drugie danie - 14640 przepisów (strona:147/976)

Pierniczki z białym lukrem! 159

którym to co najważniejsze, a tak często o tym zapominamy w codziennym za szybkim życiu, jak miłość, wiara i nadzieja stają się znowu żywe, a słowo drugi człowiek nabiera innego wymiaru. Kochani dajcie się zaczarować, na jak najdłużej, rozejrzyjcie się wokół doceńcie to co macie, a może dojrzycie kogoś kto w tym czasie potrzebuje Waszej pomocy, choćby chwili uwagi

SMYKWKUCHNI
5 grudnia to dzisiaj Dzień Wolontariusza 163

Owszem, zrobiłem coś w tym kierunku: stworzyłem Ciebie! ================================================ Dzień Wolontariusza to dzisiaj, to dzisiaj należą się podziękowania wszystkim wolontariuszom za dobroć i wyciągnięte ręce w stronę drugiej osoby. Każdy z nas może dać coś z siebie innymi! Każdy może być wolontariuszem! Więcej mozna dowiedzieć się na wolontariat.com.pl

Z notatnika
Piernik staropolski dojrzewający - do przygotowania już dziś 177

wysmażonym, prawdziwym powidłem śliwkowym. Można oczywiście dać i inne przełożenia, jak np. kajmakowe, masę orzechową, a nawet i marcepanową. Można też, jeśli upiekliśmy 3 placki, dać jedno przełożenie z powideł, a drugie z masy orzechowej. Bezpośrednio po przełożeniu piernik nakrywamy arkuszem czystego papieru i równomiernie obciążamy deseczką lub.... odpowiedniej wielkości książkami. Piernik staropolski długo zachowuje świeżość, zwłaszcza

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wyniki konkursu "Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" 260

zaskoczona ilością zgłoszeń do konkursu! Było ich aż 77! Książka Darii Ładochy "Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" to 70 przepisów na smaczne i szybkie dania - z Waszych przepisów można stworzyć drugą taką książkę! ( Wasze propozycje pod tym postem ). Nadesłaliście zarówno przepisy na śniadania, obiady, desery, jak i kolacje. Na pewno wiele przepisów wypróbuję osobiście - może nawet opublikuję

Moje Kuchenne Rewelacje
Dania dwudniowe - kurczak w sosie słodko-kwaśnym 993

przepisem rozpoczynamy cykl dań dwudniowych. Jednym zaczęły się studia, drudzy pracują całymi dniami, a jeszcze inni lubią wygodę i niedługie stanie przy garach. Jest to dla nas po prostu oszczędność czasu. Będą to potrawy przeważnie jednogarnkowe, które na drugi dzień smakują jeszcze lepiej i bez obaw można przechowywać je w lodówce. Dziś mam dla Was kurczaka w sosie

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Ciasto metrowiec super przepis :-) 876

gęste.  Dodajemy 8 łyżek wody i 8 łyżek oleju -miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Wlewamy do keksówki. Drugie ciasto robimy tak samo, tylko dajmy mniej mąki i kakao-tak jak w proporcjach. Jak mamy dwie takie same  keksówki możemy piec jednocześnie Polecam jednak nie robić masy na ciasta

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ziołowa frittata z kwiatami cukinii 178

Frittata to nic innego jak włoski omlet. Może być serwowany na zimno lub ciepło jako przekąska lub danie główne. Frittatę pieczemy na patelni (drugą stronę dopiekamy przez odwrócenie) lub  na patelni i dopiekamy ją w piekarniku. Właśnie tak uczyniłam. Podstawą są ubite jajka oraz dodatki wg smaku i fantazji, dlatego idealnie nadaje się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przepisy z łososia- kanapki 211

świetny do sosów i na kanapki. Bajgle z wędzonym łososiem i serkiem philadelphia są przepyszne. Delikatne w smaku z dodatkiem kaparów są pochłaniane jeden za drugim. Przepisy z łososia to proste dania, które można urozmaicać na wiele sposobów. O choćby kanapki! Porcja ziołowego twarożku, szparagi i soczyste plastry łososia. Wyśmienite kanapki gotowe w 5 minut! Przepisy(...)ułóż pokrojone szparagi i łososia. Udekoruj zieleniną i czerwoną cebulką. Poniżej znajdziecie więcej pomysłów na szybkie i łatwe przepisy z łososia. Mini przekąski z łososia to idealne danie bufetowe. Małe kanapeczki z gremolatą udekorowane plastrami łososia to domowa tradycja. Tatar z łososia z buraczkami to kolejna przekąska na zimno. Zabłysłam nią kiedyś na Sylwestra

codojedzenia
Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami 239

Szybkie danie obiadowe lub do zabrania na drugie śniadanie do pracy. Makaron wcale nie musi być tuczący, oczywiście jeśli będzie to makaron pełnoziarnisty lub z mąki semolina, ugotujemy go al'dente i będzie bez dodatku tłustego sosu. Taki makaron daje na długo uczucie sytości i nie podjadamy zaraz po posiłku. Węglowodany złożone jakimi jest

Kuchcik gotuje
Farsz do krokietów 187

kostkę podsmażyć na maśle dodać pokrojoną w kostkę  paprykę smażyć aż papryka lekko zmięknie  Dodać ugotowaną kapustę kiszoną smażyć do odparowania wody  W drugiej patelni rozpuścić 1 łyżkę masła dać pieczarki pokrojone w plasterki  smażyć do odparowania wody wymieszać z kapustą  Przyprawić solą pieprzem i tymiankiem Ja mam kapustę kiszoną swojską z marchewką

W królestwie smaków Beaty
Drożdżóweczka z jabłkami 137

wzdłuż przez środek jak widać poniżej na zdjęciu. Teraz trochę trudniejsza robota :) pleciemy jakby warkocz układając ciasto farszem do góry,  farsz może wypadać ale powoli , damy radę :) ja zużyłam do połowy drugiej części powidła śliwkowo - wiśniowe . odstawiamy na 10 minut po czym wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut . Robimy lukier , wsypujemy

Wypieki Rene
Majówka! 199

jadłam - doskonała zupa grzybowa na pierwsze, pyszne miękkie, soczyste mięsa na drugie - i ten chrupiący pstrąg - nie dało się tego wszystkiego zjeść i dalej sobie nie mogę wybaczyć jak mogłam wszystkiego nie spróbować. Choć pełna chodziłam, do poniedziałku to w mych myślach nadal krążą te przepyszne dania. Wspaniały był też tort weselny - nie sztuczność napchana cukrem

sierotka maRysia w kuchni
Grillowana fasolka owinieta boczkiem 190

kilka minut. Mój boczek był kupny a na pewno fasolki lepiej smakują z boczkiem domowej roboty ale i tak były przepyszne zarówno jako samodzielne danie jak i dodatek - a na drugi dzień stanowiły idealną przekąskę Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
SZYNKA Z SOSEM CHRZANOWYM ZE SZPARAGAMI W GALARECIE 219

Druga przystawka z serii w galarecie. Zrobiłam sos z chrzanu,śmietany, bryndzy z dodatkiem koperku. Plastry szynki zwinęłam w rożki, nałożyłam do niej sos i

potrawyregionalne
Risotto z bakłażanem 191

smażyłam jeszcze przez 5 minut dodając sól i pieprz. Jeśli nie macie lub nie chcecie-można ich nie dodawać. Ja uznałam,że nadadzą daniu smak i tak było.  W drugim garnku rozpuściłam połowę masła i 2 łyżki oliwy. Zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy  i starty czosnek przez kilka minut do miękkości cebuli. Kolej

potrawyregionalne