drożdżowe - 16813 przepisów (strona:58/1121)

Domowe Rogaliki Drożdżowe z Marmoladą - Najlepsze 411

Rogaliki drożd żowe to klasyka wśród domowych łakoci . Pyszne, rozpływające się w ustach drożdżowe rogale , których serce tworzy nadzienie z aromatycznej konfitury , a z wierzchu finezyjnie spływa połyskujący lukier to prawdziwa rozkosz podniebienia ukryta w postaci tradycyjnych i prostych w przygotowaniu rogalików. Najlepsze Domowe Rogaliki Drożdżowe - Składniki: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 4 żółtka(...)drożdży pół łyżeczki soli ok. 250 g konfitury lub marmolady (najlepie j z róży) Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody Najlepsze Domowe Rogaliki Drożdżowe - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało

Słodka Strona
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 297

Ciasto drożdżowe ze śliwkami to ciasto, które nieodłącznie kojarzy mi się z babcią i dzieciństwem. Przez lata próbowałam doścignąć babcinego ideału, bezskutecznie. Zniechęciło mnie to na długo, a późniejsze doświadczenia z pieczeniem raczej entuzjazmu nie wzbudzały. Potem, w wyniku pewnych zawirowań życiowych, los postawił na mojej drodze różne kuchnie i różnych szefów kuchni. To nauczyło mnie, żeby się nie bać(...)psuć, przypalać, próbować, szukać i ciągle się uczyć. Więc powoli uczę się piec. Ciasto drożdżowe ze śliwkami przeszło najcięższą próbę – babcię. I wiecie co? Udało się! Babcia długo próbowała, wąchała, oglądała i wreszcie wydała wyrok: mogę piec! Pozwólcie, że przedstawię najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami, które zamiast kruszonki ma płatki migdałowe i brązowy cukier. Spróbujcie i wierzcie mi, że wyjdzie

ladykitchen
Proste ciasto drożdżowe z owocami 151

lubi ciasta drożdżowego z owocami? Pachnie latem nieziemsko. Dodatkowo ciasto drożdżowe z tego przepisu jest niezwykle proste do wykonania i nie wysycha szybko. Ciasto jest mięciutkie i aromatyczne nawet dwa dni po wypieku. Jeśli do tej pory baliście się ciasta drożdżowego, spróbujcie koniecznie ten przepis. Ciasto nie wymaga zbyt długiego wyrabiania a jego smak wynagrodzi Wam wszelkie obawy. Ciasto dobrze(...)wyrasta w czasie pieczenia. Może nie wygląda na zdjęciach na super wyrośnięte, ale z tej w sumie niewielkiej porcji ciasta piekłam dwie blaszki. Ciasto drożdżowe możecie wykonać z dowolnymi owocami. Ja użyłam mieszanki jeżyn, malin, borówek i jagód, bo akurat takie owoce miałam pod ręką. To od Was zależy, ile owoców dodacie. Im więcej, tym smak ciasta jest lepszy. Uwalniający

Mieszam w Garnku
Bułki pszenno-żytnie z parówką i farszem pieczarkowo-paprykowym 312

Pożywna doza nadzianego szczęścia drożdżowego :) Gdy coś mi 1). bardzo smakuje , 2). dobrze wychodzi i 3). trafia również w gusta Pana Męża - robię taki specjał często i regularnie. Wszystkie te 3 warunki spełniają drożdżowe bułki nadziewane na wytrawno . Żongluję tu tylko sposobem przygotowania ciasta drożdżowego oraz różnorodnością nadzienia. Do tej pory były już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki(...)parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni Dziś z kolei prezentuję drożdżowe bułki z mieszaniny mąk pszennej i żytniej , nadziane aromatycznym farszem pieczarkowo-paprykowym z dodatkiem suszonych pomidorów . Wyrazistości dodaje im sos ostry kebab-gyros firmy FOLWARK , którego użyłam do doprawienia całości. A wszystko

Grunt to przepis!
Różane babeczki drożdżowe na Wielkanoc! 177

Dzisiejszy dzień upłynął mi słodko i różowo. Przygotowałam przepyszne i puchate babki drożdżowe z nadzieniem z płatków róży. Zapach zdecydowanie obłędny, dawka aromatów, koloru i smaku. Zdecydowanie musicie je zrobić na świąteczny stół. Babeczki przygotowałam z ciasta drożdżowego, oblałam obficie lukrem i posypałam zbożowymi kuleczkami.  Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii. Do nadziewania babeczek użyłam konfitury "Płatki róż", po odkręceniu(...)słoiczka zapach Was zachwyci a smak zadowoli! Polecam kochani serdecznie! To zdecydowanie must have! Przygotowanie ciasta drożdżowego. SKŁADNIKI NA BABECZKI DROŻDŻOWE: - 1 kg mąki - kostka margaryny - 6 jaj - 3/4 szklanki mleka 3,2% - niepełna szklanka cukru - paczka drożdży świeżych - woda różana (do kupienia w sklepach z kuchnią arabską) Do dużej miski wsyp mąkę, zrób sporą dziurkę. W kubeczku rozpuść drożdżowe

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe kwiatuszki 135

Kiedyś dawno temu nie piekłam nic drożdżowego, po prostu jakoś nie umiałam chyba współpracować z drożdżami..i wtedy koleżanka przekonała mnie , że wyrobienie itd ciasta drożdżowego nie jest takie trudne...i to w sumie dzięki niej nauczyłam się i polubiłam ciasto drożdżowe i to dla niej dedykuję moje drożdżowe kwiatuszki...Muszę też się  przyznać, że teraz wolę zrobić jakieś(...)ciasto drożdżowe niż inne..podczas wyrabiania ciasta można pozbyć się złych emocji haha ..Z takiego drożdżowego ciasta można zrobić różnego rodzaju bułeczki itp..ja tym razem zrobiłam kwiatuszki..Jakiś czas temu robiłam odrywane pizzerinki  i tak pomyślałam, żeby zrobić coś podobnego, ale na słodko...no i zrobiłam takie mini bułeczki w kształcie kwiatuszków..polecam wypróbujcie..taki kwiatuszek nawet

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki Drożdżowe "Stokrotka" 154

słońce już takie prawie wiosenne, a ja? Nie umiałam dziś wyjść z kuchni. A to kajzerki ,a to obiad, a to syrop, a to może jeszcze słodkie drożdżowe.  Na słodkim drożdżowym się tu zatrzymam. Taki kwiatek, kiedyś często widywałam taki w sklepie. Takie bułeczki do odrywania, idealne do szklanki mleka, idealne by je przeciąć i posmarować masłem, albo dodatkową(...)dżemu. Jak ciasto rosło, na chwilę wpadł do domu mój syn i tylko rzucił przez ramię "Mamo, tylko nie żałuj kruszonki". No starałam się nie żałować :) Jak dokładnie wyrabiam drożdżowe pokazałam kiedyś na kilku filmikach, które możecie obejrzeć w poście  Jak zrobić ciasto drożdżowe . wiem, że wielu z Was te filmiki pomogły i od tamtego czasu drożdżowe przestało być

Blondynka Gotuje
Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami 243

mojprzepisna.pl | Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami Naszło mnie na drożdżówki z makiem, a że czasu mam ostatnio trochę mniej, to zrobiłam szybszą wersję, czyli nie paręnaście drożdżóweczek, tylko jedną mega wielką drożdżówkę z makiem i orzechami. Ciekawa jestem czy moim chłopakom posmakuje, bo dla mnie jest świetna. Mak jest mięciutki i jest go dużo. Drożdżówka jest wilgotna, mięciutka, naładowana(...)zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem, jeżeli był nie mielony. Smacznego! Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami listonic

moj przepis na
CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ 2929

Ciasto drożdżowe jest nieśmiertelne. Nawet jeśli się zeschnie to można go podpiec w tosterze  i zjeść np. z masłem i dżemem;-) Ja zrobiłam je w dużej blasze ( i na taką podaję składniki ). Można je zmniejszyć jeśli nie chcecie go aż tak dużo. Zapraszam również na inne drożdżowe ciasta CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ CIASTO(...)DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI   STRUCLĘ SEROWĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM Składniki: 1 kg. mąki 10 dkg drożdży 4 jaja 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru (można więcej jak wolicie słodsze) 1 kostka margaryny zapach np.pomarańczowy rodzynki (opcjonalnie) ja nie dodałam cukier wanilinowy Składniki na kruszonkę: 35 g masła 1/4 szklanki cukru 3-4 łyżki mąki Rozkruszyłam drożdże i zalałam

potrawyregionalne
Ciasto drożdżowe cynamonowe 158

Nadeszły chłody a deszczowa pogoda coraz bardziej nam doskwiera. Dlatego też nadszedł czas trochę sobie dogodzić. Zacznijmy kolejny tydzień przyjemnym akcentem - ciastem drożdżowym z cynamonem. Zrobimy je jednego wieczoru a rozkoszować się nim będziemy przez kolejnych kilka zajadając je do kawy lub kakao. Ciasto drożdżowe cynamonowe Składniki na ciasto: 500 gram mąki (pół na pół pszennej i żytniej razowej(...)gram świeżych drożdży 1 jajko, 1 żółtko 60 gram cukru szklanka ciepłego mleka 50 gram mleka w proszku 50 ml oleju 3 łyżki brązowego cukru Ciasto drożdżowe cynamonowe Składniki na sos cynamonowy: 100 gram masła 100 gram cukru 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mleka w proszku 1 jajko Ciasto drożdżowe cynamonowe Składniki na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki

Pyza i Surówka
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 139

Placek drożdżowy ze śliwkami to jeden z moich ulubionych. Ciasto drożdżowe ze śliwkami- lekkie, ale wilgotne, nie przesuszone i nieprzerośnięte, ekstremalnie chrupka kruszonka pachnąca masłem. I dojrzałe śliwki. To wszystko czego trzeba do prawdziwego placka drożdżowego ze śliwkami.   Składniki: zaczyn 35 dkg świeżych drożdży (przepraszam, ale nie używam suszonych, drożdże to drożdże i muszą być świeże, nic nie zastąpi(...)rozdrabnianie na kawałki; jeśli lubicie bardzo drobną kruszonkę, zmniejszcie ilość masła). Gdy ciasto wyrośnie przygotujcie blachę ok. 40×30, wyłożyć papierem do pieczenia lub grubo wysmarować masłem. Ciasto drożdżowe rozłożyć na blasze. Na ciasto wyłożyć śliwki i posypać kruszonką. Piekarnik lekko rozgrzać (do ok. 100-110 stopni), wstawić ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez około

Pociąg Do Kuchni
Bułki drożdżowe na serwatce z nasionami chia 164

trzeba przekonywać o wyższości domowego pieczywa nad kupnym. Zapach roznoszący się po domu podczas pieczenia jest bezcenny i na długo pozostaje nie tylko w pamięci. Tym razem upiekłam bułki drożdżowe na serwatce z nasionami chia (szałwii hiszpańskiej). Serwatka została po zrobieniu twarogu i nadaje się idealnie do ciast drożdżowych. Aby podnieść walory wypieku posypałam je nasionami chia , o których warto(...)ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy nasionami chia. Wstawiamy do piekarniku nagrzanego do 180°C na 20 minut. Studzimy na kratce. Bułki drożdżowe na serwatce z nasionami chia wyszły bardzo puszyste i lekkie. Były tak samo miękkie i delikatne po upieczeniu, jak i na drugi dzień. Proporcje podałam na 5 szklanek mąki, jednak

mojewypiekiinietylko
Wielkanocna baba drożdżowa szafranowa 178

Obłędnie żółciutka w środku. Na zewnątrz lekko pomarańczowa. A wszystko to za sprawą szafranu i dużej ilości żółtek. Do tego delikatna w smaku, puszysta i delikatnie maślana. Wielkanocna baba drożdżowa szafranowa – świetna na nadchodzące święta. Składniki: 400 g mąki pszennej szczypta szafranu (dałam 0.5 g, ale spokojnie możecie dać dwa razy mniej) 30 ml wódki 100 g świeżych drożdży(...)Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Wsypać mąkę, wlać wyrośnięty zaczyn z drożdży. Wyrabiać ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 15 minut. Wyrabiając dalej, stopniowo wlewać ostudzone, ale lekko ciepłe masło. Następnie dodać wódkę z szafranem (wymieszać przed wlaniem) oraz rodzynki. Wyrabiać kolejne 15 minut, aż ciasto będzie

Moja Delicja
Ciasto drożdżowe z kruszonką 149

trochę sentyment do tego przepisu, bo to pierwsze ciasto drożdżowe jakie w życiu upiekłam :) Byłam wtedy jeszcze można powiedzieć dzieckiem, a przepis przyniosła moja mama od cioci (moja mama przeciwniczka ciast drożdżowych :)   No i mama powiedziała wtedy, że ona nie będzie tego piekła, ale jeśli chce to mogę spróbować. Kiedyś piekłam je często, potem próbowałam nowych rzeczy, a ostatnio(...)wszystko wychodzi idealnie. Często się coś nie udaje, zwłaszcza gdy się chce, by wyszło. Najważniejsze, by się nie poddawać i pichcić dalej :) PS. Jak już przy którymś takim drożdżowym cieście pisałam, dla jednych to ciasto, dla innych kołacz/ kołocz, a jeszcze dla innych placek. To już zależy od regionu w jakim ktoś mieszka. Ciasto drożdżowe: 5 dag drożdży (+1 łyżeczka

Smakowy Raj
Bułeczki drożdżowe na maślance 137

jeden, od bardzo dawna, wypróbowany i zmodyfikowany przepis na wypieki drożdżowe. Piekę z niego bułki, rogaliki, chałki… i nie tylko. Czasem jednak przychodzi pora, aby przetestować coś nowego. Pomogła mi w tym Edytka w kuchni i upiekłam bułeczki drożdżowe na maślance. U niej – z makiem, u mnie – z kruszonką migdałową . Składniki podaję za autorką, ja ilość zwiększyłam(...)zagniatamy (ciasto się odgazuje) i formujemy bułeczki. No i teraz będzie najciekawsze. Na moim profilu na FB udostępniłam bardzo interesujący filmik o tym, jak można uformować różne kształty wypieków drożdżowych. Zachęcona tym postanowiłam spróbować. Niestety, moja „przygoda” zakończyła się tylko na próbie. Ciasto przygotowane na filmie jest zupełnie z innej bajki – elastyczne i twarde. Moje – delikatne. Już przy pierwszej próbie

mojewypiekiinietylko