lubię ten chleb i piekę go od czasu do czasu, szczególnie wówczas gdy potrzeba poprawić humor ciepłym i intensywnym kolorem. Tym razem planowałam upiec chleb na fioletowych marchewkach, ale w sobotę po zakupach nadrabiałam różne domowe obowiązki i już czasu zabrakło na wyciskanie soku przed ciszą nocną. Musiałam zdać się na sklepowy sok marchwiowy. Słodycz ciasta jest zrównoważona kwaskowatością pochodzącą
Weekendy w domu i ogrodzieDomowe pieczywo jest najlepszym mi ze znanych pieczyw. Najbardziej lubię klasyczny chleb na zakwasie wypiekany w piecach. Smak ten pamiętam z dzieciństwa i często towarzyszył mi wyjazd na wieś do babci. Sama staram się by w moim domu nie zabrakło klasycznych wypieków i domowe bułeczki przygotowuję z wielką przyjemnością. Te piekę na święta Wielkanocne i podaję jako faszerowane odcinając
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWitam serdecznie Tym razem zaproponuję przepis na wypiek domowych bułek orkiszowych. Ciasto jest proste w przygotowaniu, ja wyrabiam ciasto ręcznie ale możemy użyć do wyrobienia ciasta
Uwaga Babcia Piecze ChlebWitam serdecznie Sezon jagodowy w pełni więc zaproponuję domowe jagodzianki są przepyszne i idealnie pasują na przykład do zimnego mleczka :) Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie
Uwaga Babcia Piecze ChlebW ten weekend wspólnie z innymi blogerkami oprócz chleba piekłyśmy rurki. .Asia zaproponowała swój sprawdzony przepis na rurki ,ale ja już piekłam rurki z takiego samego
Moje domowe kucharzenieNa 1 kanapkę:2 kromki tostowego chleba pełnoziarnistego1 - 2 łyżki majonezuwędzony łosoś (pokrojony na kawałki)1 jajko ugotowane na twardo (pokrojone na plasterki)kilka listków rukoliświeżo
Świat Domowej Kuchnichleby i miłe słowa. Niech chleb nas łączy! Amber Kuchennymi drzwiami Ania Bajkorada Ania Nie tylko na słodko Ania W Moje pasje.Kuchnia i ogród Ania Pieczywo na zakwasie Alutka nie-ład mAlutki Arnika Arnikowa kuchnia Bea Bea w kuchni Bożena Smakowe kubki Bożena Moje domowe kucharzenie Dorota Ugotujmy To.pl(...)podróży i w kuchni Margot Kuchnia Alicji Marghe Po prostu Marghe Mimbla Pierogi ruskie raz Pychciasta Renata Forks’N'Canvas Tosia Smakowity chleb Wiosenka Eksplozja smaku Wisła Zapach chleba Zufik Zufikowo Żabka Healthy craving Żaneta Poradniczanka.blogspot.com
Moje domowe kucharzeniechlebach na zakwasie. Jak obchodzić się z zakwasem, jak go wyhodować, jak prawidłowo przechowywać i jak się nim opiekować - myślę, że niejeden amator domowego wypieku pieczywa byłby jego wykładem zachwycony. Szczególnie, że towarzyszyła mu degustacja, a chleby były naprawdę interesujące. Z chilli, z różą, z płatkami owsianymi - to tylko niektóre przykłady. Jasne, ciemne, delikatne i wyraziste - oj, porządnie się najadłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś upiekłam pyszny domowy chrupiący chlebek. Na końcu trochę o wartościach odżywczych oliwy z oliwek. Zachęcam do skorzystania z tego przepisu: Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki ciepłej wody - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 1 jajko - 1/2 łyżeczki: soli, zmielonego pieprzu, słodkiej papryki, ziół prowansalskich. - 20g droższy - 50ml oliwy z oliwek Wykonanie: Drożdże włożyć do szklanki zalewamy(...)wolno dolewamy wodę z mlekiem i wyrabiamy. Gdy wygarują drożdże wyrabiamy razem z nimi dodając oliwę z oliwek ( zostawiamy kilka kropel ktorę wykorzystamy na wysmarowanie formy i na wierzch chleba) wyrabiamy chleb do momentu odchodzenia ciasta od dłoni. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na ok 30min. Po tym czasie przekładamy ciasto do formy robiąc w cieśnie dziurki widelcem na wierzch
Tanio szybko zdrowoSkładniki: drożdże świeże 30 gram, woda ciepła 275 ml, cukier 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna typ 500 1,5 szklanki, mąka pszenna typ 1850
W Mojej Kuchni LubięDziś zapraszam na bardzo prosty domowy chlebek. Uda się na pewno i tym co jeszcze nigdy nie piekli go w domu sami. Przepis pochodzi z bloga Izioni pyszne smaki . Polecam do wypróbowania. Składniki: 80 dag mąki pszennej 4 dag drożdży 1/2 litra ciepłej wody 1 łyżka cukru 3 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Drożdże rozetrzeć z cukrem(...)dnie olejem. Ciasto podzielić na 2 części i umieścić w formach. Na wierzchu posmarować delikatnie wodą i odstawić na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni i piec chleb 10 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 25 minut. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić na kratce
Ewusiowe SmakiWiedzieliście, że dzisiaj mamy Światowy Dzień Chleba ? Nie? Nic nie szkodzi. Ja, szczerze mówiąc, też do niedawna nie wiedziałam. Aż tu nagle pojawiła się propozycja wspólnego pieczenia; nie mogłam sobie tej przyjemności odmówić. Szczególnie, że ostatnio mocno na bakier jestem z domowym wypiekiem pieczywa; szkoła mnie pod tym względem mocno rozleniwiła(...)jakoś nie mogę się zebrać do stanu sprzed. Cóż... Może w końcu się uda. Póki co jednak prym na śniadanie wiodą u mnie owsianki, domowa granola, naleśniki i wszelkiej maści placuszki. Takie typowo jesienne śniadanka. Chleb zszedł na dalszy plan, i muszę przyznać, że nawet specjalnie mi go nie brakuje. Ale skoro trafiła się okazja (i to nie byle jaka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: drożdże świeże 4 dag, woda ciepła 2 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, mąka tortowa 50-60 dag, słonecznik ziarenka
W Mojej Kuchni Lubięsię domyśleć nie jest to propozycja obiadowa, a prędzej kolacyjna. Nie jest to jednak opcja na wykwintną kolacją, a raczej taką jedzoną w zaciszu domowym ze swoimi najbliższymi. Na spód naczynia dodatkowo dorzuciłam od siebie chleb tostowy. Nie wzięłam pod uwagę jednego – że namoknie on mocno od masy śmietanowo-jajecznej;) Zastanawiam się czy zmieniłoby cokolwiek zrumienienie go uprzednio
Smaki Na TalerzuZawsze powtarzam, że domowe pieczywo jest najlepsze. A do tego przy tym jest fajna zabawa bo możemy dodawać różne składniki. Ja dzisiaj wykorzystałam do chleba prażoną cebulkę, którą uwielbiam właśnie w wypiekach i słonecznik, który dostałam do testów. Oba te składniki świetnie się uzupełniają. Cebulka ta daje fajny smak a pieczywo z jej dodatkiem jest aromatyczne i smaczne.Rozwi
Ewa w kuchni