banalnie proste i może zrobić je każdy. Drugą zaletą są najprostsze składniki, które praktycznie zawsze mamy w domu. Oczywiście są smaczne i możemy je jeść z ulubionymi dodatkami. Nie przywierają do patelni i szybko się smażą. Mojej małej córeczce smakowały. Z nią nie mam problemów, bo wszama wszystko, co jej się da 😅 w ogóle nie wybredza
Kuchnia Paulettesczekoladową. Jeżeli chcecie, do środka możecie dać dowolne ulubione np. marmoladę. Pączki także łatwo "zweganizować", wystarczy zamiast masła dodać do ciasta olej kokosowy oraz mleko roślinne, będą wtedy też dodatkowo bez laktozy. Mogą stanowić również super zamiennik drożdżówki/pączka do szkolnej śniadaniówki, a i dorosły zapewne nie pogardzi takim drugim śniadaniem. Składniki na 10 sztuk
Fabryka pomysłówjednej misce wymieszać suche składniki. W drugiej misce wymieszać mokre składniki. Wymieszać zawartość obu misek. Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok 40 min. Po ostudzeniu, ciasto posmarować kremem. 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/ucierane-ciasto-dynia/ MieszamWGarnku Artykuł Ucierane ciasto z dynią pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkusama słodycz. Idealna propozycja na drugie śniadanie - można zapakować do słoiczka i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły (tfuu przecież mamy wakacje :-) ) Składniki: 1 banan 2 łyżki jagód szklanka mleka mały jogurt naturalny Przygotowanie: wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować przelać do szklanek i popijać ile się da :) ps. najlepiej jak mleko z jogurtem będą prosto
Gotowanie z pasjąSzparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim to dość szybkie, jednak wymagające nieco precyzji i skupienia danie. Szparagi można przegotować, sos z ważyć, a jajko w koszulce zepsuć, jednak jak mi się udało to uda się i Wam! Zapraszam po przepis, który może być popisowym w Waszym menu! Tu znajdziecie przepis na sos holenderski Przepis(...)nich zdrewniałe końce. Powinny swobodnie dać się złamać. 2 Gotujemy w garnku wodę na szparagi, gdy zacznie bulgotać wkładamy warzywa i gotujemy je około 5-7 minut, aby były półtwarde - takie są najlepsze. Po ugotowaniu odcedzamy. 3 W międzyczasie każde z jajek wbijamy do oddzielnej miseczki. 4 Następnie w drugim garnku wstawiamy do zagotowania wodę i dodajemy
Kuchnia Bazyliistron. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim. FARSZ Pierś z kurczaka ugotować (ja gotowałam razem z mięsem na rosół) wystudzić, pokroić w drobniutką kostkę posypać przyprawami. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju przesmażyć pokrojoną por dodać kurczaka i groszek. Gdy jest suche można podlać odrobiną rosołu lub wody. Dodać serki ( można dać mniej w zależności od potrzeby
Kubki smakupodtrzymywała go. Zawsze, oprócz umówionego dania, zabierała kutię, którą podczas pierwszych świąt poczęstowała swoją nową rodzinę, nieśmiało licząc na uznanie. Teraz zabiera ja co roku, bo lepszej nikt nie robi. I choć tak, jak w każdej rodzinie, zdarzają się spory czy kłótnie, to podczas świąt wszystko idzie w zapomnienie. Drugie święta spędzali niemal w całości
Codzienna kuchnia niecodziennatylko go zobaczył, zażyczył sobie na drugi dzień dla siebie. Zasugerowałam ponownie ten oto z frużeliną. Pokiwał głową, że nie, że on chce ten z pierniczkami. Tym razem moja asertywność wzięła górę i uparcie dążyłam do realizacji zamierzonego planu Ileż można jeść ten sam sernik z pierniczkami, choć fakt, nie da się ukryć, jest genialny. Finał był taki… Mąż
Made By Mom And Sonpierwszy raz, to pomyślałam: matko, nie dam rady... za stara już jestem na takie sprawy! Ale krok po kroczku i po kilku wieczorach miałam już szkic własnej fotoksiążki gotowy. Podzieliłam ją sobie na trzy rozdziały. Jeden z potrawami tylko dla mnie (czyli szpinak w roli głównej, sok z buraka itp.), drugi dla męża (tutaj mięso, mięso i panierowany camembert
bistro mamasię powtórzyła lecz tym razem z drugim rodzajem szybki. Układałam warstwy aż do wyczerpania składników i wypełnienia naczynia. Na sam wierzch trafił żółty ser oraz cienka warstwa bułki tartej. Piekłam około 35 minut w 190 stopniach. Na ostatnie 10 minut włączyłam górną grzałkę z funkcją grilla by ładnie przypiec wierzch dania. Świetnie smakuje zarówno na ciepło
Pichceniomaniapasem. Jakiś czas temu u dało mi się cudem zakupić jeszcze na bazarku porządny pęk łodyg rabarbaru i postanowiłam spożytkować je w postaci przetworów słoiczkowych. Czas więc na dżem rabarbarowy ! Inspirację zaczerpnęłam z blogów Kulinarna Maniusia oraz Życie zaczyna się w kuchni . W pierwszym przypadku rabarbarowi towarzyszyło jabłko , w drugim zaś mandarynka . Połączyłam te idee w jedną całość
Grunt to przepis!bardzo dziękuje. Szefowi dałam kuksańca w bok za niewybredne żarty, po czym rozpromieniłam się niczym majowe słońce. To się nazywa udany dzień! Dzisiaj deseru nie będzie. Zresztą, komu się w takie upały chce jeść słodkie... Zamiast tego lepiej sobie wieczorem upiec chlebek; będzie idealny na śniadanie. Zwłaszcza drugie, bo dzięki smakowitym dodatkom, nie trzeba nawet robić kanapek
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieprzu 1 łyżka octu By danie było udane najważniejsza jest technika przygotowywania poszczególnych elementów. Po pierwsze szparagi. Odrywamy zdrewniałe końce szparagów i myjemy je dokładnie. W wąskim i wysokim garnku gotujemy wodę i umieszczamy we wrzątku szparagi, które gotujemy jedynie 3-4 minuty. Następnie odcedzamy i doprawiamy szczyptą soli. Drugi i trzeci etap należy przygotowywać jednocześnie
Mango Papajabeztłuszczowego skropcie ją delikatnie olejem lub dajcie odrobinę oleju kokosowego itp (według uznania) przed smażeniem. Na patelnię wykładamy po jednej łyżce masy. Uwaga: przed wyłożeniem na patelnię nowej porcji ciasta masę warto zawsze przemieszać. Placki smażymy z obu stron na złoto. Gdy zaczynają pojawiać się pęcherzyki placki należy obrócić na drugą stronę. Placki podajemy np. oprószone cukrem
Słodkie okruszkiwielu smacznych, a zarazem szybkich dań. Dziś zapraszam Was na podsmażane tortille z kabanosem i kiszonym ogórkiem w sosie kebab-gyros. Jak dla mnie połączenie idealne. Zieleń sałaty i ogórka z charakterystycznym smakiem drobiowego kabanosa, a wszystko skąpane w pysznym sosie. Takie tortille możecie przygotować zarówno na kolację, drugie śniadanie do pracy, jak i przekąskę
Słodkie okruszkikurze często są suche, ale w tym daniu są bardzo wilgotne i pyszne. Możecie zrobić takie mięsko na imprezy, obiadek itp. Piersi kurze umyć, wysuszyć, doprawić do smaku solą, pieprzem. Obsypać papryką słodką i oregano. Włożyć mięso do miseczki i wylać jogurt, zamieszać. Wstawić do lodówki i zostawić je tam na drugi dzień. Krakersy pokruszyć tak żeby zostały małe(...)stron. Włożyć tak przygotowane mięso do żaroodpornego naczynia, uprzednio lekko wysmarowanym masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 30-35 minut. W połowie czasu przewrócić na drugą stronę. Można je również piec ułożonych na raszkach w piekarniki, wtedy już masełko nie będzie potrzebne. Podawać z surówką z warzywami, to było pychotka Dzięki Madziunia za pomysł
Kuchnia PokoleńDziś typowo szybkie niedzielne danie. Zapraszam! Składniki; 60 dag polędwicy z dorsza 1 cytryna 3 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 2 gałązki świeżego rozmarynu 2 łyzki oliwy z oliwek pieprz cytrynowy Przygotowanie; Cytryne dokładnie umyć. Za pomocą obieraczki z połowy cytryny zetrzeć skórkę. A następnie wycisnąć sok. Drugą połówke pokroić w plastry
Radość kipiąca uśmiechem.jajka . Nie są to wyszukane dania tylko takie najzwyklejsze ,ale smaczne przynajmniej dla mnie Dzisiaj jajko na szynce Składnki na 1 porcję 1 jajko 1 plaster szynki sól,pieprz do smaku oliwa do smażenia Wykonanie Na rozgrzaną patelnię kladę plaster szynki ,podsmażam ja na chrupko ,czyli porządnie. Przekręcam na drugą stronę i natychmiast wbijam
Eli Gotowaniekrótko, że trzeba korzystać ile się da nie zważając na koszty. Na początek proponuję z tych pysznych owoców deser z nutą alkoholu. Dodałam go trochę zarówno do galaretki jak i masy serowo-śmietanowej. W pierwszym przypadku jest to półwytrawne różowe wino, które świetnie się komponuje z owocową galaretką, w drugim zaś ajerkoniak, który bardziej pasuje do sera
Wiem co jemgęsta (powinna być takiej gęstości, aby dało się ją rozsmarować) dolewamy jeszcze mleko. Zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy cukier i odstawiamy masę na ok. 15 minut aby nieco przestygła. Po upływie tego czasu rozsmarowujemy masę na andrutach - na desce lub płaskim talerzu kładziemy pierwszy andrut, smarujemy go masą i przykrywamy drugim andrutem, który również smarujemy masą. Postępujemy
chili & sugarskupimy się z Madzią na jakichś daniach obiadowych, albo sam nie wiem na czym ;) Ten chleb w ogóle powstał przypadkiem, jak wszystkie wielkie wynalazki :) Zachciało mi się chleba na zakwasie, a jednocześnie nie miałem za bardzo czasu go zrobić. To znaczy nie mogłem sobie pozwolić na pierwsze wielogodzinne wyrastanie, potem drugie, wcale nie krótsze... Postanowiłem więc
Marder&Marder Manufacturejednoznacznego opisania i zakwalifikowania danie. Zależnie jak na nie spojrzeć może równie dobrze nasuwać skojarzenia z pasztetem jak i z kotletami mielonymi. Zazwyczaj podaje się ją na zimno z dodatkiem czegoś kwaśnego (kiszony ogórek, sos tatarski) oraz z pieczywem, co jest zresztą dość typowe dla mielonych mięs. Z drugiej strony zważywszy, że skład i sposób
Kulinarna PokusaPołączenie truskawek i leśnych jagód z nutą kokosu dało pomysł na świetny deser dla całej rodziny. Smoothie truskawkowo-jagodowy z kokosową nutą SKŁADNIKI: 450 g truskawek 200 ml jagód (miałam mrożone) 100 ml jogurtu naturalnego wiórki kokosowe mięta do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy szklaneczki lub pucharki, na jeden talerzy wylewamy wodę, na drugi wysypujemy wiórki kokosowe, brzegi szklaneczek moczymy w wodzie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikoszulce to nasze weekendowe śniadaniowe dania. Zakochałam się w japońskich omletach. Więc znów proponuję Wam przygotowanie tamagoyaki, czyli omletu japońskiego. Jak pierwszy raz zabierałam się za ten omlet to wydawał mi się bardzo trudny do przygotowania, smaży się go warstwami, zwijając każdą warstwę raz w jedna stronę, raz w drugą, w między czasie uzupełniając puste miejsca na patelni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętego nie uświadamiam, to za nieco ponad miesiąc będę już mężatką :) Rozdajemy właśnie ostatnie zaproszenia, niedawno udało mi się kupić buty na zmianę, a w minionym tygodniu byłam na drugiej przymiarce sukni i teraz już mogę odetchnąć. Welony dotarły, a bolerko zostało zamówione. Suknia ma teraz idealną długość i bez problemu mogę się w niej poruszać poruszać. Wcześniej była(...)biegu. Otwieram lodówkę, robię szybki rekonesans i po chwili już wiem, co będziemy jeść. A po kolejnej, nieco dłuższej chwili jedzenie jest już na stole. Czas na bardziej skomplikowane dania będzie prawdopodobnie dopiero w maju ;) Póki co kolejna propozycja na obiad w pół godziny. Bo przecież każdemu może czasami brakować czasu, siły lub ochoty na stanie przy garach ;) Makaron
Ratunku obiadtyle! Tortilla de patatas hiszpański grzeszny omlet nie potrzebuje nic więcej prócz pieszczot soli. Tortilla de patatas mimo miliona kalorii, jest niebiańsko pyszna i warta grzechu. Zniewalające danie na grzeszną kolację. ZAJRZYJ PO INNE PYSZNE PRZEPISY: CARPACCIO Z BURAKA Z HALLOUMI TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO SPAGHETTI Z KURKAMI I GROSZKIEM(...)przelej na patelnię. Przykryj tortillę przykrywką i smaż około 10 minut na małym ogniu. Tortilla ma się zarumienić a nie przypalić. 8. Po tym czasie tortillę obróć na drugą stronę. Aby obrócić tortillę użyj dużego talerza. Połóż go na patelni z tortillą, obróć patelnię do góry nogami przytrzymując talerz a następnie zsuń tortille z powrotem na patelnię. Smaż kolejne
globuskulinarnyUważam, że absolutnie nic nie zastąpi smaku domowych pierogów. No , może inne domowe pierogi. Wbrew pozorom jest to łatwe danie a ciasto możemy nadziać taką wielością rodzajów nadzienia, że nie wiem czy w jednej grubej księdze by się to skończyło. Ogranicza tak naprawdę nas tylko nasza wyobraźnia. Dodatkowym atutem jest cena pierogów. Jeśli nie wkładacie(...)szybko gładkie, elastyczne ciasto, które odstawiam pod przykryciem na około 20 minut, żeby gluten miał czas popracować. Najlepiej włożyć do głębokiego talerza i przykryć drugim. Stolnicę oprószam mąką. Biorę połowę ciasta ( druga ma wciąż leżeć pod przykryciem) i rozwałkowuję dość cienko. Wykrawam kółka,na środek kładę farsz i sklejam. Gotuję w osolonym wrzątku
Kuchnia Pełna Emocjinaczyniu, co jest bardzo wygodne. Informacje te postanowiłam sprawdzić w praktyce. Na patelni przygotowałam puszyste i słodkie bananowe racuszki bez cukru używając jedynie odrobiony oleju (na pędzelku) – co drugą partię. Patelnia ma grube, wielowarstwowe dno, więc rozgrzewała się powoli. Jednak gdy była już gorąca, znakomicie trzymała ciepło. Używam kuchenki elektrycznej, która po osiągnięciu temperatury wyłącza się – przez(...)także na bardziej wymagającym (choć wyjątkowo prostym daniu) – smażonym łososiu. Często zdarza się, że łosoś pięknie wysmażony na zewnątrz, wskutek nietrzymania ciepła, wychodzi surowy w środku. Dobra patelnia potrafi uprościć smażenie i zapobiec wpadkom. Na patelni przygotowałam więc łososia, równocześnie smażąc go z delikatnym fenkułem. Czteroskładnikowe danie wyszło perfekcyjnie. Do tego stopnia
Poezja smakuZapomnij o godzinnym pieczeniu w piekarniku czy żmudnym nacieraniu mięsa przyprawami. Do garnka z wodą wrzucasz przyprawy i wkładasz mięso. Odliczasz 5 minut od zagotowania schabu i operację powtarzasz drugiego dnia. Jak sama widzisz, przygotowanie domowej wędliny nie musi być czasochłonne, więc dość wymówek Przepis na ten schab znajdziesz w internecie pod kilkoma nazwami : schab parzony, schab w 5 minut(...)mięsność” nie musi każdemu odpowiadać. Co jest dobrego w tak przygotowanym schabie? Do kanapek już wiemy, że pasuje idealnie, ale podgrzany sprawdzi się również jako danie obiadowe. W taki sam sposób możecie przygotowywać inne mięska jak np. karkówkę. Możemy również eksperymentować z przyprawami dodawanymi do wody. Do parzenia schabu, warto wybierać kawałki mięsa dość wąskie
Mieszam w Garnkujadłam. Jako, że moja ciekawość była duża, pozostawało samej zrobić te pierogi, już jako mieszkanka Małopolski Pierogi smakują doskonale, szczególnie z sosem lub sosem czosnkowym. Polecam je jeść na drugi dzień, ciasto smakuje zdecydowanie lepiej jak i farsz się dobrze przegryzie. Ponieważ szykując ten wpis, poszukałam o sójce trochę informacji w internecie, dowiedziałam się, że tradycyjna sójka mazowiecka ma charakterystyczną(...)pierogach nie jadłam jeszcze kaszy jaglanej, dlatego byłam ciekawa smaku. Farsz jest wyrazisty. Albo go pokochacie, albo nie będzie Wam smakował i kropka Jak wyczytałam w internecie, danie to zwano do połowy XX w, po prostu „pierogami”, dopiero potem zaczęto nazywać sójką mazowiecką. A tego typu pierogi są znane w całej Polsce, jednak różnią
Mieszam w Garnku