którym to co najważniejsze, a tak często o tym zapominamy w codziennym za szybkim życiu, jak miłość, wiara i nadzieja stają się znowu żywe, a słowo drugi człowiek nabiera innego wymiaru. Kochani dajcie się zaczarować, na jak najdłużej, rozejrzyjcie się wokół doceńcie to co macie, a może dojrzycie kogoś kto w tym czasie potrzebuje Waszej pomocy, choćby chwili uwagi
SMYKWKUCHNIOwszem, zrobiłem coś w tym kierunku: stworzyłem Ciebie! ================================================ Dzień Wolontariusza to dzisiaj, to dzisiaj należą się podziękowania wszystkim wolontariuszom za dobroć i wyciągnięte ręce w stronę drugiej osoby. Każdy z nas może dać coś z siebie innymi! Każdy może być wolontariuszem! Więcej mozna dowiedzieć się na wolontariat.com.pl
Z notatnikawysmażonym, prawdziwym powidłem śliwkowym. Można oczywiście dać i inne przełożenia, jak np. kajmakowe, masę orzechową, a nawet i marcepanową. Można też, jeśli upiekliśmy 3 placki, dać jedno przełożenie z powideł, a drugie z masy orzechowej. Bezpośrednio po przełożeniu piernik nakrywamy arkuszem czystego papieru i równomiernie obciążamy deseczką lub.... odpowiedniej wielkości książkami. Piernik staropolski długo zachowuje świeżość, zwłaszcza
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazaskoczona ilością zgłoszeń do konkursu! Było ich aż 77! Książka Darii Ładochy "Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" to 70 przepisów na smaczne i szybkie dania - z Waszych przepisów można stworzyć drugą taką książkę! ( Wasze propozycje pod tym postem ). Nadesłaliście zarówno przepisy na śniadania, obiady, desery, jak i kolacje. Na pewno wiele przepisów wypróbuję osobiście - może nawet opublikuję
Moje Kuchenne Rewelacjeprzepisem rozpoczynamy cykl dań dwudniowych. Jednym zaczęły się studia, drudzy pracują całymi dniami, a jeszcze inni lubią wygodę i niedługie stanie przy garach. Jest to dla nas po prostu oszczędność czasu. Będą to potrawy przeważnie jednogarnkowe, które na drugi dzień smakują jeszcze lepiej i bez obaw można przechowywać je w lodówce. Dziś mam dla Was kurczaka w sosie
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńgęste. Dodajemy 8 łyżek wody i 8 łyżek oleju -miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Wlewamy do keksówki. Drugie ciasto robimy tak samo, tylko dajmy mniej mąki i kakao-tak jak w proporcjach. Jak mamy dwie takie same keksówki możemy piec jednocześnie Polecam jednak nie robić masy na ciasta
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuFrittata to nic innego jak włoski omlet. Może być serwowany na zimno lub ciepło jako przekąska lub danie główne. Frittatę pieczemy na patelni (drugą stronę dopiekamy przez odwrócenie) lub na patelni i dopiekamy ją w piekarniku. Właśnie tak uczyniłam. Podstawą są ubite jajka oraz dodatki wg smaku i fantazji, dlatego idealnie nadaje się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!świetny do sosów i na kanapki. Bajgle z wędzonym łososiem i serkiem philadelphia są przepyszne. Delikatne w smaku z dodatkiem kaparów są pochłaniane jeden za drugim. Przepisy z łososia to proste dania, które można urozmaicać na wiele sposobów. O choćby kanapki! Porcja ziołowego twarożku, szparagi i soczyste plastry łososia. Wyśmienite kanapki gotowe w 5 minut! Przepisy(...)ułóż pokrojone szparagi i łososia. Udekoruj zieleniną i czerwoną cebulką. Poniżej znajdziecie więcej pomysłów na szybkie i łatwe przepisy z łososia. Mini przekąski z łososia to idealne danie bufetowe. Małe kanapeczki z gremolatą udekorowane plastrami łososia to domowa tradycja. Tatar z łososia z buraczkami to kolejna przekąska na zimno. Zabłysłam nią kiedyś na Sylwestra
codojedzeniaSzybkie danie obiadowe lub do zabrania na drugie śniadanie do pracy. Makaron wcale nie musi być tuczący, oczywiście jeśli będzie to makaron pełnoziarnisty lub z mąki semolina, ugotujemy go al'dente i będzie bez dodatku tłustego sosu. Taki makaron daje na długo uczucie sytości i nie podjadamy zaraz po posiłku. Węglowodany złożone jakimi jest
Kuchcik gotujekostkę podsmażyć na maśle dodać pokrojoną w kostkę paprykę smażyć aż papryka lekko zmięknie Dodać ugotowaną kapustę kiszoną smażyć do odparowania wody W drugiej patelni rozpuścić 1 łyżkę masła dać pieczarki pokrojone w plasterki smażyć do odparowania wody wymieszać z kapustą Przyprawić solą pieprzem i tymiankiem Ja mam kapustę kiszoną swojską z marchewką
W królestwie smaków Beatywzdłuż przez środek jak widać poniżej na zdjęciu. Teraz trochę trudniejsza robota :) pleciemy jakby warkocz układając ciasto farszem do góry, farsz może wypadać ale powoli , damy radę :) ja zużyłam do połowy drugiej części powidła śliwkowo - wiśniowe . odstawiamy na 10 minut po czym wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut . Robimy lukier , wsypujemy
Wypieki Renejadłam - doskonała zupa grzybowa na pierwsze, pyszne miękkie, soczyste mięsa na drugie - i ten chrupiący pstrąg - nie dało się tego wszystkiego zjeść i dalej sobie nie mogę wybaczyć jak mogłam wszystkiego nie spróbować. Choć pełna chodziłam, do poniedziałku to w mych myślach nadal krążą te przepyszne dania. Wspaniały był też tort weselny - nie sztuczność napchana cukrem
sierotka maRysia w kuchnikilka minut. Mój boczek był kupny a na pewno fasolki lepiej smakują z boczkiem domowej roboty ale i tak były przepyszne zarówno jako samodzielne danie jak i dodatek - a na drugi dzień stanowiły idealną przekąskę Smacznego
sierotka maRysia w kuchniDruga przystawka z serii w galarecie. Zrobiłam sos z chrzanu,śmietany, bryndzy z dodatkiem koperku. Plastry szynki zwinęłam w rożki, nałożyłam do niej sos i
potrawyregionalnesmażyłam jeszcze przez 5 minut dodając sól i pieprz. Jeśli nie macie lub nie chcecie-można ich nie dodawać. Ja uznałam,że nadadzą daniu smak i tak było. W drugim garnku rozpuściłam połowę masła i 2 łyżki oliwy. Zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy i starty czosnek przez kilka minut do miękkości cebuli. Kolej
potrawyregionalne