dorsz pieczony - 594 przepisów (strona:27/40)

Dorsz w sosie chrzanowo - orzechowym 190

dorsz, bo nie miałam czasu na szukanie go.Rybka pyszna, sos idealnie do niej pasuje, jak zwykle super :-). Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki na 4 porcje: 4 filety z dorsza (halibuta) pieprz biały 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Filety myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, marynujemy w pieprzu i oprószamy mąką. Smażymy z obu stron na złoty kolor(...)piernik. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy miód. Zagotowujemy i ewentualnie podlewamy wodą, gdyby sos była za gęsty.  Sos przekładamy do naczynia żaroodpornego, na sosie układamy filety z dorsza/halibuta. Pieczemy w 200 stopniach (termoobieg) przez 6-8 minut. Od razu podajemy. U mnie z kaszą pęczak :-). Smacznego

kruche babeczki
Halibut z trawą cytrynową, w papilotach 208

Pyszna, delikatna, łatwa do przyrządzenia ryba. Przepis dostałam od siostry, a w ten sam sposób zrobiłyśmy rybę na święta. Użyłyśmy wtedy filetów z dorsza. Dorsza nie polecam, wyszedł dosyć suchy. Natomiast halibut sprawdził się idealnie. Dobry będzie również okoń morski (sprawdzone przez siostrę). Jeżeli upieczecie w ten sposób inne ryby napiszcie, proszę, w komentarzach jak się udały. Paczuszki z rybami(...)łyżki oliwy z oliwek dodatkowo masło sól pieprz przygotowanie Filety umyć, osuszyć. Duży podzielić na dwa mniejsze. Składniki marynaty dobrze wymieszać, a najlepiej zmiksować w blenderze. Papier do pieczenia przyciąć na odpowiednio duże kawałki, tak aby można było zawinąć  każdy filet w osobny pakunek.  Posmarować papier masłem. Filety posolić i popieprzyć, Położyć na papierze skórą do dołu, posmarować

Stare Gary
Ryba po grecku 161

jestem zwolennikiem ryby po grecku podawanej na zimno, więc już dzisiaj przygotowałam sobie jutrzejszą kolację. Nie mogę się doczekać jutra Ryba po grecku 1 kg ryby morskiej (u mnie dorsz) 2 cebule 3-4 marchewki 2 pietruszki pół selera 1 średni por koncentrat pomidorowy 1,5 szkl. wody 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie pieprz, sól, cukier Rybę posolić(...)pomidorowy, doprawić do smaku cukrem. W naczyniu poukładać warstwowo rybę i warzywa. Jeżeli chcemy podać na gorąco zapiekamy przez 20 minut w piekarniku, a jeżeli na zimno to pomijamy pieczenie i schładzamy w lodówce, podajemy na następny dzień. Artykuł Ryba po grecku pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Kulebiak drożdżowy z rybą. 128

Farsz rybny. 80 dag dorsza 1 jajko 1 cebula imbir tymianek chilli 1 łyżeczka natki pietruszki sól, pieprz Ciasto drożdżowe. 0,5 kg mąki 5 dag drożdży 1 jajko 150- 200 ml wody 50 ml oleju 0,5 łyżeczki soli Z drożdży,1 łyżki mąki i wody przygotować rozczyn, połączyć z resztą składników ciasta, zagnieść i odstawić, aby podrosło. Kiedy(...)ułożyć wałek farszu rybnego, ciasto zlepić i odwrócić zlepieniem na spód. Uformować rybę (lub nie), w kilku miejscach płytko naciąć ciasto, posmarować wierzch jajkiem i odstawić na 30 min. Piec w temp.190 stop.35 min-40 min. Zimny kulebiak możemy zamrozić, wyjąć w ranek wigilijny i przed, czy też w trakcie kolacji wstawić do piekarnika na 20 min. Smacznego

Kulinarny karnet Christophera
KOTLECIKI RYBNE Z CHIPSAMI 253

ziemniaki 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka mielona słodka, zioła prowansalskie Sos: pęczek koperku 3-4 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli i pieprzu Wykonanie: Brzuszki z dorsza myjemy, osuszamy i bardzo drobno kroimy. Wrzucamy do miski. Koperek myjemy, osuszamy, drobno siekamy i dodajemy do ryby. Następnie dodajemy przyprawy, 1 jajko, otręby, len mielony, 2 łyżki mąki pszennej(...)szatkownicy (do kapusty). W misce mieszamy oliwę z przyprawami. Do miski wrzucamy poszatkowane ziemniaki i obtaczamy je w oliwie z przyprawami. Następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 z teroobiegiem na 20 min. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki rybne z obu stron na złocisty kolor. Sos :  Pęczek koperku

Kuchnia MagdaLeny
SZASZLYKI Z RYBY 198

zawsze do szaszlykow dobra jest jakas marynata. Wlasciewie zamiast niej zrobilam paste, ktora posmarowalam rybe przed grillowaniem. Skladniki: filety z ryby, dla 2 osob potrzebowalam 4 filety, uzylam dorsza skladniki na paste: 1 lyzka oliwy 2 lyzki koncentratu pomidorowego natka pietruszki 1 zabek czosnku sok z cytryny sol, pieprz do smaku Rybe nalezy umyc, osuszyc i pokroic na kawalki, ktrore(...)aluminiowe tacki lub na patelnie grillowa. Zarowno tacki aluminiowe jak i patelnie smarujemy odrobina oleju. Rybe grillujemy po okolo 3 minuty z kazdej strony. Szaszlyki doskonale pasuja do pieczonych ziemniakow i sosu czosnkowego. Smacznego

Przysmaki Karolki
Łosoś na puree z białych warzyw – pyszny pomysł na zdrowy obiad 166

Łosoś sam w sobie jest bardzo smaczną rybą. Pewnie dlatego, że jest dość tłustą rybą, zawiera około 13,5g tłuszczu na 100g – dla porównania dorsz ma zaledwie niecały % tłuszczu na 100g. Oczywiście nie oznacza to, że jest to coś złego ponieważ tłuszcz rybi zawiera dobroczynne kwasy Omega -3 i Omega – 6, poprawiają sprawność umysłu, cerę, zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwory(...)osobę Sposób przygotowania: Łososia podziel na porcje, zamarynuj w skórce cytrynowej, chilli, tymianku, soli i pieprzu. Odstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Następnie wyłóż na blaszkę do pieczenia i upiecz w temperaturze 180 º C przez około 20 minut. Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj. Kalafiora podziel na różyczki i również ugotuj. W garnku rozgrzej olej i podsmaż

wysmienity
Dorada pieczona na młodych ziemniakach, z pomidorami, cytryną i rozmarynem 239

ostatnim elementem przepisu jest położenie ryby na patelni.   Niejednokrotnie dałam się tak naciąć na świeżych filetach rybnych z Biedronki. Mam tu na myśli ryby o jasnym mięsie- sandacza, dorsza, a nawet filety z pstrąga. O ile do ryb sprzedawanych w Biedronce w postaci patroszonej nic nie mam, o tyle filetów już po prostu nie kupię, tym bardziej(...)oliwy z sokiem i przyprawami. Ryby myjemy, szczególną uwagę zwracając na wnętrze ryby, osuszamy papierowymi ręcznikami. Każdą doradę ostrym nożem nacinamy do kręgosłupa – to sprawi, że ryba będzie się piec równomiernie, niezależnie od grubości mięsa. Smarujemy skórkę oliwno-cytrynową mieszanką, dodatkowo z wierzchu ryby lekko solimy i pieprzymy. Do środka wkładamy po dwie gałązki kopru i pietruszki, po pół plasterka

Karo in the Kitchen
RYBA ZAPIEKANA Z PORAMI 174

Przepis na smaczną i dietetyczną rybkę ? Bardzo proszę! Ja wykorzystałam mirunę – Wy możecie śmiało pokusić się o swoją ulubioną rybę! Może być to dorsz … mintaj … szczupak … dorada … pstrąg i wszystko to na co macie tylko ochotę! Przygotowana pod kołderką z porów jest nie tylko niesamowicie smaczna , ale i aromatyczna! Rewelacyjny pomysł nie tylko na piątek(...)siekamy. Na patelni roztapiamy masło , dodajemy warzywa , oprószamy solą i przesmażamy kilka minut. Rybę układamy na folii aluminiowej , pokrywamy podsmażonymi warzywami , zamykamy. Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika. Czas pieczenia zależy od wielkości ryb ( ok. 25-30 minut ). Przed końcem pieczenia ryby odwijamy z folii , by warzywa mogły się troszkę przypiec. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Prosty pasztet rybny z jajkiem przepiórczym 174

Pyszny, delikatny. Idealny na kanapki lub jako samodzielne danie. Pycha!! :) Składniki: 4-5 filetów z dorsza 2-3 filety z karpia 1 duża cytryna sól pieprz oliwa z oliwek 3 jaja kurze + 4 jaja przepiórcze oliwa z oliwek świeże zioła, orzechy włoskie do dekoracji Filety doprawiamy solą i pieprzem. Cytrynę kroimy w plastry. Formę do zapiekania polewamy oliwą z oliwek(...)blenderem na mus. Doprawiamy solą i pieprzem, wyciskamy sok z upieczonych cytryn, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie powoli i stopniowo dodajemy ubite białka. Formę "keksówkę" wykładamy papierem do pieczenia, w niej umieszczamy 1/2 otrzymanej masy, następnie układamy jaja przepiórcze i wlewamy resztę masy rybnej. Wierz dekorujemy orzechami włoskimi i świeżymi ziołami. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Mango Papaja
Xmas... and a Happy 2014 197

pasztecików, to nie specjalnie mi się uśmiecha spędzić pół dnia na ich lepieniu, tartaletki to mniejsze zło w tym przypadku. Następnie wielkiego nieobecnego, czyli karpia, godnie ma zastąpić smażony dorsz w asyście ziemniaków w mundurkach. Jako "popychacza" postaram się użyć kompotu świątecznego, jednak nie będzie on na suszu jak to zwykle u mnie bywało. Kompot świąteczny Świąteczny obiad otworzy zupa(...)śniegowymi kulami, świątecznymi muffinkami oraz pierniczkami.  Babka świąteczna W Sylwestra i Nowy Rok zajadać się będziemy żurkiem z białą kiełbasą, na który chyba najbardziej czekam. Dla Misia przygotuję pieczoną makrelę faszerowaną kaszą gryczaną i grzybami, a dla siebie zapiekankę z ziemniakami, kurczakiem i grzybami. Szampana będziemy spijać z tartą straciatellą i pijanymi galaretkami. Makrela faszerowana kaszą gryczaną

bastalena
Cytrynowy dorsz. 147

sposób można przygotować z nich smaczne danie. Czy to samodzielnie podane czy też połączone z innymi składnikami. Dziś typowo szybkie niedzielne danie. Zapraszam! Składniki; 60 dag polędwicy z dorsza 1 cytryna 3 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 2 gałązki świeżego rozmarynu 2 łyzki oliwy z oliwek pieprz cytrynowy Przygotowanie; Cytryne dokładnie umyć. Za pomocą obieraczki z połowy cytryny(...)również po listku włozyc w nacięcia. Wierzch ryby oprószyć startą skórką z cytryny oraz pieprzem cytrynowym.Na wierzchu możemy połozyc dodatkowo gałązke rozmarynu. Rybę zawinąć w folie alumiiową i piec do miękkości, około 20 min. Podawac obłożoną plastrami cytryny z warzywami czy z czym tam chcecie ;-) Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Jesiotr z polskich stawów! 237

dzisiaj jest pysznie! Doskonale wiecie, że uwielbiam ryby i owoce morza. Ryby mogłabym jeść codziennie, i to w różnorodnej postaci, i pieczone, smażone, wędzone czy gotowane, w formie past, w całości, kotlecików, pulpecików i czego tylko można sobie wyobrazić. Ryby to cenne źródło pełnowartościowego białka, są lekko strawne, nie wymagają długiego czasu obróbki i powinny być spożywane przez(...)kiedy na studiach przerabiałam temat ryb i rybołówstwa w Polsce, to niektóre dane mnie powaliły. Nie wiem czy wiecie, ale większością ryb z naszego Bałtyku, zajadają się Francuzi, dorsz z naszego morza uznawany jest za jedną z najlepszych ryb. I w większości jest eksportowany na rynki zachodnie. To samo dzieję się z na Mazurach, każdy kto chociaż raz był

SMYKWKUCHNI
Pizza z brokułem, rybą, pieczarkami i suszonym koperkiem 150

SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki ciepłej wody niegazowanej, 20g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy, szczypta soli, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1/2 brokuła, 250g filetu z dorsza, 150g pieczarek, 1 cebula, 50g sera żółtego, 1/2 łyżki suszonego koperku, olej do smażenia, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. We wodzie rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozpuszczone(...)ciasto wykładam na blaszkę tworząc okrąg. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam pieczarki, brokuła oraz rybę. Oprószam solą, pieprzem i suszonym koperkiem. Wierzch posypuję żółtym serem. 4. Pizzę piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
FASZEROWANE PIECZONE ZIEMNIAKI 152

Ziemniaki są najpopularniejszym składnikiem obiadów. Można je gotować,smażyć, piec  albo...zapiekać i nadziewać jak to ja zrobiłam. Duże ziemniaki umyłam i podgotowałam w całości. Farsz można przygotować w zależności od gustów za każdym razem inny. Dzisiaj proponuję: Posiekaną białą kapustę,marchewkę,starte jabłko, kukurydzę i pokrojonego wędzonego kurczaka. Dodałam majonez, jogurt grecki,sól,pieprz. Wszystko wymieszałam i odstawiłam(...)nałożyłam w środek farsz. Należy podawać od razu po upieczeniu. Pychota!   Polecam nafaszerować ziemniaki  SURÓWKĄ COLESLAW  Polecam również  FASZEROWANE ZIEMNIAKI ZE SZPINAKIEM FASZEROWANE ZIEMNIAKI WĘDZONYM DORSZEM I PASTĄ SEROWĄ

potrawyregionalne
Nuggetsy z dorsza na kremie z żółtej papryki i dyni 205

Zalać bulionem i dusić do miękkości ( około 20 minut). Wyciągnąć gałązki tymianku i całość zblendować na aksamitny krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne oraz curry. Polędwiczki z dorsza pokroić w plasterki o gubości ok. 2 cm. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron, a następnie obtoczyć w dwukrotnie w mące kukurydzianej. Na patelni rozgrzać masło z olejem(...)jest to konieczne). Na głęboki talerz nałożyć paprykowy krem, na nim ułożyć kawałki ryby, pomidorową kostkę oraz świeży tymianek. Danie jest świetne jako przystawka, a z dodatkiem pieczonych w całości ziemniaków z odrobiną masła paprykowo- tymiankowego z powodzeniem może stanowić danie główne. Smacznego

DefinicjaSmaku