Śniadanie to podstawa , wie o tym chyba każdy. Nie możemy jednak zapominać o drugim śniadaniu, zwłaszcza wtedy, kiedy idziemy do pracy. Nie da się przecież sprawnie funkcjonować bez posiłku. Odstęp między śniadaniem, a obiadem jest dość długi. I tak samo, jak samochód bez paliwa nie pojedzie, tak i my nie będziemy zbyt wydajni, kiedy w brzuchu burczy. Przygotowałam(...)apetyczne. Pieczywo owinąć szczelnie folią spożywczą. Bezpośrednio przed jedzeniem twarożek otworzyć i dodać do warzyw znajdujących się w pudełku. Całość przyprawić i wymieszać. Tym przepisem rozpoczynam cykl propozycji drugich śniadań, które można zabrać ze sobą do pracy lub w podróż. Wszystkie będą oznaczone etykietą (tagiem) lunch
Codzienna kuchnia niecodziennadajemy na noc do lodówki. Na drugi dzień rozgrzewamy patelnię, dajemy olej kokosowy i podsmażamy zamarynowane w musztardzie mięso. Dodajemy pory pokrojone jak chcemy, oraz suszone śliwki w kawałeczkach. Podsmażamy i dusimy pod przykryciem. Dosmaczamy czerwonym pieprzem, świeżym lubczykiem i dusimy powoli. Kiedy por będzie mięciutki wszystko sobą przejdzie, danie jest gotowe. Podałam z surówką(...)czosnek na te porę roku jak najbardziej wskazany! Szklaneczka czerwonego wina i będziemy jak nowi. Jeśli przygotujemy mięso wieczorem, to przygotowanie samego dania będzie błyskawiczne i nie zabierze nam dużo czasu. Można z powodzeniem odgrzać na drugi dzień ,pod warunkiem, że ono nam zostanie na drugi dzień. Smacznego i na zdrowie! Jeśli jednak nie możemy wina to zaparzmy
Z Kuchni Do Kuchni, rodzaj omletu z nadzieniem. Można ją smażyć na patelni (wtedy w połowie smażenia odwraca się na drugą stronę) lub w piekarniku. Można także podpiec na patelni, a potem dopiec ją w piekarniku. Jest to danie bardzo sycące, pełne wartościowych składników odżywczych. Nadaje się zarówno na śniadanie, jak i na ciepłą kolację
Codzienna kuchnia niecodziennagulaszu nad beef!!! Szczerze powiedziawszy nie spodziewałam się, że danie to będzie tak dobre - pyszne było zaraz po zrobieniu ale jak spróbowałam go na drugi dzień to już było nieziemskie! Uwielbiam oglądać Pascala jak podróżuje dookoła świata i gdy w jednym z pierwszych odcinków drugiej serii zawitał w Gruzji - kraju który jest moim marzeniem(...)zrobił tam beef bourguignonne po gruzińsku to wiedziałam, że to danie muszę zrobić i ja " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jednak kupno polędwicy wołowej przekracza moje możliwości " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> więc postanowiłam je przyrządzić z łopatki wołowej która doskonale się sprawdziła. Do tego pół litra czerwonego
sierotka maRysia w kuchnipreferuje naleśniki w wersji na słodko. Spokojnie można usmażyć ich podwójną porcję, w jeden dzień podać na słodko a w drugi na słono – z dodatkiem mielonego mięsa, sera mozarella i sosu pomidorowego. Takie danie sprawdzi się również jako ciepły posiłek na imprezie. Można spokojnie przygotować je wcześniej a kiedy przyjdą goście zapiec w piekarniku. Składniki
Życie ze smakiemMamy nowe, pyszne ciastka, a nie męczymy się już ze starymi, wysuszonymi ciastami. A bajaderki, idealne będą na Sylwestra, o ile tylko pozwolicie im tyle leżeć. I to kolejne danie z serii „brzydko wyglądam, świetnie smakuję” Na bajaderki idealne będą prawie wszystkie ciasta. Nie nadają się jedynie te, zawierające krem. U mnie w roli(...)obtaczamy w bakaliach, kakao lub cukrze lub traktujemy polewą czekoladową. Schładzamy. 4.21 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/bajaderki-ziemniaczki-czyli-drugie-zycie-swiatecznych-ciast/ MieszamWGarnku Artykuł Bajaderki – ziemniaczki, czyli drugie życie świątecznych ciast pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkudania, może dodać ziarenka). Pomidorki kroimy na pół, lekko podsmażamy na drugiej patelni na łyżce masła klarowanego (można też na grillowej patelni) Pestki dyni podpiekamy przez chwilę na suchej patelni. Makaron podgrzewamy razem z pesto, dodajemy fasolkę szparagową i pomidory. Delikatnie mieszamy i chwilę smażymy aby makaron był gorący. Po wierzchu posypujemy pestkami dyni. Podajemy. Danie
Radość kipiąca uśmiechem.Witam szanownych czytelników, witam :) Dzisiaj tak jak w tytule: danie raczej obiadowe. Chociaż w sumie naleśniki na śniadanie to też pomysł nie byle jaki. Zresztą jak tam lubicie, mi wszystko jedno :) Otóż tym razem za sprawą ekologicznego sklepu internetowego natusfera.pl wszedłem w posiadanie kilku ciekawych produktów, m.in. mąki pszennej pełnoprzemiałowej grubomielonej i mąki jaglanej . Jaglanej(...)trochę było) i dusimy warzywa do miękkości. Potem dosypujemy sezam, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę, doprawiamy solą i gotowe. Nakładamy na połowę naleśnika, drugą połową przykrywamy i gotowe :) Inaczej raczej się nie da zawinąć, bo tak jak pisałem naleśniki są dość grube. Podawać z ulubionymi sosami. Jedzonko naprawdę pyszne, Madzia z Justyną potwierdzają :) A w kolejnym poście (wkrótce
Marder&Marder Manufactureoraz arabskich. Jest to cienko rozwałkowane ciasto filo, nadziane, zwinięte lub zrolowane i następnie upieczone. Coś jakby nasz pasztecik lub bułka z nadzieniem. Można je podać jako przekąskę lub danie obiadowe ze szklaneczką orzeźwiającego jogurtu. Jeśli komuś się marzy urlop na Bałkanach lub w Turcji zapraszam na kulinarną podróż w tamte strony :-) Składniki(...)drugiego do wrzątku włożyłam botwinkę, a po 6 minutach dołożyłam szpinak. Po kolejnych 2 minutach całość odcedziłam). Odcedzone liście dobrze odciskamy. W maszynce do mielenia mielimy mięso i zieleninę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dobrze mieszamy i doprawiamy. Ciasto dzielimy na 4 części. każdą z nich umieszczamy na stolnicy i wałkujemy ile się da. Dłonie smarujemy
Rozpustne gotowanieZazwyczaj jeśli robimy roladę z dwóch mięs, jedno z nich jest mielone a drugie w całości Ja jednak połączyłam dwa mięsa mielone. Rolada drobiowo-wieprzowa jest pyszna zarówno na gorąco, jako danie główne lub na zimno, jako wędlina. Świetnie pasuje do wszelkich sosów. U mnie podana została w towarzystwie sosu pieczarkowego. Rolada drobiowo-wieprzowa(...)mnie: czosnek granulowany, papryka ostra, papryka słodka, mielone ziele angielskie, pieprz) sól Mięso z kurczaka mielimy. Wrzucamy je do miski, dodajemy jedno jajko, przyprawy i solimy. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy mięso wieprzowe z przyprawami, solą i jednym jajkiem. Mięso wieprzowe wykładamy na papier do pieczenia i rozprowadzamy je równomiernie tak aby utworzyło prostokąt. Na środku układamy mięso
PatiGotujeczyli dzień, który nazywany też jest Śledzikiem i zwiastuje koniec Karnawału. Dlatego dziś w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie przygotowałam dla Was smakowite danie, które idealnie będzie pasowało zarówno do pierwszego, jaki i drugiego święta. Szkoci twierdzą, że śledź wędzony w dymie dębowym to silny afrodyzjak. Zainteresowanym podaję przepis: uwędzonemu śledziowi obciąć głowę, rozciąć wzdłuż, ułożyć(...)Dodałam do niego także ziarenka granatu, jesteście zaskoczeni? Powiem Wam, że ten kwaskowy owoc tworzy bardzo fajny duet z rybą. Koniecznie przygotujcie tatara według mojego przepisu i dajcie znać, czy ten granat faktycznie tu pasuje 💓. Tatar ze śledzia z korniszonami Śledź - najpopularniejsza ryba w Polsce Gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były takie tanie, byłyby
Kulinarne przygody Gatityznowu zabieram Was w kulinarną podróż! Tym razem przenosimy się do moich ukochanych, palących słońcem Indii. Na naszym stole zagości jedno z najbardziej popularnych dań w Indiach i Pakistanie, a mianowicie Chicken Khorma. Chicken Korma jest to rodzaj curry , w którego skład wchodzi dowolny rodzaj mięsa ( może to być kurczak , wołowina , jagnięcina ), jogurt i spora ilość cebuli. Chicken(...)oraz odrobiną świeżej pietruszki lub kolendry. Smacznego! PODSUMOWANIE: Już teraz wiem, że garnek będzie jednym z ulubionych ! Najczęściej gotuję obiady jednogarnkowe dla 2 osób. Dania szybkie, łatwe i pyszne. Nie lubię zostawiać na drugi dzień, odgrzewać, przekładać z garnka do garnka. Ten garnek FLORINA zdecydowanie usprawni i umili pracę w kuchni. Jest wykonany bardzo solidnie – jest to produkt
Ostra na Słodkokoloru, wykładałam na ręcznik papierowy rozłożony na tacy. Na półmisku rozłożyłam usmażone warzywa. Ułożyłam je wzdłuż półmiska. Z jednej strony brokuły, z drugiej kalafior a w środki rozłożyłam pieczarki. Jest to danie obiadowe, może być na kolację, na przystawkę... Udały mi się te „warzywne potworki”, bo maja takie nieokreślone kształty, a smakują... wyśmienicie. Zróbcie
Kuchnia u Krysirówne) . Wrzucamy je do miseczki i skrapiamy sokiem z cytryny , aby nie ciemniały. Doprawiamy cukre m i cynamonem. Miesza my . Kawałki jabłek ukła damy na podpieczony m spod zie ciasta i przykrywamy drugim plackiem. Pieczemy ok. 40 minut. Chłodną szarlotkę p osypujemy cukre m pudrem. Smacznego
DominikaDolci