Pieczony dorsz prosto z polskiego morza 265Na piątkowy obiad ryba! Świeży dorsz prosto z polskiego morza. Czytaj więcej »
Ana Mari's world
Proste przepisy na świąteczne włoskie dania 217Kroimy dorsza na plasterki o grubości 1,5 cm, wykładamy na posmarowaną oliwą formę i przykrywamy warstwą lazanii , beszamelu, znowu dorsza i kilku łyżeczek pesto. Powtarzamy 2-3 razy (do wyczerpania składników). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Oliwki z Ascoli z tuńczykiem Składniki
SzczyptaSmaQ
Fishburger z pieczonym halibutem. 247salsą pomidorową i marynowanym imbirem smakuje fantastycznie. Rybne burgery są naprawdę rewelacyjne! SKŁADNIKI 1 ciabatta ( lub inne ulubione pieczywo) 1 kawałek smażonej lub pieczonej ryby ( u mnie halibut, może być każda inna białą ryba - dorada, dorsz, pstrąg, sandacz etc.) 1/2 pomidora 1/2 szalotki 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki wasabi ( moża użyć zwykłego chrzanu i dać go dwa razy więcej
DefinicjaSmaku
Pieczony dorsz prosto z polskiego morza 272Na piątkowy obiad ryba! Świeży dorsz prosto z polskiego morza. Czytaj więcej »
Ana Mari's world
Dorsz z warzywami 221Skladniki: Ok 700 gr dorsza 1 por przyprawy wylozyc folia foremke, poukladac do niej dorsz. Doprawic pieprzem I ziolowymi ziarenkami. Na wierz posypac porem. Zamkanc I piec 25 min w tem 180C Warzywa ( do wlasnego wyboru ) 3-4 marchewki 1 kalafior Gotowac 2-4 min Smacznego
Smaki Edyty
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 271Źródła danych wartości spożywanych przeze mnie: Białko: Mięso: kurczak, indyk, prosciutto, szynka drobiowa (najczęściej domowa) Ryby i owoce morza: dorsz, tuńczyk z puszki, łosoś (bardzo rzadko), krewetki, mieszanka owoców morza Jajka (na miękko, twardo, jajecznica, jajko sadzone, w koszulce, pieczone) Odżywka białkowa Ok. 5 razy w tygodniu: Twaróg chudy Ser feta/żółty Jogurt naturalny Mleko bez laktozy/roślinne Węglowodany(...)orzechami 5. Wafle z warzywami i jajkiem 6. Kasza jaglana z wpc 🍚 3 1. Kokosowa owsianka z karmelizowaną gruszką 2. Jajka faszerowane pieczarkami 3. Dorsz z kaszą gryczaną i papryką 4. Makaron ryżowy z pesto jarmużowym i tuńczykiem 5. Jajecznica na słodko z masłem orzechowym 4 1. Jajecznica ze szczypiorkiem, pomidorem i cebulką
Czarnawisienka
Dorsz pieczony na szpinaku 220dorsza pokroić na 4 kawałki i skropić sokiem z cytryny. • Posypać pieprzem cytrynowym i odrobiną soli. • Dorsza ułożyć na szpinaku, posypać płatkami z suszonych pomidorów. • Całość skropić resztą oliwy. • Piec w 200 st.C przez 20 minut
To co kocham
dietetyczna ryba po grecku 225niewielkim ogniu. Z lodówki wyjmujemy pojemnik z rybą i dużą łyżką układamy warstwę (grubości około półtorej centymetra) gorących warzyw na kawałkach dorsza, następnie całość przykrywamy aluminiową folią ( pozostawiając z boku nie zakrytą kilkucentymetrowa szczelinę) pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, po czym rybę wyjmujemy, danie możemy podawać wedle uznania na ciepło
Miód i pieprz
Ryba po grecku 180niewielkim ogniu. Z lodówki wyjmujemy pojemnik z rybą i dużą łyżką układamy warstwę (grubości około półtorej centymetra) gorących warzyw na kawałkach dorsza, następnie całość przykrywamy aluminiową folią ( pozostawiając z boku nie zakrytą kilkucentymetrowa szczelinę) pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, po czym rybę wyjmujemy, danie możemy podawać wedle uznania na ciepło
Miód i pieprz
Dorsz zapiekany w jarzynach 241Uwielbiam ryby ! Nie tylko ryby smażone , ale również ryby duszone , robione na parze czy też ryby pieczone w folii . Dziś mam dla Was przepis na jedną z tych ulubionych – dorsza z dodatkiem zdrowych warzyw i aromatycznych przypraw. Zapiekana w piekarniku jest zdrowa i mało kaloryczna – śmiało mogą po nią sięgnąć osoby będące na diecie. SKŁADNIKI: - filet
Ostra na Słodko
Ryba pieczona w warzywach w sosie czosnkowo ziolowym 230Wrzucamy do naczynia zaroodpornego, na wierzch kladziemy dorsza. Sos czosnkowy- jogurt grecki ok 200 ml, smietana ok 200 ml, 4 zabki czosnku, ziola- majeranek, bazylia, oregano, tymianek I pietruszka. Mieszamy I dodajemy ok 100 gr sera mozzarella Zalewamy rybe. Pieczemy ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 C Ja podalam z pieczonymi ziemniakami Smacznego
Smaki Edyty
Zapiekana ryba z warzywami i ryżem :) 198obłędnie pysznego :) Ryba jest soczysta, ryż kremowy, a warzywa lekko chrupiące - obłęd w ustach :D Składniki (3-4 porcje): 200 g ryżu (u mnie paraboliczny) 4 filety z dorsza 450 g mrożonych warzywa (brokuł, kalafior, marchew) kawałek dyni Hokkaido przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, papryka wędzona oliwa z oliwek kulka mozzarelli Przygotowanie: Ryż zalej(...)Legend (Delimano) ok. 10-15 minut, do momentu, kiedy wraz z ryżem pozostanie jeszcze troszkę wody - przyda się ona podczas pieczenia. Prawie ugotowany ryż rozprowadź równomiernie po powierzchni garnka kamiennego. Następnie ułóż pokrojone w paski filety z dorsza, które należy oprószyć solą i szczyptą tymianku. Teraz wysyp mrożone warzywa, dodaj pokrojoną w kostkę dynię. Ponownie oprósz solą
Zdrowie na języku :P
Dorsz z sosem malinowym i pieczoną marchewką 422Świeża-Ryba.pl Umyte i osuszony filety z dorsza przyprawiamy solą i pieprzem, kroimy w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Przygotowujemy kruszonkę do ryby: mielone orzechy mieszamy w parmezanem w proporcjach 2:1 i dodajemy miód do momentu uzyskania spójnej konsystencji. Tak przygotowaną kruszonkę przekładamy na rybę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
MarcinChef
Ryba w cieście z curry 161pomysł na rybę. Możecie wykorzystać każdy rodzaj ryby (filet bez ości). Podawać można z ziemniakami, ryżem, frytkami, pieczonymi ziemniakami. Do obiadu podałam surówkę z pora z marchewką Na piątek idealne smaczne danie. Koniecznie spróbujcie. Składniki 700 g filetów z dorsza sól pieprz szczypta sumaku Rybę pokroić na kawałki i oprószyć solą, pieprzem i delikatnie sumakiem. Odstawić
O kuchni z uczuciem
Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym 251naczynia żaroodpornego, w marynacie układamy kawałki dorsza. Piecczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) przez 2-3 minuty. Następnie wyjmujemy dorsza z piekarnika, ponownie obtaczamy w marynacie i wstawiamy do piekarnika na kolejne 5 minut (czas pieczenia jest uzależniony od grubości filetów). Wyjmujemy z piekarnika, zbieramy pędzlem marynatę i rozsmarowyjemy ją na powierzchni ryby. Pieczarki przesmażamy na rozgrzanej(...)masło, całość gotujemy na wolnym ogniu około 3-4 minut, by sos zgęstniał. Sos wykładamy na talerz, na sosie układamy bób z pieczarkami, a na nich kładziemy porcję upieczonego dorsza. Całość dekorujemy świeżymi ziołami. Smacznego
Plate of Joy
Przygotowujemy drugie śniadanie dla dziecka do szkoły! 203mniejsze kawałki serek lub masełko do posmarowania pieczywa chuda szynka lub wędzona rybka ugotowane jajo twarożek różne bakalie i suszone owoce pieczone chipsy ( np. dyniowe ) domowe dżemy, konfitury domowe pasty (np. pasta pietruszkowa , pasta z dorsza , pasta z wędliny i jajka , pasta karotenowa , A co do picia? Musimy pamiętać o odpowiedniej ilości i jakości płynów jakie podajemy swoim
Tradycyjna Kuchnia
Fiskibollur ( islandzkie kuleczki rybne) 225Fiskibollur ( islandzkie kuleczki rybne) ryba - filety (Ysa "łupacz", dorsz lub inna), 60 dag ziemniaki ugotowane, 25 dag sol, pieprz Rybę gotujemy lub pieczemy, według uznania. Mielimy rybę i ziemniaki na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Robimy niewielkie kuleczki i delikatnie je spłaszczamy. Smażymy na zł oto. Podajemy ze wszystkim co tylko lubimy, świetnie smakują z sosem czosnkowym. Smacznego
Tradycyjna kuchnia inaczej