drugie danie - 14640 przepisów (strona:160/976)

Domowe pity 185

świetnym daniem na imprezy, a także do zabrania ze sobą w drogę, gdy posiłek spożywamy w biegu. Po trzecie: to dobry sposób na wykorzystanie resztek. Ciężko jest zawsze dobrze wymierzyć ilości na obiad. Jeśli więc zostały Ci jakieś składniki z wczoraj, zastanów się, czy nie dałoby się ich wykorzystać w bardziej kreatywny sposób, niż podając drugi dzień z rzędu

Proste-przepisy.pl
Mięso z probówki 121

mięso Obecnie dużo mówi się o ograniczeniu spożywania mięsa. Jednym z powodów jest oczywiście nasze zdrowie - częste spożywanie mięsa, zwłaszcza tłustego, smażonego czy grillowanego nie jest dla nas korzystne. Drugim powodem jest środowisko - niestety hodowla zwierząt to jedna z najbardziej degradujących środowisko dziedzin działalności człowieka. Przemysł mięsny i mleczarski odpowiadają za 1/3 światowej emisji azotu, generują więcej dwutlenku(...)Zaczyna się od biopsji, czyli pobrania komórek od zwierzęcia. Mogą to być komórki mięśniowe lub komórki macierzyste, czyli takie mające zdolność przekształcania się w dowolne komórki danego organizmu. Obecnie najczęściej wykorzystuje się ten drugi typ komórek - pobrane komórki umieszcza się w specjalnej pożywce naśladującej organizm zwierzęcia (zawierającej m.in. czynniki wzrostu i substancje odżywcze), w której namnażają się tak długo, dopóki

Z notatnika dietetyka
Wegańskie pierogi z soczewicą, Pod Norenami 197

drugi raz w życiu, jak robiłam pierogi J . Pracy trochę było, ale warto, a to nadzienie: rewelacyjne (można też je wykorzystać jako pastę do chleba ). Udały się, dzięki poradom mojej teściowej oraz  Lilii i Ali . Składniki na nadzienie: 1 szklanka zielonej soczewicy 2 cebule kilka łyżek oleju majeranek, mielony kminek, kumin sól, czarny pieprz Ugotuj soczewicę. Drobno pokrój cebulę(...)podsmaż na oleju. Dodaj do soczewicy razem z pozostałymi składnikami i zblenduj. Składniki na ciasto: ok. 500 g mąki orkiszowej (dałam jasną, ciemną podsypywałam stolnicę) 250 ml bardzo ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka soli Do dużej miski wsyp mąkę, sól i wymieszaj. Dodaj oliwę, wodę i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw na 15 minut

Qlinarnie i Qlinarnie
Święta, święta, święta 205

robię tyle dań za jednym razem dwa razy do roku, po drugie lubię to robić, po trzecie chcę by moja rodzina chociaż w formie zapachów, smaków poczuła atmosferę Świąt, której tak bardzo tu nam brakuje. Zapisuję tutaj swoją listę 12 dań.1. Barszcz z uszkami - uszka mam już zamrożone.2. Pierogi z kapustą(...)działania. Gdy w Wigilię przed kolacją wychodzę z kuchni później już tylko mrożę, odgrzewam itp. Dania zjadamy w ciągu kilku dni, nie wyrzucam jedzenia, nie objadamy się do nieprzytomności chociaż ilość dań może na to wskazywać, każde danie jest w ilości na dwie-trzy osoby (oprócz pierogów, pieczeni) co zostaje mrożę, czy robię

NA MOIM TALERZU
Iście polski obiad 191

spróbuje. Koleżanka z pracy bardzo lubi polską kuchnię, więc ją zaprosiłam na polski tradycyjny obiad . Obiad okazał się sukcesem, a na drugi dzień znajoma już poszukiwała kiszonej kapusty i polskiej kiełbasy. Danie przyrządzam w mig, iście szybki obiad . Kiszona kapusta smaży się na patelni, na grillowej biała delikatesowa, a ziemniaki perkoczą w głebokim

codojedzenia
WEGAŃSKI "STROGONOW" najlepszy ;) 184

Strogonow był jednym z pierwszych zweganizowanych przeze mnie dań imprezowych i nie mam pojęcia, czemu do dziś nie pojawił się jeszcze na blogu. Jako że pokazałam dzisiaj zdjęcia ostatniego "Strogonowa" na fb i kilka osób poprosiło mnie o przepis, jest okazja, żeby przekazać Wam wreszcie moją vegan-wersję tego dania. Po pierwsze - zamiast mięsa używam kotletów sojowych(...)gotuję je chwilkę w osolonej wodzie i kiedy zmiękną na tyle, że można je kroić, odsączam je dobrze i kroję w paski właśnie. Po drugie - wiele osób uważa, że kotletów sojowych nie da się zrobić tak, żeby wyglądały i smakowały prawie jak mięso. Otóż da się :) Pokazywałam  w tym przepisie , jak zrobić sojowe "tekturki", żeby imitowały mięso

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kasza jaglana z jabłkiem i ricottą 142

przygotowałam z myślą o długim dniu w pracy. Zrobione wieczorem jednego dnia, a kolejnego podzielone na dwie części -z których jedną odgrzałam w mikrofali, a drugą zjadłam na zimno - sprawdziło się doskonale i pozwoliło wytrzymać w pracy ponad 10 godzin. Dodatek ricotty sprawił, że całość stała się łagodna dla podrażnionego gardziołka ;) Składniki : 150 ml kaszy(...)wrzątkiem i odcedzić. Połączyć ze sobą kaszę, mus z jabłek, cukier, cynamon i ricottę. Dobrze wymieszać. Dorzucić jagody goji i wymieszać. Takie danie nadaje się do spożycia od razu lub właśnie na drugie śniadanie lub obiad (po odgrzaniu) następnego dnia

Weekendy w domu i ogrodzie
CHOW MEIN Z KURCZAKIEM, WARZYWAMI I CZARNYM SEZAMEM 160

wytyrany' pracą etatową, czy ciągłą gonitwą za dziećmi... Takie dania są specjalnie dedykowane osobom zapracowanym i ceniącym sobie czas w kuchni. Warzywa i mięso możesz sobie przygotować, pokroić i schować szczelnie do pojemniczka dzień wcześniej, a po pracy, na drugi dzień wrzucasz gotowe składniki na woka, przyprawiasz i danie gotowe, w  niemal 10 minut

Calzonella.com
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Świąteczne menu skomponowane przez dietetyka 230

zdrowia. Spożywanie produktów powodujących gwałtowne skoki glukozy rozregulowuje nasz organizm i może skutkować m.in. właśnie otyłością i cukrzycą. Osoby, które dotknęła jedna bądź druga przypadłość powinny kierować się poziomem IG w wyborze składników swoich dań. Indeks glikemiczny oblicza się ze wzoru, na szczęście można znaleźć tabele z wyliczonym IG dla wielu popularnych produktów. Ale osoby zdrowe(...)mają zazwyczaj wysoki wskaźnik IG (niekorzystny), a źródła węglowodanów złożonych – niski (korzystny). W dużym uproszczeniu wystarczy ograniczać pierwsze (owoców nie należy jednak z diety wykluczać), a bazować na tych drugich. A więc, co podać na wigilijnej wieczerzy, żeby miała ona niski indeks glikemiczny – a więc była zdrowa, nie tucząca i odpowiednia dla osób chorych na cukrzycę? Poniżej spis

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bigos z wątróbką 243

wątróbkę do bigosu? Nikt przecież nie słyszał o bigosie z wątróbką! No to pora zmienić ten stan, bo bigos z wątróbką jest bardzo smaczny! Bigos to jedno moich ulubionych dań tradycyjnej kuchni polskiej i tak się świetnie składa, że bez modyfikacji jest to potrawa paleo i niskowęglowodanowa . Staram się także jeść wątróbkę i włączać ją do różnych przepisów(...)bigosu i kilka kawałków wątróbki – smak nie powalał na kolana, ale dało się zjeść, więc dałem całą wątróbkę do bigosu i odłożyłem garnek na balkon. Po podgrzaniu na drugi dzień okazało się, że wszystkie smaki się przegryzły i powstało z tego całkiem niezłe danie ! Jak więc zrobić bigos z wątróbką? Zrób bigos według wspomnianego przepisu

PaleoSMAK
Szparagi z pomidorkami koktajlowymi z patelni 191

Dlatego ja zjadłam to danie z chlebem, który maczałam w tym pysznym sosiku:) Ale wpadłam też na drugi sposób - możecie pokroić szparagi na kawałki, pomidorki oderwać z gałązek i, po usmażeniu całego dania, rozgnieść pomidorki widelcem razem z usmażonymi ząbkami czosnku (oczywiście obranymi). Tak oto powstanie pyszny pomidorowo-ziołowy sos do makaronu ze szparagami(...)pomidorków, dodaj także czarne oliwki (wcześniej wypestkowane). Przemieszaj i ciesz się wspaniałym czosnkowym aromatem. Gdy warzywa się smażą, przygotuj chleb lub makaron, albo lampkę wina;) Dopraw do smaku. Danie będzie gotowe po 7-10 minutach.  Smacznego

Chilli Czosnek i Oliwa
Fast-food po rosyjsku - Tеремок 192

względu na bogatą ofertę menu. I za pierwszym razem zamówiłam barszcz, 2 syrniki i popularny tu napój "Mors", natomiast za drugim razem kupiłam blina i kwas. Oto zakupione przeze mnie dania:   I jak to smakuje? Zamówiony przeze mnie barszcz nie był zachwycający, ale nie był też zły. Po prostu w Rosji nie raz jadłam lepsze barszcze(...)współgrała ze sobą. Za drugim razem zamówiłam blin po włosku - z mozzarellą, parmezanem, salami, pomidorami, natką pietruszki i ketchupem wewnątrz. I muszę przyznać, że smak był całkiem w prządku, chociaż jeszcze czegoś mi brakowało, ale i tak był to jeden z najlepszych blinów jakie miałam okazje tu jeść. I tak podsumowując - dania w tym fast-foodzie

psgotujemy
Zapiekana Feta w Filo po Grecku 103

oczywiście z Domu Oliwnego Tymianek świeży Sezam prażony Jeśli mamy już składniki, to Zapiekana Feta sama się nie zrobi Po pierwsze musisz wiedzieć, że danie jest niezwykle proste w wykonaniu. Po drugie ser, przekrój wzdłuż przez środek, by mieć dwa kawałki. Teraz będzie po trzecie, połóż pierwszy kawałek sera na arkusz ciasta filo, dodaj

RafalCook
Sałatka z wędzonym kurczakiem 123

jest tak smaczny. Dlatego postanowiłam, że też zrobię swoją wersje sałatki z wędzonym kurczakiem i jajkiem. Ta sałatka jest świetnym pomysłem na kolacje, drugie śniadanie w pracy czy nawet jako danie na wieczorne spotkanie z gośćmi. Jest bardzo uniwersalna, można wymieniać składniki, można dodać dodatkowo no. ogórka, paprykę, pietruszkę, ananasa. Sałatka z wędzonym kurczakiem

To Musisz Wiedzieć
Leczo całkiem warzywne (bezglutenowe) 148

Dziś przedstawiam przepis na moje ulubione leczo , całkiem warzywne , bez grama mięsa i bardzo smaczne, a bezglutenowe z natury rzeczy. Jak każde z dań zawierających sporo przypraw, najlepsze jest na drugi dzień. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 3-osobowej rodziny): 1 cebula ok. 300 g pieczarek 1 mała cukinia 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona  1 papryka

Kawa z mlekiem
Pączki serowe z orang curd 152

zimny  będą chłonęły tłuszcz. Ja olej rozgrzewam, zmniejszam płomień po włożeniu pączków i obserwuje. Pączki wkładam spodem do góry. Jak się zarumienią obracam na drugą stronę. Pączki będą miały obwódkę jak damy im dobrze wyrosnąć. Nie skracajmy tego procesu. Po usmażeniu nadziewam cienką końcówką szprycy kremem. Posypuję pudrem. #OlejKonwenanse  i  #OlejWielkopolski     www.olejkonwenanse.pl

wesoła kuchnia
Specjał chłopski w pszczyńskiej „Frykówce” 102

czosnkiem, która otrzymała wyróżnienie na I Festiwalu Pszczyńskich Maszkietów – Chochla 2008. Zupa jest przepyszna, aż chce się jej jeszcze. A na drugie specjał chłopski – tak proste, tak zwykłe danie, że…czuję, że właśnie na taki talerz miałam ochotę. Smażone ziemniaki z boczkiem, cebulką i ziołami, sadzone jajka oraz garnuszek maślanki. Pycha

Raj dla Podniebienia
Wigilijny czerwony barszczyk z pieczonych buraków 172

dość spore wyzwanie. Niby prosta zupa z buraków, ale wydobycie i podkreślenie pożądanego smaku, wymaga konkretnych zabiegów. Przede wszystkim jest to jedno z tych dań, które, moim zdaniem, najlepiej smakuje na drugi dzień po ugotowaniu. Można łatwo przesadzić z przyprawami i zabić słodycz buraka. Moja wersja jest dość klasyczna jednak wymaga trochę zachodu, na przykład wcześniejszego upieczenia buraków

Pichceniomania
Pad Thai 132

jest makaron ryżowy smażony z jajkiem, tofu i sosem z tamaryndowca. Podaje się go przede wszystkim jako street food lub w lokalnych restauracjach. Danie zrobiło się bardzo popularne dopiero podczas drugiej wojny światowej i jest nieodłączną częścią kultury do dziś. Jako dodatek pojawia się też często szczypiorek, krewetki, kraby, czy kurczak. Obecnie można też spotkać

Milion Smaków
Potrójnie orzechowy piernik! 125

która nie lubiłaby masła orzechowego. Nie znam również takiej, która nie przepadałaby za piernikiem i wszelkimi korzennymi aromatami. Jako że sama uwielbiam zarówno jedno i drugie, postanowiłam połączyć oba smaki w jednym daniu. I tak powstał intensywnie orzechowy (z ciekawym dodatkiem) piernik z migdałami. Koniecznie spróbujcie! *** INTENSYWNIE OWOCOWY PIERNIK Z MASŁEM ORZECHOWYM /przepis własny/ 150 g obranej(...)dzięki delikatnej konsystencji doskonale połączyło się z pozostałymi składnikami. Osobiście uwielbiam je jeść rozsmarowane na gorącym toście. Świetnie smakuje również bezpośrednio ze słoika, a także... jako dodatek do wytrawnych dań, w szczególności makaronu. A Wy z jakimi produktami najbardziej lubicie łączyć masło orzechowe? * Artykuł sponsorowany

Poranek na słodko
Kilka słów o pastach kanapkowych NAbio. 190

Ponieważ w składzie znajdziemy również nasiona słonecznika, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia i wzbogacają pastę w minerały. Bardzo ciekawa alternatywa dla popularnego dodatku do dań mięsnych. * ze szpinakiem i nasionami konopii Druga już wersja z dodatkiem superżywności. Nasiona konopii, które mają lekko orzechowy smak, świetnie komponują się ze szpinakiem, a w dodatku są świetnym źródłem białka, witamin

Poranek na słodko
"Danie inspirowane podróżą 2." - podsumowanie akcji 189

Wrzesień to dla wielu z nas czas pourlopowy. Dlatego po raz drugi zaproponowałam na ten miesiąc akcję wspominkową "Danie inspirowane podróżą 2.", by przypomnieć sobie smaki z podróży i przywołać je w domowych czterech ścianach. Akcję przeprowadziłam w Mikserze Kulinarnym i na Durszlaku. W akcji zaakceptowałam 12 przepisów w Mikserze Kulinarnym i 21 przepisów na Durszlaku

Weekendy w domu i ogrodzie
Irlandzki gulasz wieprzowy na piwie. 154

esencjonalny - bardzo aromatyczny. Piwo oczywiście traci po drodze alkohol i większość goryczki, która łączy się harmonijnie z nutami kwaśnymi i słodkimi. Powstaje pyszne obiadowe danie, które jeszcze lepsze staje się na drugi dzień. Jednak, żeby coś na ten drugi dzień zostało, należy podwoić ilość składników! Może się zdarzyć, że ktoś nie jest miłośnikiem brukselki (ja jestem

zadanie-gotowanie
Granita truskawkowa – z rumem i bazylią, zamiast drinka 190

duże jednolite kryształki lodu prawie się nie tworzą, a całość mrozi się zdecydowanie wolniej. Wystarczy, że zamieszacie tę granitę podczas mrożenia co godzinę, a całkowicie dacie jej się zmrozić przez noc. Na drugi dzień po prostu rozdrobnijcie ją, zeskrobując od góry widelcem, i podajcie w eleganckich szklanych pucharkach lub kieliszkach do drinków. Deser zdecydowanie do wielokrotnego powtórzenia – temu połączeniu bardzo

Karo in the Kitchen
Cytrynowa tarta jaglana z rabarbarem 156

deser, jak i na śniadanie. Jest niezwykle pożywna i pełna zdrowych kalorii. Tartę należy chłodzić minimum 2 godziny, jednak najlepsza jest na drugi dzień.   Cytrynowa tarta jaglana z rabarbarem Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 8 porcji Porcje 8 porcji Składniki Spód 200 g orzechy nerkowca lub inne 100 g daktyle

Kucharzyca
Francuskie tosty w otrębach z jagodowym serkiem i bananami. Pyszne śniadanie pełne smaku i barw. 211

dodajemy znów masło). Układamy nasze nasączone tosty i smażymy na małym ogniu z obu stron, aż uzyskamy lekko złoty kolor (należy ostrożnie przewracać tosty na drugą stronę). Przygotowanie jagodowego twarożku i całego dania Jagody umieszczamy w rondelku i dodajemy do nich odrobinę wody (1 1/2 - 2 łyżki), gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, aż jagody puszczą sok. Jeśli

Słodkie okruszki
Kotlety z grzybami wg Aleex 141

Przecież nasze życie składa się z okruchów chwil, odrobinek szczęścia, radości i smutku. Nasze życie to nasi bliscy i przyjaciele, dobre słowa skierowane do drugiego człowieka, spokojne chwile we dwoje, smaczne danie okraszone uczuciem, bo przygotowane dla kochanych osób. Nasze życie to nasza codzienna kreacja, tylko czasami nie chcemy tego dostrzec albo nie mamy czasu

W mojej kuchni
Karkówka zapiekana z cebulą, jabłkami i kapustą 154

kapustą, cebulą, czosnkiem i jabłkami. Można to przygotować w pojedynczych niewielkich foremkach, każdą porcję osobno. Można także w większej formie zapiec kilka porcji. To danie idealnie nadaje się do odgrzania na drugi dzień, więc jest dobrą propozycją dla tych, którzy obiad przygotowują dzień wcześniej. Składniki na 1 porcję: 2 średnie plastry karkówki 1 szklanka posiekanej białej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z pieczoną wieprzowiną, kaszą bulgur, natką pietruszki i warzywami 118

lniany i pestki dyni żeby było zdrowo i pożywnie. Posmakowałam.. raz, drugi i trzeci. Zakochałam się w tym daniu i mocno pożałowałam, że nie wystylizowałam go tak jak lubię najbardziej. Nie ważne, porwałam aparat i mimo beznadziejnego światła sfotografowałam to danie, byście i Wy mogli się w nim zakochać. Składniki (na 2 bardzo

Mango Papaja
Quiche/kisz z brukselką i całą „resztą” 155

Przykryj całość resztą sosu wyrównując powierzchnię łyżką. Piecz całość 30 minut na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C. ps. Ja przeważnie robię to danie dzień wcześniej, bo według mnie na drugi dzień jest smaczniejsze. Smacznego

greenscarf
Metrowiec z masą budyniową 216

wyrobioną masą . Ciasto podzielić na dwie części,do jednej dodac przesiane kakao i wymieszać ,blaszki wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą ,białe ciasto dać do jednej blaszki a ciemne do drugiej. Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika na 170 stopni i piec 50 minut ,do "suchego patyczka". Wyciągamy i po 10 minutach wyciągamy z blaszek na kratkę ,mi bardzo

Wypieki Rene
KARTOFLANKA MOJEGO DZIECIŃSTWA 200

kostkę.Smażymy,przekładany wszystko do garnka i zalewamy esencjonalnym bulionem.Gotujemy ok.30 minut.Dodajemy posiekaną matkę pietruszki,przyprawiamy.Smacznego!.    PRZEPISY ,KTÓRE MOGĄ WAM SIĘ PRZYDAĆ -CZĘŚĆ DRUGA : Zdjęcia nie oddają smaku ani urody danej potrawy , ponieważ to mój pierwszy blog jaki założyłam.Tak więc ,możecie zobaczyć jak po raz pierwszy zaczynałam ha ha ,ale przepisy są warte wypróbowania.Pozdrawiam serdecznie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałata z makrelą i warzywami 195

cytryny i dobrą oliwą.  Sałacie nie jest potrzebna sól, bo makrela ma jej sporo. Pieprz też można pominąć. Sałatka może być samodzielnym popołudniowym daniem, możemy zrobić ją do pracy na drugie śniadanie albo wykorzystać do obiadu roślinnego. ----- Podobne: Sałata z makrelą i pomidorkami Naleśniki z makrelą Sałata z makrelą i dressingiem musztardowym

Weekendy w domu i ogrodzie
Maślane bułeczki z migdałową kruszonką 234

migdałową kruszonką. Gwarantuję, że w wersji z czekoladowym groszkiem będą smakowały nie tylko maluchom. Żeby jeszcze same się zrobiły, upiekły i na stół podały...   Na drugi dzień tracą trochę na świeżosci, ale da sie temu zaradzić wstawiając je do nagrzanego do 180 ° piekarnika na dosłownie 5 minut.  Te pyszne bułeczki, to juz kolejna odsłona wspołnego pichcenia w ramach

Mia Cucina Sofieta
Bardzo Dobre Maniery - świetna inicjatywa Polskiego Czerwonego Krzyża 199

pewien głębszy sens. Kończąc posiłek w restauracji mamy właściwie 2 opcje. Pierwsza - odłożyć sztućce równolegle mniej więcej "na godzinę" 5, dziękując obsłudze za dalszą konsumpcję. Druga - skrzyżować sztućce na talerzu - tym samym damy sygnał kelnerowi, iż może doliczyć 5 zł do naszego rachunku. Restauracja pieniądze te przekaże do PCK na ciepły obiad dla jednego z wielu głodnych dzieciaczków. Genialne

Right Behind The Kitchen
Francuskie tosty z otrębami podane z jagodowym twarożkiem i bananami - mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego 190

dodajemy znów masło). Układamy nasze nasączone tosty i smażymy na małym ogniu z obu stron, aż uzyskamy lekko złoty kolor (należy ostrożnie przewracać tosty na drugą stronę). Przygotowanie jagodowego twarożku i całego dania: Jagody umieszczamy w rondelku i dodajemy do nich odrobinę wody (1 1/2 - 2 łyżki), gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, aż jagody puszczą sok. Jeśli

Słodkie okruszki
Tortilla patatas z chorizo 144

trzymając, przekręcić patelnią do góry dnem (nie ma na niej tłuszczu, więc jest to bezpieczny zabieg). Omlet zsunąć z pokrywki na patelnię i smażyć z drugiej strony. Tortilla patatas może być samodzielnym daniem. Jeśli użyliście pikantnego chorizo, można podać z mizerią (Hiszpanie też jadają ogórki ze śmietaną).   ------------ Podobne: Makaron w sosie carbonara Omlet ze szparagiem Kwiaty robinii

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczak z rożna 173

Mówi się, że kurczaki z rożna kupowane w supermarketach, przeżywają swój trzeci żywot. Pierwszego doświadczają jako świeże mięso, drugiego jako mięso zepsute i trzeciego jako danie z rożna. Przyznaję, że trochę mnie to stresuje. Zawsze boję się kupować mięso z takich miejsc. Mimo, że kurczaka z rożna ubóstwiam. Jest na to sposób? Jasne! Zrobić

Życie zamknięte w smaku
Sałatka ze szpinakiem, żurawiną i serem pleśniowym z dodatkiem dressingu balsamiczno- miodowego 287

Szpinak- dla jednych koszmar z dzieciństwa, dla innych doskonałe narzędzie do przyrządzania niezwykłych dań. Dla mnie szpinak to zdecydowanie ta druga opcja. Uwielbiam go pod każdą postacią i na ciepło i na zimo, w sałatce i w tarcie, po prostu zawsze i wszędzie :)  Dzisiejsza propozycja to przepis na przepyszną sałatkę na bazie świeżego szpinaku. Połączenie smaków

DefinicjaSmaku
Babka ziemniaczana na 8 sposobów 245

sosem pomidorowym lub po prostu z ketchupem. Pamiętam, że gdy pierwszy raz zobaczyłam to danie jakieś 15 lat temu, nie spodobała mi się ani jego forma, ani wygląd. Po raz pierwszy upiekłam babkę kilka lat później z jakiegoś przepisu i dała się zjeść, ale nie była taka jak tarciak Babci Heleny. Dobrze, że jeszcze miałam okazję(...)zbrązowieje, a brzegi babki będą lekko odstawać od formy.        Ta babka wychodzi niezwykle miękka, można powiedzieć, że ciapowata i nie da się jej kroić (być może na drugi dzień, ale jeszcze nigdy nie dotrwała!)* i taką właśnie najbardziej lubię. ;) Ja uwielbiam do niej sos czosnkowy, albo - jak na zdjęciu - jogurtowy z zieloną cebulką. * Aktualizacja

Kuchnia Prezydentowej
Piernik staropolski - etap II 167

grube placki. Pozostałą część ciasta możemy wykorzystać na upieczenie domku z piernika, bądź też pierniczków. Ja właśnie tak robię. Można też upiec dwa pierniki i jeden dać komuś w prezencie. Można też upiec drugi na Nowy Rok, lub zrobić po prostu grubsze placki, ale wtedy trzeba je dłużej piec. Możliwości jest wiele. Pieczemy trzy placki, które przekładamy powidłami śliwkowymi(...)rozpuści. Wbij jajko, wymieszaj starannie i postaw z powrotem na gazie. Ponownie zagotuj. Dodaj spirytus i odstaw do ostygnięcia. Połóż jeden placek na desce. Posmaruj powidłami śliwkowymi. Przykryj drugim plackiem i rozsmaruj na nim masę orzechową. Przykryj ostatnim plackiem. Zawiń w papier. Obciąż deseczką i wynieś w chłodne miejsce. Na drugi dzień podgrzej w rondelku śmietankę do temp

Wiem co jem
Ciasto Kiner Bueno z kremem wafelkowym 1091

wspomnianych batoników. Robi się je bardzo szybko: prosty biszkopt, który od razu po ostygnięciu przekładamy kremem a ciasto nie musi odstać swojego w lodówce by dało się je ładnie pokroić. :-) Choć na drugi dzień jest jeszcze pyszniejsze. Serdecznie polecam! Ja zamierzam powtórzyć je na Święta. (ciasto zrobiłam w formie 30x12cm, jeśli przygotujemy je w większej będzie po prostu niższe) Biszkopt

Szefowa kuchni
Cygany, czyli sałatka Wileńska 353

taka potrzeba ( należy bowiem pamiętać.że śledzie pomimo namoczenia, mogą ciągle jeszcze być wystarczająco słone ).Odstawiamy do lodówki, aż smaki się połączą. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień, choć tej nie było to dane.:) Życzę smacznego i zapraszam po kolejne przepisy z Kresów, które już wkrótce pojawią się na blogu. Smacznego

Gosia gotuje
Zapiekane klopsy z makaronem w sosie serowym 207

danie;) Idealna propozycja na jesienny obiad. Kolory bardzo wiosenne;) Klopsiki jak i sos możemy przygotować dzień wcześniej dzięki czemu nasze danie będzie gotowe w 50 minut. Na drugi dzień również bardzo dobre, powiedziałabym, że nawet lepsze bo bardziej aromatyczne, dzięki przegryzieniu się smaków. Inspiracją była stronka MniamMniam . Serdecznie polecam;) Składnik klopsy

Krakowskie smaki Ani
Tort Marcello 714

skończenia składników. Resztą kremu smarujemy górę i boki tortu. Dowolnie dekorujemy i odstawiamy całość przynajmniej za 1 dzień w chłodne miejsce. * Ja dodatkowo co drugi placek smarowałam dżemem wiśniowym, można też dać wiśnie z likieru czy syropu, ale nie jest to konieczne, bo tort i tak wyjdzie pyszny Smacznego

charlotte gotuje
Pizzerinki z kabaczka 343

Wczoraj mając do dyspozycji tak ograniczone zasoby udało mi się zrobić dwudaniowy obiad :) Na pierwsze danie ugotowałam zupę -krem cebulową , a na drugie, z tego co znalazłam w domu udało mi się wyczarować pyszne pizzerinki. Jestem z siebie dumna :) Składniki: kabaczek 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy + do posmarowania blachy salami ser gouda

chwile dla mnie
Lody rabarbarowe 161

moje drugie podejście do lodów rabarbarowych. Pierwsze było niedane, trafiłam na zły przepis... Lody zamarzły na kość, za dużo było w nich wody. Teraz więc wybierałam rozważnie i postanowiłam je z robić z przepisu z bloga Co do jedzenia . Lody były robione bez maszynki. Wyszły rewelacyjne ! Do tej pory nie próbowałam nigdy lodów rabarbarowych, teraz

Kulinarne przygody Gatity