drugie danie - 14640 przepisów (strona:347/976)

Pieczona fajita z kurczakiem z sosem jogurtowo - paprykowym 204

drugiego wokół tak aby przykrywały zarówno boki jak i dno. Na dno wyłożone plackami wysypujemy połowę startego sera, a na niego wykładamy 3/4 farszu mięsno-warzywnego. Na farsz wysypujemy nachosy. Znów wykładamy farsz a na koniec posypujemy resztą sera. Całość przykrywamy dwoma plackami.  Fajitę przykrywamy papierem do pieczenia a na wierzch kładziemy mniejszą blachę. Danie

Qchnia po prostu
paprykarz z tuńczykiem by Asia 194

da się dokładnie podzielić na pół.  Miałam pomidory swoje (przetwory jeszcze z zeszłego roku) i niedokładnie odsączyłam - błąd :) Moim zdaniem należy dokładnie odsączyć pomidory, ale na początek je trochę same poddusić, żeby odparował nadmiar wody. I marchewkę zetrę na małych oczkach, albo pół na pół. W smaku jeszcze coś muszę dodać, ale to już na drugi sort. Składniki: podam

Gotowanie z pasją
Sos holenderski 343

daniom wyrazistości oraz wykwintnego charakteru. Zobacz też: Dlaczego warto jeść szparagi? Przepis na sos holenderski Drukuj przepis Czas gotowania: 20 minut Składniki 3 żółtka 150 g masła 2 łyżki soku z cytryny pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta białego pieprzu Przepis 1 Masło rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy z niego nalot, który powstanie po podgrzaniu. 2 W drugim garnku

Kuchnia Bazylii
Sernik rosa na herbatnikach 223

Moje drugie podejście do tego sernika. Po pierwszym razie uznaję to za sukces bo wtedy miałam tylko jedną kropeczkę. Jeszcze wczoraj było ich trochę mniej a tu dziś taka niespodzianka bo kropelki rosy jeszcze się pojawiły. Sernik jest pyszny a przepis mam od mojej bratanicy Kasi, która ma go od innej cioci. Zamiast ciasta na spód dałam herbatniki

Ewa w kuchni
Bubble and squeak - od wiktoriańskiego Monty Pythona po przepis kryzysowy 151

przygotowaniem dania. Nic nie stoi na przeszkodzie żeby była surowa. Ja miałem zasmażaną kapustę z dnia poprzedniego. Ziemniaki ugniatamy i mieszamy z kapustą i czymkolwiek tam mamy. Tylko z rozsądkiem, aby placek był w miarę zwarty. Możemy dodać trochę mąki. Formujemy duży placek i wrzucamy go na patelnię. Smażymy z obu stron. Proponuję, przy przekładaniu na drugą stronę

Kryzysowa Książka Kucharska
Ciasto marchewkowe bezglutenowe 176

drugim miejscu zaraz po serniku! Myślę, że to wystarczający dowód mojej słabości  do wypieków z dodatkiem marchwi.  Wiecie, że marchewka była używana do deserów już w średniowieczu? Wyczytałam ostatnio szukając informacji o genezie tegoż ciasta. Cóż, w końcu była wtedy łatwiej dostępna od cukru a również słodka - marchewkowy placek stał się wkrótce jednym z najpopularniejszych dań lat siedemdziesiątych!  A dokładniej w roku 2005, w rankingu stworzonym przez Food Network.. Jak dla mnie marchewka dodaje tutaj ciastu wilgotności i ciekawego posmaku, a jej obecność podkreśla nieskromny dodatek cynamonu i imbiru. Pyszności! Myślę, że taki zdrowy placek idealnie będzie się prezentować na świątecznym stole. :)  Udanych wypieków życzę!~ 🎄 Składniki: 200 g marchewki

Kuchnia Ellie
Tarta makowa 250

drugie kruche ciasto, które rozpływa się w ustach. I po trzecie ciasto jest łatwe w wykonaniu i szybkie. A jeśli macie trochę czasu można je podpicować wycinając np gwiazdki na wierzch ciasta. Jeśli brakuje wam czasu lub cierpliwości wystarczy lukrowa polewa i trochę bakalii na wierzch. Na pewno zabłyśniecie wśród znajomych lub rodziny.   Tarta makowa Danie Desery Kuchnia Polska Porcje 12 porcji Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 45 min Czas oczekiwania 2 godziny Składniki Kruchy spód 180 g mąki 4 łyżki cukru 80 g masła (zimnego) 1 szt. jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 450 g masy makowej 150 g sera ricotta (lub mascarpone) 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wypieki i Rumieńce
Śmietankowy dip do nachos "Wild West". 243

daliśmy mu rady za jednym razem. Przy okazji jednak okazało się, że po kilku godzinach staje się jeszcze smaczniejszy. Jest naprawdę bardzo dobry! Bardzo amerykański. I tak różny od wszelkiej maści pomidorowych i paprykowych sals. Mieszanka ziołowa, której użyłem do makaronowej zapiekanki tutaj również sprawdziła się znakomicie: pietruszka, koperek i cebula! Chili jest gdzieś na drugim planie

zadanie-gotowanie
Kuchnia dla serca. Zdrowie z roślin - recenzja książki 210

Druga część - stosunkowo krótka względem pozostałych - to praktyczne porady jakie zmiany należy wprowadzić w domowym menu, by przyniosło to jak najwięcej zdrowotnych korzyści, dlaczego warto do swych codziennych rytuałów wprowadzić aktywność fizyczną. I wreszcie część trzecia - najobszerniejsza i pełno w niej roślin (jak to na autorów wegan przystało). Znajdziecie tu przepisy na: koktajle, śniadania, zupy, dania główne, sałatki

Czary - gary w kuchni
Panierowane boczniaki. Przepis na grzybowe a la schabowe. 287

drugiego bułkę tartą, a w trzecim roztrzepujemy za pomocą widelca jajka. Każdego boczniaka obtaczamy w mące pszennej, następnie w roztrzepanym jajku, na koniec w bułce tartej. Grzyby smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron tak jak popularne schabowe. Ja smażę je na minimalnym ogniu, aby grzyby dobrze się wysmażyły. Podajemy same lub jajko dodatek do dań. Ja przygotowane

Słodkie okruszki
Pączki na śmietanie 174

spirytusu [ dałam ekstrakt waniliowy ] dowolne nadzienie Świeże drożdże wymieszać z 1/4 śmietany [suche wystarczy wymieszać z mąką] .Żółtka lekko ubić ze śmietaną, dodać mąkę , szczyptę soli , stopione masło i drożdże.Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokątny placek. Placek podzielić na połowę i na jednej z nich ułożyć porcje nadzienia . Przykryć drugą połową ciasta

Moje domowe kucharzenie
Rozgrzewająca zupa pomidorowa z tymiankiem 188

innego dania. Jednak tym razem ugotowałam je, gdyż ich mięso świetnie nada się do przygotowania planowanych wkrótce pierogów ;) 3 marchewki 2 pietruszki 2 cebule seler naciowy 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu przyprawy: sól himalajska, pieprz, tymianek, naturalna wegeta - mielona suszona włoszczyzna z dodatkiem soli oraz 2 soki pomidorowe - jeden zwykły, drugi pikantny

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Dal z zielonej soczewicy z marchewką i pietruszką + basmati 206

drugim, po soi, najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem roślinnym. Do ryżu (oczywiście basmati) często dodaję kostki awokado zamiast oliwy czy innych tłuszczy. Awokado, wraz z orzechami, stanowią najzdrowsze źródła tłuszczu. W dodatku smak dojrzałego (powinno lekko uginać się pod palcami) jest przecudowny. To też chyba jedyny owoc, który pasuje to wszystkiego, od słodkich po słone dania;) Awokado

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z paprykowym kurczakiem i kuskusem 215

drugi i trzeci. Możecie zjeść w takiej postaci jak na zdjęciach, ale równie smacznie będzie jeśli "zapakujecie" całość w tortillę czy chlebek naan, do tego sos jogurtowy, cudownie smacznie. Teraz kiedy piszę ten post sałatki już nie ma, pozostało mi tylko patrzeć na zdjęcia ;) Zobaczcie także: surówki & sałatki nie tylko z kuskusem kasze & ryże  sycące dania

Moja smaczna kuchnia
Zapiekanka z kaszy gryczanej 213

dałam śląskie 4 srednie marchewki 2 cebule 100 g sera żółtego 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć ją na 1 łyżce masła. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę. Na drugiej patelni rozpuścić masło

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania