porcja to ok. 350kcal , węglowodany: 27g, białko: 37g, tłuszcz: 10g Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,7WW i 2,4WBT SMACZNEGO! Artykuł Polędwica z dorsza pieczona pod puree z kalafiora i kaszy gryczanej pochodzi z serwisu Dietolog
Dietologwszyscy pracowaliśmy jak mróweczki. Na poniższych zdjęciach prezentuję kilka potraw przygotowanych podczas tego spotkania. Zobaczycie tutaj naszego tatara ze śledzia na grzankach, placki, bardzo aromatyczną zupę grzybową z pieczonym dorszem, tatara z jelenia, tatara z sandacza (podwędzanego), tatara wołowego w omlecie, tatara z łososia, carpaccio z podwędzanej polędwicy wołowej i opalaną pierś z kaczki. No i na koniec zostawiłam
Pieguskowa Kuchniaszarym sosie rybny "suflet" W menu gościły także: zupa z borowików z nalewką wiśniową tatar z łososia i mango chrupiące pierożki z łososiem ryby marynowane z żubrówką pieczony dorsz na imbirowym mango śledzie z czarną soczewicą łosoś w grzybowym ragout gruszki nadziewane orzechami kutia Jak widzicie, przygotowaliśmy tradycyjnie 12 potraw. Jedne bardziej, inne mniej tradycyjne, ale wszystkie bardzo
kolorowotorcikowonalewką wiśniową tatara z łososia i mango chrupiące pierożki z łososiem śledzie z pieczonymi burakami i jarmużem karpia w szarym sosie rybny suflet ryby marynowane z żubrówką pieczonego dorsza na imbirowym mango śledzie z czarną soczewicą łososia w grzybowym ragu kutię gruszkę nadziewaną orzechami Jak zwykle działaliśmy w grupach, ja miałam przyjemność przygotować marynowane ryby w żubrówce. Był
Kulinarne przygody Gatityjedna to inne ciekawe smaki, niby znajome ale jednak w odmienionej wersji. Gdybym miała wybierać co mi najbardziej smakowało to postawię na: nadziewane gruszki i dorsza pieczonego na imbirowym mango Z pewnością też powtórzę w mojej kuchni zupę grzybową, bo w takiej wersji jeszcze jej nie podawałam, a smakuje genialnie. Podsumowując stres był zupełnie nie potrzebny
Cynamonowe szczęścieświeżo startą gałka muszkatołową. Gotowe puree przełożyłam do salaterki. Tak przygotowane można podać na stół zamiast ziemniaków. Doskonale pasują do dań mięsnych i ryb. Na takim puree podałam dorsza pieczonego w piekarniku. Zachęcam Was, żebyście chociaż raz zrezygnowali z ziemniaków i na rzecz puree z selera. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie
Kuchnia u Krysizatem tatar z sandacza z marynowanymi grzybkami tatar ze śledzia na grzankach tatar wołowy w omlecie tatar z jelenia tatar z łososia aromatyczna zupa grzybowa na zakwasie z pieczonym dorszem i grochem carpaccio z podwędzanej polędwicy z salsą z orzeszkami piniowymi opalana sianem pierś z kaczki kotleciki ziemniaczane w trzech wersjach- z grzybami, suszonymi pomidorami i smażonym porem pierś
Z Kuchni Do Kuchnitatar ze śledzia na grzankach tatar z sandacza z marynowanymi buraczkami tatar wołowy z omlecie tatar z jelenia tatar z łososia aromatyczna zupa grzybowa na zakwasie z pieczonym dorszem i grochem carpaccio z podwędzanej polędwicy z salsą z orzeszkami piniowymi opalana sianem pierś z kaczki kotleciki ziemniaczane w 2 wersjach: z grzybami i suszonymi pomidorami pierś z kaczki
Kulinarne przygody Gatitywłaśnie z niej przygotowywaliśmy smakowitości, które na koniec zjedliśmy przy pięknie zastawionym stole. Robiliśmy między innymi tatara ze śledzia na grzankach, proziaki, bardzo aromatyczną zupę grzybową z pieczonym dorszem, tatara z jelenia, tatara z sandacza , tatara wołowego w omlecie, tatara z łososia, carpaccio z podwędzanej polędwicy wołowej czy opalaną pierś z kaczki. Ja z moją najlepszą drużyną stworzyłyśmy pyszne
karmelowyśledzia przygotowywałam wspólnie z Renią z Pieguskowej Kuchni , który podałyśmy na chrupiących grzankach. Poza tatarami była też wspaniała zupa grzybowa z pieczonym dorszem oraz bliny w 3 odmianach. Dodatkowo sam Karol Okrasa przygotował dla nas kaczuszkę w sosie czekoladowym oraz polędwicę wołową podwędzaną z pyszną salsą paprykową. Mi szczególnie
Marta GotujePieczony dorsz z grejpfrutem Składniki Danie dla czterech osób 1 niewielkie tuszki dorsza 2 grejpfruty 1 granat 2 łyżki oliwy Łyżeczka brązowego cukru Szczypta chili Sól, pieprz Sposób przygotowania Wyciskamy sok z jednego grejpfruta. Tuszki filetujemy , a następnie posypujemy solą, pieprzem i skraplamy 1/3 soku z jednego grejpfruta. Całość odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Do pozostałego
Miód i pieprzzabawne. Gotowaliśmy z uśmiechem na ustach, poznawaliśmy nowe smaki i uczyliśmy się jak doceniać każdy składnik. Joseph wprowadził nas w prawdziwą ekstazę kulinarną i przygotował razem z nami dorsza pieczonego z kolendrą, suszonymi pomidorami i oliwkami, młode ziemniaki smażone z jadalnymi kasztanami na klarowanym maśle oraz blanszowany szpinak z mlekiem kokosowym. Wszystko idealnie wyważone, doskonałe i pyszne. W czasie
Food SquareWidzicie ten piękny kolor? :) Kolejne wrsztaty prowadził Joseph Seeletso. Józek to równy gość. Widać było, ze gotowanie to jego pasja, aż miło było patrzeć na jego kulinarne wyczyny. Dorsz pieczony w suszonych pomidorach z ziemniakami i kasztanami oraz szpinakiem blanszowanym w mleku kokosowym był chyba najlepszą potrawą, jakiej w życiu próbowałam. Wołowina medium rare podana na soczewicy z warzywami
Zawsze głodna!podany z czosnkiem... gotowanym na oliwie. Nie myślałam, że czosnek może być tak pyszny:) Ziemniaczki gotowane na parze wymieszane z podduszonym fenkfułem i lekko zapieczone w piekarniku. Pieczony dorsz z bekonem ułożony na sosie beszamelowym. Achhh... palce lizać:) A teraz coś, na co zawsze czekałam z niecierpliwością... desery:) Ciasto kawowe i malinowe z lekkim musem podane z kulką lodów
In my kitchenSerdecznie zapraszam na pysznego pieczonego dorsza. Chyba nie muszę zachęcać do zdrowego obiadu :) Składniki: ok 700 gr dorsza 2 marchewki 2 cebule 1 seler 2 zabki czosnku oliwa 6 pomidorów 125 ml wody Wykonanie: Cebule kroimy w półtalarki, marchew w talarki, czosnek wyciskamy przez praske, seler- to wszystko dajemy na rozgrzany olej- na średnim ogniu do momentu
Smaki EdytySzybki i łatwy sposób na przygotowanie chudego dorsza. Całość pieczona w jednym naczyniu dzięki czemu smaki się przyjemnie łączą. Składniki (4 porcje) -800 g filetów dorsza -2 woreczki ryżu brązowego -mała cukinia -2 cebule -czerwona papryka -cytryna -3 łyżki oliwy z oliwek -sól, pieprz cytrynowy lub ziołowy Przygotowanie Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Paprykę umyć, usunąć gniazda(...)Rybę przyprawić solą i pieprzem (jeśli jest mrożona - rozmrozić wcześniej i usunąć nadmiar wody). Do naczynia żaroodpornego przełożyć ryż z warzywami. Na wierzchu ułożyć kawałki dorsza i posypać go talarkami cebuli. Piec w temperaturze 180 st. przez około 40 minut. Przed podaniem skropić delikatnie sokiem z cytryny Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 489,8 kcal Tłuszcz: 14,7g Białko
Zielona KuchniaDorsza lubimy najbardziej. To bardzo delikatna i smaczna rybka. Podałam z szpinakiem co komponowało się idealnie. Samą rybę doprawiłam solą morską i pieprzem młotkowanym z
Ala piecze i gotujeGRILLOWANY DORSZ. IDEALNY POMYSŁ NA WEEKENDOWY OBIAD. Taka też jest moja dzisiejsza propozycja, łatwa do granic możliwości i nieprzyzwoicie smaczna. Pieczone idealnie doprawione warzywa, lekko skarmelizowane, pieczony na grillu dorsz z delikatnym białym mięsem, w lekkim aromacie z soku z pomarańczy. Jakich przypraw użyć do pieczonych warzyw? Jaki tłuszcz wybrać, olej, masło czy oliwę? ..... MAKARON MIŁOŚNICZKI GOTOWANIA
SMYKWKUCHNItwierdziłam, że to co proste jest najlepsze. Taka też jest moja dzisiejsza propozycja, łatwa do granic możliwości i nieprzyzwoicie smaczna. Pieczone idealnie doprawione warzywa, lekko skarmelizowane, pieczony na grillu dorsz, z w punkt upieczonym, delikatnym białym mięsem, w lekkim aromacie z soku z pomarańczy. Jakich przypraw użyć do pieczonych warzyw? Jaki tłuszcz wybrać, olej, masło czy oliwę(...)czemu warzywa lekko się podparują, nie spalą się, będą miękkie i chrupiące zarazem. Warzywa pieczemy do miękkości i do momentu kiedy zobaczymy, że częściowo się skarmelizowały. U mnie ten czas trwał niecałe 40 minut, temperatura pieczenia to 170 stopni C z termoobiegiem. GRILLOWANY DORSZ Z LEKKĄ NUTĄ POMARAŃCZA Ryby charakteryzują się bardzo delikatnym mięsem, im ryba zawiera mniej tłuszczu
SMYKWKUCHNIUwielbiam tapenadę z czarnych oliwek – najczęściej przygotowuję ją na grzanki, jednak tym razem podałam ją na filecie z białej ryby (u mnie dorsz). Ryba pieczona z tapenadą nabiera charakteru. Pomysł, aby dodać na wierzch parmezan i wino podejrzałam w jednej z książek kucharskich. Okazał się bardzo dobry. W ten sposób powstał błyskawiczny i smaczny obiad. Do tapenady(...)dodawałam anchois – lecz można ich oczywiście użyć. Nie żałujcie tapenady na wierzch ryby – im więcej tym lepiej. Ryba pieczona z tapenadą: 4 filety z białej ryby (np. dorsz, tilapia, okoń morski) 4 łyżki parmezanu 4 łyżki białego wytrawnego wina 1 czerwona papryczka chili lub chili w płatkach 400 g ryżu jaśminowego lub basmati sól morska, świeżo mielony
Poezja smakuosób Koszt przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI: 400 g dorsza (filet) 1 bakłażan 1 cukinia 1 czerwona papryka świeży tymianek sproszkowana papryka słodka sól oliwa papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Dorsza myjemy, dokładnie osuszamy, kroimy na porcje i przekładamy na talerz. Doprawiamy solą i listkami świeżego tymianku. Odstawiamy i zabieramy się za przygotowanie warzyw. Warzywa myjemy, osuszamy wycinamy gniazda nasienne(...)jędrne i chrupkie. Doprawiamy je solą i papryką słodką. Usmażone odstawiamy. Na drugiej patelni rozkładamy papier do pieczenia i układamy porcje ryby skórą do dołu. Smażymy ok. 3 min. z obu stron. Na talerzu układamy usmażone warzywa, a na nich filety z dorsza. Smacznego
kulinarnyJaJeśli ryba, to na specjalne życzenie mojej córki. A że znów jest na diecie, to nie mogła być smażona. Wersja dorsza z pieca, przypadła jej do gustu :) Mi też, bo obyło się bez filetowania ;) SKŁADNIKI: 1 wypatroszony dorsz w całości (bez głowy) sól pieprz cytrynowy przyprawa do ryb 1 łyżka masła 1 mały ząbek czosnku 2 plasterki cytryny świeży(...)przekrojone na pół plasterki cytryny, a środek natrzeć odrobiną masła wymieszaną z czosnkiem i ułożyć gałązki świeżych ziół. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na jej wierzchu rozetrzeć pozostałe masło. Piec bez przykrycia około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kuchnia w opałachrybę na swój sposób, dlatego tym razem robimy podwójne menu. Łosoś gotowany na parze z włoszczyzną oraz dorsz smażony w migdałach SKŁADNIKI: 2 dzwonki łososia 2 filety z dorsza ziemniaki pieczone z masłem i rozmarynem szpinak w śmietanie sol, pieprz,czosnek, jajko, mąka, migdały, włoszczyzna Oba filety należy oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć na ręczniku papierowym, następnie(...)parze i gotować wraz z włoszczyzną 10-15 minut pod przykryciem. Natomiast dorsza obtoczyć najpierw w mące, następnie w rozbełtanym jajku a na koniec w płatkach migdałów. i smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru panierki z migdałów. Obie ryby podałam ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami z masłem, rozmarynem i czosnkiem Smacznego
MarciochaKucharzy