Drożdżowe ciasto z rabarbarem. Oto moja pyszna wersja na drożdżowe z rabarbarem z dodatkiem pysznej kruszonki. To ciasto było podstawą w moim domu gdy dorastałam. Jedliśmy je często na podwieczorek popijając kompotem . Pyszne wspomnienia z dzieciństwa. Dziś gdy sama jestem mamą to kontynuuję wypiekanie ciasta drożdżowego z r abarbarem . Moje dzieci przepadają za nim, nic dziwnego jest miękkie, pulchne(...)odrobiną cukru. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszaj w misce, powstaną grudki, odłóż na bok. Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczeniem pieczenia i przełóż ciasto drożdżowy, posypać rabarbarem i kruszonką. Odstaw na 10 minut. Piekarnik nastaw na 170°C i piecz 45 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Nadszedł czas
Zdrowy Styl JoannyDrożdżówka z truskawkami i kruszonką to ciasto, które zawsze wychodzi i które pomimo swojej prostoty jest niezwykle smaczne. To ciasto drożdżowe zrobiłam z truskawkami, gdyż na nie to właśnie zaczął się sezon, jednak równie dobrze jak truskawki z ciastem drożdżowym łączą się także inne owoce. Zarówno borówki, jagody, rabarbar, jabłka, wiśnie, czereśnie oraz wiele innych owoców świetnie odnajduje się(...)kruszonką podać można na śniadanie , na deser bądź na kolację . Zarówno dodatek mleka, kakao bądź kawy będzie do niej idealny. Przygotowanie drożdżówki z truskawkami zaczynam od zrobienia ciasta drożdżowego. Do ciasta poza mąką, cukrem, jajkami oraz masłem dodaję jogurt oraz drożdże. Ciasta drożdżowe najczęściej robię z dodatkiem mleka jednak często zdarza mi się je zastępować jogurtem, kefirem lub maślanką
MeCooksZnacie ciasto tosca? Uwielbiam chrupiące migdały w karmelu. Tosca nadzienie można zrobić również z kokosowych wiórków jak również nadziać nim drożdżowe bułeczki . Dzisiaj przygotowałam dla Was taki przepis, drożdżowe bułeczki tosca. Są to najzwyklejsze cynamonowe ślimaczki pachnące kardamonem i polane migdałową tosca. Właśnie tak upieczone cynamonowe bułeczki stają się niezwykle smaczne. Przepadam za drożdżowymi wypiekami. Jest mi wszystko jedno(...)jest to drożdżowe z blachy czy też małe drożdżówki. Zapach drożdżowego wypieku na długo zostaje w kuchni. Mój mąż po przyjściu z pracy już od drzwi był ciekawy co tak pachnie. Takie świeżo upieczone drożdżówki idą u nas jak masło. Nie wiadomo ile bym ich upiekła, ich żywot jest jedynie jednodniowy. Nic dziwnego drożdżowe smakuje najlepiej zaraz po upieczeniu. Drożdżowe
codojedzeniamojprzepisna.pl | Drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką Ulubione ciasto mojego męża i jak się okazuje synka :) Zwykłe drożdżowe ciasto z dodatkiem dojrzałych i słodkich śliwek z cynamonową pyszną kruszonką, której jest na prawdę dużo. Ciasto wyrasta tylko raz, więc robi się je szybciej niż inne drożdżowe. Składniki na blachę 20 x 35 (ale może być(...)przekroić na pół, wzdłuż, pozbawić pestek. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (dzięki takiemu zabiegowi, papier
moj przepis naKiełbaski imprezowe w cieście drożdżowym / Pull Apart Pigs in a Blannket ZOBACZCIE, JAK PRZYGOTOWAĆ KIEŁBASKI IMPREZOWE W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM NA MOIM FILMIE: Jeśli nie chcesz przegapić żadnego filmu, kliknij tu, by subskrybować If you don't want to miss any video, click here to subscribe Kiełbaski imprezowe w cieście drożdżowym , często nazywane świnkami w kocykach, to prosty przepis, który może(...)stać hitem na Waszej kolejnej imprezie. Kawałeczki kiełbasy zamknięte w puszystych, maleńkich bułeczkach z serem smakują wspaniale. Są fantastycznym pomysłem na przekąskę dla gości. Z tych proporcji na ciasto drożdżowe przygotujecie około 45 malutkich bułeczek na jeden kęs, do odrywania. Pamiętajcie, że ciasto pięknie wyrasta również w lodówce przez noc, można je także mrozić. To pozwala na przygotowanie przekąski
Lekcje w kuchnimojprzepisna.pl | Drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką Ulubione ciasto mojego męża i jak się okazuje synka :) Zwykłe drożdżowe ciasto z dodatkiem dojrzałych i słodkich śliwek z cynamonową pyszną kruszonką, której jest na prawdę dużo. Ciasto wyrasta tylko raz, więc robi się je szybciej niż inne drożdżowe. Składniki na blachę 20 x 35 (ale może być(...)przekroić na pół, wzdłuż, pozbawić pestek. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (dzięki takiemu zabiegowi, papier
moj przepis naSezon na owoce pozwala nam piec ciasta drożdżowe z różnymi dodatkami. Wreszcie nadszedł czas na wiśnie, z którymi spędziliśmy dwa ostatnie dni w kuchni, robiąc z nich m.in. placek drożdżowy z wiśniami . Ciasto drożdżowe z tego przepisu jest nieco inne niż nasze dotychczasowe, używa się więcej mleka, przez co już podczas wyrabiana jest ono luźniejsze, a po upieczeniu bardziej wilgotne(...)każde drożdżowe ciasto, również ten placek z wiśniami szybko znika i wkrótce zabieramy się za kolejny wypiek, tym razem z masą serową. Składniki na placek drożdżowy z wiśniami 500 g wiśni 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 500 ml mleka 2 żółtka 150 g cukru 100 g masła 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka rumu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
niecodziennikparydyniowa latte z syropem korzennym, a także dzisiejsze ciasto. Maślane, delikatne i puszyste, o cudownym aromacie i smaku. To ciasto ma jedną wadę: znika w oka mgnieniu. Jak zrobić drożdżowe ciasto z cynamonem i kardamonem? Składniki: 600 g mąki pszennej typ 450 50 g cukru (około 4 łyżki) 250 ml mleka 1 jajko 50 g świeżych drożdży 200 g masła(...)resztę masła i obsypać resztą cukru z cynamonem i kardamonem. Piec przez około 45 minut. Łas u chy po upieczeniu mogą ciasto obsypać dodatkowo cukrem pudrem. Jeśli lubisz ciasta drożdżowe to spróbuj także i tych ciast i drożdżówek: Słodki chlebek drożdżowy-chałka z migdałami i słonecznikiem Najpyszniejsze ciasto drożdżowe z waniliowym serem i cytrynowym lukrem Drożdżowe ciasto rozetowe
Codzienna kuchnia niecodziennabajeczne, że nie można się im oprzeć, smarowanie ich masłem sprawia, że pod wpływem ciepła, masło natychmiast się rozpuszcza - coś niesamowitego, namawiam Was, żebyście spróbowali. Przepisy na śniadanie: Bułeczki drożdżowe Bułki wrocławskie Bułki z pestkami dyni Mleczne bułeczki Rogale śniadaniowe Do takiego domowego pieczywa wystarczą warzywa, na przykład ogórek, czy pomidor, wędlina, albo ser i śniadanie mistrzów gotowe! Przepis(...)bułki Bułeczki drożdżowe: 400 g mąki pszennej 8 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 240 ml ciepłego mleka 60 ml ciepłej wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy Biała masa: 90 g tapioki Koala odrobina ciepłej wody 5 g świeżych drożdży szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżki oleju Ciasto drożdżowe zaczynamy robić od rozpuszczenia drożdży w ciepłym
MamaOskarkaBabka drożdżowa 2019-04-15 21:31:24 Porcje 16 Babka drożdżowa to niezaprzeczalnie chluba staropolskiej kuchni. Niegdyś pieczenie drożdżowych bab wielkanocnych traktowano jako najwyższej rangi misterium. Pięknie wyrośnięta baba zapowiadała powodzenie całej rodzinie – dlatego też każdej gospodyni bardzo zależało na udanym wypieku. Wybierano do niego najpiękniejsze rodzynki, tarto cukier, przesiewano mąkę. Traktowano ją w sposób bardzo szczególny i ostrożny(...)wiem, czy dziś z taką troską podchodzi się do pieczenia bab wielkanocnych, ale zapewne w wielu domach jest ona nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych. Jeśli więc marzy Wam się prawdziwa, drożdżowa baba ten przepis z pewnością się przyda. Jest wspaniała, mięciutka i lekka jak puch. Delikatna i wilgotna z subtelną, orzeźwiającą nutą cytryny. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale też wyjątkowo
Wędrówki po kuchniDrożdżówki na słono to wspaniała alternatywa, jeżeli pizza to Wasze drugie "ja". Słone ciasto drożdżowe to smakowity kąsek, któremu ciężko się oprzeć - zwłaszcza, jeżeli masz pod ręką pyszny sos pomidorowy, albo sos czosnkowy. Drożdżówka z kiełbasą przygotowana według tego przepisu jest pulchna i bardzo smaczna, spróbuj, nie pożałujesz. Konsystencja ciasta drożdżowego w przypadku tego przepisu jest dosyć rzadka, absolutnie(...)przejmujcie, po dobrym wyrobieniu ciasta, garowaniu (wyrastaniu) i lekkim podsypaniu pracuje się z nim świetnie. Nie polecam go jednak, jeżeli to jest Twoje pierwsze spotkanie z ciastem drożdżowym. Drożdżówki na suchych drożdżach przygotujesz analogicznie zastępując świeże drożdże, w proporcji: suche drożdże : świeże drożdże 1 : 2 Potrzebujemy: Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży
MamaOskarkaDrożdżowy wieniec z polędwicą drobiową i serami. Jakiś czas temu dosłownie polubiłam się z ciastem drożdżowym. Kiedyś jedynym wypiekiem drożdżowym była u mnie pizza lub od czasu do czasu jakieś bułeczki. Teraz mogłabym robić drożdżowe smakołyki cały czas. Dziś dzielę się z Wami moim kolejnym pomysłem, jakim jest drożdżowy wieniec z polędwicą drobiową i serami. Idealny na przyjęcie, spotkanie(...)szczerze, że moje dzieci ją uwielbiają, więc miałam dwóch małych pomocników przy przygotowaniu tego dania Tylko składniki zamiast do ciasta lądowały w buźkach Nie mniej udało się przygotować pyszny drożdżowy wieniec, który i Wam polecam. Spróbujcie Składniki: Na ciasta: 25 g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 płaska łyżka cukru 400 g mąki pszennej + do podsypania podczas wyrabiania ciasta
Słodkie okruszkijestem tutaj stała w uczuciach ;) Ale mam ciasta, do których wracam od lat i które chyba nigdy mi się nie znudzą i do takich pozycji zdecydowanie zalicza się drożdżowe! W każdej konfiguracji, ze świeżymi owocami lub takimi ze słoika, z kruszonką owsianą, kokosową lub tradycyjną, jako bułeczki, drożdżówki czy placek. No uwielbiam po prostu :) Dziś drożdżowe ze śliwkami. Jeśli drożdżowe(...)mnie, Wasze ulubione ciasto, zapraszam Was do zajrzenia do wpisów z przepisami na na tradycyjny drożdżowy placek z jagodami , drożdżowych babeczek np. z rabarbarem lub z czekoladą lub ciasta drożdżowego w wersji czeko (takie cuda!). Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki mleka 2 jajka 100 g drożdży
Ciastkozercytreningu przed-wielkanocnego, piekłam w miniony weekend, wraz z Ciastem na niedzielę , słodkości na bazie drożdży . W akcji Rośnie jak na drożdżach wspólnie dawaliśmy popis naszemu entuzjazmowi na punkcie drożdżowych ciast, babek, rogalików i bułek. Wszystko oczywiście okraszone dużą dozą słodyczy :) Postawiłam na klasykę i mojego popisowego ślimaka drożdżowego , którego wypiekam często i namiętnie, a bez którego nie wyobrażam sobie(...)śliwkami Tym razem jako nadzienia użyłam tu gotowej masy makowej oraz dżemu z czarnej porzeczki . Bogate miała wnętrzności ta moja drożdżówa! :D Składniki na tortownicę o średnicy 26cm : ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE
Grunt to przepis!Bułeczki, bułki, ciasta drożdżowe należą do moich ulubionych. Nie ma nic lepszego rano na śniadanie jak kawałek ciepłej jeszcze i pachnącej bułki. Bułeczki drożdżowe z fetą i cebulą Dla jednych ciasta drożdżowe są dość trudne do wykonania. Głównie dlatego, iż nieodpowiednio wyrobione często nie wyrastają. Nie tylko kwestia wyrobienia jest tutaj ważna. Liczy się też dużo innych czynników, które wpływają(...)jakość takiego ciasta. Temperatura, drożdże jakich użyliśmy, temperatura składników. Ja jakoś nie mam większych problemów z ciastami drożdżowymi. Nie wiem czy są to lata praktyki, czy jestem aż tak rewelacyjną kucharką Zanim zaczniecie robienie wszelkiego rodzaju ciasta drożdżowego najpierw upewnijcie się, iż: temperatura składników jest temperaturą pokojową, mleko jest ciepłe a nie gorące, rozpuszczone masło jest ciepłe a nie gorące
mecooksCiasto drożdżowe bez wyrabiania to moje odkrycie tego lata. W internecie możecie znaleźć wiele przepisów, w których nie trzeba poświęcać czasu na wyrabianie ciasta, jest to tzw. sypane ciasto drożdżowe. Moja propozycja jest nieco inna, ale równie łatwa w wykonaniu. W moim przepisie przygotowuje się rozczyn, a później wszystkie składniki wrzuca do jednej miski i miesza - łyżką lub trzepaczką, więc(...)mogą być one jednak zbyt duże i ciężkie, gdyż ciasto po wyrośnięciu jest delikatne, więc w przypadku większych owoców proponuję pokroić je na mniejsze, lżejsze kawałki. Smak ciasta drożdżowego bez wyrabiania nie różni się specjalnie niczym od smaku klasycznego drożdżowego. Różnica jest na pewno w trwałości ciasta - zwyczajne drożdżowe, pyszne tuż po upieczeniu, zwykle na drugi lub trzeci dzień jest
Smakołyki BerenikiCiasto drożdżowe zawijane Zawijas drożdżowy z powidłami i kruszonką powstał spontaniczne w związku z nagłą chęcią na drożdżowy wypiek. Ciasto pierwotnie chciałam umieścić w długiej keksówce, ale tak wyrosło, że jedyną opcją na jego upieczenie stała się blaszka z wyposażenia piekarnika. Forma, w jakiej je zrobiłam, przypomina bardziej chałkę lub drożdżówkę niż typowe ciasto, co sprawia, że świetnie nadaje się(...)krojenia i smarowania masłem! Zobacz również inne przepisy na -----> ciasta drożdżowe Ciasto drożdżowe zawijane - przepis: Składniki: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 100 g margaryny 100 g cukru 16 g cukru waniliowego (np. domowego, z tego przepisu) 250 ml mleka (użyłam migdałowego) 1 jajko szczypta soli mały słoik powideł (4-5 łyżek) Kruszonka: Składniki: 50 g margaryny
Moje QulinariaCiasto drożdżowe ze śliwkami i owsianą kruszonką To już moje kolejne podejście do drożdżówki ze śliwkami. W końcu udało się ją sfotografować, dzięki czemu przepis może pojawić się również na blogu. Ostatnio miałam na nią wielką ochotę, więc cierpliwe czekałam, dając możliwość wyrosnąć ciastu drożdżowemu. Jak to bywa z ciastem drożdżowym z owocami, nie wyrasta ono zbyt wysokie, a śliwki(...)podczas pieczenia się w nie zapadają. Całość wyszła jednak smakowita, a dodatkowo śliwki i kruszonka z cynamonem świetnie ze sobą współgrały. Zobacz również inne przepisy na ----> ciasta drożdżowe Ciasto drożdżowe ze śliwkami i owsianą kruszonką - przepis: Składniki: (na formę 28x23 cm) 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 36 g świeżych drożdży 115 g masła 3 jajka (w temp. pokojowej
Moje QulinariaŚliwki i ciasto drożdżowe z kruszonką , do tego pachnąca, gorąca kawa i czego trzeba więcej? Śliwek jest teraz pod dostatkiem. Polecam zamrozić ich parę kilo, w zimowe dni jak znalazł. Miałam upiec tartę z tym fioletowym owocem. Stwierdziłam jednak, że mam jednak większą ochotę na ciasto drożdżowe. I nie zawiodłam się! Wyszło pyszne i pulchne. Jadłam jeszcze ciepłe(...)wyrośnięcia. Wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni. Piekłam przez około 45-50 minut. Po wystygnięciu posypałam cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również inne ciasta drożdżowe: CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ
potrawyregionalneDzisiaj polecam przepis na wytrawne, małe bułeczki drożdżowe faszerowane mieszanką meksykańską. Są w stylu jak przepis na: bułki drożdżowe faszerowane , cebularzy rolls , czy też do pizza rolls. Takie wytrawne bułeczki są bardzo poręczne, są doskonałą przekąską, którą można zjeść na śniadanie, zabrać do pracy, czy na piknik. Na alkoholowej imprezie również sprawdzą się jako zagryzka. Bułeczki te smakują wyśmienicie(...)ciepło jak i na zimno. Polecam też przepisy na wytrawne drożdżowe muffiny faszerowane i roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Wytrawne Bułeczki drożdżowe faszerowane mieszanką meksykańską, to takie mini pizzerinki, które są smaczne i sycące, doskonale zastąpią kanapki. Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej + odrobina do podsypania 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 1 op. suszonych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZnowu mnie wzięło na bułeczki drożdżowe. Uwielbiam je! Mogę je jeść na śniadanie, kolację, podwieczorek i jako niezobowiązującą przekąskę między posiłkami. Taka już jestem :-) Tym razem jednak zrobiłam dużo, dużo ciasta drożdżowego i postanowiłam się troszeczkę "pobawić", tworząc różne rodzaje tych pysznych, słodziutkich, puszystych bułeczek. Większość spakowałam w woreczki i zamroziłam, później wystarczy 15-20 sekund w mikrofali i cieplutka(...)bułeczka gotowa. Przepis na bułeczki drożdżowe z serem oraz rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi już zamieszczałam, a dziś przyszedł czas na bułeczki drożdżowe z dżemem i serem. Polecam! Składniki na bułeczki drożdżowe z dżemem i serem ROZCZYN: 50 g drożdży (0,5 kosteczki) 0,5 łyżki cukru 1/3 szklanki ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 3 szklanki mąki tortowej
Rozpustne gotowaniesezonowo. To ostatni moment, żeby upiec coś ze śliwkami. Gdy za oknem robi się chłodnawo, choć na tegoroczna jesień nie ma co narzekać, do moich kulinarnych łask wraca ciasto drożdżowe. Cudnie pachnie wtedy w całym domu, a ja nigdy nie mogę się doczekać kiedy ciasto całkowicie wystygnie i ani powstrzymać się ukrojeniem kawałka letniej drożdżówki. Mówię Wam, niebo(...)gębie. Na blogu znajdziecie również inne drożdżowe ciasta z owocami: Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Szwedzkie bułeczki cynamonowe Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami
Kulinarne przygody GatityGenialne puszyste drożdżowe rogale z makiem. Wszystko zrobisz w domu, od masy makowej z mnóstwem pysznych orzechów i suszonych owoców, po puszyste ciasto drożdżowe, lukier i ozdobienie rogali dodatkowymi orzechami. Rogale nie są trudne w przygotowaniu, ale wymagają czasu jak właściwie każdy drożdżowy wypiek. Z podanej porcji wyjdzie Ci 16 średnich sztuk, a jestem pewna, że dokładnie tyle, bo pokazuję(...)szarlotka – gruszki pieczone w miodzie – chlebek bananowy – florentynki – przepis na chałwę – truskawki z kruszonką – blok czekoladowy – ciasto zebra – najlepsze ciasto marchewkowe DROŻDŻOWE ROGALE Z MAKIEM Przygotowanie : około 3 h Ilość sztuk: 16 Składniki ciasto drożdżowe: – 250 ml ciepłego mleka – 40 g świeżych drożdży lub 12 g suszonych drożdży instant – 600 g mąki
nietylkopasta.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Racuchy drożdżowe z jabłkami na jogurcie Przepis na pyszne, delikatne, puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami robione na jogurcie naturalnym oprószone słodkim cukrem pudrem po prostu palce lizac. Racuchy drożdżowe z jabłkami na jogurcie Składniki: 400ml jogurtu naturalnego 370g mąki pszennej 20g drożdży 2 łyżki cukru (25g) ½ łyżeczki mielonego cynamonu 3 jajka 2 jabłka Szczypta soli Olej(...)smażenia Cukier puder Racuchy drożdżowe z jabłkami na jogurcie Przygotowanie: Do miski rozkruszamy drożdże, które zasypujemy jedną łyżeczką cukru, razem mieszamy po czym pozostawiamy na dwie – trzy minuty, aż drożdże rozpłyną się i zaczną pracować. Do pracujących drożdży wlewamy cały jogurt naturalny, dodajemy trzy rozmącone jajka, odmierzoną ilość mąki pszennej, sól, resztę cukru oraz pół łyżeczki mielonego cynamonu. Z powyższych
Księga-SmakuStrucla ze śliwkami to klasyczny przepis znany od wieków. To pyszne ciasto jest zrobione ze słodkiego ciasta drożdżowego i wypełnione soczystymi, cierpkimi śliwkami. To idealny deser na zakończenie każdego posiłku lub jako popołudniowa przekąska. Niezależnie od tego, czy wolisz na ciepło, czy na zimno, strucla ze śliwkami z pewnością trafi na listę Twoich ulubionych ciast. Strucla ze śliwkami to niesamowicie(...)pyszny wypiek. Jest to ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców zawinięte w formie warkocza. Zapraszam Was po pyszny przepis i sposób wykonania krok po kroku. Ciasto na warkocz drożdżowy ze śliwkami niewiele różni się od przygotowania tradycyjnego ciasta drożdżowego. Uwielbiam tego typu ciasta, znikają u nas w tempie błyskawicznym. Najlepiej smakują jeszcze konsumowane na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Rogaliki drożdżowe z dżemem. Te delikatne rogaliki z ciasta drożdżowego wypełnione owocowym dżemem , rozpływają się dosłownie w ustach. Rogaliki drożdżowe smakuje super pysznie i są znakomitym słodkim smakołykiem na święta, przyjęcia urodzinowe a nawet bez okazji możesz je śmiało przygotować. Przyznam szczerze, że to moje pierwsze rogaliki drożdżowe i jestem z siebie taka dumna, że wyszły takie smaczne. Dzieci(...)dżem u mnie truskawkowy Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z dodatkiem erytrytolu i 2 łyżek mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Mąkę wsyp do miski dodaj jajka i wlej zaczyn drożdżowy, wsyp proszek do pieczenia, śmietanę, sól. Wymieszaj dokładnie. Na koniec dodaj rozpuszczone masło i wyrób ciasto. Zostaw do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto podziel na części i każdy kawałek rozwałkowuj
Zdrowy Styl JoannyRacuchy drożdżowe przygotowałam po raz pierwszy w swoim życiu, zawsze ich przygotowanie kojarzyło mi się z długim czasem oczekiwania. Faktycznie w przeciwieństwie do zwykłych racuchów, trzeba odczekać trochę najpierw na aktywację zaczynu, później na wyrośnięcie masy drożdżowej. Jednak podczas wyrastania ciasta możemy robić coś innego, pobawić się z dzieckiem lub nawet iść na spacer. Dlatego też przekonałam się to tego(...)przepisu. Według mnie racuszki drożdżowe są znacznie smaczniejsze od zwykłych racuchów, smakują zupełnie inaczej. Warto też jabłka pokroić w kostkę, zamiast ścierania na tarce – t0 daje o wiele lepszy efekt. Racuchy po usmażeniu smakują jak nadziane prażonym jabłkiem, pycha! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Racuszki drożdżowe z jabłkami 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Deser Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe
ProstePesto.plNajlepszy przepis na wilgotne ciasto drożdżowe z rabarbarem na dużą blachę. Proste w wykonaniu i nieziemsko pyszne. Tradycyjna drożdżówka, w której smak kwaśnego rabarbaru przełamuje słodycz ciasta. Idealne deser w sezonie wiosennym. To kolejny wypiek z rabarbarem w tygodniu. Dla mnie o tej porze nie ma lepszego ciasta niż z sezonowymi owocami 🙂 Wilgotna drożdżówka szybko znika z talerza. Polecam. Zrobiliście(...)średnicy minimum 26cm, a najlepiej 28-30cm. Zaczyn 40g świeżych drożdży (lub 20 – 25g suszonych) 50ml ciepłego mleka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Ciasto drożdżowe 3 szklanki mąki pszennej (510g) Typ 500 – 550 1 szklanka (250 ml) mleka ciepłego (temperatura lekko niższa niż nasze ciała, do 35st.C) 100g masła 4 żółtka 7 łyżek cukru (około
Ania gotujeJakoś nigdy nie przepadałam za ciastami drożdżowymi. Wolałam jakieś bardziej kombinowane ciasta, przekładane masami, warstwowe, albo serniki. Może to jednak była wina tego, że nigdy nie jadłam dobrego ciasta drożdżowego. Z uwagi na to, że za ciastem drożdżowym nie przepadałam, to również się nie porywałam za jego pieczenie. Ale jak wiadomo, smaki się zmieniają z biegiem lat. Poza tym zdarzają(...)się różne sytuacje, kiedy trzeba zmierzyć się z czymś nowym, również w kuchni. Dlatego też jakiś czas temu zaczęłam przygodę z ciastem drożdżowym. Pierwsze chyba na tapetę poszły pączki, potem drożdżówki, a później już samo poleciało. Teraz ciasto drożdżowe w różnej postaci gości na moim stole od czasu do czasu. Tym razem przygotowałam drożdżówkę z marmoladą. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Waniliowe ImprowizacjeDrożdżowe pierogi z kiełbasą i pieczarkami Lubicie pierogi? A próbowaliście kiedyś drożdżowych pierogów? Polecam Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Drożdżowe pierogi idealnie sprawdzą się na obiad, jak i przyjęcia. Można nadziać je dowolnym farszem. Ja dziś polecam wam drożdżowe pierogi z kiełbasą i pieczarkami. Do tego odrobina przypraw i oczywiście cebula do smaku. Wyszło przepysznie. W tym przepisie(...)miejsce? Wyroby są: wolne od GMO, gluteny i alergenów, dziczyzna z polskich lasów, świnki z certyfikowanej hodowli bez antybiotyków, same naturalne dodatki, wędzone naturalnym dymem Składniki: Ciasto na drożdżowe pierogi: 500 g mąki pszennej + do podsypania 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru mała szczypta soli 40 g miękkiego masła lub margaryny niepełna szklanka mleka 1 jajko M + 1 jajko
Słodkie okruszkijednak uniknąć smażonego i szukamy przekąsek w zdrowszej wersji, to również mamy szeroki wachlarz możliwości. Ja przedstawię poniżej 5 moich propozycji na dodatki do barszczu. 1. Paluchy lub warkocze drożdżowe To prosta przekąska, którą można przygotować z ciasta drożdżowego, takiego, z jakiego robi się pizzę. Ja zwykle robię z tego przepisu . Ciasto przygotowane w ten sposób dzielimy na wałeczki(...)uszek lub zostanie za dużo barszczu wigilijnego, bardzo polecam podać do barszczu właśnie fasolę jaś. Najlepiej taką świeżą, gotowaną, ale można też ostatecznie użyć tej z puszki. 3. Paszteciki drożdżowe lub z ciasta francuskiego Paszteciki drożdżowe to również popularna przekąska do barszczu. Ja od kilku lat przygotowuję je właśnie z farszem z soczewicy, według tego przepisu. Taki farsz można urozmaicić
WiszniówkaŚwięta już za niedługo, działacie? U mnie dzisiaj drożdżowe pierogi z kapustą. Pracuję do środy przed wigilią, więc muszę się sprężyć w weekend aby zdążyć ze wszystkim na czas. Najwięcej czasu zajmują mi pierogi z kapustą, więc gotuję je wcześniej i mrożę. Zostało mi trochę farszu z kapusty i grzybów, więc pomyślałam, że upiekę drożdżowe pierogi z kapustą. To danie(...)wiele nazw. Ja po prostu nazywam je drożdżowymi pierogami z kapustą. Uwielbiam farsz na pierogi. Zawsze przyrządzam go z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Lubię kiedy jest kwaśny, więc zbytnio nie płuczę kapusty. Wystarczy, że ją obgotuję i odcisnę z wody, dodam grzyby i cebulę, trochę przypraw i farsz jest gotowy. Ciasto drożdżowe na pierogi doprawiłam granulowaną solą i oregano
codojedzeniacynamonowe, obłędnie maślane i wspaniale puszyste. Lepiej być nie może. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU A dlaczego nietypowe ciasto? Tak jak pisałam w moim poradniku „Jak upiec idealne ciasto drożdżowe” , klasyczne ciasto drożdżowe powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję i być na tyle sprężyste, by odchodziło lekko od ręki i wracało do pierwotnego kształtu po naciśnięciu. To ciasto ma gładką(...)konsystencję, ale właściwie na tym koniec, jeśli mowa o tradycyjnym pojęciu idealnego ciasta drożdżowego. Tu mamy do czynienia z bardzo luźnym ciastem, które nie przestaje się kleić nawet po kilku minutach intensywnego wyrabiania. Gdy robiłam je pierwszy raz, byłam nieco przerażona, ale oparłam się pokusie dosypywania mąki. Przełożyłam taką klejącą się masę do miski nasmarowanej tłuszczem, przykryłam i zostawiłam
Na-talerzu.plCiasto drożdżowe z suszonymi owocami. Pyszne i złociste, delikatne w środku i bardzo owocowe ciasto drożdżowe – smakuję prawie jak babeczka . Ciasto idealnie smakuje gdy jest lekko ciepło z filiżanką ciepłej herbaty lub kawy. Jedzenie tego ciasta to czysta przyjemność. Ciasto drożdżowe pełne aromatycznych suszonych owoców i masła . Bardzo dobrze rośnie dzięki czemu po upieczeniu ciasto jest miękkie i puszyste. Jajka(...)ciasto. W formie pozostawiamy je na 30 minut. Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy ciasto przez 40 minut. W okresie jesienno – zimowym nie ma nic lepszego niż drożdżowe ciasto z suszonymi owocami . Ciasto pełne smacznych owoców , które smakiem przypominają ciasto drożdżowe naszych mam i babć. Idealny ciasto na Święta Bożego Narodzenia . CIASTO DROŻDŻOWE Z SUSZONYMI OWOCAMI! The post
Zdrowy Styl Joannytrzeba podgrzewać, ani dodatkowo doprawiać, tylko można bezpośrednio dodać ją do ciasta. To idealne rozwiązanie dla zabieganych, w wiecznym niedoczasie (jak ja ;)). POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Idealne ciasto drożdżowe Od kilku lat bardzo lubię eksperymentować z ciastem drożdżowym . Kombinuję z proporcjami, mąkami, dodawaniem jajek i żółtek. Mam kilka (albo i kilkadziesiąt) wniosków i obserwacji, które spisuję dla Was w przystępnej(...)formie małego przewodnika o tym, jak zrobić idealne ciasto drożdżowe. Zanim jednak przewodnik będzie dostępny na stronie (czuję się, jakbym spisywała Biblię – to potrwa), to chcę się z Wami podzielić najważniejszymi wskazówkami na temat przygotowania ciasta drożdżowego. Mąką . Pamiętajcie, by używać świeżej, najlepiej przesianej mąki. Typ mąki powinien być dostosowany do rodzaju ciasta. W tym przypadku, czyli do wypieków
Na-talerzu.plramach naszego słodkiego cyklu ” NA SŁODKO ZE SWEET DECOR „ nie było tu jeszcze nic drożdżowego. A jak wiecie ciasto drożdżowe kocham miłością bezgraniczną! Pora nadrobić więc zaległości! Dziś przygotowałam dla Was przepis na przepyszną 2-smakową i 2-kolorową drożdżówkę. Jej ozdobne zwinięcie sprawa, że zyskuje nowego charakteru! Wspaniale wygląda na stole i smakuje obłędnie! Lekka, puszysta, pachnąca(...)Koniecznie spróbujcie! Do wyrastania ciasta drożdżowego bardzo polecam Wam specjalną Misę na ciasto drożdżowe z ogrzewaczem. Dzięki szczelnemu wieku, oraz żelowemu ogrzewaczowi ciasto wyrośnie znacznie szybciej bez potrzeby pilnowania czasu, gdyż gdy ciasto będzie gotowe wieko wyraźnie się zaokrągli. Misę oraz stojak można myć w zmywarce, natomiast wieczko i żelowy ogrzewacz należy myć ręcznie. Zobaczcie jak łatwe jest jej użycie
Ostra na SłodkoChałki drożdżowe nazywane inaczej kukiełkami albo plecionkami. Słodkie drożdżówki z ciasta drożdżowego zaplecionego w charakterystyczny warkocz. Maślane, słodkie bułki oprószone kruszonką. Wspaniale smakują z masłem, miodem lub marmoladą i koniecznie ze szklanką ciepłego mleka albo kakao. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Słodka chałka z maślaną kruszonką 5 od 19 osób Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość(...)chałki Przygotowanie 20 min. Pieczenie 25 min. Kalorie 300 kcal Słodkie, drożdżowe chałki z maślaną kruszonką zaplecione w warkocze. Chałka drożdżowa z makiem i kruszonką, swojski wypiek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE NA CHAŁKĘ 200 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka 20 g świeżych drożdży 80 g masła roztopionego, ostudzonego 450 g mąki pszennej typ 450 2 jajka z chowu
ProstePesto.plDyniowo – cynamonowe brioszki, bułeczki drożdżowe z dodatkiem dyniowego puree, oprószone cynamonową maślaną kruszonką. Słynne słodkie bułeczki w jesiennej, dyniowej odsłonie. Znakomite na drugie śniadanie, popijane gorącym kakao lub kawą ze szczyptą cynamonu i innych korzennych przypraw. Brioszki zawierają mleko i rozpuszczone masło, drożdże sprawiają że podczas pieczenia mocno wyrastają. Są puszyste, wręcz pluszowe i pulchne. Delikatnie słodkie, szczególnie(...)sprawą cynamonowej, cukrowej kruszonki, która przyjemnie osładza wypiek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Brioszki drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem 5 od 15 osób Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Trudność: Łatwe Ilość 14 bułeczek Przygotowanie 20 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 170 kcal Cynamonowo dyniowe broszki. Słodkie bułeczki drożdżowe z puree dyniowym i cynamonem, okryte cynamonową kruszonką. Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 500 g mąki
ProstePesto.plPoniższy przepis na kruche rogaliki drożdżowe, to stary rodzinny przepis przekazywany w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Rogaliki są kruchutkie i pulchne, delikatnie rosną podczas pieczenia. Piekę je zawsze od święta, niekiedy z konfiturą różaną, dżemem morelowo – brzoskwiniowym lub konfiturą lub marmoladą pomarańczową. Natomiast rogaliki nadziewane powidłami śliwkowymi z kakao zaliczam do najpyszniejszych. Pieczenie drobnych rogalików z nadzieniem(...)różnorodnym i nierównym kształtem surowych rogalików, gdyż po upieczeniu nabiorą apetycznego wyglądu. Gdy jeszcze udekorujesz je cytrusowym lukrem, będą doskonałe, a co najważniejsze smakowite. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciastka Trudność: Średnie Ilość 65 rogalików Przygotowanie 1 godz. Pieczenie 15 min. Kalorie 300 kcal Domowe rogaliki krucho
ProstePesto.plŁódeczki bolognese (paszteciki drożdżowe z mięsem mielonym) Łódeczki bolognese to łatwe paszteciki drożdżowe z mięsem mielonym . Ciekawie prezentują się na stole, dlatego to świetna przekąska na ciepło na imprezę . Zobaczcie, jak w oryginalny sposób zawijać mięsne paszteciki z ciasta drożdżowego : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Domowe paszteciki z ciasta drożdżowego możecie upiec na drożdżach suchych lub świeżych(...)kształt łódeczek, ale tak naprawdę możecie zawinąć je podobnie jak tradycyjne lub w taki sposób, jaki najbardziej Wam odpowiada. Z ciasta możecie też uformować okrągłe, nadziewane bułeczki drożdżowe. Paszteciki drożdżowe z mięsem mielonym smakują dobrze na ciepło i w temperaturze pokojowej. Nie potrzeba do nich żadnych dodatków, ale można podać do nich ulubiony zimny sos, na przykład czosnkowy. Świetnie sprawdzają
Lekcje w kuchniCzas czytania: 2 min Drożdżowe brioszki z dżemem pomarańczowo-dyniowym i jabłkami, jedne z najsmaczniejszych bułek drożdżowych, jakie jadłam. Ciasto na brioszki jest bardzo puszyste, odpowiednio wilgotne i elastyczne. Pomysł na nadzienie przyszedł mi do głowy po przeszukaniu półek w spiżarni. Na pierwsze miejsce na półce wysuną się dżem z pomarańczy z dodatkiem dyni i imbiru , który ostatnio zrobiłam(...)lodówce przez noc, zanim zostanie upieczone. Do brioszek podaję dodatkowo porcję dżemu lub miodu . Drożdżówki naprawdę są pyszne, dla pięciu osób taka porcja ciasta, to zdecydowanie za mało. Print Drożdżowe brioszki .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne brioszki z fantastycznym nadzieniem. Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, jablka, pomarańcza Prep Time 40 minutes Cook
SprawdzonaKuchnia.plpotrójny warkocz okazałby się kłopotliwy, można zastosować prostszy sposób, wystarczy skręcić dwa rulony ciasta na wzór grubej liny i gotowe. Myślę, że poradzicie sobie z tym doskonale! Chałka drożdżowa [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki 600 g mąki pszennej 50 g cukru 190 ml mleka 20 g świeżych drożdży(...)już do zjedzenia chałki czy bułki. 🔄 Warianty Jeśli macie ochotę na wypróbowanie innych przepisów na chałki to znajdziecie je poniżej. Chałka Chałka z cukrem perlistym Krantz czekoladowy – ciasto drożdżowe 📖 Przepis Print Chałka drożdżowa .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosta chałka drożdżowa idealna na drugie śniadanie lub podwieczorek. Poniższy przepis jest na dwie spore chałki
SprawdzonaKuchnia.plNiemiec. Mnie najbardziej do gustu przypadły pierniki norymberskie, które Mama dostawała od monachijskiego Przyjaciela, zaś Bartek może jeść słodycze na kilogramy, więc nie ma swojego faworyta. Obojgu nam smakowała drożdżowa strucla bożonarodzeniowa Weihnachtsstollen , bogata w bakalie i z charakterystycznym marcepanowym środkiem. Ponieważ na naszym blogu znajdują się przepisy na potrawy z różnych stron świata, prezentujemy przepis na bożonarodzeniową struclę(...)zachodniej granicy. Guten Appetit. Składniki na drożdżową struclę bożonarodzeniową Ciasto drożdżowe: 350 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 100 ml mleka 125 g masła 50 g drobnego cukru 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8 g) 1 / 2 płaskiej łyżeczki cynamonu 2 łyżki rumu Bakalie: 50 g kandyzowanych skórek owocowych 50 g orzechów
niecodziennikparyCiasto drożdżowe z rodzynkami to zdecydowanie mój powrót do dzieciństwa. Cały dom pachniał ciepłem drożdżowego ciasta, a my nie mogliśmy znaleźć sobie miejsca czekając na pierwszy kawałek. Jeszcze gorące kroiliśmy podjadając wspólnie do kakao lub szklanki krowiego mleka, to były czasy! Pamiętam jak dziś każdą chwilę spędzoną z Babcią, która wkładała tyle serca i energii w domową kuchnię, że podziwiam(...)Zawsze kiedy czytam przepisy mojej Mamy widzę Babcię, która planując dania nigdy do nich nie zaglądała:) Robiła wszystko na oko, na wyczucie – i to było najlepsze! Każde ciasto drożdżowe, to z rodzynkami, z bakaliami wszelakimi, z owocami, kruszonką czy bez – zawsze będzie wspomnieniem tamtych wspaniałych, beztroskich przy Babci czasów. Polecam taki powrót do wspomnień i refleksji przy potrawach
Zasmakuj KuchniRogaliki z marcepanem półfrancuskie drożdżowe bez wyrastania z gotowych arkuszy ciasta francuskiego i drożdżowego Rogaliki z ciasta półfrancuskiego, szybkie w przygotowaniu, w sam raz dla niespodziewanych gości, proste dla każdego beztalencia kulinarnego, który tym przepisem może zabłysnąć wśród znajomych i rodziny! Wystarczą tylko 3 składniki do przygotowania tych rewelacyjnych rogalików: marcepan, oraz blaty gotowego ciasta francuskiego i drożdżowego tej samej(...)wielkości. Z obu tych ciast przygotujemy błyskawiczne ciasto półfrancuskie, które jest rewelacyjne do pasztecików i rogalików na słodko i słono. Tradycyjne ciasto półfrancuskie drożdżowe, nie jest trudne do przygotowania, ale jest bardzo czasochłonne, jest z dodatkiem środków spulchniających, w tym wypadku drożdży i wymaga kilkukrotnego składania z masłem, wałkowania oraz długiego chłodzenia. Ale ja mam dla Was dobrą wiadomość
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPlacek drożdżowy ze śliwkami - kuchnia podkarpacka Placek drożdżowy ze śliwkami według przepisu pań z Koła Gospodyń Wiejskich ze Świętoniowej wyróżnia się przygotowaniem owoców użytych w cieście. Umyte i pozbawione pestek śliwki najpierw piecze się w piekarniku, co sprawia, że nabierają one lekko karmelowego posmaku. Ciasto drożdżowe upieczone z takimi śliwkami i posypane kruszonką smakuje doskonale. Przepis pochodzi z publikacji(...)soli 3-4 łyżki bułki tartej 2 kg śliwek węgierek Posypka (kruszonka): 100 g masła 1 szklanka mąki 1-2 żółtka ½ opakowania cukru wanilinowego 50 g cukru kryształu Placek drożdżowy ze śliwkami - kuchnia podkarpacka Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i układamy je na blaszce skórką do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut. Składniki
Trzeci talerzucierane, które zawsze wychodzi. Pieczemy standardowo w foremce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 45 do 60 minut. Ciasto na każdą okazję Ucierane z owocami lata i kruszonką Ciasto drożdżowe Jak sama nazwa wskazuje jest to ciasto do którego przygotowania potrzebujemy naturalnego spulchniacza czyli drożdży. Ciasta drożdżowe są u nas bardzo popularne, pewnie większość z was jadła kiedyś drożdżówkę babci(...)Głównymi składnikami ciasta jest mąka, drożdże i płyn (najczęściej mleko). Ciasta drożdżowe są dość mocno pracochłonne ale efekty są pyszne. Pracochłonność polega głównie na tym, że ciasto potrzebuje czasu na “wyrastanie”, czyli powiększanie objętości. Obecnie drożdże prawdziwe można zastąpić granulowanymi, które podobno czas wyrastania skracają. Nie wiem tego, ponieważ nigdy nie testowałam. Wolałam korzystać z drożdży świeżych. Istnieją
Relaxtimezrobić racuchy drożdżowe Jak zrobić racuchy drożdżowe Do przygotowania racuchów potrzebne nam będą następujące składniki. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 1 jajko cukier waniliowy 1 łyżka cukru szczypta soli Składniki na rozczyn: 40 g drożdży ½ szklanki ciepłego mleka 2 łyżki maki 1 łyżka cukru Cukier puder do posypania oraz olej do smażenia Jak zrobić racuchy(...)drożdżowe Drożdże wcześniej wyjąć z lodówki oby nabrały temperatury pokojowej. Mąkę przesiać do dużej miski dodać, cukier i sól wszystko razem wymieszać. Przygotowanie rozczynu: Do kubka w kruszyć drożdże i dodać cukier i ½ szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać na gładka masę i odstawić na 10 minut aż rozczyn zacznie rosnąc i wypełni cały kubek. Jak zrobić racuchy
Podstawy GotowaniaWszelakie ciasta drożdżowe, zawijańce, drożdżówki, strucle ubóstwiam, mam do nich ogromny sentyment… Wszystko za sprawą mojej cudownej Babci, która piekła je praktycznie co weekend. I tak każda babska sobota pachniała ciepłem piekarnika oddającego niezapomniany zapach drożdżowego ciasta. Podłużne formy wypełnione pulchnym ciastem, obowiązkowo z rodzynkami i kruszonką znikały ciepłe w oka mgnieniu. Nikogo to nie dziwiło! Teraz, kiedy(...)pokruszonych w dłoni płatków migdałów Uwagi do przepisu: Składniki na ciasto mam w temp. pokojowej. Przepis jest na dwie keksówki o wyższych wymiarach 30 x 11 cm. Do ciast drożdżowych wybieram mąkę pszenną wrocławską lub poznańską, zawierają dużo glutenu idealnie nadając się do wypieków ciast drożdżowych. SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 100 g mąki 50 g zimnego masła 60 g cukru opcjonalnie
Zasmakuj KuchniWitam wszystkich cieplutko :) Uwielbiam piec ciasta drożdżowe. Wiele osób narzeka, że dużo pracy przy nich i nie zawsze się udają. Mam to szczęście, że uwielbiam wyrabiać ciasto drożdżowe i zawsze mi się udaje. Ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości i ciepła. W zagniataniu nie pomoże żaden robot kuchenny, musimy użyć własnych rąk i dać ciastu trochę własnego ciepła. Kocham zaskakiwać moją rodzinę(...)różnymi słodkościami, a oni odwdzięczają mi się zjadając wszystko do ostatniego okruszka. W tym roku na moim świątecznym stole na pewno znajdzie się taki drożdżowy zawijaniec z dużą ilością powidła śliwkowego, oczywiście powidło z domowej spiżarni i z dużą ilością pachnącego cynamonu. Wam również polecam to ciasto. Zanotujcie przepis i upieczcie na święta. Uwierzcie jest pyszne. Zachęcam do pieczenia
Izabelawkuchnidał się, „Byle tylko dobre ” No to żona musiała stanąć na wysokości zadania i upiec naprawdę przepyszne ciacho, które nie zniechęci męża do śliwek. Padło na ciasto drożdżowe, bo chyba ogólnie to do owoców, ciasta drożdżowe pasują najbardziej. Tak więc dzisiaj zapraszam na przepyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami. Nie wysycha, świetnie smakuje nawet 3 czy 4 dnia(...)pewno jeden z najlepszych przepisów na ciasto drożdżowe, tuż obok waszego ulubione na ciasto drożdżowe jak u babci Trochę bałam się, bo ciasto też miała smakować sąsiadka, która chyba lubi dość słodkie wypieki. Bałam się, bo ciasto w smaku nie jest bardzo słodkie. A dostałam od niej taką opinię :” WSPANIAŁE, cukru jest akurat” . Skoro dla nas, lubiących umiarkowanie
Mieszam w GarnkuZnajduję niesamowitą przyjemność we wspólnym biesiadowaniu. Dlatego lubią upiec dla współbiesiadników odrywane ciasto jak odrywane drożdżowe z cynamonem i śliwkami. Jedzenie jednoczy, wyzwala endorfiny, a nad stołem pełnym słodkości unosi się chmura szczęścia i radości. Coś takiego bym zaaplikowała polskim politykom, aby się pozbyli agresji, chamstwa i zwykłej głupoty. Odrywane drożdżowe z cynamonem i śliwkami to drożdżowe ciasto na niedzielę(...)zbiory obfitujące w śliwki , jabłka i brzoskwinie . Na blogu co i rusz pojawiają się przepisy na ciasta z owocami. W ten sposób celebruję lato i jego dary! Dziękuję uniwersum! Drożdżowe z cynamonem i śliwkami Składniki: na 16 porcji 500 g pszennej mąki tortowej 35 g świeżych drożdży 400 ml ciepłego mleka 80 g cukru 1 jajko + jajko do posmarowania
codojedzeniaMyślałam, że ciasto drożdżowe nie jest w stanie mnie już zaskoczyć, a tu… miła niespodzianka. Tak prostego, wręcz banalnego przepisu się nie spodziewałam. Kto ma problemy z drożdżowym plackiem, kto lubi drożdżowe, ale mu się nie chce robić, kto ma obawy, kto… ma chęć na naprawdę pyszny placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką, to powinien wypróbować właśnie ten przepis. Przekonajcie(...)minut (pieczemy do „suchego patyczka”). Upieczony placek zostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na 15 minut. Następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Lekko przestudzony oprószamy cukrem pudrem. Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką zachwycił mnie od przepisu po sam wypiek. Lubię piec ciasta drożdżowe i nawet długie wyrabianie nie jest w stanie mnie zniechęcić. Wprost przeciwnie, fascynuje mnie sposób przechodzenia
mojewypiekiinietylkoPaluchy drożdżowe to bardzo łatwe do samodzielnego zrobienia pieczywo na śniadanie. Paluchy po upieczeniu nie kruszą się, w środku są mięciutkie, a z wierzchu delikatnie chrupiące. Wypiek jest raczej śniadaniowy, niż deserowy, gdyż cukru w nim prawie się nie wyczuwa. Paluchy drożdżowe przypominają w smaku raczej bagietki lub rogale, z których robi się kanapki. Na pewno nie jest to typowe(...)maślane i słodkie ciasto drożdżowe. Szybko się je przygotowuje, a jeszcze szybciej znikają podane na śniadanie. Paluchy drożdżowe świetnie smakują upieczone bez dodatków, ale zachęcam do zrobienia ich z sezamem lub makiem. Mnie najbardziej posmakowały z sezamem i te najszybciej zniknęły. Domowe wypieki są najlepsze. W mroźne zimowe dni podczas pieczenia paluchów drożdżowych w mieszkaniu robi się przyjemnie
Kuchcik gotujeZapraszam po mój najlepszy przepis na paluszki z makiem . Chociaż to są bardziej paluchy drożdżowe chlebowe, ponieważ są większe i dłuższe niż typowe paluszki ze sklepu. Takie paluchy drożdżowe można przygotować na wiele sposobów. Najważniejsze jest dobre ciasto drożdżowe. Tutaj zdecydowanie polecam mój przepis na ciasto do pizzy . Z tego właśnie uniwersalnego ciasta drożdżowego wytrawnego wychodzą najlepsze na świecie paluchy(...)chlebowe. Te paluchy chlebowe przygotowałam z makiem. Możesz jednak śmiało zrobić paluchy drożdżowe z czosnkiem, paluchy drożdżowe z ziołami, czy też paluchy drożdżowe z kminkiem.. zależy na co masz właśnie ochotę. Kochani, takie paluchy zajadają nie tylko dzieciaki. Paluchy drożdżowe do piwa - to dopiero rozkosz.. spróbujcie
AniaGotuje.plOdrywane bułeczki drożdżowe z mięsem Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem. Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem, to przepis który powstał u nas w domu z potrzeby upieczenia czegoś, czegoś dobrego niekoniecznie słodkiego :) A że mięso w lodówce było, to szybko je zmieliłam i zrobiłam. Uwielbiam ciasto drożdżowe, jest proste i przyjemne w przygotowaniu. U mnie z tego przepisu wyszło około(...)niedużych bułeczek. Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem ciasto drożdżowe 0,5 kostki drożdży 2 jajka 1 szklanka mleka 1/2 kostki masła ( rozpuszczone w kąpieli wodnej ) 1 łyżeczka cukru 60 dkg mąki pszennej Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy cukier mieszamy i dodajemy 2 łyżki ciepłej wody wymieszanej z łyżką mleka i mąki
Kuchnia na wzgórzuCiasto drożdżowe z jagodami… Ciasto drożdżowe wydawało mi się najłatwiejsze do zrobienia… Złamałam rękę i to w dodatku prawą, a lewą niestety nie umiem władać. Wszystkie składniki na drożdżowe wrzuciłam do misy kuchennego asystenta, który potem wykonał resztę pracy. Teraz jak nigdy doceniam mój kuchenny sprzęt… 4 tygodnie w gipsie, a tu zaledwie minęło 6 dni. Powoli(...)wracam do codzienności, choć wszystko co robię wymaga dodatkowego czasu. Tak czy inaczej upiekłam drożdżowe z jagodami . Na szczęście się udało! Ciasto drożdżowe Składniki: 2 podłużne foremki 15 cm x 30 cm 500 g pszennej mąki 120 g cukru 25 g świeżych drożdży 60 g masła, miękkiego 200 ml mleka, lekko podgrzanego 1 cytryna, otarta skórka 2 żółtka szczypta soli
codojedzeniaDrożdżówka z kolorowymi i aromatycznymi owocami, którą pachnie cały dom ? Zdecydowanie jestem na tak ! Dlatego dziś zapraszam moich czytelników na puszyste i bardzo delikatne ciasto drożdżowe z owocami lata. Tak na prawdę możecie do jego przygotowania wykorzystać Wasze ulubione owoce. Ja wrzuciłam do niego co akurat zerwałam z krzaczka, ale tutaj kombinacje są dowolne. Wykorzystajcie(...)podpowie wyobraźnia ! Na blogu znajdziecie mnóstwo innych drożdżowo-owocowych inspiracji: Puchate ciasto z owocami Drożdżowe ciasto ze śliwkami Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami Drożdżowki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Jagodzianki do odrywania Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem Drożdżówki z owocami
Kulinarne przygody Gatitysię jeszcze pojawią wraz z plenerowym spędzaniem czasu. W takim przypadku na pewno dobrze będzie mieć pod ręką takie bułeczki :-) Przepis znalazłam tu , ale oczywiście poddałam go własnym modyfikacjom ;-) Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem i fetą DROŻDŻOWE BUŁECZKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ Na około 12 sztuk: 25 g drożdży 3,5 szklanki mąki pszennej(...)Drożdże kruszymy, dodajemy szczyptę cukru i 1 łyżkę mąki - zalewamy 1/2 szklanki ciepłej wody i mieszamy. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, oliwę z oliwek, rozczyn drożdżowy i połowę pozostałej ciepłej wody. Mieszamy do połączenia się składników a następnie wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste stopniowo dodajemy pozostałą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu gdy będzie
peggiwkuchniDzisiaj polecam wytrawne Muffiny drożdżowe faszerowane. Są bardzo podobne w przygotowaniu do bułek drożdżowych faszerowanych , cebularzy rolls , czy też do pizza rolls. Wytrawne babeczki są poręczne, można je zjeść na śniadanie, zabrać do pracy, czy na piknik. Są idealne do piwa. Zarówno na ciepło jak i na zimno smakują wyśmienicie. Z tego przepisu przygotowałam 6 dużych muffinów. W drożdżowym cieście(...)zrobiłam małe wgłębienie i tam nałożyłam farsz przygotowany z pieczarek, boczku, cebuli i żółtego sera.. Polecam też roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Muffiny drożdżowe faszerowane są smaczne i sycące, doskonale zastępują kanapki. Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej + odrobina do podsypania 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oliwy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzdjęciu: Oczy Carycy CIASTA I TORTY Apple bread Babka drożdżowa Babka kajmakowa Babka kawowa Babka pomarańczowa na białkach Babka z makiem na białkach Bananowiec bez pieczenia Biszkopt z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietaną Biszkopt z masą budyniowo-galaretkową z owocami Brazylianka Brownie piernikowe Chlebek bananowy Chlebek watykański - ciasto szczęścia Ciasto 3Bit Ciasto balowe Ciasto Bounty Ciasto(...)cappuccino Ciasto chałwowe Ciasto Cielaczek Ciasto Cygańskie ścieżki Ciasto czekoladowe Ciasto drożdżowe z ananasem Ciasto drożdżowe z kruszonką Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką Ciasto drożdżowe z rabarbarem Ciasto Gargamel Ciasto kakaowe ze śliwkami Ciasto Kruszynka / Niebo Ciasto kubusiowe Ciasto mandarynkowe Ciasto marchewkowe z kremem Ciasto maślankowe z czarną porzeczką Ciasto maślankowe z czerwonymi porzeczkami Ciasto maślankowe
Kuchnia domowa Anikuchni ciągle coś eksperymentuję łącze ulubione rzeczy ze sobą a, że ciasto drożdżowe często u mnie gości powstały w ten sposób bułki brudaski:) Nazwałam je brudaski bo zdarza się, że potrafią swoim nadzieniem pobrudzić naszą buzię ale rozkosz jedzenia ciepłej drożdżowej bułki z pysznym nadzieniem wynagradza nam to. Aby ciasto drożdżowe nam wyszło trzeba połączyć czas, cierpliwość odrobinę miłości(...)szczyptę ciepła. Jest wiele propozycji na ciasta drożdżowe i każde się sprawdza w innej postaci np. drożdżówki, bułki czy pizzy. A oto sprawca całego zamieszania :) SKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE ( z ciasta uzyskamy ok 16 bułek, jeżeli nie potrzebujemy taką ilość część cista zawsze możemy zamrozić i mieć skrócony czas przygotowania na inną okazję) - mąka pszenna - 750g - drożdże
Basia w kuchni