Hej! Dziś polecam zapiekankę "Dwa smaki". Czemu taka nazwa? Z bardzo prostej przyczyny. Jeśli w planach mam wykorzystanie pieczarek, to muszę pomyśleć też o
Tylko pysznieCo dzieci najczęściej bardzo chętnie zjadają? Parówki! Czego nie lubią na swoich talerzach? Zielonych warzyw. Jak sprawić, aby jedno i drugie „pochłaniały”
WiszniówkaDzisiaj zachęcam Was do przygotowana wegetariańskiej sałatki na bazie kaszy kuskus. Poniższa sałatka składa się z łatwo dostępnych warzyw: pomidorków, ogórka i zielonej pietruszki. Sałatka idealna
UgotowaćDzisiaj zapraszam na pyszną karkówkę z marchewką, pieczoną w piekarniku. Ostatnio często piekę mięsa w piekarniku, po pierwsze że są zdrowsze bo zużywam mniej tłuszczu, a
Sama słodycz i szczypta chiliWczoraj robiłam omlet ze szpinakiem i serem feta . Od razu przygotowałam całe opakowanie szpinaku, a zużyłam pół, więc dziś trzeba wykombinować coś z drugą połową
Pyza i SurówkaKolejna zdrowa i pyszna przekąska dla naszych dzieci i nie tylko :) Zbożowe batoniki pełne witamin i minerałów . Świetne również na drugie śniadanie. Są sycące
Moja DelicjaŚwięta bez pierników – nie ma mowy! Jeśli lubicie ekspresowe przygotowania do Świąt, ten przepis jest idealny, gdyż pierniki można jeść w dzień pieczenia, chociaż na drugi
Nerds KitchenŁagodny tuńczyk w oleju z dodatkiem gotowanego jajka, papryki, fasoli i pysznego sosu. Pycha! Sałatka jest bardzo łatwa w przygotowaniu, no zresztą jak i wszystkie
Kuchnia ŁukaszaKurczak pieczony, a zwłaszcza kurczak pieczony w całości to danie, które lubimy serwować na specjalne okazje. Kurczak pieczony i 7 rzeczy które musisz wiedzieć to krótki przewodnik - jak upiec kurczaka w całości. Jak wybrać, jak przygotować jak doprawić kurczaka? Jak upiec kurczaka aby był soczysty? Z czym podawać kurczaka pieczonego? O tym i innych zagadnieniach(...)pieczenia, udka czy inne mięso. Oglądamy dokładnie aby nie miał żadnych resztek piór i niepotrzebnych dodatków. 😉 Są dwie szkoły pieczonego kurczaka, jedni pieką z kuprem drudzy bez. Ja należę do tych drugich i zawsze wycinam. Zaglądamy do środka czy nie ma tam żadnych pozostałości po układzie trawiennym. Kurczaka wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą na około
Dieta moja pasjadaleko. Po drugie zawsze sama przygotowuję coś słodkiego. Po trzecie żadna z okolicznych cukierni nie pakuje ładnie ciastek na wynos. Tekturowa tacka, szary papier i bezduszna reklamówka. Żadnej finezji, żadnego jakże obiecującego szelestu pergaminu, a wstążeczkę mogę sobie co najwyżej sama zawiązać we włosach. Nawet gdybym przymknęła oko na odległość i opakowanie i sama sobie dała urlop(...)Piszę to z pełną odpowiedzialnością, mając świadomość, że wcześniej w podobny sposób nie raz zachwycałam się bezami, brownie i wszystkim co kawowe i karmelowe. Wszystkie te rozkosze schodzą na drugi plan. Biszkopt jest mięciutki, wilgotny, delikatny. Niezwykły kolor zawdzięcza bazylii, która po utarciu z cukrem nabiera cudownego smaku i jest wręcz stworzona do deserów. Jej smak nie dominuje, ale jest
KUCHARNIAczym mkliki chyba by się nie chciały lęgnąć ;) No i nie będzie grahama. A podmł ody szkoda ! T rzeba coś wykombinować na szybkiego - po prostu zamiast mą ki graham damy to, co jest pod ręką w szafie - m ąka orkiszowa razowa. A skoro kombinujemy, pójdźmy krok dalej - trochę mąki z pestek dyni (chleb ciut sciemnieje, może raczej zz ielenieje, ciekawe(...)temperaturze 55 - 60 minut. W drugiej połowie pieczenia sprawdź, czy góra chlebów nie przypieka się za bardzo - jeśli tak, to przykryj je folią aluminiową. Ostatnie 3 - 4 minuty piecz na doln ej grzał ce , aby spody bochenków ładnie się przypiekły. Wyjmij chleb z piekarnika. Jeśli po wyjęciu z foremek popukanie w spody da głuchy odgłos, to wyłóż chleby
Grahamka, weka i kajzerkamacie pomysłu na obiad? W roli głównego dania świetnie sprawdzą się szybkie szaszłyki z piersi kurczaka – mocno doprawione, glazurowane w sosie BBQ i naszykowane w całości na patelni. Podajcie do nich miękkie pszenne chlebki , soczystą i chrupiącą sałatkę, np. tą z pomidorami i ciecierzycą i cieszcie się pyszną, lekką ucztą! Najwięcej problemu przy szykowaniu szaszłyków z mięsa kurczaka jest(...)Piersi oczyszczamy z kawałków tłuszczu i błonek. Kroimy każdą pierś wzdłuż na połowę – razem z polędwiczką. Układamy sobie pocięte piersi na desce – naprzemiennie – jedna szerszym końcem do lewej strony, druga swoim szerszym końcem do prawej, pod spodem kolejna szerszym końcem do lewej, itd. Formujemy w ten sposób jeden duży, równej grubości kawałek mięsa. Szykujemy sobie 4 patyczki
Karo in the Kitchenmają głównie osoby pracujące, dla których posiłek ten jest doskonałym sposobem na zrobienie sobie przerwy od pracy oraz dostarczenie energii na kolejne godziny. Na lunch doskonale sprawdzi się wiele dań, które możemy zamówić zarówno do biura, jak i domu, jeśli pracujemy zdalnie. Na szczególną uwagę zasługuje sushi, po które sięga coraz więcej mieszkańców Krakowa. Dlaczego warto pójść(...)Lunch jest posiłkiem, którego tradycja spożywania przywędrowała do nas z krajów anglosaskich. Anglicy i Amerykanie sięgają po niego między godziną 10 a 13. Jest to coś w rodzaju polskiego drugiego śniadania, czyli posiłku spożywanego między śniadaniem, które zwykle jemy w domu, a obiadem. Pora lunchu najczęściej wypada na czas, kiedy jesteśmy w pracy. Możliwość zrobienia sobie półgodzinnej przerwy i sięgnięcia
sierotka maRysia w kuchniktórą wodę powinniśmy pić? Tą w butelce gazowaną, a może prosto z kranu? I w ogóle po co mamy pić tak duże ilości nudnej wody. Co nam to da? Czy zauważymy jakieś efekty picia dużej ilości wody ? i temat równie ważny – jak zaoszczędzić na wodzie ! WODA TO NAJTAŃSZY LEK ŚWIATA i sama się o ty przekonałam już po kilku(...)mężowi, który ochoczo ode mnie bierze kubek w nadziei, że to poranna kawa. Niedawno wyczytałam, że najlepiej jest wypijać na czczo szklankę ciepłej, a nawet gorącej wody. Do tej drugiej nie potrafię się przekonać, ale do ciepłej już się przyzwyczaiłam. Chętnie rozpuszczam w niej pół łyżeczki miodu (mój ulubiony to nektar rzepakowy) i wyciskam ćwiartkę cytryny. Wypicie ciepłej szklanki
W Kawiarencedrugą stronę i smażymy jeszcze 4 minuty usmażone piersi ściągamy z patelni i dajemy im odpocząć przez około 5 minut, by doszły następnie kroimy piersi na plastry i układamy na talerzu, skórą do góry Na mix salaty ale wedle uznania Sos: bledujemy maliny osrtry chrzan i buraki wedle uznania ja uwielbiam bardzo ostry sos do tego dania dlatego
Viola cooks with passionczasu przewracając je na drugą stronę. 2. Gdy cebulki się zarumienią i odrobiną zmiękną dodać cukier. Podgrzewać na małym ogniu aż cukier się roztopi i skarmelizuje cebulki. Majonez cytrynowy: 1. 2 łyżki majonezu połączyć z sokiem cytrynowym do uzyskania jednolitej konsystencji 2. Układać na talerzu. Można udekorować listkiem różowej melisy. Wszystkie składniki dania układać na talerzu. Smacznego :) Zobacz
KreatywnePinymnie ratunkiem na dni, kiedy zupełnie nie mam czasu na długie stanie w kuchni. Czas przygotowania kurczaka w sosie z mango, jest jego niewątpliwą zaletą ale przy tym danie jest zdrową i pożywną propozycją obiadową. Aksamitny sos z mango rozgrzeje, doda sił i poprawi humor, zresztą, wystarczy tylko spojrzeć na ten cudowny, słoneczny kolor! Zapraszam(...)liście kaffiru (opcjonalnie) druga połowę mango pokrojonego w kostkę, paprykę pokrojoną w paski i duszę pod przykryciem 10 - 13 minut. 13 Jeśli sos jest za rzadki można go zagęścić dodając łyżkę mąki z tapioki lub ziemniaczanej dokładnie rozmieszanej w 1/5 szklanki wody. 14 Kurczaka podaję z dzikim ryżem posypanego siekaną kolendrą. 15 Smacznego! Wskazówki Jeśli danie
Book of spellswłasnym (odsączony) majonez posiekana cebula ze szczypiorkiem druga warstwa tuńczyka posiekana cebula ze szczypiorkiem kukurydza majonez skruszone żółtko jaja i szczypiorek do dekoracji Proporcje wedle uznania, można nawet pominąć jedną warstwę majonezu, sałatka będzie wtedy bardziej sucha i mniej kaloryczna. Ro samo z cebulką, jeśli ostra dajemy mniej, jak słabsza można dać więcej. Autor przepisu: Sylwia Goś Artykuł Sałatka
Wasze Przepisybanalnie proste i może zrobić je każdy. Drugą zaletą są najprostsze składniki, które praktycznie zawsze mamy w domu. Oczywiście są smaczne i możemy je jeść z ulubionymi dodatkami. Nie przywierają do patelni i szybko się smażą. Mojej małej córeczce smakowały. Z nią nie mam problemów, bo wszama wszystko, co jej się da 😅 w ogóle nie wybredza
Kuchnia Paulettesczekoladową. Jeżeli chcecie, do środka możecie dać dowolne ulubione np. marmoladę. Pączki także łatwo "zweganizować", wystarczy zamiast masła dodać do ciasta olej kokosowy oraz mleko roślinne, będą wtedy też dodatkowo bez laktozy. Mogą stanowić również super zamiennik drożdżówki/pączka do szkolnej śniadaniówki, a i dorosły zapewne nie pogardzi takim drugim śniadaniem. Składniki na 10 sztuk
Fabryka pomysłówjednej misce wymieszać suche składniki. W drugiej misce wymieszać mokre składniki. Wymieszać zawartość obu misek. Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok 40 min. Po ostudzeniu, ciasto posmarować kremem. 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/ucierane-ciasto-dynia/ MieszamWGarnku Artykuł Ucierane ciasto z dynią pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkusama słodycz. Idealna propozycja na drugie śniadanie - można zapakować do słoiczka i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły (tfuu przecież mamy wakacje :-) ) Składniki: 1 banan 2 łyżki jagód szklanka mleka mały jogurt naturalny Przygotowanie: wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować przelać do szklanek i popijać ile się da :) ps. najlepiej jak mleko z jogurtem będą prosto
Gotowanie z pasjąSzparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim to dość szybkie, jednak wymagające nieco precyzji i skupienia danie. Szparagi można przegotować, sos z ważyć, a jajko w koszulce zepsuć, jednak jak mi się udało to uda się i Wam! Zapraszam po przepis, który może być popisowym w Waszym menu! Tu znajdziecie przepis na sos holenderski Przepis(...)nich zdrewniałe końce. Powinny swobodnie dać się złamać. 2 Gotujemy w garnku wodę na szparagi, gdy zacznie bulgotać wkładamy warzywa i gotujemy je około 5-7 minut, aby były półtwarde - takie są najlepsze. Po ugotowaniu odcedzamy. 3 W międzyczasie każde z jajek wbijamy do oddzielnej miseczki. 4 Następnie w drugim garnku wstawiamy do zagotowania wodę i dodajemy
Kuchnia Bazyliistron. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim. FARSZ Pierś z kurczaka ugotować (ja gotowałam razem z mięsem na rosół) wystudzić, pokroić w drobniutką kostkę posypać przyprawami. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju przesmażyć pokrojoną por dodać kurczaka i groszek. Gdy jest suche można podlać odrobiną rosołu lub wody. Dodać serki ( można dać mniej w zależności od potrzeby
Kubki smakupodtrzymywała go. Zawsze, oprócz umówionego dania, zabierała kutię, którą podczas pierwszych świąt poczęstowała swoją nową rodzinę, nieśmiało licząc na uznanie. Teraz zabiera ja co roku, bo lepszej nikt nie robi. I choć tak, jak w każdej rodzinie, zdarzają się spory czy kłótnie, to podczas świąt wszystko idzie w zapomnienie. Drugie święta spędzali niemal w całości
Codzienna kuchnia niecodziennatylko go zobaczył, zażyczył sobie na drugi dzień dla siebie. Zasugerowałam ponownie ten oto z frużeliną. Pokiwał głową, że nie, że on chce ten z pierniczkami. Tym razem moja asertywność wzięła górę i uparcie dążyłam do realizacji zamierzonego planu Ileż można jeść ten sam sernik z pierniczkami, choć fakt, nie da się ukryć, jest genialny. Finał był taki… Mąż
Made By Mom And Sonpierwszy raz, to pomyślałam: matko, nie dam rady... za stara już jestem na takie sprawy! Ale krok po kroczku i po kilku wieczorach miałam już szkic własnej fotoksiążki gotowy. Podzieliłam ją sobie na trzy rozdziały. Jeden z potrawami tylko dla mnie (czyli szpinak w roli głównej, sok z buraka itp.), drugi dla męża (tutaj mięso, mięso i panierowany camembert
bistro mamasię powtórzyła lecz tym razem z drugim rodzajem szybki. Układałam warstwy aż do wyczerpania składników i wypełnienia naczynia. Na sam wierzch trafił żółty ser oraz cienka warstwa bułki tartej. Piekłam około 35 minut w 190 stopniach. Na ostatnie 10 minut włączyłam górną grzałkę z funkcją grilla by ładnie przypiec wierzch dania. Świetnie smakuje zarówno na ciepło
Pichceniomaniapasem. Jakiś czas temu u dało mi się cudem zakupić jeszcze na bazarku porządny pęk łodyg rabarbaru i postanowiłam spożytkować je w postaci przetworów słoiczkowych. Czas więc na dżem rabarbarowy ! Inspirację zaczerpnęłam z blogów Kulinarna Maniusia oraz Życie zaczyna się w kuchni . W pierwszym przypadku rabarbarowi towarzyszyło jabłko , w drugim zaś mandarynka . Połączyłam te idee w jedną całość
Grunt to przepis!bardzo dziękuje. Szefowi dałam kuksańca w bok za niewybredne żarty, po czym rozpromieniłam się niczym majowe słońce. To się nazywa udany dzień! Dzisiaj deseru nie będzie. Zresztą, komu się w takie upały chce jeść słodkie... Zamiast tego lepiej sobie wieczorem upiec chlebek; będzie idealny na śniadanie. Zwłaszcza drugie, bo dzięki smakowitym dodatkom, nie trzeba nawet robić kanapek
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieprzu 1 łyżka octu By danie było udane najważniejsza jest technika przygotowywania poszczególnych elementów. Po pierwsze szparagi. Odrywamy zdrewniałe końce szparagów i myjemy je dokładnie. W wąskim i wysokim garnku gotujemy wodę i umieszczamy we wrzątku szparagi, które gotujemy jedynie 3-4 minuty. Następnie odcedzamy i doprawiamy szczyptą soli. Drugi i trzeci etap należy przygotowywać jednocześnie
Mango Papajabeztłuszczowego skropcie ją delikatnie olejem lub dajcie odrobinę oleju kokosowego itp (według uznania) przed smażeniem. Na patelnię wykładamy po jednej łyżce masy. Uwaga: przed wyłożeniem na patelnię nowej porcji ciasta masę warto zawsze przemieszać. Placki smażymy z obu stron na złoto. Gdy zaczynają pojawiać się pęcherzyki placki należy obrócić na drugą stronę. Placki podajemy np. oprószone cukrem
Słodkie okruszkiwielu smacznych, a zarazem szybkich dań. Dziś zapraszam Was na podsmażane tortille z kabanosem i kiszonym ogórkiem w sosie kebab-gyros. Jak dla mnie połączenie idealne. Zieleń sałaty i ogórka z charakterystycznym smakiem drobiowego kabanosa, a wszystko skąpane w pysznym sosie. Takie tortille możecie przygotować zarówno na kolację, drugie śniadanie do pracy, jak i przekąskę
Słodkie okruszkikurze często są suche, ale w tym daniu są bardzo wilgotne i pyszne. Możecie zrobić takie mięsko na imprezy, obiadek itp. Piersi kurze umyć, wysuszyć, doprawić do smaku solą, pieprzem. Obsypać papryką słodką i oregano. Włożyć mięso do miseczki i wylać jogurt, zamieszać. Wstawić do lodówki i zostawić je tam na drugi dzień. Krakersy pokruszyć tak żeby zostały małe(...)stron. Włożyć tak przygotowane mięso do żaroodpornego naczynia, uprzednio lekko wysmarowanym masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 30-35 minut. W połowie czasu przewrócić na drugą stronę. Można je również piec ułożonych na raszkach w piekarniki, wtedy już masełko nie będzie potrzebne. Podawać z surówką z warzywami, to było pychotka Dzięki Madziunia za pomysł
Kuchnia PokoleńDziś typowo szybkie niedzielne danie. Zapraszam! Składniki; 60 dag polędwicy z dorsza 1 cytryna 3 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 2 gałązki świeżego rozmarynu 2 łyzki oliwy z oliwek pieprz cytrynowy Przygotowanie; Cytryne dokładnie umyć. Za pomocą obieraczki z połowy cytryny zetrzeć skórkę. A następnie wycisnąć sok. Drugą połówke pokroić w plastry
Radość kipiąca uśmiechem.jajka . Nie są to wyszukane dania tylko takie najzwyklejsze ,ale smaczne przynajmniej dla mnie Dzisiaj jajko na szynce Składnki na 1 porcję 1 jajko 1 plaster szynki sól,pieprz do smaku oliwa do smażenia Wykonanie Na rozgrzaną patelnię kladę plaster szynki ,podsmażam ja na chrupko ,czyli porządnie. Przekręcam na drugą stronę i natychmiast wbijam
Eli Gotowaniekrótko, że trzeba korzystać ile się da nie zważając na koszty. Na początek proponuję z tych pysznych owoców deser z nutą alkoholu. Dodałam go trochę zarówno do galaretki jak i masy serowo-śmietanowej. W pierwszym przypadku jest to półwytrawne różowe wino, które świetnie się komponuje z owocową galaretką, w drugim zaś ajerkoniak, który bardziej pasuje do sera
Wiem co jemgęsta (powinna być takiej gęstości, aby dało się ją rozsmarować) dolewamy jeszcze mleko. Zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy cukier i odstawiamy masę na ok. 15 minut aby nieco przestygła. Po upływie tego czasu rozsmarowujemy masę na andrutach - na desce lub płaskim talerzu kładziemy pierwszy andrut, smarujemy go masą i przykrywamy drugim andrutem, który również smarujemy masą. Postępujemy
chili & sugarskupimy się z Madzią na jakichś daniach obiadowych, albo sam nie wiem na czym ;) Ten chleb w ogóle powstał przypadkiem, jak wszystkie wielkie wynalazki :) Zachciało mi się chleba na zakwasie, a jednocześnie nie miałem za bardzo czasu go zrobić. To znaczy nie mogłem sobie pozwolić na pierwsze wielogodzinne wyrastanie, potem drugie, wcale nie krótsze... Postanowiłem więc
Marder&Marder Manufacturejednoznacznego opisania i zakwalifikowania danie. Zależnie jak na nie spojrzeć może równie dobrze nasuwać skojarzenia z pasztetem jak i z kotletami mielonymi. Zazwyczaj podaje się ją na zimno z dodatkiem czegoś kwaśnego (kiszony ogórek, sos tatarski) oraz z pieczywem, co jest zresztą dość typowe dla mielonych mięs. Z drugiej strony zważywszy, że skład i sposób
Kulinarna PokusaPołączenie truskawek i leśnych jagód z nutą kokosu dało pomysł na świetny deser dla całej rodziny. Smoothie truskawkowo-jagodowy z kokosową nutą SKŁADNIKI: 450 g truskawek 200 ml jagód (miałam mrożone) 100 ml jogurtu naturalnego wiórki kokosowe mięta do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy szklaneczki lub pucharki, na jeden talerzy wylewamy wodę, na drugi wysypujemy wiórki kokosowe, brzegi szklaneczek moczymy w wodzie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki