Ciasto drożdżowe jest jednym z moich ulubionych ciast. Długo zachowuje świeżość, jest zdrowe i można do niego dodawać przeróżne sezonowe owoce. Wypróbowałam więc kolejny owoc - tym razem borówkę amerykańską. Wyrosło rewelacyjnie! Smakowało jeszcze lepiej. Polecam! Składniki na ciasto: (forma z dziurką 26 cm) 250-300 g borówki amerykańskiej 4 szklanki mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 szklanka(...)góry. Pozostało już tylko posypać wszystko kruszonką. Wstawiłam ciasto do rozgrzanego piekarnika. Piekłam je w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Wyrosło jak szalone. Smacznego! Polecam inne ciasta drożdżowe CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM DROŻDŻOWA STRUCLA SEROWA DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM JAGODZIANKI
potrawyregionalneDrożdżowe rogaliki z dynią o nadzieniu orzechowo - dyniowym Drożdżowe, dyniowe rogaliki z nadzieniem orzechowo-dyniowym! Pysznie! Kochani, jestem przeszczęśliwa. Wymyśliłam sobie rogaliki takie puchate i puszyste z ciasta drożdżowego z dodatkiem puree z dyni pieczonej, z nadzieniem z dyni masła orzechowego. Wyszło tak pysznie, tak jak chciałam ;-). Ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni miało obłędny kolor, widzieliście zresztą już(...)Piękny słoneczny, pomarańczowy kolor. Nadzienie z pieczonej dyni, masła, i masła orzechowego, było strzałem w dziesiątkę. Polecam na jesienne poranki. Dobry humor gwarantowany! Dzień dobry! SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA ROGALIKI DYNIOWE: - 1 kg mąki pszennej tortowej - 4 żółtka - 3 białka - szklanka cukru - 1/2 szklanki mleka - kostka masła - 1/2 szklanki puree z dyni green - 1/2 łyżeczki cynamonu - paczka drożdży
SMYKWKUCHNIWielkanocna babka drożdżowa jest dla niektórych obowiązkowym ciastem na świątecznym stole. Przyznam, że u mnie w domu nigdy takiej babki nie było, królowały babki ucierane, ale w tym roku postanowiłam przekonać się, jak smakuje tradycyjna drożdżowa baba. Przepis skomponowałam po przejrzeniu chyba kilkudziesięciu innych, dopasowałam do swoich upodobań i powiem Wam, że efekt finalny bardzo przyjemnie mnie zaskoczył. Babka jest(...)owoców kandyzowanych, dość mocno słodka, ale ciasto świąteczne musi być bogate w smak i nie ma tutaj miejsca na odchudzone przepisy. Chociaż nie jestem wielbicielką rodzynek, w babce drożdżowej smakują one wyjątkowo dobrze, a wraz ze smakiem kandyzowanych owoców oraz aromatem wanilii, tworzą idealną całość. Babki drożdżowe zawierają w sobie dużo żółtek, masła oraz drożdży i to odróżnia je znacznie
Smakołyki Berenikizawiera śladowe ilości opium ;) Współcześnie uwielbiamy makowce ze względu na ich smak i nie jest nam potrzebna żadna dodatkowa filozofia :) Przypominam 10 przepisów na wspaniałe regionalne ciasta z makiem – drożdżowe, przekładane, zawijane i na kruchym spodzie. Są tu również ciasta, gdzie warstwa makowa łączona jest z orzechową, serową czy jabłkową. Jeśli tylko lubicie makowce, na pewno znajdziecie tu coś(...)dopełniają powidła śliwkowe, którymi przekłada się ciasto. Przepis pochodzi z Niebieszczan. https://trzecitalerz.blogspot.com/2021/04/czarny-makowiec-kuchnia-podkarpacka.html Drożdżówka z makiem i orzechami Przepis z Krzemienicy na drożdżówkę złożoną z 4 warstw ciasta drożdżowego, przełożonych makiem, orzechami i powidłami śliwkowymi. Drożdżówkę przekłada się przed upieczeniem, dzięki czemu ciasto jest wilgotne, ale też spójne. Jego największą zaletą jest jednak bogaty smak. https://trzecitalerz.blogspot.com/2017/10/drozdzowka-z-makiem-i-orzechami-kuchnia.html
Trzeci talerzCiasto drożdżowe – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Stare Sioło, gmina Oleszyce, powiat lubaczowski Ciasta drożdżowe pieczone w prostokątnych lub podłużnych blaszkach zwykle nazywane są drożdżówkami lub bułkami drożdżowymi. Niektóre z nich pełnią rolę ciasta do popołudniowej kawy, a inne kroi się na kromki, które posmarowane masłem lub dżemem podawane są na śniadanie albo kolację. Zależy to od konsystencji ciasta, która z kolei(...)bardziej rwące i mają większe pęcherzyki powietrza. Drożdżówki, do których dodano więcej tłuszczu, przypominają raczej babkę piaskową. Są bardziej kruche i wilgotne, co sprawia, że dłużej zachowują świeżość. Ciasto drożdżowe ze Starego Sioła to ta druga opcja. Na dodatek panie z tamtejszego Koła Gospodyń Wiejskich proponują przed upieczeniem posypać ciasto kruszonką i owocami, dzięki czemu drożdżówka po upieczeniu nie potrzebuje
Trzeci talerzBułeczki drożdżowe z makiem Drożdżówki to jedne z najpopularniejszych bułeczek. Dodatkowo można je zrobić w różnych wariantach, z rożnymi dodatkami. Agnieszka robiła już bułeczki drożdżowe z truskawkami, bułeczki drożdżowe z borówkami, bułeczki drożdżowe ze śliwkami, bułeczki drożdżowe z jabłkami, i jagodzianki. Dziś przyszedł czas na bułeczki drożdżowe(...)modelowaniem... Zapraszamy na przepis na drożdżówki z makiem. Mariusz i Agnieszka Link do filmu z przepisem Przepis na BUŁECZKI DROŻDŻOWE z MAKIEM - Mini MAKOWIEC - Domowe drożdżówki z makiem-410 Składniki: masa makowa (w linku przepis jak zrobić:... 450g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630) 20g drożdży 3 łyżki
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemój smak z dzieciństwa. Kojarzą mi się z beztroskim czasem w świątecznej atmosferze. Paszteciki najlepiej smakują mi oczywiście do barszczu czerwonego. Zobacz jak krok po kroku zrobić paszteciki drożdżowe z pieczarkami . Paszteciki wykonasz w 2 godziny. Potrawę upieczesz w 30 minut . Paszteciki z pieczarkami – składniki: Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: kcal w 100 g. Dieta wegetariańska. Wszystkie składniki(...)powinny być w temperaturze pokojowej . Z podanych składników otrzymasz około 20 – 25 bułeczek . Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 200 ml ciepłego mleka (4/5 szklanki) 30 g świeżych drożdży (12 g drożdży instant) 65 g masła 82 % extra (około 1/3 kostki) 2 jajka (rozmiar L w temperaturze pokojowej ) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 800 g pieczarek
Ania gotujeStrucla z masą orzechową to nic innego jak proste ciasto drożdżowe przełożone masą orzechową. Z jednej strony wielu osobom ten wypiek kojarzy się ze świętami. Dla mnie jest to ciasto na każdą okazję. Uwielbiam wypieki drożdżowe, a już zwłaszcza kiedy są one totalnie świeże. A do tego uwielbiam orzechy. I od zawsze marzyło mi się zrobić coś z tą masą(...)Wydawało mi się, że jest jej dość sporo, a nawet za dużo. A jednak zapomniałam, że ciasto drożdżowe podczas pieczenia też jeszcze zwiększa objętość. Więc spokojnie mogłoby być tej masy jeszcze więcej Strucla z masą orzechową, przepis na jedną większą i jedną mniejszą keksówkę (lub dwie średnie) Ciasto drożdżowe: 380 g mąki 150 ml mleka 25 g świeżych drożdży
Relaxtimepiekarniku. W takiej wersji najbardziej mi smakują . Składniki i sposób wyrabiania ciasta na węgierski placek jest identyczny zarówno w wersji smażonej jak i pieczonej. Wystarczy wyrobić ciasto drożdżowe z ogólnodostępnych składników: mąki, mleka, ugotowanych ziemniaków, oleju, soli, cukru oraz drożdży. Następnie trzeba uformować placki z wyrośniętego ciasta drożdżowego i piec w piekarniku na rumiano. Aby zjeść oryginalnego langosza, nie musisz(...)pomocą praski lub widelca. Następnie odstawiam do ostudzenia i dodatkowo chłodzę w lodówce . Idealnie sprawdzą się ziemniaki z wczorajszego obiadu, przechowywane w lodówce. Krok 2. Przygotowuję rozczyn drożdżowy Do miski wlewam pół szklanki ciepłego mleka (125 ml o temperaturze około 30 – 35 stopni C). Wkruszam drożdże i posypuję 3 łyżkami cukru oraz 2 łyżkami mąki (odebranych z odmierzonych
Ania gotujePoznaj sprawdzony przepis na węgierskie langosze, czyli drożdżowy placek z ugotowanymi ziemniakami. Potrawa jest bardzo prosta i szybka w zrobieniu. Sprawdź z czym podawać oryginalne, węgierskie placki. Jestem pewna, że langosze skradną nie jedno podniebienie. Langosze to węgierskie danie (Langos), gdzie lang oznacza płomień . Kiedyś langosze wypiekane były przy tlących się płomieniach w piecach chlebowych, po wypieczeniu chlebów. Dziś najczęściej(...)głębokim oleju. Chociaż mi najbardziej smakują pieczone w piekarniku. Langosze zrobisz z kilku ogólnodostępnych składników : mąki, ugotowanych ziemniaków, mleka, oleju, soli, cukru i drożdży. Z ciasta formuje się placki drożdżowe, które następnie smaży na głębokim tłuszczu. Jest też dietetyczna wersja pieczona w piekarniku. Aby zjeść pysznego i oryginalnego langosza, nie trzeba jechać do Węgier. Wystarczy skorzystać z poniższego przepisu. Langosze
Ania gotujeProste domowe ciasto drożdżowe, które świetnie smakuje w towarzystwie kawy, herbaty lub kakao. Puszyste, mięciutkie, lekko słodkie. Jest to ciasto drożdżowe bez jajek i mleka , ale niczego mu nie brakuje! Idealnie nadaje się dla alergików, jak i wegan. Proste ciasto drożdżowe bez jajek i mleka Do mojego ciasta dodałem dropsy gorzkiej czekolady oraz kandyzowane owoce – są one w środku(...)Ciebie i od tego co lubisz. Świetnie będą pasowały tutaj rodzynki, posiekane suszone morele, kandyzowana skórka z pomarańczy, suszona żurawina, orzechy… Możliwości jest naprawdę wiele. Gotowe, przestygnięte ciasto drożdżowe polałem lukrem, posypałem kandyzowanymi owocami i posiekanymi orzechami. Takie udekorowanie ciasta serdecznie Ci polecam. Jeśli chcesz, możesz również zrobić kruszonkę -> Zobacz jak zrobić kruszonkę do ciasta . Posyp nią wyrośnięte
BlendmanBabka drożdżowa tradycyjna – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: gmina Kolbuszowa, powiat kolbuszowski Ciasto drożdżowe przygotowywane przez lasowiackie gospodynie zgodnie z tradycją i lokalnymi przesądami wyrabiano tyle razy, ile jest dni w roku. Z kolei tyle razy, ile jest pór roku, ciasto musiało wyrastać – najpierw jako zaczyn, następnie wyrobione ciasto wyrastało w dzieży, kolejny raz w formie, a czwarty i ostatni(...)udany i smaczny wypiek bez zakalca. Te i inne sekrety lasowiackich gospodyń od lat na warsztatach kulinarnych i w lokalnej prasie przekazuje Pani Janina Olszowy. Dzisiaj proponuję Wam babkę drożdżową według je przepisu, który pochodzi z „Ziemi Kolbuszowskiej” nr 3/198. Babka jest puszysta, lekka, idealnie słodka, z lekkim posmakiem cytrusowym. Jeśli nie zapomnicie o rytuale wyrabiania i wyrastania ciasta będziecie
Trzeci talerzadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chałka – przepis | Ksiega-Smaku.pl Przepis na bardzo puszystą, maślaną i niesamowicie smaczną chałkę drożdżową posypaną z wierzchu słodziutką, lekko zrumienioną kruszonką. Z poniższego przepisu wychodzą dwie średniej wielkości chałki, które zapewniam błyskawicznie znikną z talerzy. Smacznego Chałka – przepis Składniki na 2 średniej wielkości chałki 250ml mleka 600g mąki pszennej 20g drożdży 1 jajko 60g cukru(...)zasypujemy jedną łyżeczką cukru, czekamy minutę aż zaczną się rozpływać po czym wlewamy 4 łyżki mleka i wsypujemy łyżkę mąki, wszystko mieszamy i zostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować. Do rozczynu wlewamy resztę mleka i rozmącone jajko, wsypujemy cukier oraz sól, dodajemy również mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto drożdżowe. W trakcie wyrabiania, po wymieszaniu wszystkich składników wlewamy
Księga-Smaku