drugie danie - 14640 przepisów (strona:154/976)

PASZTET Z KASZY JAGLANEJ Z BOCZNIAKAMI 295

Dziś druga wersja pysznego pasztetu z kaszy jaglanej. I jak to w życiu bywa gdy coś zmieniamy, to staramy się by była to zmiana na lepsze, by danie było jeszcze smaczniejsze. Ten pasztet to dopiero strzał w dziesiątkę, jest wprost genialny. Zamieniłam pieczarki na boczniaki, dodałam także zamiast fasoli (nie wszystkim ona u mnie pasowała

Smaczne Zdrowe
Burgery jaglane z burakami 178

zrobiłam je bez tzw. panierki. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni. Wegańskie burgery piekłam przez 30 minut. 15 minut z jednej i 15 minut z drugiej strony.  Inspiracją do przygotowania tego dania był program kulinarny na kanale KUCHNIA+ "Ugotuj mi mamo" prowadzony przez blogerkę Iwonę Zasuwę znaną jako autorkę bloga www.smakoterapia.blogspot.com Przepis pani Iwony jest znacznie bardziej bogatszy

ClauditteMissCooking
Wątróbka z warzywami 148

Sporo osób krzywi sie na samą myśl o daniu z wątróbki. Jedni ją uwielbiają drudzy unikają, ja należę do tej pierwszej grupy i ją uwielbiam, choć przyznaję, że nie zawsze tak było ;) Podczas przyrządzania wątróbki warto pamiętać, by posolić ją pod sam koniec gotowania. W przeciwnym razie stanie się gorzka i bardzo twarda. Ta smażona z warzywami i białym(...)jędrne, dodać wątróbkę, podlać winem, dusić 3-4 minuty, doprawić majerankiem, solą himalajską oraz świeżo mielonym pieprzem.  Oprószyć posiekaną natką pietruszki. Podawać prosto z patelni gorące danie. Życzę smacznego

Wanilia i Kardamon
Pęczotto z dynią. Złote zasady przyrządzania idealnego kaszotto. 176

kasza jest mniej wrażliwa niż ryż i trzeba się naprawdę postarać, żeby ją rozgotować, a co za tym idzie o wiele trudniej zepsuć danie. Pamiętaj jednak, że w jednym i drugim przypadku sukcesem, będzie jeśli ziarenka pozostaną al dente w środku,a miękkie i kremowe na wierzchu. Jedno jest pewne, wkładając w przygotowanie kaszotto(...)wątpliwym składem z plastikowej torebki. I na sam koniec uwieńczenie w postaci łyżki masła, najlepiej zimnego, które otuli każde ziarenko i sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej kremowe. A po wszystkim dajmy sobie i naszemu dziełu dwie minutki na złapanie oddechu i można podawać, najlepiej jeszcze lekko parujące, z boskim aromatem ziół leniwe snującym się

Fitsweet.me
Pęczotto z dynią. Złote zasady idealnego kaszotto. 140

kasza jest mniej wrażliwa niż ryż i trzeba się naprawdę postarać, żeby ją rozgotować, a co za tym idzie o wiele trudniej zepsuć danie. Pamiętaj jednak, że w jednym i drugim przypadku sukcesem, będzie jeśli ziarenka pozostaną al dente w środku,a miękkie i kremowe na wierzchu. Jedno jest pewne, wkładając w przygotowanie kaszotto(...)wątpliwym składem z plastikowej torebki. I na sam koniec uwieńczenie w postaci łyżki masła, najlepiej zimnego, które otuli każde ziarenko i sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej kremowe. A po wszystkim dajmy sobie i naszemu dziełu dwie minutki na złapanie oddechu i można podawać, najlepiej jeszcze lekko parujące, z boskim aromatem ziół leniwe snującym się

Fitsweet.me
Tunnbrödsrulle 176

wydaniu, bo z jednej strony podany w konfiguracji, do której w tej części świata jesteśmy przyzwyczajeni czyli ziemniaki plus warzywa, ewentualnie inne dodatki, a po drugie Tunnbröd, płaski chleb, używany do tego dania, to jedna z najstarszych form pożywienia. Znana zresztą na całym świecie. Szwedzi są w ogóle bardzo tradycyjni, czego przykładem jest jedno z najważniejszych

Kryzysowa Książka Kucharska
Biszkopt – wszystko co chcieliście wiedzieć ale nie mieliście kogo zapytać 379

się robić biszkoptowego ciasta na miodzie, brązowym cukrze, stewii, Muscovado czy na syropie z agawy. Jajka muszą się usztywnić przy ubijaniu i w takim stanie pozostać. Ten efekt da tylko cukier. Nie używamy do biszkoptu cukru pudru – taka sama zasada jak w bezie – niczego to nie przyspieszy, a ubite jajka Wam opadną. Opadnie Wam ostatecznie cały biszkopt.   Pilnujemy, żeby(...)lodówce do tygodnia, szczelnie zawinięte w folię spożywczą.   Jeśli robicie biszkopt z przeznaczeniem na tort, ważna jest jedna zasada. Lepiej kroi się ciasto na drugi dzień. Świeżo upieczony biszkopt też da się bez obaw pokroić, ale to właśnie jednodniowy kroi się lepiej, mniej sypie i mniej kruszy.   Wiedząc, że potrzebne są Wam trzy biszkoptowe blaty możecie również upiec

Karo in the Kitchen
Sałatka walencka 277

szczególnym okrucieństwem. W praktyce manchego możemy kupić albo w delikatesach klasy premium, albo w internecie. Nie ma sensu szukać go np. w dyskontach czy nawet średniej klasy supermarketach. Druga porada jest tego rodzaju, że jeśli idziemy już do sklepu w którym manchego zwykle jest, a obsługa twierdzi, że aktualnie go brak, sprawdźmy dokładnie własnymi oczyma zawartość chłodni z serami(...)obecność mało popularnego, nieznanego nawet sprzedawcy produktu… Wracając do meritum, sałatka ta może stanowić zarówno rodzaj przystawki jak i całkiem samodzielne, choć „lajtowe” danie. Zazwyczaj spożywam ją właśnie w ten drugi sposób. Tak lub inaczej, jeśli tylko dostaniecie już w swoje ręce nieco manchego (wystarczy niewielki kawałek o masie ok. 200g), koniecznie spróbujcie przygotować sałatkę

Kulinarna Pokusa
Zapiekanka makaronowa ze słodką kapustą – zapiekanka łazankowa 166

Chyba prościej się nie da… Obiad z minimum składników. Dla jednych to będą łazanki, dla drugich makaronowa zapiekanka. Choć łazanki kojarzą się częściej z dodatkiem kwaśnej kapusty, to danie to właśnie je przypomina. Prosty i szybki obiad. Można przygotować go także z różnymi dodatkami. Do faszu kapuścianego można z powodzeniem dodać suszone grzyby

Raj dla Podniebienia
Sałatka Makaronowa z Papryką i Awokado 242

zaproponować pyszną i zdrową sałatkę makaronową z awokado, tak przygotowana sałatka jest bardzo syta i nadaje się do podanie jako samodzielne danie na obiad lub kolację oraz do zabrania do pracy jako drugie śniadanie. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować: 500 g makaronu kolorowego 2 pomidory 1 papryka czerwona 1 awokado garść(...)sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem. Sałatka jest gotowa. Tak przygotowaną sałatkę możemy podać jako samodzielne danie na obiad lub kolację, również idealnie nadaje się do zabrania do pracy jako drugie śniadanie. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Marokańska zupa harira z ciecierzycą i pulpecikami jagnięcymi 238

gęsta, pożywna, aromatyczna, pikantna. Dodatek pulpetów jagnięcych i ciecierzycy sprawia, że zupa ta wspaniale syci i jest właściwie kompletnym posiłkiem w jednej miseczce. Tak jak wszystkie dania jednogarnkowe jest jeszcze smaczniejsza na drugi dzień, kiedy smaki się rozwiną. Niech Was nie zniechęci stosunkowo długa lista składników. Ta zupa odwdzięczy się Wam wspaniałym smakiem i aromatem. Serdecznie polecam

olalacooking
Succotash z czerwonej fasoli 177

początku przybyszom nie żyło się za dobrze i korzystali z pomocy natywnych mieszkańców, w podzięce za to zaprosili ich na wieczerzę, podczas której ci drudzy nauczyli ich wytwarzać właśnie to danie. Z racji tego, że historia stosunków białych i czerwonych była raczej krwawa, głównie w wyniku inicjatywy tych pierwszych, rocznicę tej wieczerzy obchodzą jak coś niebywałego

Kryzysowa Książka Kucharska
Beza 158

czasami nie wychodzi. Cała sztuka polega na ich pieczeniu/suszeniu. Musimy pamiętać o dwóch ważnych zasadach. Pierwszy grzech, który popełniamy to zbyt długie bicie piany. natomiast drugim grzechem jest oszczędność cukru. Lepiej dać go troszkę za dużo niż za mało, bo cukier stanowi jakby cement dla delikatnej piany i nie może go zabraknąć. Chodzi o to, aby piana była

CookMag
Sos z cielęciną zapiekany z makaronem 203

sosem. Posyp utartą mozzarella i wstaw do nagrzanego piekarnika na 200ºC na 10 minut. Mozzarella powinna się ciągnąć. Posyp zapiekankę pietruszką. P.S. To danie można przygotować wcześniej i na drugi dzień zapiec. Wymaga ono wtedy dłuższego czasu zapiekania. Wtedy też lepiej posypać zapiekankę serem jak już dobrze się rozgrzeje. Najlepiej wybrać gruby i krótki makaron, wtedy

codojedzenia
Tortille zapiekane po meksykańsku 262

Wbrew pozorom to danie naprawdę robi się szybko:). Na drugi dzień, odgrzane smakuje równie dobrze. 4 tortille 300g mielonej wołowiny 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona papryka 1 cebula 4 papryczki ostre marynowane 500 ml przecieru pomidorowego - passaty sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, kolendra, kumin, oregano 200g żółtego sera olej

Szefowa kuchni