drożdżowe - 16813 przepisów (strona:52/1121)

Drożdżowe zajączki świąteczne, pyszne i puszyste 115

czasie adwentu wiadomo, obowiązkowym wypiekiem są pierniczki. Ale co piec w okresie Wielkiego Postu? Dziś padło na te drożdżowe zajączki. Idealny wypiek na czas oczekiwania na Święta. Od kilku lat widziałam w necie te wesołe supełki drożdżowe, przypominające zajączki, z uroczymi ogonkami. U mnie w wersji bardzo podstawowej, bo same drożdżowe zajączki możecie ozdobić dowolnymi dodatkami jak grupy cukier, bakalie(...)bułeczki maślane, ale są zdecydowanie mniej słodkie, bo w samym cieśnie nie ma zbyt dużej ilości cukru, na wierzchu nie ma też słodkiej kruszonki. W oryginalnym przepisie , na wierzchu drożdżowe zajączki posypane są grubym cukrem. Ja jednak zrobiłam takie zajączki minimalistyczne Dałam też do środka mnie cukru niż w oryginalnej wersji. Bułeczki ładnie wyrastają, są puszyste i panu mężowi

Mieszam w Garnku
Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach bez mleka 91

mojprzepisna.pl | Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach Mam dla Was przepyszne, wilgotne, mięciutkie babeczki drożdżowe, żółciutkie, z dużą ilością żółtek, całkowicie bez białek oraz bez mleka i jego przetworów . Z truskawkami i kruszonką. Must have w sezonie truskawkowym. Składniki na 15 małych babeczek: 250 g mąki chlebowej 1/2 szklanki mleka u mnie sojowe 1/4 szklanki oleju 20 g świeżych drożdży(...)mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli nie, to dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąkę, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego do 30 st. ( nie więcej niż

moj przepis na
Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach bez mleka 96

mojprzepisna.pl | Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach Mam dla Was przepyszne, wilgotne, mięciutkie babeczki drożdżowe, żółciutkie, z dużą ilością żółtek, całkowicie bez białek oraz bez mleka i jego przetworów . Z truskawkami i kruszonką. Must have w sezonie truskawkowym. Składniki na 15 małych babeczek: 250 g mąki chlebowej 1/2 szklanki mleka u mnie sojowe 1/4 szklanki oleju 20 g świeżych drożdży(...)mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli nie, to dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąkę, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego do 30 st. ( nie więcej niż

moj przepis na
Pączki na maślance 104

pączki na maślance z niewielką ilością cukru. Sprawdzony przepis na puszyste pączki maślankowe z dżemem.  Idealny słodki zestaw na tłusty czwartek. Tradycyjne mięciutkie  pączki smażone na smalcu. Drożdżowe pączki z niewielką ilością cukru, aby później móc je kosztować z pysznym dżemem. Przywykliśmy że maślanka, kefir, jogurt czy zsiadłe mleko wykorzystuje się do wypieków na sodzie. Jednak maślanka świetnie(...)zastępuje mleko i sprawdza także w drożdżowych wypiekach. Takie maślankowe pączki mogą być tradycyjne duże, a także mini pączki, małe pączusie czy też pączki z piekarnika. A także jako racuchy drożdżowe z patelni. Jak zrobić pączki maślankowe? Jak smażyć pączki z maślanką? Pączki na maślance jak zrobić? Pączki na maślance jak każde drożdżowe ciasto wymagają odpowiedniej temperatury. Maślanka, jajka, mąka

Dieta moja pasja
Drożdżowe chlebki ziemniaczane z boczkiem 103

Drożdżowe chlebki ziemniaczane z boczkiem są puszyste i mięciutkie, nawet na drugi dzień. Świetnie sprawdzą się na śniadanie lub kolację. Można podać je z sosem czosnkowym lub z jakimś dipem, czy hummusem, albo przekroić na pół, posmarować masłem i przełożyć serem czy warzywami. Sprawdzą się też doskonale jako dodatek do zupy, np. cebulowej czy grillowanego mięsa. Składniki na drożdżowe chlebki(...)minut, aby lekko podrosły. Chlebki można posmarować mlekiem, ale nie jest to konieczne. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 minut z termoobiegiem. Drożdżowe chlebki ziemniaczane z boczkiem Zobacz inne przepisy na wytrawne drożdżowe wypieki: Chlebek pizza – pyszny i prosty do zrobienia Bułki drożdżowe z pieczarkami Pszenno-żytnie pizzerinki z pieczarkami Bułki pszenno-żytnie

e-PrzepisyKulinarne
Drożdżowy wieniec z makiem 106

Drożdżowy wieniec z wilgotną masą makową z bakaliami to niezwykle pyszne i puszyste ciasto. Idealna propozycja na świąteczny wypiek, domową uroczystość. Wieniec wspaniale smakuje i pięknie wygląda. Możesz przygotować go przez cały rok zmieniając jedynie farsz. Pasować będą marmolady, konfitury, powidła śliwkowe, nadzienie serowe, z nutelli lub świeżo smażone drobne owoce. Drożdżowy wieniec z makiem SKŁADNIKI NA ROZCZYN(...)masła 500 g mąki pszennej tortowej 1 jajko 1 żółtko spora szczypta soli 500 g gotowej masy makowej HELIO z bakaliami Dodatkowo: 3 łyżki masła (60 g) do wysmarowania drożdżowego ciasta przed pieczenia SKŁADNIKI NA LUKIER: szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny, pomarańczy lub wody Do dekoracji: kandyzowana skórka z pomarańczy, suszona żurawina, rodzynki, posiekane orzechy PRZYGOTOWANIE: Zaczynam

Zasmakuj Kuchni
Stollen 123

Lista składników jest dość długa, ale to ze względu na bardzo dużą ilość bakalii. Reszta już taka sama jak do prawie wsystkich ciast drożdżowych. CO BĘDZIE POTRZEBNE DO PRZYGOTOWANIA STRUCLI STOLLEN? bakalie , duuuużo bakali. Jezeli nie lubisz tych w przepisie poniżej, można zastąpić je innymi. W końcu to Twój smak. rum - najlepiej ciemny. Jest go tu całkiem sporo, jednak alkohol(...)wyparuję w trakcie pieczenia i leżakowania, więc dzieci też moga zjeść to ciasto. drożdże - do tego przepisu lepiej użyć świeżych drożdży i nie zastępować ich suszonymi. mąka do ciast drożdżowych - czyli taka o większej zawartości białka (glutenu). jaja masło - wyjęte z lodówki przed przygotowaniem, aby trochę zmiękło. cukry - trzcinowy i waniliowy. Można zastąpić innym, ale nie ksylitolem. Ciasta drożdżowe

Pełny talerz
Zawijany makowiec krucho – drożdżowy 136

Zawijanka z makiem, rodzynkami, migdałami, orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką pomarańczową. Świąteczny makowiec w bogatej wersji, spora ilość masy makowej zawinięta w cienkie krucho – drożdżowe ciasto. Całość polukrowana lub oprószona miałkim cukrem pudrem. Zawijanka z makiem to tradycyjny wigilijny wypiek królujący w polskich domach w trakcie Bożego Narodzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zawijana rolada makowa z bakaliami(...)Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 2 rolady Przygotowanie 1 godz.  Pieczenie 35 min. Kalorie 260 kcal Świąteczna rolada makowa z dużą ilością maku i bakalii. Cieniutkie krucho – drożdżowe ciasto oplata bogate wnętrze makowca. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO KRUCHO – DROŻDŻOWE 30 g 30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant 120 ml letniego mleka

ProstePesto.pl
Drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałami 107

Ciasto drożdżowe ze śliwkami węgierkami i płatkami migdałowymi, które rośnie jak szalone. Warto wyłożyć je na naprawdę dużą blachę, pomimo cienkiej warstwy ciasta, podczas pieczenia pięknie wyrośnie. Ciasto możesz przygotować w wersji bogatszej z cynamonową kruszonką lub oprószyć po upieczeniu cukrem pudrem. Mimo że jest to ciasto drożdżowe nie ma masy, jest przyjemnie wilgotne i co więcej, długo zachowuje świeżość(...)Możesz przechowywać je do 5 dni, pod przykryciem ściereczki w wystudzonym piekarniku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałami 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 16 kawałków Przygotowanie 20 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 170 kcal Drożdżowe ciasto ze śliwkami i płatkami migdałów, które rośnie jak szalone. Ciasto ze śliwkami

ProstePesto.pl
Jagodzianki – przepis na puszyste bułeczki pełne jagód 118

Jest lato, muszą być jagodzianki! Nie znam nikogo, kto nie lubiłby tych słodkich, drożdżowych bułeczek wypełnionych pysznymi owocami. Sama je uwielbiam i aż wstydzę się przyznać, ile sztuk jestem w stanie zjeść za jednym razem. Są takie słodkości, które muszą się pojawić w konkretnych porach roku. Nie ma zimy bez pierników, jesieni bez szarlotki i jagodzianek w lato. Dlatego(...)dorwałam jagody w sklepie (w 4 warzywniakach w mojej najbliższej okolicy nie pojawiły się ani razu!). Wzięłam od razu większą ilość, bo czułam, że nie tylko jedna runda tych drożdżowych bułeczek będzie pieczona. Zanim udało mi się kupić jagody, zrobiłam tour po okolicznych cukierniach w poszukiwaniu najsmaczniejszej jagodzianki. Odwiedziłam pięć punktów i nie było to takie proste i miłe zadanie

Na-talerzu.pl
Ślimaczki makowe drożdżowe 122

Czas czytania: 3 min Ślimaczki makowe drożdżowe z nadzieniem z białego maku , nadzieniem zbliżonym do tego, którym wypełnia się rogale marcińskie . Można więc z powodzeniem zamiast rogali na święto św. Marcina upiec właśnie takie ślimaczki. Ślimaczki makowe to również propozycja na święta Bożego Narodzenia, bo jak święta to musi być coś z makiem, bakaliami, cynamonem i ciastem drożdżowym ! Przepis jest(...)bardzo prosty, ciasto pięknie rośnie i bardzo dobrze się z nim pracuje. Elastyczne ciasto idealnie nadaje się na tego typu bułeczki lub drożdżowe zawijańce. Nadzienie przygotowałam na bazie białego maku, ale można użyć maku ciemnego , wtedy nadzienie będzie miało bardziej wyrazisty makowy smak. Fantastyczne puszyste drożdżówki na drugie śniadanie lub podwieczorek, polecam gorąco! Print Ślimaczki makowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm

SprawdzonaKuchnia.pl
Składniki ciasta – ściśle odtajnione. 100

artykuł. Jeśli chcemy odnosić sukcesy w naszych cukierniczych zmaganiach, musimy zacząć naukę od podstaw. Należy poznać strukturę ciasta i ich cechy charakterystyczne. Moją analizę przedstawię na podstawie składników ciasta drożdżowego , jednak śledząc opis składników dowiecie się, jakie są różnice pomiędzy innymi rodzajami ciast. Ciasto drożdżowe Ciasto drożdżowe jest to ciasto Typu glutenowego , ponieważ pod wpływem wilgoci i zagniatania, białka budujące(...)gluten łączą się, tworząc kleistą błonę, która zatrzymuje dwutlenek węgla, powstały w skutek fermentacji drożdży. W przypadku ciasta drożdżowego spulchnianie jest naturalne. Autor zdjęcia: webandi Wypełniacz Mąka pszenna , typ 500 lub 550 stanowi swoisty wypełniacz i podstawowy budulec ciasta . Mąka niższego typu zawiera mało białek glutenowych (gluteniny i gliadyny), choć ciasto wyrośnie, jednak nie tak ładnie jak na mące Luksusowej

SmartBake.pl
Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach bez mleka 110

mojprzepisna.pl | Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach Mam dla Was przepyszne, wilgotne, mięciutkie babeczki drożdżowe, żółciutkie, z dużą ilością żółtek, całkowicie bez białek oraz bez mleka i jego przetworów . Z truskawkami i kruszonką. Must have w sezonie truskawkowym. Składniki na 15 małych babeczek: 250 g mąki chlebowej 1/2 szklanki mleka u mnie sojowe 1/4 szklanki oleju 20 g świeżych drożdży(...)mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli nie, to dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąkę, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego do 30 st. ( nie więcej niż

moj przepis na
Drożdżowy chleb z masłem ziołowym 107

było kilka, a ostatecznie zdecydowaliśmy się na upieczenie chleba z masłem ziołowym . Dobrze się przy tym bawiliśmy, a dzięki bardzo dobrej współpracy i ustalonemu podziałowi zadań przygotowywanie i wypiekanie drożdżowego chleba o czosnkowo-pietruszkowym smaku przebiegało bardzo sprawnie. Składniki na drożdżowy chleb z masłem ziołowym Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej 300 ml wody 40 g drożdży świeżych(...)cukru 50 g oleju Masło ziołowe: 100 g masła w temperaturze pokojowej 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 pęczek pietruszki 1 / 2 łyżeczki soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Pół szklanki wody lekko podgrzać, rozpuścić w niej drożdże i cukier. Wsypać dwie łyżki mąki, rozmieszać, przykryć ściereczką i odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do dużej miski, wsypać sól

niecodziennikpary