mniejsze kawałki serek lub masełko do posmarowania pieczywa chuda szynka lub wędzona rybka ugotowane jajo twarożek różne bakalie i suszone owoce pieczone chipsy ( np. dyniowe ) domowe dżemy, konfitury domowe pasty (np. pasta pietruszkowa , pasta z dorsza , pasta z wędliny i jajka , pasta karotenowa , A co do picia? Musimy pamiętać o odpowiedniej ilości i jakości płynów jakie podajemy swoim
Tradycyjna KuchniaFiskibollur ( islandzkie kuleczki rybne) ryba - filety (Ysa "łupacz", dorsz lub inna), 60 dag ziemniaki ugotowane, 25 dag sol, pieprz Rybę gotujemy lub pieczemy, według uznania. Mielimy rybę i ziemniaki na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Robimy niewielkie kuleczki i delikatnie je spłaszczamy. Smażymy na zł oto. Podajemy ze wszystkim co tylko lubimy, świetnie smakują z sosem czosnkowym. Smacznego
Tradycyjna kuchnia inaczejrybę. Dla nas taka potrawa jest też urozmaiceniem postnego menu (idealne przedświąteczne danie w iście wiosennych kolorach). Rybę podałam z pieczonymi ziemniaczkami i pomidorami, oraz blanszowanymi warzywami. Także dzisiaj przygotowałam pisanki. Prosta instrukcja znajduje się poniżej receptury na dorsza. Nie mogę się doczekać wielkanocnego śniadania, stołu suto nakrytego tradycyjnymi potrawami, wiązanki wiosennych kwiatów, stroiku zrobionego przez moją Mamę
Przepisy Aleksandrypastę, którą następnie nacieramy rybę z obu stron. Żaroodporne naczynie smarujemy olejem z pomidorów i kładziemy nań kawałki dorsza. Posypujemy go następnie świeżo siekaną kolendrą oraz pozostałymi pomidorami i oliwkami. Odstawiamy na czas przygotowania reszty składników, a następnie pieczemy w 200°C przez 15-20 minut . Ziemniaki Ziemniaki oczyszczamy dokładnie z ziemi i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie
Food Squareprzepis na szybki obiad. Zapiekana ryba z panierką, a w niej ... same pyszności! Oliwki, czosnek, natka pietruszki, ser! Jest chrupiąco i soczyście! A to lubimy :) Składniki: 2 kawałki dorsza atlantyckiego, 3-4 łyżki bułki tartej, 3-4 suszonych pomidorów w zalewie, 1 ząbek czosnku, natka pietruszki, starta mozzarella, świeża bazylia, sól, pieprz, oliwa z oliwek Pomidory drobno posiekać(...)łyżek. Rybkę wyłożyć na blaszkę lub naczynie żaroodporne, powstałą panierkę umieścić na rybie, lekko docisnąć. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut, w zależności od grubości ryby! Panierka musi się zrumienić. Najlepiej podawać ze świeżymi warzywami i/lub pieczonymi ziemniaczkami! Druga propozycja! Jeśli zamiast pomidorów dodamy 5-6 drobno pokrojonych oliwek, bazylię zamienimy
Plate of Joyteż zapomnieć o lasagne! Na moim blogu mam ich kilka, ale poniżej przedstawiam Wam moje ulubione lasagne z dorszem, szpinakiem i groszkiem i lasagne bolognese z pieczarkami . Warto też wspomnieć o ich ich słynnych ravioli. Przedstawiam moje ulubione ravioli z pieczoną dynią i trzema serami w sosie maślanym z chrupiącą szałwią . Przypominam też moje ukochane mule. Mam ich wiele
karmelowykoncentratu 10 łyżek ketchupu parę pasków papryki sól pieprz nać pietruszki olej do smażenia mąka, jajko i bułka tarta do panierki ryb Dorsza pokroić w kawałki. Każdy płat posolić, panierować w mące, jajku oraz w bułce tartej. Piec na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odstawić do schłodzenia. W osobnym rondlu wlać odrobinę oleju i dodać pokrojoną
Gotuję TestujęBardzo szybki, prosty i niezwykle smaczny przepis. W zasadzie do przygotowania smacznego dania z dorsza wystarczy tylko jedna przyprawa, która łączy w sobie kilka ciekawych smaków, oraz niecała godzina pieczenia. Jeśli lubicie ryby, które po przyrządzeniu są miękkie i kruche i mają zdecydowany posmak cytryny - to właśnie przepis
Milion SmakówWszystko zapieczone z serem w piekarniku. Sycąca i smaczna zapiekanka z rybą. Rybę można wykorzystać dowolną, ale musi być to filet bez ości. Składniki: Ryba 750 g filetów z dorsza 2 łyżki mąki sól pieprz olej do smażenia Rybę podzielić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę(...)zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej. Wlać na pora 50 g sera żółtego Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać sos Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. dorsz w porach pod beszamelem
O kuchni z uczuciempożywieniu, a także doskonałym źródłem witamin. Dzięki swoim walorom zdrowotnym stanowią doskonałe uzupełnienie naszej diety. Oczywiście najzdrowsze są gotowane, pieczone, czy duszone, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby na naszym talerzu, od czasu do czasu – pojawił się dorsz w panierce sezamowej. Składniki: - 1 kg filetów ze swieżego dorsza - sok z ½ cytryny - 2 jajka - 2 łyżki wody
mojewypiekiinietylkodanie na niedzielny obiad i w każdy inny dzień tygodnia, bo wszystkie dni należy świętować. Składniki: 300 gram świeżego dorsza, pozbawionego skóry i ości sól, pieprz sok z 1/4 cytryny przyprawa do ryb Mojito 3 ziemniaki 1 batat/ kawałek pieczonej dyni (obie wersje są równie smaczne) 2-3 łyżki mleka gałka muszkatołowa 3/4 czerwonej papryki 2 łodygi selera naciowego(...)miękkości. Następnie wylewam wodę z garnka, dodaję mleko i chwilę duszę całość aż płyn częściowo odparuje. Dodaję 1/2 łyżeczki soli, szczyptę gałki muszkatołowej i ugniatam ziemniaki, tworząc puree. Grillowany dorsz Mojito Rybę przyprawiam solą, pieprzem, przyprawą do ryb Mojito oraz sokiem z cytryny. Rozgrzewam patelnię grillową z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek i smażę rybę po 2 minuty z każdej
Mango Papajamatjas z piklami i musem chrzanowym, rillette z łososia, tarteletki z trzema serami, sałatka z rukwi wodnej, rzodkiewki i kiszonego buraka, pieczone bataty z sosem tatarskim, orkiszowe risotto, zupa prowansalska, zupa z zielonej soczewicy, zapiekana zupa cebulowa, dorsz zapiekany z boczkiem i szałwią, wołowina po burgundzku, oraz kuszące desery: orkiszowa tarta z karmelem z nerkowców i mleka kokosowego, tarta
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaoleju. Doprawić solą i pieprzem. Pergamin lekko spryskać olejem, na środek wyłożyć warzywa ,na nich ułożyć filet z dorsza ,posypać kolendrą ,położyć plasterek cytryny ,polać 1 łyżką śmietanki i posypać pietruszką i zamknąć „papilot” .Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-15min. Czas uzależniam od grubości ryby. Dania w „papilotach” można przygotować wcześniej ,trzymać
Kulinarny karnet Christopherawcześniej, ale wystarczy jej góra dwie). Po tym czasie przygotowałam sobie naczynie, na spód którego dałam troszkę oliwy, położyłam na nią dorsza. Orzechy pokroiłam na mniejsze kawałki. Przełożyłam na rybę, na orzechy dałam słonecznik. Rybę wstawiłam do piekarnika. Piekła się razem z frytkami (na osobnej blaszce) w 180 stopniach około 30 minut. Ja w tym czasie przygotowałam sałatkę. Roszponkę, pomidory
kruche babeczkipesto- przepis tutaj warzywa- mlode ziemniaki, marchew I brokuły Wykonanie: Najpierw robimy pesto- wykonanie tutaj. Porcjujemy dorsza, nakładamy ok 1 łyżki na porcję pesta z papryki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C , pieczemy ok 15-20 min . Do obiadu pieczone warzywa- I obiad gotowy :) Smacznego
Smaki EdytyDziś na obiad poleca się pyszna , pieczona ryba w sosie pomidorowym z warzywami .Można ją zjeść z ryżem, kaszą albo bez niczego .Mogłam upiec więcej. Składniki : 500 g filetów z dorsza ,sandacza ,halibuta . 1 łyżeczka suszonego tymianku oliwa ,sól ,pieprz 1 cukinia 1 pomidor sos pomidorowy : 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym 1 łyżeczka oliwy z oliwek szczypta tymianku(...)łyżeczki cukru Podane składniki umieścić w garnku i gotować na małym ogniu przez około 15 minut ,zmiksować na gładki sos . Piekarnik nagrzać do 180 stopni .Z papieru do pieczenia wyciąć cztery większe kawałki .Na jednej połówce położyć kawałek ryby , doprawionej solą ,pieprzem ,tymiankiem i posmarowanej oliwą .Wierzch posmarować sosem pomidorowym .Przykryć kawałkami cukinii i pomidora . Warzywa doprawić i skropić oliwą
Ladylaura.