Koniec tygodnia więc pieczenie chleba, tym razem z mąki pełnoziarnistej .Polecam.SKŁADNIKI1 szklanka mąki graham orkisz2 szklanki mąki pełnoziarnistej2 szklanki mąki żytniej razowej1 łyżeczka cukru
W kuchennym oknie EwyPiotr 11 maja 2018 Niezwykle chrupiące bagietki, dobrej jakości oliwa, mozzarella, pomidory i garść rukoli. Nic więcej nie jest potrzebne! :) Składniki: Domowe bagietki: mąka pszenna - 300g mąka pełnoziarnista - 150g (u mnie mieszanka trzech mąk do wypieku chleba)* drożdże suszone - 7g sól - 1 łyżeczka cukier - 1 łyżeczka woda - 1 szklanka żółtko - 1 + łyżeczka wody (do posmarowania) sezam - do posypania (opcjonalnie) Dodatki(...)mozzarellą, pomidorami i rukolą Niezwykle chrupiące bagietki, dobrej jakości oliwa, mozzarella, pomidory i garść rukoli. Nic więcej nie jest potrzebne! :) Składniki: Domowe bagietki: mąka pszenna - 300g mąka pełnoziarnista - 150g (u mnie mieszanka trzech mąk do wypieku chleba)* drożdże suszone - 7g sól - 1 łyżeczka cukier - 1 łyżeczka woda - 1 szklanka żółtko - 1 + łyżeczka wody (do posmarowania) sezam - do posypania (opcjonalnie) Dodatki
Pogotujmy.plSposób na czerstwy chleb? Grzanki z ulubionymi dodatkami - u nas z domową kiełbaską na ostro, z chili , ogórkiem kiszonym, podsmażoną cebulką i serem żółtym. Tak prosto a tak pysznie! Polecam serdecznie :) Składniki: kromki chleba masło cebula kiełbasa lub szynka (użyłam swojej wędzonej z chili) ogórki kiszone ser żółty Przygotowanie: Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na złoto na maśle. Posolić
Kocham..lubię..gotuję..pita to chyba podstawa każdego domowego piekarza. Ja przymierzałam się do niego dość długo, ale jak już upiekłam, to wiedziałam, ze zagości u mnie na dłużej. Pyszne, delikatne w strukturze placuszki, które można zjadać "suche" jak i z dodatkami. W moim domu często zastępują klasyczny chleb, kiedy mam ochotę na oryginalną
Codzienna kuchnia niecodziennaChlebek, chlebek…tylko domowego wypieku, nie ma już tygodnia, że go nie zrobię. Żeby nam się jednak jeden i ten sam nie przejadł, robię go na rożne smakowe sposoby. Tym razem wahałam się czy ze śliwką czy z jabłkiem. Wybrałam śliwkę, ale to tylko kwestia czasu i z jabłkiem na pewno też wypróbuje. Zacznę od tego, że wszelkie połączenia(...)jest upieczony. Wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. * Inspirowałam się przepisem z bloga ‚White Plate’, wyeliminowałam z przepisu drożdże, zamieniłam niektóre zioła oraz sposób wykonania. The post Chleb na Zakwasie ze Śliwkami appeared first on Made
Made By Mom And SonPrzepis na chlebek z dyni podpatrzyłam tutaj ..ja wyrabiałam ciasto ręcznie i piekłam w keksówce ...Chlebek ma piękny żółty kolor ..na wszystkich zdjęciach tego nie widać
Moje domowe kucharzeniebyć prawdziwym przysmakiem. W niczym nie przypomina on gotowanego boczku, który można kupić w sklepie. Aromat ziela angielskiego i liści laurowych jest znakiem rozpoznawczym tej pysznej domowej wędliny. Boczek gotowany jemy z chlebem, albo z tradycyjnymi sałatkami warzywnymi. Gotowanie boczku od pokoleń praktykowane jest przez wiejskie gospodynie z gminy Raniżów na Podkarpaciu (i zapewne w wielu innych miejscach). Ten rodzaj(...)mięso wyciągamy z wywaru, studzimy i chłodzimy w lodówce. Wywaru można użyć jako baza do sosu lub zupy, np. grochowej. * informacje o sposobie wędzenia boczku pochodzą z książki „Wędliny domowe, receptury i sposoby wytwarzania” Marka Bubleja. Po więcej PODKARPACKICH przepisów zapraszam TUTAJ
Trzeci talerzTen wpis powstał zupełnie przypadkiem i zupełnie nie był planowany No bo jak można planować zwykłą kulinarną wpadkę. W robocie kuchennym ubijała się kremówka, na bitą
Mieszam w GarnkuSkładniki: 60 dag łopatka bez kości, 1 łyżka smalec, 2 łyżki mąka pszenna, 2 sztuki papryka słodka, 1 mniejsza papryczka chilli, 2 sztuki cebula, 1/2 główki
W Mojej Kuchni Lubięchleba tostowego. U mnie wypełnione szynką, kiszonym ogórkiem i mozzarellą. Całość jest naprawdę pyszna i prosta w przygotowaniu. Oczywiście takie krokiety możecie nadziać innymi dodatkami. Pamiętajcie tylko, by nie dodawać ich zbyt dużo, bo to utrudni zwijanie chleba tostowego. Takie krokiety z chleba tostowego, to idealna przekąska na każdą imprezę . Można je podać w towarzystwie różnych domowych sosów i dipów(...)pół łyżki na kromkę). Zwijamy kromki w rulon. Maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Nasze imprezowe krokiety z chleba tostowego smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. domowym sosem czosnkowym. Smacznego Nie przepłacaj za zakupy spożywcze – kup produkty na ten przepis przez internet i wykorzystaj kody rabatowe na zakupy
Słodkie okruszkiw trakcie przygotowywania galaretki,w kuchni czuć starymi skarpetkami, ale to mija ,gdy zaczynamy jeść już gotową . Posmarować ciepły tost lub wędlinę ..pycha Składniki
w mojej kuchniDziś już co prawda dawno po śniadaniu, ale na jutro przygotowanie takiego chleba będzie błyskawiczne. Nie trzeba wyrabiać ciasta, wystarczy zamieszać by cieszyć się smakiem domowego pieczywa. Składniki: 40 dag maki pszennej t-750 do wyrobu chleba Młynomag 400 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1/8 kostki drożdży- kostka 100 g oliwa z oliwek
Z Majeczką w kuchniChyba się powtórzę, ale muszę to napisać. Uwielbiam domowe drożdżówki i ogólnie pieczywo, począwszy od bułek do różnego rodzaju chlebów. Zresztą nie ma co się rozdrabniać, uwielbiam wszystko co wyszło z kąta domowej kuchni :)Składniki :525 g mąki2 jajka3 łyżki oleju1/2 łyżeczki cukru1 - 1,5 łyżeczki soli1 szkl ciepłego mleka30 - 40g drożdżyPrzygotowanie:Do ciepłego mleka wrzucamy cukier i drożdże
charlotte gotujeTym razem w naszej kwietniowej piekarni Amber zaprosiła nas do wspólnego pieczenia pomidorowego jasnego chleba orkiszowego z sezamem. Przepis został zaczerpnięty z bloga
Kulinarne przygody GatityZnalazłam przepis na te pyszne chlebki u Amber, robiłam już kilka razy ale ciągle nie podzieliłam się receptą z Wami. Dziś to zmieniam i receptura na
Moje Małe Czarowanie