drożdżowe - 16813 przepisów (strona:42/1121)

Bułeczki drożdżowe z buraczkiem ćwikłowym 155

Ostatnie kilka dni upłynęło mi pod znakiem pieczenia. Robiłam ciasta na słodko jak i wypieki drożdżowe na wytrawnie. Bułeczki drożdżowe z buraczkiem ćwikłowym Jeśli chodzi o wytrawne wypieki, skoncentrowałam się na dwóch warzywach, których użyłam do pieczenia. Jednym z nich była dynia, drugim zaś buraczek ćwikłowy. Buraczek ćwikłowy znakomicie sprawdza się nie tylko w sałatkach ale także w drożdżowych wypiekach(...)właśnie. Skusiłam sie na bułeczki drożdżowe z dodatkiem buraczka i siemienia lnianego. Mimo, iż ciasto było na bazie drożdży, przygotowanie wszystkiego zajeło mi pewnie mniej niż godzinę, łącznie z czasem pieczenia. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne

mecooks
CIASTO DROŻDŻOWE NA JOGURCIE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 262

Jakoś tak, gdy nadejdzie wiosna "chodzą" za mną ciasta drożdżowe. Może to większa dostępność owoców, może panująca aura, sama nie wiem, wiem natomiast, że ciasta drożdżowe bywają wtedy dość często. Tym razem naszło mnie na ciasto drożdżowe, ale nie takie zwykłe, "chodziło" za mną ciasto drożdżowe na jogurcie. A skoro chodzi, to trzeba mu pomóc, wbiłam hasło, przeanalizowałam składniki pierwszego(...)przepisu  na jaki się natknęłam i tak oto powstało pyszne, delikatne, bardzo owocowe i długo pozostające wilgotne (co u drożdżowych ciast jest raczej rzadkością) ciacho. Zamieniłam tylko mąkę i skróciłam czas pieczenia. Wyszło cudne, bardzo godne polecenia. Wiem, że niektórzy obawiają się pieczenia ciast drożdżowych, nie wiem natomiast skąd biorą się te obawy, ciasta drożdżowe były pierwszymi jakie zaczęłam

Smaczne Zdrowe
Drożdżowa tarta z rabarbarem i jagodami 187

mojprzepisna.pl | Drożdżowa tara z rabarbarem i jagodami Sezon rabarbarowy rozpoczęty, również u nas w ogrodzie. Rabarbar obrodził hojnie, więc to dopiero początek przepisów z udziałem rabarbaru. Na początek klasyka gatunku, drożdżowe z rabarbarem. Trochę inne, bo mniej wilgotne niż reszta drożdżowych na blogu. U mnie ze względu na synka bez produktów mlecznych, wy natomiast możecie ich spokojnie użyć. Składniki(...)mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli nie, to dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąki, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego do 30 st. ( nie więcej niż

moj przepis na
Ślimaczki drożdżowe z twarogiem i rodzynkami 186

Drożdżówki pysznie nadziane Kocham miłością wielką wszystko co drożdżowe! Od czasu, jak przekonałam się jakiś czas temu do własnoręcznego wyrabiania tego rodzaju ciast, pokochałam ogromnie drożdżowe wypieki. Wbrew moim wcześniejszym obawom, jest to bardzo łatwy typ ciasta do przygotowania i nie sposób go zepsuć, jeśli tylko trzyma się przepisu.  Drożdżowe nie ma prawa nigdy się znudzić, jest przecież tyle(...)różnych wariacji jego nadziania i formowania, od bułeczek zaczynając, na plackach drożdżowych kończąc. Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi są rewelacyjną przekąską do zabrania w kieszeń do pracy na drugie śniadanie. Drożdżowy placek z owocami i kruszonką zaś wspaniale pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty. Poniżej kolejna wariacja w temacie moich wypieków drożdżowych . Mam nadzieję, że posmakuje :) Składniki

Grunt to przepis!
Klasyczne drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką 177

mojprzepisna.pl | Klasyczne drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką Najprostsze ciasto drożdżowe z owocami. Prościej się chyba nie da :). Puszyste, miękkie, wilgotne i lekko maślane, u nas w wersji mało słodkiej, bo taką lubimy najbardziej. Dla lubiących słodsze wypieki ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub dodać więcej cukru do drożdżowego. Faworyt mojego męża :). ps. a czy Wy wiecie że im mniej(...)drożdży w cieście drożdżowym i mniej cukru to ciasto dłużej pozostaje świeże i wilgotne? Składniki na dużą blachę 37 na 24 cm: 500 gr mąki pszennej tortowej 250 ml ciepłego mleka 10 gr drożdży świeżych 30-60 gr cukru trzcinowego lub zwykłego 3 małe jajka 50 gr rozpuszczonego masła w temp. pokojowej 700 gr owoców (u nas 450 gr rabarbaru

moj przepis na
O tym, jak baba zamieniła się w wielkanocnego gołębia. Colomba di Pasqua na trzy blogi - ciasto, które wie o wiośnie. 174

świąteczny stół. Wyjątkiem są oczywiście potrawy, które od pokoleń towarzyszą mojej Rodzinie i bez których po prostu nie wyobrażamy sobie świątecznego czasu.  Jedną z nich jest baba drożdżowa.  Pieczona w kamionkowej formie z kominkiem, tej samej, której jeszcze w zeszłym stuleciu używała moja Prababcia.  To forma na specjalne okazje, pielęgnowana i doglądana jak najcenniejsza porcelana.  Przez(...)foremkę na gołębicę. Tak, w tym roku baba zamieniła się w gołębicę.  Spisek przeciw królowej trwał dobrych kilka miesięcy podczas których z Atiną , Majaną i Margot knułyśmy plany drożdżowego podboju Wielkanocy. Teorii spiskowych było wiele, planów działania co najmniej kilka. Ostatecznie wsłuchując się w bezcenne rady Margot wybrałyśmy gołębicę, czyli Colomba di Pasqua , tradycyjną "babkę" drożdżową pieczoną we Włoszech

KUCHARNIA
Ślimaczki drożdżowe jak pizza – pyszne bułeczki 159

Ślimaczki drożdżowe jak pizza to bardzo smaczne wypieki, które można podać na imprezie czy wziąć ze sobą do pracy czy szkoły. Najlepiej smakują na ciepło, ale i na zimno nie są najgorsze. Można je podać z sosem czosnkowym, ketchupem czy sosem pomidorowym. Takie ślimaczki można nadziać dowolnym nadzieniem, które będzie zawierać wasze ulubione składniki. Jak dla mnie z salami, serem(...)żółtym, kukurydzą i oliwkami smakują wyśmienicie!   Składniki na ślimaczki drożdżowe jak pizza: Ciasto: 500 g mąki pszennej typ 650 250 ml wody opakowanie suchych drożdży (około 8 g) jajko rozmiar L 50 ml oleju płaska łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli   Farsz: 150 g sera żółtego 100 g salami mała puszka kukurydzy około 100 g oliwek zielonych około pół

e-PrzepisyKulinarne
Drożdżowa strucla z kakao i cynamonem 85

Bardzo smaczna zawijanka drożdżowa nadziewana cynamonem, ciemnym kakao i gorzką czekoladą. Drożdżowa strucla wychodzi puszysta i mięciutka, to wypiek który możesz zjeść w ramach słodkiego śniadania. Świeża drożdżówka pachnąca czekoladą i cynamonem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżowa zawijanka z nadzieniem czekoladowym i cynamonem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 2 duże strucle(...)Przygotowanie 20 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 290 kcal Drożdżówka z kakao i cynamonem wdzięcznie nazwana drożdżową struclą. Puszysta i miękka zawijanka z czekoladowym nadzieniem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ZACZYN DROŻDŻOWY 120 ml ciepłego mleka 40 g świeżych drożdży babuni 1 łyżeczka zwykłego cukru CIASTO DROŻDŻOWE 500 g mąki pszennej tortowej 100 g masła roztopionego, ostudzonego 2 całe jajka

ProstePesto.pl
Drożdżówka ze śliwkami pod kruszonką i lukrem 96

znalazł. To klasyka gatunku jesienną porą, kiedy śliwki węgierki są najsmaczniejsze. Do tego fura kruszonki i lukier, coby słodyczy nie było za mało. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Placek drożdżowy ze śliwkami węgierkami 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 12 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 290 kcal Placek drożdżowy(...)śliwkami węgierkami pod kruszonką i lukrem. Idealny jesienny przepis na drożdżówkę ze śliwkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka, nie gorącego 40 g drożdży babuni 4 łyżki zwykłego cukru 100 g masła roztopionego, wystudzonego 1 całe jajko 2 żółtka 1 szczypta soli 1 kg śliwek węgierek KRUSZONKA 70 g białego cukru

ProstePesto.pl
Zakręcone drożdżówki z twarożkiem i jagodami 94

jagodzianek z farszem zamkniętym w środku słodkiej bułeczki. Nie musisz dbać zbytnio o kształt zakręconych drożdżówek, po upieczeniu ładnie wyrosną i wszystkie niedociągnięcia się wyrównają. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżowe ślimaczki z białym serem i jagodami leśnymi 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość około 20 sztuk Przygotowanie 20 min. Pieczenie(...)Kalorie 250 kcal Zakręcone drożdżówki z nadzieniem z twarożku i jagód leśnych. Drożdżowe bułeczki z jagódkami, serem białym i lukrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 500 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków 7 g drożdży instant 100 g zwykłego cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli 1 jajko 250 ml ciepłego mleka 60 g masła roztopionego, ostudzonego

ProstePesto.pl
Babka wielkanocna 100

Polsce w XVII w. Od tego czasu ten dekoracyjny wypiek stał się obowiązkowym punktem Świąt Wielkanocnych. W zależności od regionu kraju, wypieka się różne baby – ucierane, piaskowe czy drożdżowe. Posypuje się je cukrem pudrem lub dekoruje lukrem. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU W moim domu od lat króluje klasyczna baba drożdżowa z rodzynkami, udekorowana solidną ilością lukru, skórką pomarańczową(...)wyjmiesz upieczoną babkę z formy, daj jej odpocząć po pieczeniu ok. 10-15 minut. Dopiero po tym czasie przełóż ją na kratkę. Jeśli nie piekłaś/piekłeś wcześniej ciasta drożdżowego, polecam Ci przeczytać mój poradnik o tym, jak upiec idealne ciasto drożdżowe . Babka wielkanocna – najważniejsze składniki Mąka . Do babki wielkanocnej najlepiej sprawdzi się mąka tortowa typ 450. Zazwyczaj

Na-talerzu.pl
Pączusie drożdżowe 984

przeszkodzie, żeby zajadać się nimi o każdej porze roku. Zazwyczaj smażymy pączki duże i z ulubionym nadzieniem (powidłami, dżemem lub ajerkoniakiem). Ja dzisiaj przygotowałam te słodkości w formie pączusiów drożdżowych, co nie znaczy, że są one mniej smaczne. Moje pączusie drożdżowe robi się z tych samych składników, co tradycyjne duże pączki. Są one tylko dużo mniejszych rozmiarów. Tak przygotowane pączusie(...)drożdżowe możemy również po usmażeniu nadziewać marmoladą lub powidłami, ale nam smakowały bez nadzienia. Ja z podanego przepisu usmażyłam około 30 pączusiów drożdżowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Pączusie drożdżowe: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 3 dag świeżych drożdży 3 żółtka 1 łyżka masła 3 płaskie łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka spirytusu 1 cukier wanilinowy

Danka Pichci
Ciasto drożdżowe z nutellą – wieniec drożdżowy z nutellą 112

Nasz ostatni hit, czyli Świąteczny wieniec drożdżowy z makiem i lukrem w ciągu ostatnich 3 tygodni piekłam już 7 razy (tak wszystkim smakuje). P onieważ po ostatnim pieczeniu wieńca zostały mi drożdże postanowiłam upiec chałkę, a że pod choinką znalazł się słoiczek nutelli, stwierdziłam, że wykorzystam go od razu i zamiast chałki zrobię kolejny wieniec, tym razem czekoladowy, czyli “ Wieniec(...)drożdżowy z Nutellą “. Do prezentowanej na zdjęciach wersji użyłam ok. 300 g nutelli, czyli prawie cały słoiczek. Ciasto wyszło “obłędnie” nutellowe, słodkie, że hej 🙂 Nawet były głosy, że jest za słodkie, ale mimo to, cały wieniec zniknął do rana 🙂 Jeśli jednak wolicie trochę mniej się “zasłodzić” dajcie kremu mniej, bardziej cieniutką warstwą i smarujcie mniej szczelnie. Jeśli lubicie ciasta drożdżowe

Moja Delicja
Makowiec 122

kryje się makowy przysmak, którego nie może zabraknąć na Bożonarodzeniowym stole! Tradycyjne polskie ciasto z dużą ilością nadzienia przygotowanego z mielonego maku i bakalii. To wszystko zawinięte jest, ciasto drożdżowe i to ciasto jest bardzo ważne! Ciasto powinno być delikatne, miękkie i puszyste i w tym przypadku właśnie takie jest!  Z podanego przepisu wyszły dwa olbrzymie makowce o długość(...)centymetrów. Z powodzeniem można przygotować cztery mniejsze makowce! Co zrobić, żeby makowiec nie pękał Pękające strucle makowe to najczęstszy problem przy wypiekaniu tego przysmaku. Makowiec to ciasto drożdżowe, a ciasto drożdżowe bardzo lubi rosnąć! Na ogół w cieście drożdżowym właśnie o to chodzi, żeby rosło jak najwyższe! W dzisiejszym przepisie musimy zapanować nad tym i nieco to ograniczyć. To jest

SprawdzonaKuchnia.pl