dorsz pieczony - 594 przepisów (strona:16/40)

DORSZ pod PINIOWYM PESTO z KASZĄ PĘCZAK i WARZYWAMI 159

liście bazylii, 30g orzechów piniowych, starty na tarce parmezan i łyżkę oliwy, zmiksować na ziarnistą masę (pesto). Dorsza przełożyć do naczynia żaroodpornego i rozprowadzić na nim przygotowane pesto. Posypać po wierzchu pozostałymi, nie zmielonymi orzechami piniowymi. Wstawić do piekarnika – ja piekę rybę w opcji pieczenie + parowanie, 30 minut pieczenia parowego w temperaturze 90 stopni Celsjusza. Jeśli nie macie takiej(...)wymierzać dokładnie. Dodać listki oregano (lub innych ulubionych ziół, świetnie się sprawdzi też tymianek) i ponownie wymieszać, wyłączyć ogień pod patelnią. Następnie przygotować surówkę z marchewki i jabłka. Wyciągnąć dorsza z piekarnika. Danie podawać gorące, świeżo po przygotowaniu. Odgrzewanie w mikrofalówce spotęguje aromat ryby – z własnego doświadczenia, koledzy i koleżanki w pracy narzekają, jak odgrzewam dorsza.   1 porcja

Dietolog
Wielkanocne menu- 35 przepisów na święta 6532

czyli moje ulubione Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa do pieczonych ziemniaków Jajka nadziewane ze srirachą, serowym chipsem i bekonową posypką Portugalska pasta z sardynek Pasta z tuńczyka – nie tylko na kanapki Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Sałatka z paluszków krabowych Ceviche z dorsza — bałtycka ryba i cytrusy CIASTA I DESERY Kremowy sernik nowojorski na owsiano-orzechowym

Karo in the Kitchen
CROSTINI MISTI , DORSZ Z CHRZANOWYM PUREE , GRZYBOWE RISOTTO ,I PANNA COTTA WANILIOWO-CYNAMONOWA – czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z 203

misti chrupiące grzanki z pesto, świeżymi pomidorami, szynką parmeńską i rukolą DANIA GŁÓWNE : JA : pierś z kurczaka na risotto grzybowym podawana na carpaccio z buraka skropiona sosem balsamicznym. MAMA : dorsz z chrzanowym purée, spaghetti marchewkowym podawane z sosem kaparowym DESERY: JA : panna cotta waniliowo-cynamonowa, MAMA : gruszka marynowana w czerwonym winie podana z sosem karmelowym i lodami waniliowym ______________________________________________________________________________________________________ NASZA OFERTA(...)robić w domu! :D ) , niezwykle aromatyczne, z wyrazistymi kawałkami grzybów … niezwykle kremowe i delikatne. Do tego pieczona pierś z kurczaka – delikatna , absolutnie nie przesuszona i carpaccio z buraka, które dopełniało całość i sprawiało, że danie zasługuje na najwyższą ocenę! Dorsz z chrzanowym purée, spaghetti marchewkowym podawane z sosem kaparowym Mama zachwyciła się nim od 1 kęsa! Już

Ostra na Słodko
Poniedziałkowy "fit" - Dorsz w musztardzie 148

SKŁADNIKI : 400 g dorsz - kostka musztarda bawarska przyprawa śródziemnomorska szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Na foli aluminiowej układamy kostki dorsza, oprószamy całość przyprawą śródziemnomorską i smarujemy musztardą bawarską, folię zawijamy. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika zawinięte rybki i pieczemy około 30 minut. Na ostatnie 5 minut odwijamy folię by rybka troszkę się przyrumieniła. Szczypiorek siekamy. Rybę podajemy posypując szczypiorkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Dorsz po tajsku 158

ubrać rękawiczki ), pietruszkę i korzeń imbiru. Całość mieszamy. Z foli aluminiowej robimy szczelne torebki , do których wkładamy dorsza. Na dorsza nakładamy marynatę i podlewamy płynem z marynaty. Zamykamy i pozostawiamy do zamarynowania na około 20 – 30 minut. Po tym czasie pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 o C przez ok. 15 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem, najlepiej jaśminowym. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Dorsz atlantycki w cytrynie 174

Żaroodporne naczynie posmarować lekko oliwą i wyłożyć dno pokrojoną w cienkie plasterki cytryną. Na cytrynie ułożyć filety z dorsza, zalać marynatą, można jeszcze trochę posypać rybę pieprzem cytrynowym. Włożyć naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 30 min. (pod koniec pieczenia można na 5 min. ściągnąć pokrywę naczynia). Ziemniaki: Ilość oczywiście wedle uznania. Najpierw ziemniaki umyć

Passions hobbies life
Ryba w cieście piwnym 322

przygotowanymi domowym sposobem. Ryba w cieście piwnym Składniki: 4 kawałki filetów z ryby – u mnie mintaj, ale może być dorsz, morszczuk sól morska, tymianek pieprz cytrynowy Ciasto piwne: ¾ szklanki piwa jasnego 1 jajko ok ¾ szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia sól morska pieprz cytrynowy olej do smażenia Jeśli filety z ryby są mrożone to je rozmrażamy, pozostawiamy najlepiej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Polędwiczki z dorsza owijane cukinią 227

Wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika, na środkową półkę i pieczemy około 15 – 20 minut , bez termoobiegu . Podajemy z sosem beszamelowym , wymieszanym z dodatkiem kaparów . To by było na tyle " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego ! Post Polędwiczki z dorsza owijane cukinią pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Grillowany łosoś ze zdrową sałatką 249

Wszyscy doskonale wiemy, że ryby to bogactwo różnego rodzaju witamin i składników mineralnych. Jedną z najbardziej popularnych ryb jest łosoś . Ma on w sobie bardzo dużą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dorsz, migdały, parmezan i aioli 254

dorsza zapiekanego ze szparagami , smażonego dorsza z boczkiem i karmelizowaną kapustą oraz dorsza z kalafiorowym puree Dorsz panierowany w migdałach i parmezanie Składniki: 4 porcje 600 g fileta z dorsza 150 g zmielonych migdałów 50 utartego parmezanu sól i pieprz do smaku 1 rozmącone jajko Podziel rybę na 4 porcje. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj migdały z parmezanem. Zamocz porcje(...)różne sposoby, ale o smak sosu decyduje głównie czosnek. Do aioli dodałam pieczony czosnek. Czosnek w całości i owinięty w aluminiową folię wkładam do piekarnika (225ºC, grill) na 30 minut. Ostudzony czosnek wyciskam z łupinek i mieszam z majonezem, szczypiorkiem i przyprawami. Obiad gotowy! Świeżutki smażony dorsz, cytryna do skropienia ryby, surówka z marchewki i pietruszki, doprawiona olejem, sokiem

codojedzenia
Dorsz zapiekany z pesto, pomidorami i mozzarellą 238

Pomidory umyć, pokroić w plasterki. Mozzarellę również pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć filety dorsza. Oprószyć solą i pieprzem, posmarować pesto. Na rybie ułożyć plastry pomidorów, a na pomidorach mozzarellę. Posmarować jeszcze odrobiną pesto i skropić oliwą. Piec w 180°C przez 20-25 minut (w zależności od grubości filetów). W tym czasie ugotować makaron

Pełny talerz
Escalivada na toście z grillowanym pstrągiem i sosem picada + KONKURS 167

dostać, ale równie dobrze możecie zamienić go na dorsza lub makrelę czy inną ulubioną rybę. Jeżeli nie macie ochoty grillować ryby, zamieńcie ją na tuńczyka z puszki lub fileciki anchois (escalivada podana z anchois to popularna katalońska przystawka). W wersji obiadowej zestawcie rybę i escalivadę z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, a w wersji wegetariańskiej zamieńcie rybę na sadzone jajko(...)smaku sok z 1/2 cytryny 4-5 łyżek oliwy i trochę wody do uzyskania konsystencji sosu dodatkowo: 2 filety z pstrąga ze skórą (można zastąpić inną rybą, np. dorszem lub makrelą) 4-6 kromek ciabatty lub chleba na zakwasie oliwa Przygotowanie: Zacznij od przygotowania escalivady. Papryki przekrój wzdłuż na pół, usuń z nich ogonki i gniazda nasienne. Bakłażana przekrój wzdłuż

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryby 271

Kuleczki rybne w zalewie Ryba po grecku Sałatka rybna z jajkiem Jajka z sałatką rybno warzywną Paprykarz z tuńczykiem Pstrąg z grilla Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Ala piecze i gotuje