dorsz pieczony - 594 przepisów (strona:20/40)

Knekkebrød - chleb chrupki z krainy Wikingów 273

domowych piecach. Dzisiaj zawiera mnóstwo nasion i ziaren, a produkowany jest również przemysłowo. Pierwotnie był ważnym składnikiem diety Wikingów, ze względu na swą trwałość i lekkość. Dzisaj jest bardzo popularny w Filnlandii, Szwecji i Norwegii, w szkołach, internatach i wojsku, jako dodatek do posiłków. Zwykle podaje się z plasterkiem sera, wędliną, masłem, pastą rybną lub ikrą dorsza, pasztetem, dżemem(...)soli 700 g letniej wody Przygotowanie chleba chrupkiego: W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Odczekaj 10 minut. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozsmaruj masę cieniutko (ok. 5 mm) równą warstwą. Jesli warstwa masy okaże się grubsza, trzeba będzie chleb kilka minut dłużej trzymać w piekarniku. Wstaw blachę z masą do piekarnika nagrzanego

Grahamka, weka i kajzerka
Test beztłuszczowej frytkownicy Russell Hobbs Purifry Multi Health Fryer. 203

kurczaka. I tutaj ogromne zaskoczenie! Nie jestem fanką pieczenia mięs czy ryb w piekarniku, bo wychodzą zbyt suche, nawet mimo zamarynowania w oleju i przygotowywania w specjalnej torebce do pieczenia wypełnionej bulionem. Skórka była delikatnie chrupiąca, a środek... niezwykle soczysty! Zarówno pierś jak i udko smakowały jakby były przygotowane podczas grillowego party. W przypadku piersi, która jest mięsem chudym(...)dodatku nie potrzebowało, ponieważ samo w sobie jest tłuste. Podobnie też ma się rzecz z rybami - łosoś, halibut cz śledź można spokojnie upiec bez dodatku tłuszczu, zaś w przypadku dorsza - świetnie sprawdzi się panierka w uzdrowionej wersji, np. z otrębów czy płatków migdałów. Oczywiście mięso możemy pokroić drobniej i nadziać je na dołączone do zestawu, metalowe szpikulce do szaszłyków. Jeśli

Poranek na słodko
Kołaczki rybne 176

pieprzem. Pod koniec smażenia dodać pokrojone suszone pomidory. Ostudzonego dorsza podzielić na mniejsze kawałki. Dodać do pora. Dodać również natkę pietruszki. Wyrośnięte ciasto chwile wyrobić. Podzielić na 6 części. Z każdej uformować placuszek. Na środek nałożyć farsz rybny, skleić ciasto na brzegu, formując kształt bułki. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć bułeczki, zostawić do wyrośnięcia

Moja Galeria Smaku
Dorsz zapiekany z cukinią 150

pieprz sól Filet umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Dorsza przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Cukinię umyć i pociąć wzdłuż na plasterki. Każdy kawałek ryby owinąć w plasterkach cukinii. Przygotowane kawałki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Całość delikatnie polać olejem lub oliwą z oliwek (1 łyżką). Piec bez przykrycia około 25-30 minut w  180ºC. Rady: - cukinii

Ugotować
RESTAURACJA "ZIELONE SŁONIE - FUZJA SMAKÓW", POZNAŃ. 161

przepadam. Drugą propozycją okazał się rillette panierowany w panko z pieczonym jabłkiem i posypką z migdałów . Wyglądał naprawdę apetycznie, a ja kosztowałam buraków z kozim serem , klasycznego połączenia smaków, w bardziej finezyjnym wydaniu. Plastry buraków tak ułożono, że wyglądały jak jadalne kwiaty. Następnie na stół zawitała polędwica z dorsza na warzywnym spaghetti, z grzybowym duxelle (puree tak jakby) , chipsami

W kuchni Karmel-itki
Ryba po grecku 863

Można ją zrobić na święta lub na sylwestra. Najlepsza jest na drugi, trzeci dzień jak smaki się dobrze przegryzą a rybka nabierze smaków i aromatów z

Ala piecze i gotuje
Dorsz cytrynowy 135

cytrynowy Składniki na 2 porcje: 2 kawałki polędwicy z dorsza skórka otarta z cytryny łyżka oliwy przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, kurkuma Wykonanie:  Oliwę mieszamy ze skórką cytrynową i odrobiną czosnku granulowanego. Rybę nacieramy solą, pieprzem i kurkumą, smarujemy cytrynową oliwą. Rybę odstawiamy do lodówki na godzinę, następnie pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni w naczyniu

Smak mojej kuchni
Jak jeść zdrowo na wakacjach? 159

mieście Jeśli jesteś nad morzem, zamawiaj ryby grillowane lub z pieca. Do tego ziemniaki z wody zamiast frytek i surówka dnia. Nigdy nie kupuj tych smażonych w panierce, we fryturze, ociekające litrami starego tłuszczu. Ogólnie potraw smażonych w barach unikaj jak ognia. Nie daj się też nabrać na świeżego dorsza w wakacje, istnieje wysokie prawdopodobieństwo że to mrożonka. Tak naprawdę

Powiedz dietom nie
RYBA PIECZONA POD POMIDOROWO-KOPERKOWĄ PIERZYNKĄ 142

tego pieczone ziemniaki i już jest gotowe pyszne danie.  Ryba wcale nie musi być nudna, tym razem pokombinowałam z kombinacją sosu pomidorowego i świeżego koperku. Ryba zasmakowała całej mojej rodzinie. Na pewno nie raz jeszcze przygotuję ją na obiad, a kto wie może zagości na moim Wigilijnym stole ;) Składniki: * 700 g dowolnego fileta ryby (u mnie dorsz(...)końcu dodać posiekany koperek i wymieszać.  Przesmażoną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłożyć sos pomidorowo-koperkowy. Zakryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C, piec około 15-20 minut.  Ryba najlepiej smakuje na ciepło i najlepsze jest kolejnego dnia

Zrób to smacznie
Ryba pieczona w papilotach z warzywami i ajvarem 265

bloga Kwestia Smaku 500-700 g fileta z dorsza 100 g brązowego ryżu 1/2 cukinii 1 pomidor tymianek świeża bazylia 2-3 łyżki pasty ajvar sól, pieprz oliwa Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rybę umyć, osuszyć. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Przygotować większy kawałek papieru do pieczenia. Na środku ułożyć ugotowany ryż, na niego położyć kawałek ryby. Spryskać

Moja Galeria Smaku
Dorsz prosto z Bałtyku 156

odpowiednie przyrządzenie złowionych dorszy. Jak mówi sam szyper świeżego dorsza musi być czuć rybą, a więc najlepiej nie zalewać go sosami, nie dodawać warzyw, ba najlepiej go nawet nie przyprawiać żadnymi mieszankami. Najlepiej po prostu zanurzyć go w solance, po czym delikatnie posypać pieprzem, obtoczyć w samej mące i piec w piekarniku. Poszczególne etapy opisuję poniżej.  PRZYGOTOWANIE RYBY

Kuchenne aromaty
Pulpeciki z dorsza i łososia 130

Wykonanie: • Filet z dorsza i łososia drobno pokroić. • Bułkę namoczyć, odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. • Wymieszać ryby z bułką, jajkiem, posiekanymi drobno ziołami i przeciśniętym przez praskę czoskiem. Przyprawić solą i pieprzem. • Formować niewielkie pulpeciki za pomocą mokrych rąk. • Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec

To co kocham
Pasta z pieczonej ryby, papryki i suszonych pomidorów 172

Składniki: 250 g fileta z flądry lub dorsza 2 papryki 2 ząbki czosnku 5 suszonych pomidorów 1 łyżka oliwy + do spryskania ryby sól, pieprz czarne oliwki kilka listków bazylii Filety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni z funkcją termoobiegu. Na papierze do pieczenia wyłożyć filet, spryskać oliwą i piec 15 minut. Wyjąc

Moja Galeria Smaku
Risotto z rybką 176

się szczerze, że to pierwsze risotto jakie jadłam i pierwsze jakie zrobiłam, ale na pewno nie ostatnie. Ryż w takim wykonaniu zachwycił mnie smakiem i idealnie komponował się z pieczoną rybą. Dlatego dzielę się z Wami kolejną propozycją na zdrowy, pyszny obiad i prosty choć dość czasochłonny (wszystko przez ten brązowy ryż, następnym razem użyję innego). Składniki(...)akurat taki miałam pod ręką) ok 1 litra bulionu warzywnego 1 cebula 2 ząbki czosnku mieszanka warzywna brokuł,kalafior i marchewka (u mnie z mrożonki) ryba ( filety z dorsza, lub inna ulubiona) koperek sól, pieprz cytrynowy olej odrobina masła Siekamy cebulkę i czosnek, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, gdy się zeszklą wsypujemy ryż i przez chwilę smażymy, a następnie podlewamy

Cynamonowe szczęście
Dorsz z sałatką na ciepło z ziemniaków, bobu, pimientos de Padrón i chorizo 136

Padrón w prowincji La Coruña. Są tak popularne w tamtych okolicach, że doczekały się powiedzenia „Coma os pementos de Padrón: uns pican e outros non” (Niczym papryczki Padrón: jedne pieką, inne nie). Ich jedzenie to prawdziwa rosyjska ruletka. Pimientos de Padrón zwykle jada się jako tapas smażone w oliwie z oliwek z gruboziarnistą solą morską. Mają subtelny orzechowy smak(...)formie leczo, a podsmażanej sałatki z ziemniakami. To zupełna wariacja na temat kuchni hiszpańskiej, łącząca kulinarne południe z północą. W dodatku bardzo udana i stanowiąca doskonały dodatek do dorsza, tak typowego dla kuchni galicyjskiej! * SKŁADNIKI dla 4 osób 600 g tuszy dorsza ze skórą 4 duże ziemniaki 500 g młodego bobu 250 g papryczek Padrón (lub innych małych łagodnych papryczek

Food Square