drugie danie - 14640 przepisów (strona:164/976)

Leczo całkiem warzywne (bezglutenowe) 127

Dziś przedstawiam przepis na moje ulubione leczo , całkiem warzywne , bez grama mięsa i bardzo smaczne, a bezglutenowe z natury rzeczy. Jak każde z dań zawierających sporo przypraw, najlepsze jest na drugi dzień. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 3-osobowej rodziny): 1 cebula ok. 300 g pieczarek 1 mała cukinia 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona  1 papryka

Kawa z mlekiem
Pączki serowe z orang curd 129

zimny  będą chłonęły tłuszcz. Ja olej rozgrzewam, zmniejszam płomień po włożeniu pączków i obserwuje. Pączki wkładam spodem do góry. Jak się zarumienią obracam na drugą stronę. Pączki będą miały obwódkę jak damy im dobrze wyrosnąć. Nie skracajmy tego procesu. Po usmażeniu nadziewam cienką końcówką szprycy kremem. Posypuję pudrem. #OlejKonwenanse  i  #OlejWielkopolski     www.olejkonwenanse.pl

wesoła kuchnia
Specjał chłopski w pszczyńskiej „Frykówce” 81

czosnkiem, która otrzymała wyróżnienie na I Festiwalu Pszczyńskich Maszkietów – Chochla 2008. Zupa jest przepyszna, aż chce się jej jeszcze. A na drugie specjał chłopski – tak proste, tak zwykłe danie, że…czuję, że właśnie na taki talerz miałam ochotę. Smażone ziemniaki z boczkiem, cebulką i ziołami, sadzone jajka oraz garnuszek maślanki. Pycha

Raj dla Podniebienia
Wigilijny czerwony barszczyk z pieczonych buraków 154

dość spore wyzwanie. Niby prosta zupa z buraków, ale wydobycie i podkreślenie pożądanego smaku, wymaga konkretnych zabiegów. Przede wszystkim jest to jedno z tych dań, które, moim zdaniem, najlepiej smakuje na drugi dzień po ugotowaniu. Można łatwo przesadzić z przyprawami i zabić słodycz buraka. Moja wersja jest dość klasyczna jednak wymaga trochę zachodu, na przykład wcześniejszego upieczenia buraków

Pichceniomania
Pad Thai 114

jest makaron ryżowy smażony z jajkiem, tofu i sosem z tamaryndowca. Podaje się go przede wszystkim jako street food lub w lokalnych restauracjach. Danie zrobiło się bardzo popularne dopiero podczas drugiej wojny światowej i jest nieodłączną częścią kultury do dziś. Jako dodatek pojawia się też często szczypiorek, krewetki, kraby, czy kurczak. Obecnie można też spotkać

Milion Smaków
Potrójnie orzechowy piernik! 110

która nie lubiłaby masła orzechowego. Nie znam również takiej, która nie przepadałaby za piernikiem i wszelkimi korzennymi aromatami. Jako że sama uwielbiam zarówno jedno i drugie, postanowiłam połączyć oba smaki w jednym daniu. I tak powstał intensywnie orzechowy (z ciekawym dodatkiem) piernik z migdałami. Koniecznie spróbujcie! *** INTENSYWNIE OWOCOWY PIERNIK Z MASŁEM ORZECHOWYM /przepis własny/ 150 g obranej(...)dzięki delikatnej konsystencji doskonale połączyło się z pozostałymi składnikami. Osobiście uwielbiam je jeść rozsmarowane na gorącym toście. Świetnie smakuje również bezpośrednio ze słoika, a także... jako dodatek do wytrawnych dań, w szczególności makaronu. A Wy z jakimi produktami najbardziej lubicie łączyć masło orzechowe? * Artykuł sponsorowany

Poranek na słodko
Kilka słów o pastach kanapkowych NAbio. 179

Ponieważ w składzie znajdziemy również nasiona słonecznika, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia i wzbogacają pastę w minerały. Bardzo ciekawa alternatywa dla popularnego dodatku do dań mięsnych. * ze szpinakiem i nasionami konopii Druga już wersja z dodatkiem superżywności. Nasiona konopii, które mają lekko orzechowy smak, świetnie komponują się ze szpinakiem, a w dodatku są świetnym źródłem białka, witamin

Poranek na słodko
"Danie inspirowane podróżą 2." - podsumowanie akcji 174

Wrzesień to dla wielu z nas czas pourlopowy. Dlatego po raz drugi zaproponowałam na ten miesiąc akcję wspominkową "Danie inspirowane podróżą 2.", by przypomnieć sobie smaki z podróży i przywołać je w domowych czterech ścianach. Akcję przeprowadziłam w Mikserze Kulinarnym i na Durszlaku. W akcji zaakceptowałam 12 przepisów w Mikserze Kulinarnym i 21 przepisów na Durszlaku

Weekendy w domu i ogrodzie
Irlandzki gulasz wieprzowy na piwie. 134

esencjonalny - bardzo aromatyczny. Piwo oczywiście traci po drodze alkohol i większość goryczki, która łączy się harmonijnie z nutami kwaśnymi i słodkimi. Powstaje pyszne obiadowe danie, które jeszcze lepsze staje się na drugi dzień. Jednak, żeby coś na ten drugi dzień zostało, należy podwoić ilość składników! Może się zdarzyć, że ktoś nie jest miłośnikiem brukselki (ja jestem

zadanie-gotowanie
Granita truskawkowa – z rumem i bazylią, zamiast drinka 169

duże jednolite kryształki lodu prawie się nie tworzą, a całość mrozi się zdecydowanie wolniej. Wystarczy, że zamieszacie tę granitę podczas mrożenia co godzinę, a całkowicie dacie jej się zmrozić przez noc. Na drugi dzień po prostu rozdrobnijcie ją, zeskrobując od góry widelcem, i podajcie w eleganckich szklanych pucharkach lub kieliszkach do drinków. Deser zdecydowanie do wielokrotnego powtórzenia – temu połączeniu bardzo

Karo in the Kitchen
Cytrynowa tarta jaglana z rabarbarem 143

deser, jak i na śniadanie. Jest niezwykle pożywna i pełna zdrowych kalorii. Tartę należy chłodzić minimum 2 godziny, jednak najlepsza jest na drugi dzień.   Cytrynowa tarta jaglana z rabarbarem Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 8 porcji Porcje 8 porcji Składniki Spód 200 g orzechy nerkowca lub inne 100 g daktyle

Kucharzyca
Francuskie tosty w otrębach z jagodowym serkiem i bananami. Pyszne śniadanie pełne smaku i barw. 188

dodajemy znów masło). Układamy nasze nasączone tosty i smażymy na małym ogniu z obu stron, aż uzyskamy lekko złoty kolor (należy ostrożnie przewracać tosty na drugą stronę). Przygotowanie jagodowego twarożku i całego dania Jagody umieszczamy w rondelku i dodajemy do nich odrobinę wody (1 1/2 - 2 łyżki), gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, aż jagody puszczą sok. Jeśli

Słodkie okruszki
Kotlety z grzybami wg Aleex 122

Przecież nasze życie składa się z okruchów chwil, odrobinek szczęścia, radości i smutku. Nasze życie to nasi bliscy i przyjaciele, dobre słowa skierowane do drugiego człowieka, spokojne chwile we dwoje, smaczne danie okraszone uczuciem, bo przygotowane dla kochanych osób. Nasze życie to nasza codzienna kreacja, tylko czasami nie chcemy tego dostrzec albo nie mamy czasu

W mojej kuchni
Karkówka zapiekana z cebulą, jabłkami i kapustą 134

kapustą, cebulą, czosnkiem i jabłkami. Można to przygotować w pojedynczych niewielkich foremkach, każdą porcję osobno. Można także w większej formie zapiec kilka porcji. To danie idealnie nadaje się do odgrzania na drugi dzień, więc jest dobrą propozycją dla tych, którzy obiad przygotowują dzień wcześniej. Składniki na 1 porcję: 2 średnie plastry karkówki 1 szklanka posiekanej białej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z pieczoną wieprzowiną, kaszą bulgur, natką pietruszki i warzywami 96

lniany i pestki dyni żeby było zdrowo i pożywnie. Posmakowałam.. raz, drugi i trzeci. Zakochałam się w tym daniu i mocno pożałowałam, że nie wystylizowałam go tak jak lubię najbardziej. Nie ważne, porwałam aparat i mimo beznadziejnego światła sfotografowałam to danie, byście i Wy mogli się w nim zakochać. Składniki (na 2 bardzo

Mango Papaja
Quiche/kisz z brukselką i całą „resztą” 133

Przykryj całość resztą sosu wyrównując powierzchnię łyżką. Piecz całość 30 minut na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C. ps. Ja przeważnie robię to danie dzień wcześniej, bo według mnie na drugi dzień jest smaczniejsze. Smacznego

greenscarf
Metrowiec z masą budyniową 197

wyrobioną masą . Ciasto podzielić na dwie części,do jednej dodac przesiane kakao i wymieszać ,blaszki wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą ,białe ciasto dać do jednej blaszki a ciemne do drugiej. Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika na 170 stopni i piec 50 minut ,do "suchego patyczka". Wyciągamy i po 10 minutach wyciągamy z blaszek na kratkę ,mi bardzo

Wypieki Rene
KARTOFLANKA MOJEGO DZIECIŃSTWA 162

kostkę.Smażymy,przekładany wszystko do garnka i zalewamy esencjonalnym bulionem.Gotujemy ok.30 minut.Dodajemy posiekaną matkę pietruszki,przyprawiamy.Smacznego!.    PRZEPISY ,KTÓRE MOGĄ WAM SIĘ PRZYDAĆ -CZĘŚĆ DRUGA : Zdjęcia nie oddają smaku ani urody danej potrawy , ponieważ to mój pierwszy blog jaki założyłam.Tak więc ,możecie zobaczyć jak po raz pierwszy zaczynałam ha ha ,ale przepisy są warte wypróbowania.Pozdrawiam serdecznie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałata z makrelą i warzywami 177

cytryny i dobrą oliwą.  Sałacie nie jest potrzebna sól, bo makrela ma jej sporo. Pieprz też można pominąć. Sałatka może być samodzielnym popołudniowym daniem, możemy zrobić ją do pracy na drugie śniadanie albo wykorzystać do obiadu roślinnego. ----- Podobne: Sałata z makrelą i pomidorkami Naleśniki z makrelą Sałata z makrelą i dressingiem musztardowym

Weekendy w domu i ogrodzie
Maślane bułeczki z migdałową kruszonką 211

migdałową kruszonką. Gwarantuję, że w wersji z czekoladowym groszkiem będą smakowały nie tylko maluchom. Żeby jeszcze same się zrobiły, upiekły i na stół podały...   Na drugi dzień tracą trochę na świeżosci, ale da sie temu zaradzić wstawiając je do nagrzanego do 180 ° piekarnika na dosłownie 5 minut.  Te pyszne bułeczki, to juz kolejna odsłona wspołnego pichcenia w ramach

Mia Cucina Sofieta
Bardzo Dobre Maniery - świetna inicjatywa Polskiego Czerwonego Krzyża 167

pewien głębszy sens. Kończąc posiłek w restauracji mamy właściwie 2 opcje. Pierwsza - odłożyć sztućce równolegle mniej więcej "na godzinę" 5, dziękując obsłudze za dalszą konsumpcję. Druga - skrzyżować sztućce na talerzu - tym samym damy sygnał kelnerowi, iż może doliczyć 5 zł do naszego rachunku. Restauracja pieniądze te przekaże do PCK na ciepły obiad dla jednego z wielu głodnych dzieciaczków. Genialne

Right Behind The Kitchen
Francuskie tosty z otrębami podane z jagodowym twarożkiem i bananami - mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego 157

dodajemy znów masło). Układamy nasze nasączone tosty i smażymy na małym ogniu z obu stron, aż uzyskamy lekko złoty kolor (należy ostrożnie przewracać tosty na drugą stronę). Przygotowanie jagodowego twarożku i całego dania: Jagody umieszczamy w rondelku i dodajemy do nich odrobinę wody (1 1/2 - 2 łyżki), gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, aż jagody puszczą sok. Jeśli

Słodkie okruszki
Tortilla patatas z chorizo 135

trzymając, przekręcić patelnią do góry dnem (nie ma na niej tłuszczu, więc jest to bezpieczny zabieg). Omlet zsunąć z pokrywki na patelnię i smażyć z drugiej strony. Tortilla patatas może być samodzielnym daniem. Jeśli użyliście pikantnego chorizo, można podać z mizerią (Hiszpanie też jadają ogórki ze śmietaną).   ------------ Podobne: Makaron w sosie carbonara Omlet ze szparagiem Kwiaty robinii

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczak z rożna 152

Mówi się, że kurczaki z rożna kupowane w supermarketach, przeżywają swój trzeci żywot. Pierwszego doświadczają jako świeże mięso, drugiego jako mięso zepsute i trzeciego jako danie z rożna. Przyznaję, że trochę mnie to stresuje. Zawsze boję się kupować mięso z takich miejsc. Mimo, że kurczaka z rożna ubóstwiam. Jest na to sposób? Jasne! Zrobić

Życie zamknięte w smaku
Sałatka ze szpinakiem, żurawiną i serem pleśniowym z dodatkiem dressingu balsamiczno- miodowego 260

Szpinak- dla jednych koszmar z dzieciństwa, dla innych doskonałe narzędzie do przyrządzania niezwykłych dań. Dla mnie szpinak to zdecydowanie ta druga opcja. Uwielbiam go pod każdą postacią i na ciepło i na zimo, w sałatce i w tarcie, po prostu zawsze i wszędzie :)  Dzisiejsza propozycja to przepis na przepyszną sałatkę na bazie świeżego szpinaku. Połączenie smaków

DefinicjaSmaku
Babka ziemniaczana na 8 sposobów 223

sosem pomidorowym lub po prostu z ketchupem. Pamiętam, że gdy pierwszy raz zobaczyłam to danie jakieś 15 lat temu, nie spodobała mi się ani jego forma, ani wygląd. Po raz pierwszy upiekłam babkę kilka lat później z jakiegoś przepisu i dała się zjeść, ale nie była taka jak tarciak Babci Heleny. Dobrze, że jeszcze miałam okazję(...)zbrązowieje, a brzegi babki będą lekko odstawać od formy.        Ta babka wychodzi niezwykle miękka, można powiedzieć, że ciapowata i nie da się jej kroić (być może na drugi dzień, ale jeszcze nigdy nie dotrwała!)* i taką właśnie najbardziej lubię. ;) Ja uwielbiam do niej sos czosnkowy, albo - jak na zdjęciu - jogurtowy z zieloną cebulką. * Aktualizacja

Kuchnia Prezydentowej
Piernik staropolski - etap II 146

grube placki. Pozostałą część ciasta możemy wykorzystać na upieczenie domku z piernika, bądź też pierniczków. Ja właśnie tak robię. Można też upiec dwa pierniki i jeden dać komuś w prezencie. Można też upiec drugi na Nowy Rok, lub zrobić po prostu grubsze placki, ale wtedy trzeba je dłużej piec. Możliwości jest wiele. Pieczemy trzy placki, które przekładamy powidłami śliwkowymi(...)rozpuści. Wbij jajko, wymieszaj starannie i postaw z powrotem na gazie. Ponownie zagotuj. Dodaj spirytus i odstaw do ostygnięcia. Połóż jeden placek na desce. Posmaruj powidłami śliwkowymi. Przykryj drugim plackiem i rozsmaruj na nim masę orzechową. Przykryj ostatnim plackiem. Zawiń w papier. Obciąż deseczką i wynieś w chłodne miejsce. Na drugi dzień podgrzej w rondelku śmietankę do temp

Wiem co jem
Ciasto Kiner Bueno z kremem wafelkowym 1063

wspomnianych batoników. Robi się je bardzo szybko: prosty biszkopt, który od razu po ostygnięciu przekładamy kremem a ciasto nie musi odstać swojego w lodówce by dało się je ładnie pokroić. :-) Choć na drugi dzień jest jeszcze pyszniejsze. Serdecznie polecam! Ja zamierzam powtórzyć je na Święta. (ciasto zrobiłam w formie 30x12cm, jeśli przygotujemy je w większej będzie po prostu niższe) Biszkopt

Szefowa kuchni
Cygany, czyli sałatka Wileńska 333

taka potrzeba ( należy bowiem pamiętać.że śledzie pomimo namoczenia, mogą ciągle jeszcze być wystarczająco słone ).Odstawiamy do lodówki, aż smaki się połączą. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień, choć tej nie było to dane.:) Życzę smacznego i zapraszam po kolejne przepisy z Kresów, które już wkrótce pojawią się na blogu. Smacznego

Gosia gotuje
Zapiekane klopsy z makaronem w sosie serowym 196

danie;) Idealna propozycja na jesienny obiad. Kolory bardzo wiosenne;) Klopsiki jak i sos możemy przygotować dzień wcześniej dzięki czemu nasze danie będzie gotowe w 50 minut. Na drugi dzień również bardzo dobre, powiedziałabym, że nawet lepsze bo bardziej aromatyczne, dzięki przegryzieniu się smaków. Inspiracją była stronka MniamMniam . Serdecznie polecam;) Składnik klopsy

Krakowskie smaki Ani
Tort Marcello 686

skończenia składników. Resztą kremu smarujemy górę i boki tortu. Dowolnie dekorujemy i odstawiamy całość przynajmniej za 1 dzień w chłodne miejsce. * Ja dodatkowo co drugi placek smarowałam dżemem wiśniowym, można też dać wiśnie z likieru czy syropu, ale nie jest to konieczne, bo tort i tak wyjdzie pyszny Smacznego

charlotte gotuje
Pizzerinki z kabaczka 328

Wczoraj mając do dyspozycji tak ograniczone zasoby udało mi się zrobić dwudaniowy obiad :) Na pierwsze danie ugotowałam zupę -krem cebulową , a na drugie, z tego co znalazłam w domu udało mi się wyczarować pyszne pizzerinki. Jestem z siebie dumna :) Składniki: kabaczek 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy + do posmarowania blachy salami ser gouda

chwile dla mnie
Lody rabarbarowe 143

moje drugie podejście do lodów rabarbarowych. Pierwsze było niedane, trafiłam na zły przepis... Lody zamarzły na kość, za dużo było w nich wody. Teraz więc wybierałam rozważnie i postanowiłam je z robić z przepisu z bloga Co do jedzenia . Lody były robione bez maszynki. Wyszły rewelacyjne ! Do tej pory nie próbowałam nigdy lodów rabarbarowych, teraz

Kulinarne przygody Gatity
Makaronowe muszle z mięsem mielonym 333

można faszerować na różne sposoby. U mnie z mięsem mielonym z dodatkiem kukurydzy i sosem pomidorowym. Zrobiłam również drugą wersję z nadzieniem szpinakowym (przepis niebawem). Danie doskonałe na elegancki obiad lub przyjęcie. Jest efektowne, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Post Makaronowe muszle z mięsem mielonym

Marta Gotuje
Była faza na fasolkę, teraz przeszła na soczewicę;) 159

wersje dania obiadowego bądź kolacyjnego - soczewica z dodatkiem pora (i kiełków), z dodatkiem pieczarek oraz soczewica z cukinią i kiełkami. Wszystkie pyszne! Takie dania można też potraktować jako sałatkę na drugie śniadanie do pracy:) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Babka marmurkowa 252

Szybciej niż się tego spodziewałam nadszedł czas na kolejną babkę :-)  Przed każdymi świętami odczuwam większą potrzebę testowania różnych dań niż w ciągu roku.Tym oto sposobem druga babka wypróbowana. Ciężko ocenić, która smakowała nam bardziej. Jedna i druga zniknęły w zaskakującym tempie co może świadczyć o tym, że naprawdę były dobre. Każda inna, o innym smaku

Przysmaki Karolki
Tydzień w moim telefonie XV 88

szczęście wszystko co sobie zaplanowałam to udało się zrobić. Dlatego teraz mam chwilę na sprawy blogowe. Jeszcze jutro wrzucę przepisy na ciasta i dania świąteczne. A później w pierwszy i drugi dzień świąt w godzinach lekko wieczornych zapraszam Was na wpisy o Bożonarodzeniowych Jarmarkach. Teraz już przechodzę do zdjęć!  pomysł na bułki mojego S :*  taka pierdółka

Magiczne Życie Marty
ŁOSOŚ CYTRYNOWO-IMBIROWY NIGELLI... Ekspresowo. 207

się milion innych spraw, a lista obowiązków wydłuża się w zastraszającym tempie. Dlatego dziś, z dwóch powodów, bardzo szybki łosoś. Po pierwsze, idealne danie na piątek (który dzisiaj mamy), po drugie - banalny i niesamowicie szybki w przygotowaniu. A znika jeszcze szybciej. Przepis na tego łososia podpatrzyłam podczas jednego z odcinków programu Nigelli w sobotnie

W kuchni Karmel-itki
Leczo z cukinią i kiełbasą myśliwską 187

zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań! Pikantne, aromatyczne leczo to dla mnie symbol drugiej połowy lata, kiedy to pomidory i cukinie są najsmaczniejsze i aż chce się jeść same warzywa. Jesienią i zimą, zamiast świeżych pomidorów warto użyć pomidorowych przetworów - przecierów, albo dobrej jakości pomidorów w puszce. W chłodniejsze dni leczo doskonale Was rozgrzeje, doda(...)energii i poprawi nastrój (to chyba z powodu ostrej papryczki, która pobudza endorfiny;)  Spróbujcie mojej wersji tego dania i sami się przekonajcie! Składniki: 1 spora cukinia 2 cebule czerwone 1 papryka żółta 1 papryka czerwona ostra papryczka (ilość w zależności od upodobań) 2 puszki pomidorów Pelati bez skóry Mutti sól, pieprz 1/4 łyżeczki suszonego oregano

Kulinarne Inspiracje
Cukinia faszerowana tuńczykiem i soczewicą 152

Wiem, nie każdy lubi tuńczyka ! Są tacy co go wręcz nie cierpią. Nie będę Was na siłę przekonywała, bo danie smakuje tuńczykiem i to dość wyraźnie. Ale jest i ta druga połowa, co tuńczyka wręcz uwielbia, albo...choć trochę lubi. I to dla Was jest ten przepis, przepis na proste danie

kolorowotorcikowo
Sushi na lunch w Krakowie – dlaczego warto? 68

Sushi jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni orientalnej. W naszym kraju jego popularność systematycznie rośnie, co wynika nie tylko z oryginalnego, nietypowego smaku tego dania, ale także jego prozdrowotnego charakteru. Sushi jest smaczną, zdrową i pożywną potrawą, która doskonale sprawdzi się jako posiłek w przerwie od pracy. Dlaczego warto sięgnąć właśnie po sushi na lunch w Krakowie(...)Wreszcie, sushi to doskonały pomysł na lunch dla tych mieszkańców Krakowa, którzy kochają kuchnię egzotyczną oraz regularnie sięgają po dania odmienne od tradycyjnych polskich potraw. Dlaczego sushi jest idealną propozycją dania lunchowego? Lunch jest czymś w rodzaju polskiego drugiego śniadania, czyli posiłkiem, który zwyczajowo spożywa się między godziną 10 a 13. Tradycja jego jedzenia na dobre zadomowiła się

smakowitehistorie.com

Proponowane wyszukiwania