żółta :) W weekend tyle dań planowałem, że z kuchni mógłbym nie wychodzić :D Powinienem tylko jeść i gotować :) Jak zawsze nie wyszło tak jak planowałem, ale to danie udało mi się zrobić i wyszło bardzo ciekawie i kolorowo:) Składniki : 50g ryżu jaśminowego 1 sznycel z szynki wieprzowej 1/2 marchewki fioletowej(...)kroimy w stożki. Skorzonerę myjemy, obieramy i znów płuczemy wodą, ponieważ jej skórka jest bardzo obficie pokryta ziemią. Ryż wrzucamy do pojemnika na ryż i stawiamy go na drugim poziomie oraz zalewamy wrzątkiem na 2 cm ponad jego stan. Wlewamy również wrzątek do pojemnika na wodę i włączamy parowar na 25 minut. Po 5 minutach słupki marchewek
Parowar Facetazapach, dodajemy do woka drugą łyżkę pasty curry, mieszamy. Mocno wstrząsamy puszką kokosowego mleka. Wlewamy ¼ do woka i mieszamy pastę, imbir i czosnek, żeby pozbyć się grudek. Wlewamy resztę mleka z puszki, dodajemy sos rybny, cukier i liście limonki kaffir (kupuję mrożone w Piotrze i Pawle, ale mogą być też suszone, w całości – dajcie wtedy 2 więcej) albo
Karo in the Kitchenaromatycznym sosem z kaczki, podana z puree ziemniaczanym i brokułem ugotowanym al dente. Przepyszne danie, którego smak wspominany był, aż do końca dnia. Idealne danie na romantyczny obiad we dwoje, np. w Walentynki. Pierś z kaczki nie może być absolutnie przeciągnięta (wtedy jest sucha i gumowa), a sosu nie można absolutnie pominąć(...)drobiowego). Sos jest intensywny, gęsty i co najważniejsze – naturalny (bez sztucznych dodatków, bez mąki, bez śmietany). Pierś z kaczki smażona jest od strony skóry, następnie bardzo krótko z drugiej strony, po czym trafia do rozgrzanego pieca. Następnie kilka minut odpoczynku pod folią (co jest konieczne, aby soki się ustabilizowały) i dopiero krojenie i wydawanie na talerze (jeśli pokroimy
Moja DelicjaUwielbiam makarony! Pozwalają błyskawicznie przygotować pyszne, pożywne i pełnowartościowe dania, gdy nie ma się najmniejszej ochoty na gotowanie. Dlatego dziś przedstawiam Wam przepis na makaron z łososiem, rukolą i paroma innymi pysznymi dodatkami. Lista zakupów 1 łosoś wędzony na gorąco 200 g makaronu (u mnie: świderki) 4 duże cebule 1 opakowanie kwaśnej śmietany (330 g) 350 g rukoli(...)pewno zmieści się cała) i mieszamy danie. Gdy cała rukola się już zagrzeje, a konsystencja potrawy będzie nam odpowiadać – nakładamy i wcinamy. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest pyszny! Niemal każdy ze składników ma swój charakterystyczny, dość intensywny smak, mimo to razem tworzą smaczną, spójną całość. Po drugie: jest prosty. Wystarczy ugotować
Proste-przepisy.plbulgur, to szybkie i proste danie, które zaskoczy Was swoim świeżym, wiosennym smakiem. Łatwe i szybkie przygotowanie, to jego największe zalety ale oprócz tego, fit sałatka z kaszą bulgur, doskonale sprawdzi się przy różnych okazjach. Jest idealna, żeby zabrać ją ze sobą do pracy, nie martwiąc się o drugie śniadanie czy lunch. Taką sałatkę
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według SylwiiJedną ręką mieszałam w garze, drugą kołysałam Młodego. Wcale się nie dziwię, że otoczenie nigdy nie miało dość tej mojej wołowiny, bo jest naprawdę pyszna! Proces przygotowania określam prosto: 10 minut działania i 2 godziny czekania, czyli dużo czasu dla siebie. Dziś Młody po raz pierwszy jadł to danie i mało brakowało, a wylizałby talerz
Blondynka Gotujeniedzielę zakończyła się druga edycja akcji kulinarnej "Nasiona roślin strączkowych na talerzu", którą poprowadziłam na Durszlaku. W akcji zgromadziliśmy 25 przepisów, w których wykorzystaliśmy nasiona ciecierzycy, grochu oraz różnych rodzajów soczewicy i fasoli. Niech te przepisy służą wszystkim zmarzniętym, by przygotować rozgrzewające, pyszne, pożywne i energetyczne dania! Wszystkim uczestnikom bardzo dziękuję za zgłoszone przepisy i wykazaną cierpliwość
Weekendy w domu i ogrodzieproblem, kiedy decyduję się na kapuściane dania. Odpowiedzi pewnie znalazłoby się kilka. Tym razem jednak postawiłam na coś innego niż bigos ;) Z dwóch powodów. Po pierwsze dlatego, że wszyscy lubimy łazanki. Oprócz mojej córki, ale ona obecnie jest poza wszelką kategorią. Cóż taki etap, jakoś musimy to przetrwać ;) Po drugie zaś, nigdy wcześniej nie przygotowywałam łazanek
zadanie-gotowanieczyli wszystko to co lubię w jednym daniu. Składniki : podwójna pierś w kurczaka jogurt naturalny / śmietana 18% 4 ząbki czosnku pęczek koperku sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie : Filet umyłam i pokroiłam w małe kotlety. Oprószyłam je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzałam olej i usmażyłam kotleciki na rumiano. Na drugiej patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam zmiażdżone ząbki
Oka w rosole czyli KaFka gotujemaliny. Bardziej możemy je kojarzyć z daniami rozgrzewającymi, bardziej kalorycznymi (np. 1kg śliwek to już niemała dawka kalorii i cukru :)). Jabłek niestety nie mogę jeść z powodu problemów z żołądkiem, ale śliwki i gruszki w moim menu pojawiją się głównie solo – jako przekąska między posiłkami lub jako dodatek do drugiego śniadania, ale także jako składnik deseru – ciasto
365 dni dookoła kuchnijajka - 200g jogurtu naturalnego - 70ml oleju - dałam 80g płynnego oleju kokosowego - 1 płaska łyżeczka sody - 5g - 2 łyżki płatków migdałów - 200g truskawek Polewa czekoladowa: - 30g czekolady - 30g kremówki 30% Do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki suche, tj.: mąkę, ksylitol (lub cukier), ksylitol z wanilią, sodę, wszystko dokładnie mieszamy. Do drugiej miski wybijamy jajka, dodajemy stopiony olej oraz jogurt
Smaczne Zdroweskórki i dopiero wtedy skrzydełka przewrócić. Po drugiej stronie dokładnie tak samo podpiekać skrzydełka przez ok. 10 min. Po tym czasie przykryć skrzydełka pokrywką wciąż na najmniejszym ogniu dalej dusić. Po jakimś czasie sprawdzić czy skrzydełka są równomiernie przypieczone ze wszystkich stron i w razie potrzeby obrócić je tak by dać wszystkim jasnym miejscom możliwość podpieczenia się. Podpiekać cały
Sztuka gotowania w/g SamiryDrugi dzień z rzędu wstałam lewą nogą. Zimowe przesilenie daje mi się we znaki, ciągłe przeziębienie, powroty do domu kiedy jest już ciemno, poranki w biegu byle by choć jedno ujęcie potrawy zrobić za dnia, tak jak lubię najbardziej, nadmiar obowiązków... wszystkie składowe dały wynik ujemny, podświadomie marzę o wiośnie ale nie tylko. O zmianach. Mam w głowie tyle pomysłów(...)różaną do momentu rozmrożenia. Słodzę cukrem kokosowym, Truskawki miksuję na mus za pomocą blendera lub malaksera. Gotowe płatki podaję z musem i posiekanymi orzechami włoskimi. Wartość odżywcza całego dania Wartość energetyczna: 416 kcal Białko: 13,6 g Tłuszcze: 15,6 g Węglowodany: 55 g Błonnik: 3,9 g Wyliczenia zostały opracowane korzystając z programu
Mango Papajamnóstwa budynków. Na szczęście znalazły się dobre dusze, które wskazały mi właściwe drzwi. Potem poszło już gładko: schodami na piętro, korytarzem w prawo, później w lewo, przez salon i drugie drzwi na lewo, jeszcze kawałek - i jest. Moja sypialnia na najbliższe cztery tygodnie. Niezbyt duża, już nie nowa, ale współlokatorka się nie pokazała, więc póki(...)wieku, to teraz mam... Zajęcia z drugiej strony okazały się niesamowicie przyjemne. Spokojne wprowadzenie, a później trzy godziny lepienia marcepanowych różyczek. Jutro - malowanki czekoladą. Sama radość! I to bez stresu i stojącego nade mną szefa, pukającego znacząco w szkło zegarka. Jeśli całe cztery tygodnie takie będą myślę, że jakoś dam radę. Choć już czuję, że wieczory będą mi się
Pożeraczka, czyli raz adobrzelekko drżący głos 98-letniej Grace. Druga książka to "Więzień urodzenia" Jeffrey'a Archera . Autora poleciła mi kiedyś Monika i jego "Kane i Abel" to zdecydowanie jedna z najlepszych książek (z kolejnymi częściami), jaką czytałam. Po historii braci, sięgnęłam po "Sagę rodu Cliftonów" i przeczytałam trzy części, czwartej nie dałam rady. Zrobiłam przerwę od Archera, żeby pewnego
bistro mamasię wrażenie uczestniczenia w jakimś rodzaju wyszukanego drugiego śniadania czy poobiedniego deseru. I bez znaczenia wydaje się fakt, że wszystkie fotografie pochodzą z Fotolii i iStockphoto. „Koktajle, smoothies… i nie tylko” to zdecydowanie warta uwagi pozycja dla wszystkich fanów sezonowego podejścia do kuchni oraz wielbicieli zamykania wielu smaków w jednym daniu. Witaminowa i zdrowotna potencjalność proponowanych przepisów sprawia
Życie zamknięte w smakuminuty. Wykładamy danie z powrotem na talerz i kroimy na 4 części. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest smaczną, proteinową potrawą. Na diecie Dukana łatwo jest się znudzić, jedząc w kółko te same potrawy. Odrobina odmiany od czasu do czasu się przyda. Po drugie: jest bardzo dietetyczny. To praktycznie same proteiny, jeśli
Proste-przepisy.plszklanki pokrojonych w kostkę truskawek- ja dałam 2 szkl. Kruszonka migdałowa: wszystkie składniki wymieszać - ja włożyłam składniki do blendera 4-5 łyżek płatków migdałowych zmielonych łyżka roztopionego masła 3 łyżeczki cukru Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę. W drugim składniki mokre: jajka, maślankę, olej. Wymieszane mokre
Kubki smakuwegańskiego pasztetu, trochę nauki i może w końcu da mi się przeczytać kupioną dwa miesiace temu gazetę :D Wczorajsze drożdżówki na zajęciach praktycznych wyszły super :D Urosły jak szalone i ponoć są bardzo dobre :) Zdjęcie znajdziecie na moim instagramie - KLIK :) Zapraszam też po przepis na dyniowo-kokosowy tofurnik! To mój drugi pełnowymiarowy tofurnik...Wyszedł cuuuudny! Nie spodziewałam się
breakfast of dreamsrozpływa się w ustach. Tego smaku nie da się do niczego porównać, po prostu trzeba spróbować. Nie znam osoby, której by ono nie smakowało, dlatego tym bardziej polecam. Uwaga- pracę nad tym tortem najlepiej rozłożyć na dwa dni: jednego dnia upiec biszkopt żeby ładnie się przekroił i ugotować ser a drugiego dnia ukręcić krem i przełożyć ciasto. Najlepiej przechowywać(...)krem podzielić na połowę. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić. Dolną część biszkopta ułożyć na paterze i zapiąć wokół niej obręcz tortownicy. Rozłożyć połowę kremu i przykryć drugim biszkoptem. Z drugiej części kremu odłożyć trochę na boki i dekorację a resztę rozsmarować na wierzchu. Ułożyć maliny i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapierwsze pora na przetwory idealna, po drugie można te produkty traktować po prostu jak słodkie przetwory typu dżem, albo też mogą być swoistym półproduktem, podstawą do zrobienia pysznych słodkich wypieków. I tutaj już obecność mistrza cukierniczego przestaje dziwić. Przy każdym przetworze pokrótce dowiadywaliśmy się jak i do czego moglibyśmy dany produkt użyć. Fantastyczna sprawa. Całość
Marder&Marder ManufacturePolsce, które jest warte uwagi, a z drugiej czuje pewien niepokój. Boję się tego jak będzie wyglądał ten obóz, gdyż mam za mało informacji na jego temat i ciężko jest mi sobie go wyobrazić, nie wiem jaki maluszek, z jaką niepełnosprawnością będzie mi przydzielony, boję się, bo nie wiem czy dam radę. Niestety jestem osobą, która często martwi się
Be Fit Be Stronglubię grillować :) Rozwiń aby zobaczyć linki :) Mój drugi typowo grillowy blog znajduje się pod adresem : www.mechanikgrilluje.blogspot.com Do niego prowadzony jest osobno funpage na FB : https://www.facebook.com/mechanik.grilluje Klikając LUBIĘ TO - będziesz na bieżąco z moimi czasem innowacyjnymi pomysłami. Kliknij w zdjęcie poniżej i zobacz co grilluję, jakie temperatury sugeruję na dane potrawy
Mechanik w kuchni