starsze dziecko, tym mniejsze ma szansę na znalezienie nowej rodziny. Rodziny, która pokocha je jak rodzona matka i ojciec. Reszta dzieci zostaje w domu dziecka do osiągnięcia pełnoletności i musi sobie radzić sama w życiu. Żadna placówka nie da dzieciom tego, co da rodzina zastępcza. Rodzina
Anioszek w kuchniśląskie zamiast zwykłych ziemniaków, danie smaczne i bardzo łatwe do wykonania. Ich podanie zależy tylko od nas, kto z czym lubi. Świetnie pasują podane do różnych mięs, polane sosem, czy okraszone smażonym boczkiem i cebulką. Przygotowując obiad często zostają nam gotowane ziemniaki, można je przechować w lodówce i wykorzystać na drugi dzień robiąc z nich kluski
Kuchcik gotujejeszcze raz zmiksuj, do połączenia. Przy drugiej opcji wrzuć rozmrożony szpinak i wlej mleko. Zmiksuj do rozdrobnienia szpinaku. Potem dodaj resztę składników i zmiksuj do połączenia. Ja robiłam pół na pół, bo zapomniałam o wcześniejszym zblendowaniu szpinaku i ciasto nie było równomiernie zielone. Przelałam więc partiami do malaksera i zmiksowałam, a potem dałam do nowej miski. :) Gotowe ciasto odstaw
Anioszek w kuchnikażdy rodzaj kotleta) Ulubione przyprawy, ja dałam: ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki papryki słodkiej 1 jajko Szklanka amarantusa ekspandowanego 3 łyżki mąki Masło klarowane Jak je przygotować : Umyte i osuszone mięso rozbijam tłuczkiem, Posypuję przyprawami i czekam chwilę, aż mięso przejdzie przyprawami. W tym czasie w jednej misie roztrzepuję widelcem jajko, w drugiej mieszam amarantus z mąką. Kotlety obtaczam
Ale Prosteskładniki muszą się tylko połączyć i dać się uformować w kulę. Odstawić na 30 minut, aby zaczęło pracować. Ciasto rozwałkować na prostokąt, aby nie przywierało podsypywać delikatnie mąką. Prostokąt z ciasta składać "na trzy", krótszymi bokami do środka i znów rozwałkować na prostokąt, tak aby jeden bok, był 3 razy dłuższy od drugiego. Czynność tę powtórzyć 5-6 razy. Odstawić
Kuchnia w opałachZdrowe bułeczki z mieszanych mąk z dodatkiem maślanki i bez tłuszczu . Rewelacyjnie smakują na ciepło jak i na drugi dzień :) Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk Składniki : - 250 g mąki pszennej typ 550 - 250 g maki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 - 160 g maślanki temperatura pokojowa - 200 ml letniego mleka(...)świeżych drożdży - 1 jajko - 5 g cukru ( mała łyżeczka ) - 8 g soli ( można dać odrobinę mniej lub więcej zależy od smaku ) Do posypania ulubione ziarna u mnie słonecznik , sezam , siemię lniane Sposób wykonania : Mąki wsypać do miski ,drożdże rozrobić z cukrem i częścią mleka i wlać do miski z mąką , posypać odrobiną mąki i odstawić
Wypieki Renepłasko na plecach i chrapnęła. Nie dałam jednak za wygraną - założyłam jej szelki (czerwone zupełnym przypadkiem) i na siłę wyciągnęłam z łóżka. Nie była zadowolona... Ja zresztą też nie, ale z opinią żadnej z nas dzisiejszy dzień się nie liczył. Spacer był krótki i konkretny; na głównej ulicy świeciła się raptem co druga latarnia, boczne uliczki spowijała mglista ciemność
Pożeraczka, czyli raz adobrzemusimy też uwzględnić dodanie galaretek. Ja dałam 3 łyżki) - sok z cytryny - 2 galaretki (cytrynowe lub z limonki) - 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia - lody waniliowe (kupiłam) - bita śmietana (ubiłam z odrobiną czerwonego barwnika) Ciasto zagniatamy dzień przed pieczeniem szarlotki. Ja zawsze zagniatam z 1 kg mąki, zużywam połowę, a drugą zamrażam i wykorzystuję do następnego wypieku
mojewypiekiinietylkogórze..Do ciasta można dać dowolne owoce, bakalie lub nawet czekoladę. 2,5 szkl. mąki 0,5 szkl. oleju 1 szkl. kefiru 3/4 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce (jagody, truskawki, brzoskwinie, maliny, itp.) W jednej misce wymieszać składniki suche, a w drugiej mokre, następnie połączyć ze sobą . Ciasto
Moje domowe kucharzeniepłynu, można delikatnie podlać danie wodą. Pod koniec duszenia mięsa (w trakcie można również podlewać wodą, jeśli sporo jej odparuje) dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i ponownie wszystko razem dusimy. W czasie, gdy mięso dochodzi, przygotowujemy placki. Ziemniaki trzemy na tarce... do ziemniaków, bądź traktujemy blenderem z jedną z cebul. Drugą kroimy w kostkę
Kuchenna Kontrrewolucyamyślą o takich osobach. Dajcie go komukolwiek, a nie uwierzy że są w nim buraki. Za to na pewno wyczuje słodycz banana i delikatną, kokosową nutę. Przyznaję, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona swoim wynalazkiem. Słodko i zdrowo, bez dodatku cukru, a nawet miodu. Dojrzały banan załatwia całą sprawę. Polecam na drugie śniadanie. Miewasz stany niepokoju, cierpisz na bezsenność
Powiedz dietom niemasła; 130 g brązowego cukru (dałam cukier kryształ); 2 jajka; 200 g mąki pszennej; 100 g zmielonych migdałów; 125 ml mleka; 3 łyżki kawy rozpuszczalnej; 1/2 opakow. suszonych drożdży; szczypta soli; 12 cukierków "krówek" lub innych karmelowych (miękkich); Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodawać jaja-jedno po drugim. Następnie dodać kawę (rozpuszczoną
In my kitchenciasto w folię spożywczą i dać do lodówki na ok 1 godzinę. Jabłka umyć, pokroić w plasterki, posypać mąką i cukrem, dokładnie wymieszać, dodać cynamon. Ciasto podzielić na 2 części, jedną rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok 3 mm. Ciasto przełożyć do formy nasmarowanej masłem, wyłożyć na nie jabłka. Drugą część ciasta również rozwałkować na grubość
pink envelopedał im te niebezpieczne zabawki. Rodzice często bagatelizują niebezpieczeństwo nie tylko innych ludzi, ale także własnych dzieci. A co takiego może się stać? Ano może i to sporo złego. Po pierwsze ich własne dziecko może się poparzyć, a w skrajnych przypadkach stracić palce lub oko. Po drugie mogą taką
Codzienna kuchnia niecodziennateż się sprawdzi)1/2 szklanki cukru (ja dałam 3/4 szklanki i wyszły za słodkie, więc przepis zmieniam)1/3 szklanki oleju1 szklanka borówek albo jagód (wystarczy też 1/2 szklanki) szczypta soliekstrakt waniliowy lub połowę opakowania cukru waniliowegoW jednej misce wymieszać suche składniki czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej roztrzepać jajko z kefirem, olejem i wanilią
Bon Appetit Małgorzatycienkie, że bardziej się już nie da! I oto sekret najlepszych pierogów. To nie przechwałki, gdy spróbujecie, przyznacie nam rację. Te oto niewinne pierożki wywołały u nas niemały spór na linii matka - córka. Starsza kuchara woli bowiem je na ciepło, a młodsza na zimno, ale z roztopionym masłem. Dla tych, co na drugi dzień chcą pierogi podgrzać w taki sposób
Wypisz WymalujMoże, znużeni wigilijnymi smakami zapragniecie w drugi dzień Świąt dla odmiany zjeść kurczaka. W Polsce coraz bardziej robi popularna się gęś, ale i tak królem stołu jest kurczak. Tym razem faszerowany światecznie bakaliami, nawet mocnym alkoholem, żeby zaskoczyć gości...smakuje wybornie:) Składniki; Duży kurczak, przyprawa do kurczka, 2 garści wędzonych śliwek / my daliśmy zwykłe i smak też
Anioły w kuchniWarszawie stoję także w tygodniu pod biurowcami w porach lunchu. Pracuję bardzo dużo głównie dlatego, żeby w przyszłym sezonie móc prowadzić autorskiego food trucka i serwować w nim swoje dania :) Także mam nadzieję, że będziecie trzymać za mnie kciuki, żeby to w końcu wypaliło i wybaczycie te roczne zaniedbanie bloga :) Wiem, że zaglądaliście tu regularnie i gotowaliście na parze(...)Życzę wszystkim smacznego i dajcie znać, czy w ogóle ktoś za mną tęsknił ? :P Czy może jednak nie wracać ? ;) W ten weekend jestem na Żarciu na Kółkach na Stadionie Narodowym :) Tym razem nie sędziuję Mistrzostw Burgerowych, ale działam w Pot Spocie :) Także, jeżeli ktoś będzie na Błoniach Narodowego to zapraszam do spróbowania naszych dań :) Do zobaczenia i nowy
Parowar Facetasprawą ostrego chorizo, którego użyłam), a dzięki dodatkowi fasoli niezwykle sycące. Jako dodatek do tego dania można podać ziemniaki lub pieczywo, jednak nie są one konieczna, gdyż danie jest bardzo sycące. Polecam! Pierś z kurczaka pieczona z chorizo i fasolą Składniki : 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka 200g chorizo 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka(...)kilkanaście minut. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać odsączoną fasolę z puszki. Wymieszać i jeszcze chwilę gotować. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać nieco oliwy i na dużym ogniu szybko i krótko przesmażyć piersi z kurczaka z obu stron, aby złapały ładny, złoty kolor. Sos pomidorowy z chorizo przełożyć
Codzienne GotowanieIndyk z sosem rzodkiewkowym i purée z marchwi bez soli. Bez wątpienia to kolejne proste i zdrowe danie w mojej kolekcji. Indyk z sosem rzodkiewkowym i purée z marchwi to już trzecie danie bez dodatku soli, które przyrządzam dla Elżbiety . Do przygotowania potrawy używam niezmiennie oliwy z Domu Oliwnego , bo gdzież indziej(...)Pomysł na danie wpadł mi do głowy, kiedy zobaczyłem w pracy fioletowe marchewki. Ciężko pracując w pocie czoła, wykonując polecenia Elżbiety , która jest moim przełożonym, obmyślałem, co takiego można zrobić z marchewki. W związku z tym, że wczoraj pisałem, by danie było kolorowe, zróżnicowane, powstało o to danie
RafalCooktwarde. Nie rozpadają się podczas gotowania, mają w sobie mało skrobi a dużo wody. Najlepiej nadadzą się na sałatki, do dań z ziemniakami smażonymi bądź pieczonymi w plastrach i do gotowania w mundurkach (Lord, Ditta, Denar, Hubal, Dali). Typ B to tak zwane odmiany ogólnoużytkowe- uniwersalne. Ziemniaki o średniej twardości, nierozsypujące się, w końcowej fazie gotowania stają(...)kluski, mają dużo skrobi. Jeśli zamiast piany zostanie sam płyn, a bulwy po przekrojeniu mają żółty lub ciemno beżowy miąższ z zarysowanym środkiem- nadadzą się raczej na sałatkę- dadzą się łatwo pokroić i nie będą się rozsypywać. Markety ułatwiły nam trochę tą kwestię, sprzedając umyte już ziemniaki zapakowane w plastikowych workach po 2 do 5kg i podpisując je oznaczeniami
Karo in the KitchenMakaron to idealny dodatek do sałatek. Kilka ulubionych składników jak ze sobą połączymy, odpowiednio doprawimy to zapewne będzie nam smakować i częściej z makaronem będziemy takie dania serwować. Składniki: 4 porcje 200 g makaronu farfalle, 2 cebule szalotki, 16 pomidorków koktajlowych, 4 garście świeżego szpinaku, 1 nieduża polędwiczka wieprzowa, 50 g serka śmietankowego, listki świeżej kolendry, 100 ml oliwy(...)Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, kroimy w plasterki po skosie i każdy z nich delikatnie rozbijamy palcami. Doprawiamy sola i pieprzem. Nakładamy na mięso niewielką ilość serka i układamy jeden koło drugiego liście szpinaku. Mięso zawijamy w mini roladkę zaczynając od dłuższego boku. Mają być cieniutkie, następnie zwijamy je pojedynczo w folię spożywczą i gotujemy na parze ok. 15 min. Mięso
Moniki Smakołykimyjemy je i suszymy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy panierkę. Do jednej miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy je z czosnkiem przeciśnietym przez praskę. (proporcje: na jedno jajko jeden ząbek czosnku). Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Każdy plasterek bakłażana obtaczamy najpierw w jajku, potem w bułce. Opanierowane plastry smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju lub oliwie. Tłuszczu dajemy tyle(...)czerwona cebula). Cebulę i pomidory mieszamy, solimy, pieprzymy, dolewamy 3 łyżki oliwy i łyżkę octu balsamicznego. Wszystko razem mieszamy. Usmażonego bakłażana podajemy z sałatką z pomidorów jako samodzielne danie lub dodatek do dania głównego. Bakłażana przed zjedzeniem możecie posolić. Życzę smacznego! The post Bakłażan panierowany z sałatką z pomidorów appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna PatilogiaSzybka i łatwa w przygotowaniu sycąca sałatka na bazie ryżu, aromatycznego kurczaka i kolorowych warzyw w różnej postaci to doskonały pomysł zarówno na imprezową przystawkę jak
Szalona Kuchnia EwelinyPyszna zupa grzybowa zabielana śmietaną , ugotowana na suszonych borowikach, które są bardziej cenione i smaczniejsze od podgrzybków. Zupa prosta w przygotowaniu. Dzień wcześniej moczymy grzyby, a
Moja DelicjaJak zrobić klasyczny tatar wołowy? Ludzie dzielą się na tych, którzy tataru, czyli surowego mięsa nie wezmą do ust i na tych którzy go uwielbiają ( ja
Blog z ApetytemPyszna zupa grzybowa zabielana śmietaną , ugotowana na suszonych borowikach, które są bardziej cenione i smaczniejsze od podgrzybków. Zupa prosta w przygotowaniu. Dzień wcześniej moczymy grzyby, a
Moja DelicjaSezon na naleśniki trwa przez cały rok. Jedną z możliwości ich podania jest opcja na słodko, za którą w większości przepadają nasi milusińscy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNa Święta Wielkanocne często przyrządza się białą kiełbasę w różnych wersjach. Powiem szczerze, że nie przepadam za tym rodzajem kiełbasy
Zakątek rozkoszy kulinarnychTo nie będzie przepis prosto z Meksyku. Wołowina będzie nie w kawałkach, będzie za to sos Worcestershire i wino. Koniecznie musi być ostre, w końcu to
Bazując na smakuDzień dobry! Gęsina jest bardzo popularna w okolicy święta Św. Marcina, w końcu powstała nawet akcja Gęsina na Św. Marcina sygnowana przez Slow Food Polska. Oprócz
Pora coś zjeśćDziś szybko, w wielkim biegu z awarią samochodu w tle. Pierogi z ciecierzycą i salsą z rukoli. Ciasto na pierogi jedną ręką robione, a w tym
BaRepas