jednym z typowych dań na polskich stołach. Ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane ani bardzo czasochłonnea a można się nimi cieczyć nawet kilka dni. Gołąbki to idealne danie na jesienne dni – rozgrzewa i daje energię. A w dodatku jesienią mamy łatwy dostęp do fantastycznej polskiej kapusty. Ja najbardziej lubię gołąbki z pikantnym sosem(...)trzeba obgotować żeby zmiękły i dały się łatwo formować. Są dwie opcje: Jeżeli wasza kapusta umożliwia oderwanie od niej poszczególnych liści bez ich uszkodzenia, możecie obgotowywać poszczególne liście wkładając po 2-4 na wrzącą wodę na około 2-3 minuty. Gotujcie aż do zmięknięcia, ale uwaga – liście nie mogą być całkiem ugotowane. Druga opcja stosowana w przypadku bardzo
Kulinarna Patilogiaroku to już drugi raz kiedy je robię. Knedle robię w wersji bezglutenowej, taka smakuje mi najbardziej. Knedle wtedy nie są ciężkie, ciasto jest delikatniejsze i bardziej ziemniaczane. Doszłam już do takiej wprawy w robieniu knedli, że sama bym się tego po sobie nie spodziewała. Zazwyczaj bardzo lubiłam wszelkie kluskowate dania... jeść. Z robieniem było nieco gorzej. Jednak
Mango Papajasię do knedli po raz drugi. I chyba je polubię! Oczywiście te serowe :) Ziemniaczanych może też niedługo spróbuję...Ale chyba tym razem poproszę jakiegoś silnego faceta, żeby dokładnie ugniótł mi te ziemniaki... ;) Knedle, które proponuję Wam dzisiaj powstały spontanicznie. Jak już wcześniej pisałam, są delikatnie i lekko słodkie (jeśli wolicie bardzo słodkie dajcie ok. 2 łyżki cukru więcej
chili & sugargdyż tak jak mój mąż dałby się pokroić za kawałek sernika tak ja zrobiłabym wiele dla kawałka drożdżowego. Uwielbiam pod każdą postacią, z każdym jednym farszem, byleby było drożdżowe Moje dzieci też chętnie łapią kawałek drożdżówki w rękę i z przyjemnością pałaszują. Tym razem z rabarbarem i truskawkami. Mięciutka, sprężysta, puszysta, na drugi dzień równie świeża a przed końcem pieczenia
Made By Mom And SonŻelatynę rozpuścić w 2 łyżkach mleka (ja dałam więcej-jakieś 4 łyżki). Śmietanę kremówkę ubić ze śnieżką, dodać szklankę adwokata, pokruszone biszkopty oraz 2 łyżki wiórków kokosowych, a na końcu rozpuszczoną i schłodzoną lekko czekoladę oraz rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożenie placka: Połowa biszkoptu-połowa masy budyniowej-ciasto kokosowe-druga połowa masy budyniowej-druga połowa biszkoptu-masa
In my kitchentylko, być może to danie sprawi, że do kaszy przekonają się ci, którzy za nią nie przepadają... Lub jeszcze nigdy jej nie próbowali :-) Z podanych składników wychodzi dość duża porcja. U mnie na obiad dla 6-cio osobowej rodziny. Można zrobić z 1/2 porcji, lub to co zostanie odgrzać sobie na drugi dzień w mikrofali. Składniki
Smaczne ZdroweŚwietnie nadają się na drugie śniadanie, bo nie trzeba robić kanapek, ale też można je podjadać przy oglądaniu filmu. U nas zawsze znikają szybko, bo są takie malutkie i urocze, i nie sposób im się oprzeć. Mój przepis pochodzi z Alletiders kogebog , świetnego serwisu, gdzie można znaleźć mnóstwo inspiracji na duńskie dania. Pølsehorn Karstena Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasy serowej. W trakcie drugiego wyrastania ciasta, które powinno trwać tylko 20 minut, musiałam pilnie wyjść z domu, więc ciasto wyrastało ponad półtorej godziny - myślę, że właśnie dlatego w cieście zrobiły się dziury. Odejmuje to wypiekowi punktów za wygląd, ale smaku nie zepsuło...a to jest najważniejsze :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy
Przepisy Aleksandrybokach. Za drugim razem wylałam na ciasto zbyt płynną galaretkę...i wsiąknęła mi w biszkopt. Dopiero teraz udało mi się zrobić to ciasto jak należy. Mam nadzieję, że się Wam podoba. Postanowiłam zamieścić zdjęcia z wszystkich trzech prób, bo to pokazuje, jak ustrzec się błędów. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy
Przepisy Aleksandryszczypta soli 1 szklanka rodzynek - dałam 100 g ^ dopisek: nie używam już fruktozy, zastąpił ją ksylitol Piekarnik nastawiłam na 180 0 C. Masło utarłam z fruktozą w makutrze, dodałam jajko, dalej ucierałam, a potem dołożyłam resztę składników i wszystko dobrze wymieszałam. Ubrałam rękawiczki lateksowe i przystąpiłam do lepienia kulek; lekko je rozpłaszczałam (drugą partię bardziej) i kładłam
Zdrowa Kuchnia Sowyśmietany kremówki 36% ( ja dałam 30 %) kawa espresso ( użyłam 6 łyżek kawy Jacobs rozposzczanej Kronung na 400 ml wody gotowanej ) 100 g likieru amaretto podłużne biszkopty ( 1 op. 500 g ) 3-4 łyżeczki kakao Zaczynamy od zaparzenia kawy , aby miała czas na wystygnięcie :) W misce ubijamy śmietanę na sztywno. Następnie w drugim naczyniu , mieszamy serek mascarpone z cukrem
Słodkości i nie tylkokiełbasa ✅ Oliwa z oliwek ✅ 2 pory ✅ 2 zielone jabłka ✅ Świeży tymianek ✅ 4-5 łyżek mąki ✅ 600 ml mleka ✅ 3-5 łyżeczek musztardy Dijon ✅ Sól ✅ Pieprz świeżo zmielony 🛠️ Przygotowanie tego dania, zacznij od ugotowania wcześniej ziemniaków 🛠️ Kiedy ziemniaki będą schłodzone, dodaj z trzy łyżki mąki, dopraw je solą, pieprz i dobrze ugnieć, aż powstanie ciasto. 🛠️ Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wrzuć(...)ziemniaki równomiernie po całość, jednocześnie robiąc kant na wysokość naczynia. 🛠️ Drugą część ziemniaków wyłóż na papier do pieczenia, lekko posmarowany oliwą z oliwek, rozprowadź ziemniaki, tak by wielkość była ciut większą niż naczynie żaroodporne. 🛠️ Wlej zawartość patelni do formy z ziemniaków i przy pomocy papieru do pieczenia połóż drugą część ziemniaków na górę, zamykając ciasto. 🛠️ Ugnieć
RafalCooktygryski lubią najbardziej… Z kolei zbyt grubo zmielone mięso nie połączy się po wyrobieniu, rozpadnie po formowaniu i nierówno usmaży. Złoty środek? Podwójne mielenie – jedno dla smaku i tekstury, drugie dla połączenia. Całe naszykowane na burgery mięso okrajamy z błon (tłuszcz zostaje!), następnie kroimy je w grubą kostkę, taką jaka zmieści się nam do maszynki i zmrażamy(...)niezupełnie o to nam chodzi, burger ma być miękki i kruchy. Mięso trzeba po zmieleniu wymieszać razem i wyrobić ręką, ale krótko, około minuty – tylko do momentu, aż da się łatwo uformować , nie porozpada się po formowaniu, a utrzyma kształt. To już trzeba poczuć pod ręką. Mięso to nic innego jak mięśnie, a mięśnie to białko. Każde białko kurczy się
Karo in the Kitchenczym chcemy (my - w wersji bezglutenowej - orzechy mielone, a w zwykłej - otręby owsiane). 8. Wlewamy masy do połowy, góra do 3/4 wysokości słoiczka. 9. Posypujemy jagodami goi (możemy również dać je do środka). PIECZENIE: 1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół, termoobieg), 2. Gdy wstawiamy słoiczki, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. 3. Pieczemy 30 minut (ale kontrolujemy nasze chlebki(...)smakiem czymś małym). O wiele bardziej smakują nam niewielkie, okrągłe kromeczki, które z każdej strony mają "skórkę". - upieczone w ten sposób chlebki są delikatne i wilgotne, - tworzą świetne drugie śniadanie - taki chlebek z łatwością można zabrać ze sobą i cieszyć nim i oczy i podniebienie w różnych sytuacjach i miejscach. - Chlebki pieczone w słoiku można pasteryzować
Wypisz Wymaluj