Na piątkowy obiad ryba! Świeży dorsz prosto z polskiego morza. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldKroimy dorsza na plasterki o grubości 1,5 cm, wykładamy na posmarowaną oliwą formę i przykrywamy warstwą lazanii , beszamelu, znowu dorsza i kilku łyżeczek pesto. Powtarzamy 2-3 razy (do wyczerpania składników). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Oliwki z Ascoli z tuńczykiem Składniki
SzczyptaSmaQsalsą pomidorową i marynowanym imbirem smakuje fantastycznie. Rybne burgery są naprawdę rewelacyjne! SKŁADNIKI 1 ciabatta ( lub inne ulubione pieczywo) 1 kawałek smażonej lub pieczonej ryby ( u mnie halibut, może być każda inna białą ryba - dorada, dorsz, pstrąg, sandacz etc.) 1/2 pomidora 1/2 szalotki 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki wasabi ( moża użyć zwykłego chrzanu i dać go dwa razy więcej
DefinicjaSmakuNa piątkowy obiad ryba! Świeży dorsz prosto z polskiego morza. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldSkladniki: Ok 700 gr dorsza 1 por przyprawy wylozyc folia foremke, poukladac do niej dorsz. Doprawic pieprzem I ziolowymi ziarenkami. Na wierz posypac porem. Zamkanc I piec 25 min w tem 180C Warzywa ( do wlasnego wyboru ) 3-4 marchewki 1 kalafior Gotowac 2-4 min Smacznego
Smaki EdytyŹródła danych wartości spożywanych przeze mnie: Białko: Mięso: kurczak, indyk, prosciutto, szynka drobiowa (najczęściej domowa) Ryby i owoce morza: dorsz, tuńczyk z puszki, łosoś (bardzo rzadko), krewetki, mieszanka owoców morza Jajka (na miękko, twardo, jajecznica, jajko sadzone, w koszulce, pieczone) Odżywka białkowa Ok. 5 razy w tygodniu: Twaróg chudy Ser feta/żółty Jogurt naturalny Mleko bez laktozy/roślinne Węglowodany(...)orzechami 5. Wafle z warzywami i jajkiem 6. Kasza jaglana z wpc 🍚 3 1. Kokosowa owsianka z karmelizowaną gruszką 2. Jajka faszerowane pieczarkami 3. Dorsz z kaszą gryczaną i papryką 4. Makaron ryżowy z pesto jarmużowym i tuńczykiem 5. Jajecznica na słodko z masłem orzechowym 4 1. Jajecznica ze szczypiorkiem, pomidorem i cebulką
Czarnawisienkadorsza pokroić na 4 kawałki i skropić sokiem z cytryny. • Posypać pieprzem cytrynowym i odrobiną soli. • Dorsza ułożyć na szpinaku, posypać płatkami z suszonych pomidorów. • Całość skropić resztą oliwy. • Piec w 200 st.C przez 20 minut
To co kochamniewielkim ogniu. Z lodówki wyjmujemy pojemnik z rybą i dużą łyżką układamy warstwę (grubości około półtorej centymetra) gorących warzyw na kawałkach dorsza, następnie całość przykrywamy aluminiową folią ( pozostawiając z boku nie zakrytą kilkucentymetrowa szczelinę) pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, po czym rybę wyjmujemy, danie możemy podawać wedle uznania na ciepło
Miód i pieprzniewielkim ogniu. Z lodówki wyjmujemy pojemnik z rybą i dużą łyżką układamy warstwę (grubości około półtorej centymetra) gorących warzyw na kawałkach dorsza, następnie całość przykrywamy aluminiową folią ( pozostawiając z boku nie zakrytą kilkucentymetrowa szczelinę) pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, po czym rybę wyjmujemy, danie możemy podawać wedle uznania na ciepło
Miód i pieprzUwielbiam ryby ! Nie tylko ryby smażone , ale również ryby duszone , robione na parze czy też ryby pieczone w folii . Dziś mam dla Was przepis na jedną z tych ulubionych – dorsza z dodatkiem zdrowych warzyw i aromatycznych przypraw. Zapiekana w piekarniku jest zdrowa i mało kaloryczna – śmiało mogą po nią sięgnąć osoby będące na diecie. SKŁADNIKI: - filet
Ostra na SłodkoWrzucamy do naczynia zaroodpornego, na wierzch kladziemy dorsza. Sos czosnkowy- jogurt grecki ok 200 ml, smietana ok 200 ml, 4 zabki czosnku, ziola- majeranek, bazylia, oregano, tymianek I pietruszka. Mieszamy I dodajemy ok 100 gr sera mozzarella Zalewamy rybe. Pieczemy ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 C Ja podalam z pieczonymi ziemniakami Smacznego
Smaki Edytyobłędnie pysznego :) Ryba jest soczysta, ryż kremowy, a warzywa lekko chrupiące - obłęd w ustach :D Składniki (3-4 porcje): 200 g ryżu (u mnie paraboliczny) 4 filety z dorsza 450 g mrożonych warzywa (brokuł, kalafior, marchew) kawałek dyni Hokkaido przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, papryka wędzona oliwa z oliwek kulka mozzarelli Przygotowanie: Ryż zalej(...)Legend (Delimano) ok. 10-15 minut, do momentu, kiedy wraz z ryżem pozostanie jeszcze troszkę wody - przyda się ona podczas pieczenia. Prawie ugotowany ryż rozprowadź równomiernie po powierzchni garnka kamiennego. Następnie ułóż pokrojone w paski filety z dorsza, które należy oprószyć solą i szczyptą tymianku. Teraz wysyp mrożone warzywa, dodaj pokrojoną w kostkę dynię. Ponownie oprósz solą
Zdrowie na języku :PŚwieża-Ryba.pl Umyte i osuszony filety z dorsza przyprawiamy solą i pieprzem, kroimy w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Przygotowujemy kruszonkę do ryby: mielone orzechy mieszamy w parmezanem w proporcjach 2:1 i dodajemy miód do momentu uzyskania spójnej konsystencji. Tak przygotowaną kruszonkę przekładamy na rybę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
MarcinChefpomysł na rybę. Możecie wykorzystać każdy rodzaj ryby (filet bez ości). Podawać można z ziemniakami, ryżem, frytkami, pieczonymi ziemniakami. Do obiadu podałam surówkę z pora z marchewką Na piątek idealne smaczne danie. Koniecznie spróbujcie. Składniki 700 g filetów z dorsza sól pieprz szczypta sumaku Rybę pokroić na kawałki i oprószyć solą, pieprzem i delikatnie sumakiem. Odstawić
O kuchni z uczuciemnaczynia żaroodpornego, w marynacie układamy kawałki dorsza. Piecczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) przez 2-3 minuty. Następnie wyjmujemy dorsza z piekarnika, ponownie obtaczamy w marynacie i wstawiamy do piekarnika na kolejne 5 minut (czas pieczenia jest uzależniony od grubości filetów). Wyjmujemy z piekarnika, zbieramy pędzlem marynatę i rozsmarowyjemy ją na powierzchni ryby. Pieczarki przesmażamy na rozgrzanej(...)masło, całość gotujemy na wolnym ogniu około 3-4 minut, by sos zgęstniał. Sos wykładamy na talerz, na sosie układamy bób z pieczarkami, a na nich kładziemy porcję upieczonego dorsza. Całość dekorujemy świeżymi ziołami. Smacznego
Plate of Joymniejsze kawałki serek lub masełko do posmarowania pieczywa chuda szynka lub wędzona rybka ugotowane jajo twarożek różne bakalie i suszone owoce pieczone chipsy ( np. dyniowe ) domowe dżemy, konfitury domowe pasty (np. pasta pietruszkowa , pasta z dorsza , pasta z wędliny i jajka , pasta karotenowa , A co do picia? Musimy pamiętać o odpowiedniej ilości i jakości płynów jakie podajemy swoim
Tradycyjna KuchniaFiskibollur ( islandzkie kuleczki rybne) ryba - filety (Ysa "łupacz", dorsz lub inna), 60 dag ziemniaki ugotowane, 25 dag sol, pieprz Rybę gotujemy lub pieczemy, według uznania. Mielimy rybę i ziemniaki na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Robimy niewielkie kuleczki i delikatnie je spłaszczamy. Smażymy na zł oto. Podajemy ze wszystkim co tylko lubimy, świetnie smakują z sosem czosnkowym. Smacznego
Tradycyjna kuchnia inaczej