przepisem rozpoczynamy cykl dań dwudniowych. Jednym zaczęły się studia, drudzy pracują całymi dniami, a jeszcze inni lubią wygodę i niedługie stanie przy garach. Jest to dla nas po prostu oszczędność czasu. Będą to potrawy przeważnie jednogarnkowe, które na drugi dzień smakują jeszcze lepiej i bez obaw można przechowywać je w lodówce. Dziś mam dla Was kurczaka w sosie
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńgęste. Dodajemy 8 łyżek wody i 8 łyżek oleju -miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Wlewamy do keksówki. Drugie ciasto robimy tak samo, tylko dajmy mniej mąki i kakao-tak jak w proporcjach. Jak mamy dwie takie same keksówki możemy piec jednocześnie Polecam jednak nie robić masy na ciasta
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuFrittata to nic innego jak włoski omlet. Może być serwowany na zimno lub ciepło jako przekąska lub danie główne. Frittatę pieczemy na patelni (drugą stronę dopiekamy przez odwrócenie) lub na patelni i dopiekamy ją w piekarniku. Właśnie tak uczyniłam. Podstawą są ubite jajka oraz dodatki wg smaku i fantazji, dlatego idealnie nadaje się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!świetny do sosów i na kanapki. Bajgle z wędzonym łososiem i serkiem philadelphia są przepyszne. Delikatne w smaku z dodatkiem kaparów są pochłaniane jeden za drugim. Przepisy z łososia to proste dania, które można urozmaicać na wiele sposobów. O choćby kanapki! Porcja ziołowego twarożku, szparagi i soczyste plastry łososia. Wyśmienite kanapki gotowe w 5 minut! Przepisy(...)ułóż pokrojone szparagi i łososia. Udekoruj zieleniną i czerwoną cebulką. Poniżej znajdziecie więcej pomysłów na szybkie i łatwe przepisy z łososia. Mini przekąski z łososia to idealne danie bufetowe. Małe kanapeczki z gremolatą udekorowane plastrami łososia to domowa tradycja. Tatar z łososia z buraczkami to kolejna przekąska na zimno. Zabłysłam nią kiedyś na Sylwestra
codojedzeniaSzybkie danie obiadowe lub do zabrania na drugie śniadanie do pracy. Makaron wcale nie musi być tuczący, oczywiście jeśli będzie to makaron pełnoziarnisty lub z mąki semolina, ugotujemy go al'dente i będzie bez dodatku tłustego sosu. Taki makaron daje na długo uczucie sytości i nie podjadamy zaraz po posiłku. Węglowodany złożone jakimi jest
Kuchcik gotujekostkę podsmażyć na maśle dodać pokrojoną w kostkę paprykę smażyć aż papryka lekko zmięknie Dodać ugotowaną kapustę kiszoną smażyć do odparowania wody W drugiej patelni rozpuścić 1 łyżkę masła dać pieczarki pokrojone w plasterki smażyć do odparowania wody wymieszać z kapustą Przyprawić solą pieprzem i tymiankiem Ja mam kapustę kiszoną swojską z marchewką
W królestwie smaków Beatywzdłuż przez środek jak widać poniżej na zdjęciu. Teraz trochę trudniejsza robota :) pleciemy jakby warkocz układając ciasto farszem do góry, farsz może wypadać ale powoli , damy radę :) ja zużyłam do połowy drugiej części powidła śliwkowo - wiśniowe . odstawiamy na 10 minut po czym wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut . Robimy lukier , wsypujemy
Wypieki Renejadłam - doskonała zupa grzybowa na pierwsze, pyszne miękkie, soczyste mięsa na drugie - i ten chrupiący pstrąg - nie dało się tego wszystkiego zjeść i dalej sobie nie mogę wybaczyć jak mogłam wszystkiego nie spróbować. Choć pełna chodziłam, do poniedziałku to w mych myślach nadal krążą te przepyszne dania. Wspaniały był też tort weselny - nie sztuczność napchana cukrem
sierotka maRysia w kuchnikilka minut. Mój boczek był kupny a na pewno fasolki lepiej smakują z boczkiem domowej roboty ale i tak były przepyszne zarówno jako samodzielne danie jak i dodatek - a na drugi dzień stanowiły idealną przekąskę Smacznego
sierotka maRysia w kuchniDruga przystawka z serii w galarecie. Zrobiłam sos z chrzanu,śmietany, bryndzy z dodatkiem koperku. Plastry szynki zwinęłam w rożki, nałożyłam do niej sos i
potrawyregionalnesmażyłam jeszcze przez 5 minut dodając sól i pieprz. Jeśli nie macie lub nie chcecie-można ich nie dodawać. Ja uznałam,że nadadzą daniu smak i tak było. W drugim garnku rozpuściłam połowę masła i 2 łyżki oliwy. Zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy i starty czosnek przez kilka minut do miękkości cebuli. Kolej
potrawyregionalnePo raz drugi tata z łososiem :) ciasto francuskie 200 g łososia sok z cytryny oliwa 70 g pieczarek 1 papryczka chili 3 jajka sól pieprz 3
Gotowanie jest łatweDrugie śniadanie do pracy, pyszna propozycja Drugie śniadanie do pracy czyli pyszna propozycja. Drugie śniadanie do pracy, po
Kuchnia na wzgórzuTo już druga propozycja gęsich udek, dzisiaj w wersji z żurawiną. Bardzo dobre połączenie smaków, warte wypróbowania. Składniki: Dowolna ilość gęsich udek Sól Vegeta Żurawina
Smaki EwyDziś drugie wcielenie jednej z moich ulubionych wersji szybkich śniadań - owsianka z truskawkami :) Banalnie prosta w przygotowaniu i rewelacyjna w smaku. W sam
Spektrum Smakuminut i kolejne 30 minut w 200 stopniach. Proporcje są dobre, ciasto wyrosło, ale miąższ wyszedł dość zbity i smak jak dla mnie bez rewelacji. Propozycja druga: według mnie lepsza Tym razem dałam 2 szklanki mąki pszennej typ 650 i szklankę mąki orkiszowej typ 850, przesiałam do miski, odmierzyłam 350 ml wody, podgrzałam i dolewałam stopniowo do mąk. Wymieszałam
apetytnapieczeniegotować w domu, żeby wiedzieć co jem...pomysł na szybki obiad gotowy. Efekt obłędny. I wszystko byłoby super gdyby nie ...moje łakomstwo. Następnym razem muszę sobie "dać po łapach" zanim sięgnę po drugą tortilkę. A o to przepis na to cudo: Składniki (na 4 osoby lub dwoje żarłoków): 1 zmielony udziec indyczy (ok 0,5 kg mięsa) 4 pszenne
Kuchnia po mojemuszpinakiem i serami. Postanowiłam ten przepis wykorzystać do innego wypieku, a mianowicie zrobić małe rolowane bułeczki idealne na przekąskę, dla gości, czy na drugie śniadanie do szkoły. Wyszło fajne danie, przekąska pyszna szczególnie na zimo. Smakowała nawet przeciwnikom szpinaku. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikcałość dokładnie mieszamy. Najlepiej dolewać oliwę stopniowo tak, by pesto nie było zbyt rzadkie, ja za pierwszym razem dolałam tylko 150ml i było już ok. dałam wówczas 3 garście jarmużu. W drugim podejściu do 4 garści dolałam już 200ml. makaron z pesto Smacznego
Smaczne Zdroweczosnku, 2 łyżki oliwy i 1 łyżeczkę miodu i całość dokładnie wymieszałem, przyprawiając niewielką ilością soli i pieprzu. Całość odstawiłem na bok w celu polania dania bezpośrednio przed jego podaniem. Do drugiej miseczki dodałem sok z drugiej połowy cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, niewielką ilość soli i pieprzu. Tak przygotowaną marynatą posmarowałem kawałki
Wyprawy kulinarneJarmuż w drugiej odsłonie:) Tym razem szybka sałatka na ciepło, myślę, że sprawdzi się jako lunchbox do pracy:) Jem zdrowo: sałatka na ciepło z jarmużu
CoolinarniePLtradycyjne danie na wigilijny stół, ale święta trwają kilka dni, które spędzamy z najbliższymi przy stole i myślę, że warto poczęstować ich czymś wyjątkowym. Polecam łososia Teriyaki. Pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach. Mój Ukochany, który nie lubi łososia początkowo nie chciał nawet spróbować. Gdy w końcu dał się namówić, kazał mi upiec drugą porcję
Zawsze głodna!Całość włożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać przez około godziny w piekarniku. Można także zapiekać na niedużym ogniu pod przykryciem na kuchence. Najlepiej smakuje odgrzany na drugi dzień. Zamiast kapusty kiszonej możemy dać kapustę świeżą. Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarneciastka. Wystarczy miska i widelec i całe 5 minut na wykonanie... Dodajcie swoje ulubione bakalie, a wyczarujecie zdrową, bezglutenową przekąskę, do kawy lub na drugie śniadanie. Prościej się już nie da :) Przepis znalazłam tutaj. Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
Delicious Titbitsmięsem, które zostaje z rosołu lub z obiadu poprzedniego dnia ? Jednym z pomysłów jest zmielenie i zrobienie farszu na przykład do krokietów. Mięso nabiera "drugiego życia", a my zyskujemy nowe danie. Nauczyła mnie tego moja mama :) SKŁADNIKI: 40 dag kiszonej kapusty 1 mała marchewka 30-40 dag mięsa z indyka (z rosołu) 4 pieczarki
Kuchnia w opałachcebulę drobniutko posiekać. Miód wymieszać z sokiem z cytryny i winem i polać owoce. Posypać listkami melisy.Zamarynowane mięso grillować przez 10 minut, przewracając na drugą stronę.Podawać z salsa owocową. Danie dobrze komponuje się z ryżem
Kulinarny karnet ChristopheraMoje drugie samodzielnie ulepione uszka gotowe na Wigilię. W tamtym roku lepiłam po raz pierwszy z grzybami a w tym roku zrobiłam
Monia miesza i gotujeJest druga połowa maja, a jest tak zimno, że włącza mi się w domu ogrzewanie… Z tęsknotą patrzę na prognozy pogody i zazdroszczę wszystkim
UgotujmyTo.plczwartek uważam za bardzo udany, a moimi pączkami obdarowałam koleżanki z pracy i też im posmakowały.Przepis może i w danym czasie mało rozrywany, ale na drugi rok będzie jak znalazł. Może ktoś się pokusi :). Ale z drugiej strony trzeba na nie czekać do następnego roku. ja sądzę, że jeszcze w tym roku rozraduje moją rodzinkę podsuwając
Moje pyszne gotowanieZapraszam na drugą wersję piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorkami , w formie łódeczek zapiekanych w piekarniku :) składniki : 4 piersi pomidorki suszone w
Sama słodycz i szczypta chilikońcu przetestować sos sweet chilli , który dostałam jakiś czas temu do sprawdzenia. Postanowiłam użyć go na dwa sposoby - pierwszy jako dodatek do pieczonych kiełbasek i drugi jako marynata. W pierwszym przypadku, dał mi dosłownie "popalić" ;) Ochoczo i prędko, solidnie umoczoną w sosie kiełbaskę wsadziłam do buzi, a tam ogień :D Ostre i jednocześnie lekko słodkie - mama była zachwycona :) Później(...)trzymać pod przykryciem 3 minuty). Podsumowanie Produkty marki Blue Dragon znakomicie oddają smaki azjatyckie, pozwalając nam poczuć się przez chwilę jak w prawdziwej knajpce serwującej frykasy z tych regionów. Dania są proste i szybkie w przygotowaniu, co dla zabieganych i wiecznie zmęczonych ludzi stanowi duży plus. Ceny produktów nie są wygórowane a ich dostępność jest całkiem spora. Pomimo tego
Emcia Pichcibaza, czyli ryż. Danie nie należy do najłatwiejszych, jednak jest to idealna propozycja na romantyczną kolację we dwojga. Przygotowując to danie z pewnością zrobicie wrażenie na drugiej połówce J . Risotto z pieczarkami, oliwkami i szynką szwardzwaldzką Składniki : l i 1/3 szklanka ryżu do risotto (używam arborio) 2 łyżki masła
Mania Gotowaniagustu przypadł mi dodatek czekolady do dań z mięsem. Kiedy trafiłam przypadkiem na ten przepis w sieci musiałam go wypróbować. Jest to świetne danie jedno-garnkowe, najlepiej smakuje drugiego dnia, gdy smaki się „przegryzą”. Zapraszam wszystkich ciekawych nowych smaków do wypróbowania J Turkey Chili Crunch (Czekoladowe Chili) Składniki: oliwa z oliwek
Mania Gotowaniaruszę na wakacje mam nadzieję, że podrzucę Wam kilka przepisów do przetestowania. Tym czasem wróćmy do ciasta. Przyznam się szczerze, że to moje drugie podejście do tego wypieku. Nie dałam za wygraną gdy za pierwszym razem poniosłam totalną klęskę. Po pierwsze użyłam do niego truskawek co nie było najlepszym pomysłem. Z owoców zrobił się kompot
Przysmaki KarolkiCoraz częściej łapię się na tym, że jak mam do wyboru danie mięsne i bezmięsne to wybieram to drugie…. Nie jestem wegetarianką i raczej już nie zostanę ale jakoś tak coraz mniej mięsa jest w naszej diecie i to z przyzwoleniem pozostałych członków rodziny Tak naprawdę z mięsa to najbardziej lubię ryby(...)pojawiać mięsne dania więc mięsożerni czytelnicy nie muszą się martwić Dzisiaj jednak zapraszam na bezmięsne kotleciki z kalafiora. Smakują rewelacyjnie! Czosnek, koperek i kmin rzymski nadają im charakteru. Trzeba jednak uważać przy doprawianiu kminem, żeby nie dodać go za dużo… najlepiej zacząć od małej szczypty… Kotleciki z kalafiora można podawać jako danie obiadowe
UgotujmyTo.pldzień dobry zniechęci się do tego całego wegetarianizmu, czy "co gorsza" weganizmu. A kotlety sojowe po pierwsze podstawą wege wyżywienia NIE SĄ, a po drugie mogą być bardzo smacznym uzupełnieniem różnych dań, trzeba tylko przygotować je odpowiednio, czyli zupełnie inaczej, niż zazwyczaj podają przepisy. Kiedyś pokazywałam już jeden sposób na sojowe "tekturki", w occie ( tutaj ), dzisiaj
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEjest sflaczałe i właściwie po co to jeść? Oczywiście było to echo źle podanej mi cukinii po raz pierwszy, po raz drugi... i tak dalej. Sama też popełniłam kilka dań z jej udziałem, które do najwspanialszych nie należały. ALE. Kiedy zaczęliśmy gotować w nowy sposób okazało się, że ta cukinia to całkiem fajna jest. A dziś to już(...)drugie przepyszna. To samo dotyczy papryki - pozostaje lekko chrupiąca, żadna skórka nawet nie zaczyna odchodzić, wszystko ma swój naturalny smak i aromat. Miękkie pieczarki uzupełniają się z chrupiącą resztą. Sos otrzymujemy samoistnie - z podduszonych pieczarek. Jeśli ktoś lubi, oczywiście można go zagęścić, u nas sosy zazwyczaj pozostają lekkie. Całość smakuje naprawdę pysznie a przygotowanie tego dania razem
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEnadrobić! Na dworze coraz chłodniej więc doskonale sprawdzą się kruche ciastka z dodatkiem miodu i imbiru, które są w nich bardzo wyczuwalne. Śmiało możemy je dać dzieciom do szkoły jako dodatek na drugie śniadanie:) Składniki: 350g mąki pszennej, 125g masła, jajko, 200g cukru, 70g miodu, sok z pół cytryny, szczypta(...)soli, łyżka imbiru, łyżeczka sody oczyszczonej. Wykonanie Masło oraz miód stopić i przestudzić. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, imbir oraz stopione masło. Na koniec dać rozkłócone jajko i sok z cytryny, zagnieść ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć dłonią. Widelcem odcisnąć paski na każdym ciastku
Z miłości do słodkościJeszcze jedną zaletą frittaty jest to, że równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Można ją zabrać do pracy jako drugie śniadanie, na piknik lub podać jako małe danie na imprezie. Składniki na porcję dla 1 osoby: 2 jajka eco 8 zielonych szparagów (bardzo cienkie) 1 cienka dymka ze szczypiorkiem
Codziennik KuchennyDziś, w drugi piątek adwentu, jak i w przeszły, kiedy przedstawiałem Wam przepis na rybę w cieście naleśnikowym , jest przepis na rybę! Zwłaszcza rybę po grecku, czyli rybę pod kołderką z jarzyn. Ryba po grecku , to tradycyjne danie na stole Boże Narodzeniowym , lub imprezowym. Jest to danie banalne proste w przygotowaniu
Kuchnia Łukasza