Bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Smakuje pysznie na bułeczkach i chlebku. Z naszym ogóreczkiem kiszonym to bajeczka. Każdy zrobi taki pasztet, wystarczy 30 minut i
Kuchnia Pokoleńzalałam udka i całość dokładnie wymieszałam. Tak przygotowane udka odstawiłam do lodówki na 40 minut, aby przeszły smakiem ziół i jogurtu. Na dużym głębokim talerzu rozsypałam domową bułkę tartą ( zrobioną z suchego chleba, ale specjalnie jej drobno nie mieliłam ). Ty możesz użyć zwykłej bułki tartej. Piekarnik nagrzałam do 200 C. Na formie do pieczenia rozłożyłam papier do pieczenia
Kuchnia na wzgórzutysięcy lat. A takimi własnie są te przeze mnie opisywane. Dodam, że są one niezwykle smaczne. Ich smak opisałabym jako miodowy. Idealnie współgra z suszonymi owocami, domowym jogurtem i cytrusami. Polecam! Ps. Chleb ze skiełkowanych ziaren płaskurki i/lub samopszy jest boski (przepis niebawem)!!! Składniki na 2 porcje: Jogurt: 1/2 szklanki płatków kokosowych, 1/4 szklanki sezamu niełuskanego, 1 1/2 szklanki
Jeść, by żyć w zdrowiuFocaccia z miesem i serem to moja wersja pizzy. Focaccia to rodzaj pieczywa – wywodzi się z włoch i każdy region włoch ma jej lekko zmodyfikowaną
Magiczny GarnekMoja dzisiejsza propozycja jest dla miłośników kaszy gryczanej. Smaczny pasztet z mięsa,kaszy gryczanej i pieczarek - ciekawe połączenie składników prawda!? Zachęcam Was do zrobienia
Niespełnione zdolności kulinarneWitajcie. Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na domowe pieczywo. Tym razem zrobiłam 100% chleb żytni na drożdżach. Taki chlebek jest pyszny, sycący (bo nie dmuchamy) i zdrowy. No i ten zapach... Składniki: 3 szkl mąki żytniej (u mnie typ 720) 1 op. suchych drożdży (7g) 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 jajko 3/4 szkl ciepłej wody 1 łyżka oleju do posypania
słodkie i nie tylko historie kulinarnepomidorowy (polecam przed dodaniem ciecierzycy przełożyć całe danie do garnka jeśli wcześniej smażyliśmy na patelni). Chwilę gotujemy i przyprawiamy do smaku. Potrawkę można podać z domowej roboty grzankami lub kromką pełnoziarnistego chleba. Danie świetnie rozgrzewa w jesienne chłodne dni. Smacznego
Health-Fit-LifeWitam serdecznie Pokażę jak upiec domowe bułki pełnoziarniste z których możemy przygotować zapiekanki. Bułki są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. Do upieczenia
Uwaga Babcia Piecze ChlebPrzepis na super zdrowy chleb bez grama mąki, składający się z samych nasion, orzechów i płatków owsianych, zwany "Life Changing Bread", stworzyła Sara Britton,
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj, w mojej domowej piekarni, bułeczki żytnio-orkiszowe na zakwasie. Jeśli ktoś zrobi i powie, że są "jak ze sklepu" to będzie ZONK. Bo one są
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDzisiaj, w mojej domowej piekarni, bułeczki żytnio-orkiszowe na zakwasie. Jeśli ktoś zrobi i powie, że są "jak ze sklepu" to będzie ZONK. Bo one są
Szczęśliwa kuchniaBardzo lubię pieczywo domowej roboty, choć nie robię zbyt często. Jakiś czas temu, gdy poszłam do jednej z sieci sklepów i zobaczyłam muszki owocówki latające
Szczęśliwa kuchniarazy, od momentu przejścia na weganizm, miałem ochotę na pajdę świeżego chleba z masłem, na świeżą chałkę domowej roboty wysmarowaną nim grubą warstwą, a na to dżem i do popicia kakao… Zresztą wykorzystać masło można na wiele innych sposobów, jak np. wypieki. Ja jednak głównie używałem i używam jako smarowidła. Masło roślinne vel. wegańskie to super alternatywa dla osób
BlendmanMasło roślinne, czyli wegańska alternatywa dla masła Ile to razy, od momentu przejścia na weganizm, miałem ochotę na pajdę świeżego chleba z masłem, na świeżą chałkę domowej roboty wysmarowaną nim grubą warstwą, a na to dżem i do popicia kakao… Zresztą wykorzystać masło można na wiele innych sposobów, jak np. wypieki. Ja jednak głównie używałem i używam jako smarowidła
BlendmanWieczorny deficyt chleba wymusił na mnie ostatnio konieczność stworzenia własnego bochenka :-) nawet się z tego ucieszyłam, bo lubię jak pachnie w domu chlebem, nawet tym na
Czary - gary w kuchniCielęcina niezbyt często pojawia się na naszym stole . Jest droga, niełatwo ją kupić i niełatwo ją przygotować tak żeby była smaczna. Kiedy trafiłam na cielęcą karkówkę
Smaczna PyzaSezon rabarbaru trzeba wykorzystać w pełni. Dlatego też, dziś polecam marmoladę, która przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią słodko-kwaśne smaki :) Zapraszam! Marmolada z
Tagebuch po polskuDziś przepis, który doskonale charakteryzuje smaki mojego dzieciństwa. Sezon na truskawki coraz bliżej, dlatego pora na te proste kanapki idealna! Do przygotowania kanapek z truskawkami potrzebujemy
MarcinChefwymieszaj, i podgrzewaj przez chwilę na małym ogniu, aż śmietana się rozpuści. Podawaj w głębokich talerzach lub miseczkach, udekoruj zupę listkami pietruszki. Możesz serwować z grzankami domowymi lub gotowymi, lub ze świeżym chlebem. *polecam śmietanę Szefa kuchni do zup i sosów marki Danone 22%, ale możesz użyć innej, według własnego upodobania **jeśli wolisz, żeby zupa miała nieco rzadszą konsystencję, możesz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapachnie przyprawami. Na blogu będziecie mogli znaleźć pyszne, dobrze przyprawione dania. Już dziś zapraszam Was na „Domowe bułeczki z dodatkiem serka. Puszyste i pyszne bułeczki domowe”, które dzięki przyprawie do pieczenia chleba zyskały wspaniały smak i aromat. A przepisów będzie o wiele więcej. Firma Rafex przesłała mi do testowania mnóstwo wspaniałych przypraw: przyprawa z curry do kurczaka przyprawa
Słodkie okruszkiChleb na proszku pełnoziarnisty. Pyszny, ciemny chleb bogaty w bakalie i nasiona. Planowaliście kiedyś pieczenie chleba, a okazało się, że że nie macie drożdży? Jest na
codojedzeniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Czy często zdarza się Wam wyrzucić czarne, mocno przejrzałe banany? Jeżeli tak to dzisiaj podsuwam Wam pomysł jak je wykorzystać aby
Marta GotujeLubicie salceson? A galaretkę z mięsem ? Dzisiaj mam dla Was coś co jest połączeniem ich obu czyli właśnie salcesonu i zimnych nóżek. Mięciutkie podroby zatopione w
Smaczna Pyzanie moralnie. pyszny. przepis na jeden chlebek w keksówce 500 gram mąki orkiszowej 400 ml ciepłej wody 3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
na gazieTen zapach świeżej, domowej wędliny, unosi się po całym mieszkaniu. Przyprawa cygańska jest niezwykle aromatyczna. Polecamy produkty od: http://rafex.eu/mieszanki-przypraw-c-31.html# Składniki 1 kg łopatki wieprzowej
R'n'G KitchenWitam serdecznie Przepis na pyszne domowe drożdżówki z rabarbarem , drożdżówki są bardzo puszyste a ciasto delikatne. Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 10 drożdżówek na
Uwaga Babcia Piecze ChlebWitam serdecznie Przepis na pyszne domowe solanki , są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne :) Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 8 solanek 500 g mąki
Uwaga Babcia Piecze ChlebWitam serdecznie Przepis jak upiec domowe rogaliki drożdżowe z nadzieniem . Są bardzo dobre , puszyste i delikatne ( się nachwaliłam :) ale naprawdę są pyszne . Także polecam wypróbowanie tego
Uwaga Babcia Piecze ChlebChleb anyżowy pszennożytni na drożdżach i na zakwasie . Kiedyś nie lubiłam anyżu, ale odkąd przekonałam się do włoskiego kopru (fenkuł) to i polubiłam anyż. Anyż jest
codojedzeniaNajlepszy z razowym chlebem i kiszonym ogórkiem. Do przygotowania domowego smalcu potrzebowałam 0,5 kg słoniny 1 lask ę kiełbasy śląskiej 2 cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek Słoninę i kiełbaskę zmieliłam przez maszynkę ( na dużych oczkach. Cebulkę obrałam i pokroiłam w bardzo drobną kostkę ( można ją także zmielić ). Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. W garnuszku, na wolnym
Darcia w kuchnipomocą przyszedł mi przepis na ziemniaki jak z ogniska oraz ciastek które zawsze piecze moja Babcia - amoniaczków. Edyta natomiast zrobiła placki z fajerki, barszcz ze szczawiem, chleb na zakwasie i załatwiła nam domowe zsiadłe mleko. Było naprawdę pysznie Amoniaczki - przepis pochodzi z Kuchni Polskiej wydanej w 1967 roku przez Państwowe Wydawnictwo Ekonimiczne Składniki 50 dag mąki 8 dag smalcu
sierotka maRysia w kuchniPodwieczorkowe bułeczki Kolacja , to nieodzowny element dnia , który zawsze nadciąga wieczorową porą ..jak upiór z zza grobu..;) No , wiem przesadzam ale pamiętajcie , że nie zawsze jak
Ogrodnik w podróżywiejski chleb Nie na w nim szlachetnych dodatków, takich jak miód, czy suszone
Miód i pieprzśniadaniu będzie kilku łakomczuchów, a w lodówce właściwie "żeberka i światło"? :) Punkt pierwszy, jajka! Polecam wam dzisiaj pyszne kanapki z łososiem i jajkiem na twardo. Składniki: chleb (u mnie pszenno-żytni domowy) twarożek śmietankowy plastry łososia jajka szczypiorek majonez Do dzieła: Cóż można rzec w sprawie przygotowywania kanapek? Kromki są nierówne ale jeszcze ciepłe i cudownie pachnące. Szczypiorek kroimy drobno
Spektrum SmakuDoskonalsza wersja już i tak doskonałego smalcu wegańskiego, który zamieszczałam jakiś czas temu. W tamtym choć był pyszny, czegoś mi brakowało. Pozostawał mały niedosyt
Smaczne Zdrowe4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego 2 jajka 1 czubata łyżka majonezu 1/4 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki maku sól świeżo zmielony czarny pieprz 4 ćwiartki
Świat Domowej KuchniChwile rozmowy z Anią z bloga ( http://pysznoscikrola.blogspot.com/ ) i człowiek zrobił się głodny. Wpadałam do kuchni otworzyłam lodówkę i zmajstrowałam sobie pyszną przekąskę. Składniki: chleb tostowy ( z pobliskiej piekarni lub domowy) pomidory malinowe mozzarella (na 3 kanapki 1 kulka) świeża bazylia olej rydzowy Sposób przygotowania: Na pieczywie układamy plastry mozzarelli i pomidora i wkładamy na minutkę do piekarnika (kanapka
Wielki apetytczerwonej papryki 1 łyżeczka oregano 2 ząbki czosnku Filet z kurczaka kroimy na płaty ( jak na schabowe). Bułkę tartą mieszamy z curry i ostrą czerwoną papryką. Domową bułkę tartą przygotowuję z wysuszonego chleba, który dokładnie mielę. Filety z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie panierujemy w rozmąconym jajku i panierce. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem. Sos: Jogurt
VioletoweKucharzenieDo pieczenia chleba trzeba mieć cierpliwość. Niby nic mąka, woda, zaczyn lub zakwas i sól, a jednak zajęcie dość absorbujące. No ale dla tego smaku, zapachu
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Już wkrótce przedstawię efekt końcowy mojego eksperymentu. Tymczasem schab sobie spokojnie dojrzewa... Osobiście nie mogę się doczekać ! *** Już jest. Klik
IzaGotujeRillettes to rodzaj smarowidła z kawałeczków mięciutkiego mięsa bardzo powoli duszonego w tłuszczu. Pochodzi z kuchni francuskiej i przypomina nieco pasztet . Podaje się do pieczywa, w
Smaczna PyzaSkładniki: 1 kg mięsa od szynki 1/2 kg boczku świeżego 1/2 kg fileta z kurczaka 1/2 kg golonki z indyka 40g peklosoli / można dodać zwykłą sól
w mojej kuchnipięknie, ale krzyż mi się nie zrobił tak jak powinien. Pewnie dlatego że przy wyrastaniu powierzchnia trochę popękała, a zamiast żyletki użyłam noża. Ale nie ważne chleb jest pyszny, chrupiący, przede wszystkim domowy i na śniadanie idealny. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJeśli lubicie domowe smarowidła do pieczywa, zachęcam do rybnych, dietetycznych rozdań. Dziś receptura na pastę z wędzonej makreli i twarogu. Pasta z wędzonej ryby Składniki: 1
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaBardzo lubię pieczywo domowej roboty, choć nie robię zbyt często. Jakiś czas temu, gdy poszłam do jednej z sieci sklepów i zobaczyłam muszki owocówki latające
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comChleb odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut W tym czasie przygotujemy keksówkę. Ja swoją smaruję smalcem domowej roboty i posypuję bułką tartą, też domowej roboty :) Smalec powoduje, że nie trzeba nożem podważać chleba. Wystarczy keksówkę przekręcić do góry nogami i chleb sam wypadnie Przełożyć masę do keksówki i ułożyć ją równo maczając łyżkę w wodzie Przykryć zwykłą torebką
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com2 kromki tostowego chleba pełnoziarnistego 1 jajko tuńczyk w sosie własnym rukola 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz Kolejną pozycją
Świat Domowej Kuchniprodukty wskazane i niewskazane, zasady komponowania posiłków, uwagi dotyczące między innymi suplementów i nawadniania organizmu w ciągu dnia, a także przydatne przepisy podczas diety, jak np. chleb gryczany, schab z porem czy domowy jogurt; - szczegółowo opisaną dietę odchudzającą na okres sześciu tygodni; każdy tydzień jest ukierunkowany na inne działanie, znajdziesz tydzień oczyszczający, odmładzający...Każdy dzień oparty jet na pięciu posiłkach
Zdrowie na języku :Ppołączenie pasztetu, pasty, smarowidła do chleba. My kochamy smalec ze skwarkami oni wolą coś bardziej mięsnego, czyli rillettes. I to właśnie proponuję wam do kromki świeżego chleba, czy bagietki, na kolacje z domowym kiszonym ogórkiem, pod warunkiem, że nie macie problemów z cholesterolem. Idealne wyjście, gdy przejedzą nam się wędliny. Źródło. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikOd lat nie jadam kupnych wędlin. Nie podoba mi się ich smak, konsystencja, skład, to że po kilku dniach robią się obślizgłe... Czasem jedynie skuszę się
chwile dla mnieChyba powinnam stworzyć oddzielną kategorię, pod tytułem "Przepisy mojej mamy" :)Karkówkę przygotowaną w ten sposób uwielbiam od dziecka, mama zwykle robiła ją z kluskami na parze
chwile dla mnieTo przepis z tych super prostych. Jednak podstawą jest dobry wywar , nie ważne czy drobiowy czy wołowy - grunt żeby był domowy. składniki1l domowego wywaru mięsnegogarść
Stare Garywędliny. Mamy zawsze pewność co jemy i możemy doprawiać jak tylko nam się zamarzy. Boczek pieczony to jedno z moich ulubionych mięs. Do tego pajda chleba no najlepiej gdyby to był domowy, dużo musztardy czy ćwikły z chrzanem i czegóż chcieć więcej. Domowe zawsze najlepsze i tyle.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniświeże bułeczki lub chleb wypiekane w naszym domu, na weekendowe dni to już trochę tradycja. Przyznam ,że zapoczątkował ja mój mąż. Dlatego jest to jego działka
W kuchennym oknie EwyUwielbiam świeże, domowe pieczywo. Czy to bułeczki, czy chleb, albo słodka chałka czy drożdżówki... Wszystko, co nada się na śniadanie, jest u mnie mile widziane. Ciągle szukam nowych, ciekawych przepisów, różniących się składnikami lub metodą wykonania. Najbardziej lubię małe, okrągłe bułeczki - można je przygotować na tyle różnych sposób... Tym razem jednak sięgnęłam po Bag brød - duńską książkę traktującą o wypieku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeIm bardziej się wkręcam w temat wegańskiego jedzenia, tym bardziej zadziwia mnie fasola. Do tej pory jadłam ją głównie jako fasolkę po bretońsku lub w sosie
chwile dla mnieChlebek dyniowy ostatnio bardzo często gości na moim stole. Zakochałam się w pieczywie przygotowywanym z dodatkiem purée z dyni i korzystam w pełni z sezonu dyniowego.Pur
Smakołyki BerenikiTen smalec to prawdziwe odkrycie. Dowód na to, że to wygląd sprawia iż coś wydaje nam się tym czym tak naprawdę wcale być nie
Smaczne ZdroweRobicie sami wędliny domowe czy pieczone mięsa do podania na zimno ? To doskonała alternatywa dla przemysłowych wędlin, naszpikowanych czasami różnymi dziwnymi substancjami. Mięsa w nich coraz
Smaczna Pyzarazie korzystam z tego co jest dostępne oraz domowego parapetowego ogródka z ziołami :) W sklepach jest szeroka oferta przeróżnych past i smarowideł do chleba ,ale niestety ich skład pozostawia wiele do życzenia . Dlatego opcja zrobienia czegoś domowego wydaje się najlepsza , a wcale nie musi być to czynność trudna i czasochłonna . tak jest w przypadku poniższej "zielonej" pasty :) SKŁADNIKI
Marcepanowa kuchniaŚwięta za pasem, więc najwyższy już czas rozpocząć do nich przygotowania. Ja zaczęłam od przyrządzenia swojskiej, domowej kiełbasy w słoiku. Jest przepyszna!!! Jeśli
Rozpustne gotowanieNawet nie mogłem sobie wyobrazić, że zrobienie domowej tortilli jest takie proste i szybkie, a przy tym jest na dużo tańsza i smaczniejsza niż ze
Kuchnia Łukaszaminutach temp. ponownie obniżamy teraz do 220 stopni i piec jeszcze 10 - 15 minut. Gotowy chlebek wyjmujemy i studzimy na kratce. Tradycyjnie chleb ten wypieka się w piecu opalanym drewnem, no cóż, w moich warunkach domowych niestety nie jest to możliwe, więc pozostaje piekarnik :) Smacznego
Moja Książka KucharskaMój ulubiony chlebek bananowy - delikatny, mięciutki, wilgotny, rozpływający się w ustach. Przepis dopracowałam do perfekcji, zawsze się udaje! :) Składniki (na keksówkę o wym. 20x12cm): 4-5
Domowa Cookierenka AgiPyszny, lekko wilgotny chlebek bananowy z dodatkiem ekspandowanej komosy ryżowej, której ziarenka przyjemnie chrupią podczas gryzienia. Chlebek jest lekki, o zrównoważonej słodkości i co najważniejsze - niezwykle
Domowa Cookierenka AgiPrzyznam, że od dawna chodził za mną ten przepis - obiegł już chyba cały świat, więc nie mogę pozostać w tyle :) Mnie osobiście najbardziej przypadła wersja bez
Domowa Cookierenka AgiKolejny pyszny chlebek i kolejne co miesięczne wspólne pieczenie chleba organizowane przez Amber .W marcowej Piekarni dowodzi Jola z bloga Smak mojego domu a przepis
Moje domowe kucharzenieLutowa piekarnia i chleb ubijany .. Chleb na luty wybrała dla nas Ania z bloga Nie tylko na słodko .P rzepis na chleb z książki Hanne
Moje domowe kucharzenie